Az eperpalánta termése az eper, pontosabban szamóca, nem véletlenül a legnépszerűbb és legkedveltebb bogyós gyümölcs. Sötétpiros színével, édes illatával, zamatos ízével azonnali fogyasztásra csábítja a család minden tagját fiataltól az idősig.
A palánta optimális ültetési ideje augusztus-szeptember hónapban van, minél hamarabb a földbe kerülnek, annál több gyümölcsöt szüretelhetünk a következő évben. Bármilyen talajon megterem, ha tápanyagban és vízben gazdag, ezért ezekről a feltételekről mindenképp gondoskodjunk. Akkor sem kell aggódni, ha nincs kertünk, az eperpalánta kis helyen is termeszthető, így balkonládában, cserépben, dézsában.
Az eper (szamóca), nagyon egészséges bogyós gyümölcs, gazdag ásványi anyagokban (kalcium, kálium, vas, cink, magnézium) és vitaminokban (A-, B-, C-vitamin). Antioxidáns hatása mellett, vértisztító, baktériumölő és méregtelenítő funkciója is van. Jótékony hatással van az anyagcserére, csont és vérképzésre, a haj és a bőr minőségére. Ahogy a többi bogyós gyümölcs, így az eper (szamóca) is bátran fogyasztható nagy mennyiségben is alacsony kalóriatartalma miatt.
Az eper (szamóca), frissen szedve a legfinomabb, de rengeteg egyéb felhasználása van. Kiváló szörp, lekvár, dzsem, zselé, befőtt készül belőle. Kitűnő téli vitaminforrás, fagyasztott és aszalt gyümölcs is készül belőle.
Szabadgyökeres és tápkockás/konténeres palánta ültethető szezontól függően. Egyszertermők közül nagyon kedvelt az Elsantha, a Honeyone, a Nadina. A folytontermők közül említésre méltó a Mara de bois.
A palánta optimális ültetési ideje augusztus-szeptember hónapban van, minél hamarabb a földbe kerülnek, annál több gyümölcsöt szüretelhetünk a következő évben. Bármilyen talajon megterem, ha tápanyagban és vízben gazdag, ezért ezekről a feltételekről mindenképp gondoskodjunk. Akkor sem kell aggódni, ha nincs kertünk, az eperpalánta kis helyen is termeszthető, így balkonládában, cserépben, dézsában.
Az eper (szamóca), nagyon egészséges bogyós gyümölcs, gazdag ásványi anyagokban (kalcium, kálium, vas, cink, magnézium) és vitaminokban (A-, B-, C-vitamin). Antioxidáns hatása mellett, vértisztító, baktériumölő és méregtelenítő funkciója is van. Jótékony hatással van az anyagcserére, csont és vérképzésre, a haj és a bőr minőségére. Ahogy a többi bogyós gyümölcs, így az eper (szamóca) is bátran fogyasztható nagy mennyiségben is alacsony kalóriatartalma miatt.
Az eper (szamóca), frissen szedve a legfinomabb, de rengeteg egyéb felhasználása van. Kiváló szörp, lekvár, dzsem, zselé, befőtt készül belőle. Kitűnő téli vitaminforrás, fagyasztott és aszalt gyümölcs is készül belőle.
Szabadgyökeres és tápkockás/konténeres palánta ültethető szezontól függően. Egyszertermők közül nagyon kedvelt az Elsantha, a Honeyone, a Nadina. A folytontermők közül említésre méltó a Mara de bois.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!
Eper fajták
Elsantha (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
nagytermésű, kiegyenlített narancspiros szín jellemzi, tompa kúp alakú gyümölcs, erősen fénylő, nagyon mutatós, húsa kiegyenlítetlenül világos narancspiros, kemény húsú, kellemes ízű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű növény március-április, október-november
- konténeres változat májustól novemberig
Növény jellemzői:
nagyon bőtermő, közepes vagy erős növekedésű, szétterülő gömb alakú, laza szerkezetű, közepes indatermelő, nem hajlamos az elaprósodásra, jól szállítható. Vízigényes növény, használjunk műtrágyát, lombtrágyát az eredmény érdekében.
Érési ideje:
korai érésű, sokáig szüretelhető, május végétől július elejéig hozza termését
Porzói: öntermékeny
Eper permetezése:
a gyümölcsfák permetezésekor juttassunk a palántákra is belőle, 2 x egy évben, április elején és augusztusban megelőző jelleggel elkerülhetjük a kártevők elterjedését
Metszése:
ostorindák lemetszése, melyek elveszik a tápanyagot, apróbbá teszik a termést
Felhasználása:
friss fogyasztás, dzsem, lekvár, szörp, gyümölcslé, aszalt/fagyasztott gyümölcs, leves, fagylalt
nagytermésű, kiegyenlített narancspiros szín jellemzi, tompa kúp alakú gyümölcs, erősen fénylő, nagyon mutatós, húsa kiegyenlítetlenül világos narancspiros, kemény húsú, kellemes ízű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű növény március-április, október-november
- konténeres változat májustól novemberig
Növény jellemzői:
nagyon bőtermő, közepes vagy erős növekedésű, szétterülő gömb alakú, laza szerkezetű, közepes indatermelő, nem hajlamos az elaprósodásra, jól szállítható. Vízigényes növény, használjunk műtrágyát, lombtrágyát az eredmény érdekében.
Érési ideje:
korai érésű, sokáig szüretelhető, május végétől július elejéig hozza termését
Porzói: öntermékeny
Eper permetezése:
a gyümölcsfák permetezésekor juttassunk a palántákra is belőle, 2 x egy évben, április elején és augusztusban megelőző jelleggel elkerülhetjük a kártevők elterjedését
Metszése:
ostorindák lemetszése, melyek elveszik a tápanyagot, apróbbá teszik a termést
Felhasználása:
friss fogyasztás, dzsem, lekvár, szörp, gyümölcslé, aszalt/fagyasztott gyümölcs, leves, fagylalt
Honeyone (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, tompa kúp alakú, egyenletesen mélyvörös szín, fénylő, húsa sötétpiros, kemény, zamatos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű növény március-április, október-november
- konténeres változat májustól novemberig
Növény jellemzői:
gömb alakú, közepesen sűrű bokrot nevel, bőven termel indákat, ritkulásra nem hajlamos, piacos, nagyon bőtermő. Tápanyag- és vízellátásra érzékeny. Magas hozam és hosszú eltarthatóság jellemzi.
Érési ideje:
korai érésű, május közepétől június végéig szüretelhető
Porzói: öntermékeny
Eper permetezése:
április elején és augusztusban a gyümölcsfák permetezésével együtt megelőzhetjük a betegségek elterjedését a palántaágyásban is
Metszése:
ostorindák lemetszése, melyek elveszik a tápanyagot, apróbbá teszik a termést
Felhasználása:
friss fogyasztás, dzsem, lekvár, szörp, gyümölcslé, aszalt/fagyasztott gyümölcs, fagylalt
középnagy, tompa kúp alakú, egyenletesen mélyvörös szín, fénylő, húsa sötétpiros, kemény, zamatos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű növény március-április, október-november
- konténeres változat májustól novemberig
Növény jellemzői:
gömb alakú, közepesen sűrű bokrot nevel, bőven termel indákat, ritkulásra nem hajlamos, piacos, nagyon bőtermő. Tápanyag- és vízellátásra érzékeny. Magas hozam és hosszú eltarthatóság jellemzi.
Érési ideje:
korai érésű, május közepétől június végéig szüretelhető
Porzói: öntermékeny
Eper permetezése:
április elején és augusztusban a gyümölcsfák permetezésével együtt megelőzhetjük a betegségek elterjedését a palántaágyásban is
Metszése:
ostorindák lemetszése, melyek elveszik a tápanyagot, apróbbá teszik a termést
Felhasználása:
friss fogyasztás, dzsem, lekvár, szörp, gyümölcslé, aszalt/fagyasztott gyümölcs, fagylalt
Clery (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
gyümölcse nagy, szemet gyönyörködtetően piros, illatos, nagyon ízletes. Az elmúlt években tökéletes gyümölcsminőségével került a figyelem középpontjába.
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű növény március-április, október-november
- konténeres változat májustól novemberig
Növény jellemzői:
nagyon bőtermő, közepes vagy erős növekedésű, szétterülő gömb alakú, laza szerkezetű, közepes indatermelő, nem hajlamos az elaprózódásra, jól szállítható. Fólia alatt termesztve is kiváló minőséget nyújt. Vízigényes növény, használjunk műtrágyát, lombtrágyát az eredmény érdekében.
Érési ideje:
korai érésű, egyik legkorábbi fajtánk, sokáig szüretelhető, május közepétől július elejéig hozza termését
Porzói: öntermékeny
Eper permetezése:
betegségekkel szemben jól ellenáll!
Metszése:
ostorindák lemetszése, melyek elveszik a tápanyagot, apróbbá teszik a termést
Felhasználása:
friss fogyasztás, dzsem, lekvár, szörp, gyümölcslé, aszalt/fagyasztott gyümölcs, leves, fagylalt
gyümölcse nagy, szemet gyönyörködtetően piros, illatos, nagyon ízletes. Az elmúlt években tökéletes gyümölcsminőségével került a figyelem középpontjába.
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű növény március-április, október-november
- konténeres változat májustól novemberig
Növény jellemzői:
nagyon bőtermő, közepes vagy erős növekedésű, szétterülő gömb alakú, laza szerkezetű, közepes indatermelő, nem hajlamos az elaprózódásra, jól szállítható. Fólia alatt termesztve is kiváló minőséget nyújt. Vízigényes növény, használjunk műtrágyát, lombtrágyát az eredmény érdekében.
Érési ideje:
korai érésű, egyik legkorábbi fajtánk, sokáig szüretelhető, május közepétől július elejéig hozza termését
Porzói: öntermékeny
Eper permetezése:
betegségekkel szemben jól ellenáll!
Metszése:
ostorindák lemetszése, melyek elveszik a tápanyagot, apróbbá teszik a termést
Felhasználása:
friss fogyasztás, dzsem, lekvár, szörp, gyümölcslé, aszalt/fagyasztott gyümölcs, leves, fagylalt