Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Szőlőoltvány

Saját szőlőoltvány, mely pompás, mézédes, nagyszemű szőlőt terem egész nyáron. Ugye jól hangzik?
Bár sokan azt hiszik, nagyon sok gonddal, bajjal jár a szőlőoltványok nevelése, gondozása, ezért nem is ültetnek, kihagyva a nyári-őszi gyümölcsök repertoárjából. Pedig néhány alapfeltétellel, könnyedén saját szőlőt szüretelhetünk kiskertünkben.

A szőlőoltvány árak a linkre kattintva megtekinthetők.
A teljes 2015 tavasz szabadgyökerű szőlőoltvány fajtajegyzéke a linkre kattintva tölthető le.
 

Szőlőoltvány ültetése

A szőlőoltvány helyét gondosan válasszuk ki. A szőlő igényes növény, a napos, védett fekvést kedveli, valamint a tápanyagokkal (marhatrágya, műtrágya…) és vízzel jól ellátott talajon hoz gazdag termést.
A sikeres gyümölcsszüret alapfeltétele a szakszerű ültetés. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az ősszel ültetett szőlőoltványok erednek a legjobban. Erre rácáfolhat egy kemény tél, de megfelelő felkupacolásal a téli fagyok ellen is védekezhetünk. Ha az őszi ültetésből kimaradtunk, bátran ültessünk tavasszal, megfelelő öntözés és gondozás mellett.
Az őszi szezonban vásárolt szőlőoltványokat a kiültetésig fagymentes helyen tároljuk, lehetőleg vizes homokban vagy vizes forgácsban, hogy gyökerét nedvesen tartsuk. Kiültetés előtt érdemes néhány órára vízbe állítani, hogy felszívják magukat. Az ültetési mélység legalább 60 cm, az alapterület 40x40 cm-es. Az ültető gödör aljára tegyünk érett marhatrágyát, erre helyezzünk porhanyós földet, hogy a trágya ne érintkezzen közvetlen a gyökérrel. A gyökereket kicsit vágjuk vissza, kb. 4-5 cm-rel. Az oltvány úgy kerüljön a földbe, hogy az oltás helye a talaj felszíne fölött legyen 2 cm-rel. A gödröt töltsük fel félig porhanyós földdel, majd iszapoljuk (öntözzük gazdagon) be. Ezután talajszintig töltsük fel a gödröt, és tömörítsük.
Mivel a szőlőoltvány érzékeny a téli fagyokra, az elültetett növényeket kupacoljuk fel földdel (csirkézés) annyira, hogy szinte csak a vesszők hegye látsszon ki a földből, így az alsó rügyeket meg tudjuk védeni.
Tavaszi ültetés esetén az oltványok gyökerét szintén vágjuk vissza, illetve a vesszőket is 2-3 rügyre, majd felkupacolással védjük a frissen kihajtott növényt a napégéstől.

És hogy milyen fajtákat ültessünk? Ennek alapjául saját igényeink szolgáljanak. Étkezésre, házi borkészítésre, piaci termelésre, mind-mind más igényt elégítenek ki. Óriási a választék csemegeszőlő fajtákból, melyek júliustól egészen októberig friss gyümölccsel látnak el bennünket. Ezek a fajták lugas kialakítására is kitűnőek. A házi borkészítés szerelmesei is sokféle jobbnál jobb borszőlőből válogathatnak a hazai fajták közül, melyekből minden napra kerülhet egy pohár jó bor, akár must az asztalra.
Mind a csemege, mind a borszőlőkön belül széles fajtaválasztékot találunk az ellenállóbb (rezisztens) szőlőoltványok körében. A rezisztens szőlőoltványokat azoknak ajánljuk, akik minimális vegyszerrel, illetve biotermesztésben engedélyezett szerekkel szeretnék megvédeni oltványaikat, ezáltal családjuk, gyermekeik egészségét. A gyermekek nagy kedvence a magvatlan (mazsola) szőlő, melyből fehér és színes fajták is megtalálhatók.

 

Szőlőoltvány fajták 
Molnár Faiskola Kft.    |   4002 Debrecen-Apafa, 4. sz. Fõút 232. km
 Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu