A josta bokor, ahogy az összes bogyós gyümölcsöt termő növény, fontos szerepet tölt be a kertjeinkben. Kis helyet foglalnak, és az ültetés után hamar termőre fordulnak.
A josta, más néven riszméte, az egres és a fekete ribizli kereszteződéséből jött létre. Mindkét gyümölcs előnyeit megőrizve alakult ki egy nagyon kellemes ízű csemege, mely az egres frissítő savanyúságát idézve már inkább az áfonyát idézi. Elhagyva az egres tüskéit, már nem kell azon aggódnunk, hogy összekarcoljuk a kezünket.
Az igénytelen bogyós növények közé sorolható, félárnyékban is jól növekszik, bírja a keményebb teleket, az öntözést meghálálja.
A gyümölcs rengeteg vitamint tartalmaz, ezen belül C-, B- vitamint, serkenti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert. Fontos antioxidáns forrás, mely az egészséges táplálkozás fontos része. Mint minden bogyós növényre, így a jostára is jellemző, hogy alacsony az energiatartalma, nagyon jó zsírégető, így a fogyókúrázók, a cukorbetegek és az egészségesen táplálkozók ideális vitaminforrása.
Fogyasztható frissen, tárolhatjuk fagyasztva, befőzve, ezáltal téli vitaminforrást is biztosítva, kiváló dzsem, lekvár, fagylalt, gyümölcslé, bor és pálinka készül belőle. A josta, bokor és magastörzsű fa formában található meg a kertészeti árudák kínálatában.
A josta, más néven riszméte, az egres és a fekete ribizli kereszteződéséből jött létre. Mindkét gyümölcs előnyeit megőrizve alakult ki egy nagyon kellemes ízű csemege, mely az egres frissítő savanyúságát idézve már inkább az áfonyát idézi. Elhagyva az egres tüskéit, már nem kell azon aggódnunk, hogy összekarcoljuk a kezünket.
Az igénytelen bogyós növények közé sorolható, félárnyékban is jól növekszik, bírja a keményebb teleket, az öntözést meghálálja.
A gyümölcs rengeteg vitamint tartalmaz, ezen belül C-, B- vitamint, serkenti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert. Fontos antioxidáns forrás, mely az egészséges táplálkozás fontos része. Mint minden bogyós növényre, így a jostára is jellemző, hogy alacsony az energiatartalma, nagyon jó zsírégető, így a fogyókúrázók, a cukorbetegek és az egészségesen táplálkozók ideális vitaminforrása.
Fogyasztható frissen, tárolhatjuk fagyasztva, befőzve, ezáltal téli vitaminforrást is biztosítva, kiváló dzsem, lekvár, fagylalt, gyümölcslé, bor és pálinka készül belőle. A josta, bokor és magastörzsű fa formában található meg a kertészeti árudák kínálatában.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!
Josta (ribizliköszméte) (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
bogyói nagyok, megnyúlt kerekded alakúak, íze kellemes, jellegzetes, a fekete ribizli jellegzetes illata finoman érezhető
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű növény március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
kifejezetten erős növekedésű, vastag, ritkán álló vázágrendszerrel, vesszői tüskétlenek, levele középnagy, fényes, az egreshez hasonló, bőtermő, kiegyenlítetten terem. Szerves anyag használatával minden talajon jó eredményeket érhetünk el. Tövét tartsuk gyommentesen.
Érési ideje:
július közepén kezd érni, kb. 2 hétig tart az érési ideje
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
betegségekre abszolút nem érzékeny, vegyszerek nélkül tartható
Metszése:
érdemes ritkítani a lombját a besűrűsödés ellen, a törzsén lévő sarjakat távolítsuk el
Felhasználása:
sokrétű felhasználás jellemzi, főként mélyhűtés, konzervipari felhasználás, szörp, gyümölcslé, gasztronómia területén szószok, szörpök készíthetők belőle
bogyói nagyok, megnyúlt kerekded alakúak, íze kellemes, jellegzetes, a fekete ribizli jellegzetes illata finoman érezhető
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű növény március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
kifejezetten erős növekedésű, vastag, ritkán álló vázágrendszerrel, vesszői tüskétlenek, levele középnagy, fényes, az egreshez hasonló, bőtermő, kiegyenlítetten terem. Szerves anyag használatával minden talajon jó eredményeket érhetünk el. Tövét tartsuk gyommentesen.
Érési ideje:
július közepén kezd érni, kb. 2 hétig tart az érési ideje
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
betegségekre abszolút nem érzékeny, vegyszerek nélkül tartható
Metszése:
érdemes ritkítani a lombját a besűrűsödés ellen, a törzsén lévő sarjakat távolítsuk el
Felhasználása:
sokrétű felhasználás jellemzi, főként mélyhűtés, konzervipari felhasználás, szörp, gyümölcslé, gasztronómia területén szószok, szörpök készíthetők belőle
Magastörzsű josta (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
bogyói nagyok, megnyúlt kerekded alakúak, íze kellemes, jellegzetes, a fekete ribizli jellegzetes illata finoman érezhető
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű növény március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
a magastörzsű változa kifejezetten erős növekedésű, vastag, ritkán álló vázágrendszerrel, vesszői tüskétlenek, levele középnagy, fényes, az egreshez hasonló, bőtermő, kiegyenlítetten terem. Szerves anyag használatával minden talajon jó eredményeket érhetünk el. Tövét tartsuk gyommentesen.
Érési ideje: július közepén kezd érni, kb. 2 hétig tart az érési ideje
Porzói: öntermékeny, nem szükséges porzó ültetése
Permetezése:
betegségekre abszolút nem érzékeny, vegyszerek nélkül tartható
Metszése:
érdemes ritkítani a lombját a besűrűsödés ellen, a törzsén lévő sarjakat távolítsuk el
Felhasználása:
sokrétű felhasználás jellemzi, jól fagyasztható, ezért elsősorban a konzervipar használja, egyébiránt a gasztronómia is nagyon kedveli, pompás szószok, szörpök készülnek belőle
bogyói nagyok, megnyúlt kerekded alakúak, íze kellemes, jellegzetes, a fekete ribizli jellegzetes illata finoman érezhető
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű növény március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
a magastörzsű változa kifejezetten erős növekedésű, vastag, ritkán álló vázágrendszerrel, vesszői tüskétlenek, levele középnagy, fényes, az egreshez hasonló, bőtermő, kiegyenlítetten terem. Szerves anyag használatával minden talajon jó eredményeket érhetünk el. Tövét tartsuk gyommentesen.
Érési ideje: július közepén kezd érni, kb. 2 hétig tart az érési ideje
Porzói: öntermékeny, nem szükséges porzó ültetése
Permetezése:
betegségekre abszolút nem érzékeny, vegyszerek nélkül tartható
Metszése:
érdemes ritkítani a lombját a besűrűsödés ellen, a törzsén lévő sarjakat távolítsuk el
Felhasználása:
sokrétű felhasználás jellemzi, jól fagyasztható, ezért elsősorban a konzervipar használja, egyébiránt a gasztronómia is nagyon kedveli, pompás szószok, szörpök készülnek belőle