Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Buxus

Buxus
Buxus
A Buxus, más néven Puszpáng, lassan növekvő lomblevelű örökzöld cserje. Igénytelen növényként parkok, kertek közkedvelt dísze. Sűrű, tömött bokrot nevel, mely idővel a 3-4 m-t is eléri. Fényes, apró, kerek levelei, áprilisban nyíló illatos krémsárga virágai teszik igazán különlegessé.
Megél napos, félárnyékos, ugyanakkor árnyékos területen is. Téli fagyokat jól viseli, maximum néhány csúcshajtása károsodhat, ami metszéssel azonnal orvosolható. Talajban nem válogat, de a tápanyagban gazdagabb, humuszosabb talajokban sokkal szebben fejlődik.
A buxus kitűnő szoliter növény, melyet ültethetünk cserépbe, dézsába és sziklakertbe. Lassú növekedése, és egész évben üde zöld színe miatt ideális sírokra ültetve. Azonban leginkább nyírott sövényként gyönyörű. A buxus remekül bírja a nyírást, metszést. Leggyakoribb a gömbforma, de bármilyen alakot (pl. állatfigurákat) formázhatunk belőle. Több száz éve kedvelt növény, már a híres reneszánsz kertekben is megjelent, ugyanis télen-nyáron ékesít, hosszú életű és kiválóan formázható. Kreativitásunkat talán ezen a növényen élhetjük ki leginkább.
Használata a gyakorlatban nagyon sokrétű. Lehet alacsony térelválasztó, magas telekhatároló sövény, edényes szoliter növény és növénycsoport tagja is. Leggyakrabban ültetett az alapfaj (Buxus sempervirens), de létezik olyan típusa is, ami kifejezetten gömb alakú (Buxus sempervirens ’Suffruticosa’), tömöttebb az alapfajnál, nyírás nélkül is tartja gömb alakját.
A növények ültetése témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!
A növények gondozása témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!

Fajták

Buxus sempervirens - Örökzöld puszpáng (Jelenleg nem kapható!)

Buxus sempervirens - Örökzöld puszpáng
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
Áprilisban nyíló illatos, apró, sárgászöld virágaival, fénylő sötétzöld leveleivel díszítő örökzöld sövénycserje.
- magassága: 4-5 m
- alakja: tömött bokrú, szép alakú örökzöld cserje
- színe: fénylő sötétzöld levelek
- növekedése: viszonylag lassú növekedésű

Termőhely igény:
Teleinket jól viseli. Nagyon kemény tél esetén a hajtáscsúcsok visszafagynak, ezeket kora tavasszal vágjuk vissza.
- talajigény: talajban nem válogat, tápanyagot meghálálja
- vízigény: átlagos
- fényigény: félárnyékba és árnyékba is ültethetjük
- tápanyag utánpótlás: sovány talajon évente kapjon szerves trágyát, komposztot

Metszése:
a metszést nagyon jól bírja, igényli is, tavasz-nyári időszakban formázzuk meg, tömörebb, zöldebb, egészségesebb hatást érünk el

Permetezése:
aktuális megbetegedés esetén alkalmazzunk növényvédelmet

Felhasználása:
elsősorban sövénynövény, azonban formás szoliter növény is alakítható belőle

Buxus sempervirens 'Suffruticosa' - Szegélypuszpáng (Jelenleg nem kapható!)

Buxus sempervirens 'Suffruticosa' - Szegélypuszpáng
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
Nyírott vagy nyíratlan szegélysövénynek a legkedveltebb örökzöld sövénycserje. Gömb formájával megtöri a kertekben bővelkedő oszlopos örökzöldek egyhangúságát.
- magassága: 1 m
- alakja: sűrűn ágas, tömött bokrú
- színe: sötétzöld, apró, lándzsás levelű
- növekedése: kimondottan lassan növő

Termőhely igény:
Kifejezetten téltűrő, várostűrő cserje.
- talajigény: üde talajt igényel, biztosítsunk marhatrágyában vagy komposztban gazdag talajt
- vízigény: átlagos
- fényigény: félárnyékos helyen a legszebb, napos fekvésben több öntözést biztosítsunk
- tápanyag utánpótlás: adjunk évente tápanyag utánpótlást, ha élénkzöld, egészséges sövényt szeretnénk

Metszése:
fajtajellegének köszönhetően gömb alakját nyírás nélkül is szépen tartja, ezenkívül bármilyen alakra formázhatjuk,

Permetezése:
felbukkanó kórokozók esetén azonnal alkalmazzunk növényvédelmet az elterjedés megelőzése érdekében

Felhasználása:
Felhasználása széleskörű. Pompás sövénynövény, ezen kívül edénybe, balkonládába, sziklakertbe, növénycsoportba beilleszthető.


Ültetése


Ültetési idő:
az optimális ültetési idő márciustól november végéig tart

Ültetési távolság:
önálló növényeknél 70-100 cm, sövényt alkotva 50-70 cm

Ültetés menete:
  • Szakavatott ültetéssel előkészíthetjük növényünk egészséges fejlődését. Első lépésben ássuk ki az ültetőgödröt. A gödör szélessége és mélysége minden esetben 2-3-szorosa legyen a földlabda méretének. A kiásott földet forgassuk át néhányszor, hogy minél porhanyósabb legyen a növény közege.
  • Helyezzünk tápanyagként néhány lapát szerves trágyát (komposztált marhatrágya) a gödör aljába, mely kulcsfontosságú a növény optimális fejlődéséhez. Takarjuk be pár centi vastag porhanyós földdel, hogy ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel.
  • Következő lépésben helyezzük az örökzöldet a gödörbe. Földlabdás növények ültetésénél a földlabdát borító kenderzsákot nyugodtan a gyökérzeten hagyhatjuk, mivel talajban lebomló szerves anyag révén nagyon hamar elrohad, mindemellett a már megindult gyökereket nem tépjük le. Amennyiben konténeres növényt vásároltunk, egyszerű a dolgunk, csúsztassuk ki az edényből a gyökérzet sérülése nélkül és már mehet is a talajba. A növény minden egyes alkalommal a faiskolai magasságába kerüljön, ne mélyebbre, ellenkező esetben növényünk befulladhat.
  • Tömörítsük a földet a növény körül, hogy ne maradjon levegős a talaj a gyökérzet körül. Lehetőleg vízzel együtt végezzük a tömörítést, ezzel egyúttal iszapoljuk (locsoljuk) is. Lábbal nagyon óvatosan rásegíthetünk a tömörítésre.
  • Öntözzük be alaposan a frissen ültetett örökzöldet. Ismételjük évszaknak, időjárásnak megfelelően, napi/heti gyakorisággal.


Gondozása


Öntözés:
Nagy hangsúly van a begyökerezési folyamat alatti (ültetés utáni első 2 év) gyakori és bőséges öntözésen, mely a növény optimális fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Nyári időszakban történő telepítésnél napi szinten öntözzük az elültetett növényt, főként laza, homokos talaj esetén. A locsolás ideje mindig kora reggel vagy késő este legyen. Cserépbe, dézsába ültetett örökzöldeket még gyakrabban kell öntözni, sokkal hamarabb kiszárad a földjük. Csapadékszegény télen, enyhe időben locsoljuk meg a töveket, mert sok esetben nem kifagynak, hanem kiszáradnak.

Tápanyag-utánpótlás:
Az örökzöldek igényes növények, folyamatos tápanyag-ellátással tudják csak megtartani díszítő értéküket. Ez főként érvényes a cserépben, dézsában tartott példányokra. Kifejezetten hatásos a vegetatív időszakban kijuttatott lombtrágya (pl. Wuxal), melyet leveleiken, hajtásaikon keresztül vesznek fel.  A lombozaton keresztül felvett tápelemek pótolják azt a tápanyaghiányt, melyet a gyökerek nem tudnak felvenni a talajból és elősegítik a gyökérfejlődést is.
Gyakran előforduló probléma az örökzöld növényeknél a barnulás, beszáradás. Ezt elkerülhetjük örökzöld tápoldatok kijuttatásával, melyek magnézium tartalmukkal biztosítják növényeink élénk, üde színét. Fontos megállapítanunk, hogy egy megfelelő termőhelyen élő, gondosan öntözött, kedvező mértékben trágyázott, tápanyagozott növény sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben!

Téliesítés:
Fiatalabb növényeket a laza lombszerkezetük miatt érdemes összekötni madzaggal, különben súlyos esztétikai károkat okozhat benne egy kiadósabb hóesés. Téli időszakban fiatal növényeink tövét falombbal, szalmával takarhatjuk, így nehezebben fagy át a talaj és nem szárad ki.
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!