Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Japán kecskerágó

Japán kecskerágó
Japán kecskerágó
A Japán kecskerágó lassan növekvő, lomblevelű örökzöld cserje vagy fa. Magassága idővel a 2-3 m-t is eléri. Egész évben üde, fényes zöld, bőrszerű levelek jellemzik. Díszítő értékét májusi fehér virágai, téli narancs-piros termései emelik, így egész évben folyamatosan virít lombozatával, virágával, majd termésével.
Talajban nem válogat, az enyhén meszes talajokon is megél, ám a tápanyagban, humuszban gazdag talajokon szebben fejlődik. Igazi várostűrő növény, nem riad vissza a szennyezett levegőtől. Védett, meleg fekvésbe való, mivel nem teljesen télálló. Keményebb teleken a hajtások visszafagyhatnak, melyeket visszametszéssel orvosolva, még erősebb friss hajtásokkal hálál meg. Ültessük napos vagy félárnyékos fekvésbe a megfelelő fejlődéshez. Egyszerű a tartása, minimális gondozást igényel, ezért kezdő kertészeknek is ajánlott. A japán kecskerágó nemcsak szoliter növénynek, hanem lassú növekedésű, örökzöld térelválasztó sövénynek is kitűnően alkalmas. Díszítheti teraszunkat, erkélyünket, akár üzleteink bejáratát. Tervezzük a fajtákat vegyesen, csoportosan. Jól mutatnak egymás mellett a zöld, a tarka változatok, valamint a kúszó kecskerágók. Felhasználása változatos: talajtakaró, sövény, szoliter növény. Egyedi igényeket kielégítő változatai a magas törzsre oltott fajták. Látványos elemei növénycsoportoknak, alatta törpe növésű virágzó cserjékkel, örökzöldekkel, továbbá dézsában kifejezetten jól mutatnak erkélyen, teraszon.
A növények ültetése témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!
A növények gondozása témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!

Fajták

Euonymus japonicus (Jelenleg nem kapható!)

Euonymus japonicus - Japán kecskerágó
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
Gyönyörű, bőrszerű, fényes zöld leveleivel párját ritkítja az örökzöld sövénycserjék között.
- magassága: 2-4 m
- alakja: felfelé törő ágú örökzöld cserje, tojásdad alakú levelekkel
- színe: levele fénylő sötétzöld, bőrnemű
- növekedése: középerős növekedés

Termőhely igény:
Jól viseli a hazai talaj- és éghajlatviszonyokat. Kemény telek után hajtásai károsodhatnak, ám ez kora tavaszi visszametszéssel azonnal orvosolható.
- talajigény: üde, tápdús talaj, párás környezet
- vízigény: átlagos, kezdeti időszakban gyakoribb
- fényigény: félárnyékot meghálálja
- tápanyag utánpótlás: a megfelelő növekedéshez szükséges a tápanyag utánpótlás minden évben

Metszése:
sövényként és szoliterként is jól viseli és kedveli a nyírást, tavasztól nyár végéig alakíthatjuk, tökéletesen takar

Permetezése:
fennálló megbetegedés esetén alkalmazzunk növényvédelmet a betegség elterjedése, illetve a növény pusztulása ellen

Felhasználása:
elsősorban örökzöld sövényként elterjedt és közkedvelt, kiváló önálló növény, valamint növénycsoportban is szépen dekorál

Euonymus japonicus ’Aureomarginatus’ (Jelenleg nem kapható!)

Euonymus japonicus ’Aureomarginatus’ - Japán kecskerágó
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
A japán kecskerágó egy kivételesen szép, tarkalevelű fajtája, mely lombszínével egész évben dekorál.
- magassága: 2 m körüli
- alakja: felfelé törő ágú cserje, tojásdad alakú levelekkel
- színe: fényes sötétzöld aranysárga szegéllyel
- növekedése: középerős növekedés

Termőhely igény:
Várostűrő, a téli fagyokkal is jól megbirkózik.
- talajigény: üde, tápdús talajt igényel
- vízigény: átlagos vízigényű
- fényigény: félárnyékos fekvésbe ültessük, napon megég
- tápanyag utánpótlás: szebb fejlődés érhető el, ha évente tápanyag utánpótlást biztosítunk

Metszése:
tavaszi fagyok elmúltával áprilistól augusztus végéig alakítható tetszőleges magasságban, szélességben

Permetezése:
növekedési időszakban előforduló betegségeket mindenképp kezeljük, hogy időben megfogjuk és ne terjedjen továbby

Felhasználása:
kiváló szoliter és sövénynövény, tehetjük edénybe, dézsába, mutatósak a magastörzsű változatok teraszon, erkélyen, üzletek bejáratánál


Ültetése


Ültetési idő:
konténeres cserjéket kora tavasztól késő őszig ültethetünk

Ültetési távolság:
különálló növények esetén 80-100 cm, sövényt létesítve 50-60 cm

Ültetés menete:
 • Kardinális kérdés a megfelelő ültetés, mely kulcsfontosságú a növények fejlődése szempontjából. Első lépésben készítsük elő az ültetőgödröt.
  A gödör szélessége és mélysége 2-3-szorosa legyen a földlabda méretének. Ne sajnáljuk rá az időt és az energiát, megéri! A gödör talaját forgassuk át néhányszor, hogy minél porhanyósabb legyen a növény közege.
 • Helyezzünk tápanyagként néhány lapát szerves trágyát pl. komposztált marhatrágyát a gödör aljába, mely elengedhetetlen a növény optimális fejlődéséhez. Takarjuk be pár centi vastag porhanyós földdel, hogy ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel.
 • Következő lépés a cserje gödörbe helyezése.
  Konténeres tő esetén vegyük le a konténert a gyökérzet megsértése nélkül. Földlabdás örökzöldnél kenderzsákkal együtt ültethetjük, hisz lebomló szerves anyagként hamar elrohad.
  A növény minden esetben a faiskolai magasságába kerüljön, ne mélyebbre, ellenkező esetben növényünk befulladhat.
 • Tömörítsük a földet a növény körül, hogy ne maradjon levegős a talaj a gyökérzet körül. Lehetőleg vízzel együtt végezzük a tömörítést, ezzel egyúttal iszapoljuk (locsoljuk) is.
 • Öntözzük be gondosan az újonnan ültetett örökzöldet. Ismételjük évszaknak, időjárásnak megfelelően, napi/heti gyakorisággal.


Gondozása


Öntözés:
Folyamatos és kiadós öntözésre van szükség a begyökerezési folyamat alatt (ültetés utáni első 2 év) az optimális fejlődés eléréshez. Nyári időszakban történő telepítésnél napi szinten öntözzük az elültetett növényt, főként laza, homokos talaj esetén. A locsolás ideje mindig kora reggel vagy késő este történjen a napégés elkerülése végett. Cserépbe, dézsába növényeket még gyakrabban kell öntözni, sokkal hamarabb kiszárad a földjük. Csapadékszegény télen, enyhe időben locsoljuk meg a töveket, mert sok esetben nem kifagynak, hanem kiszáradnak.

Tápanyag-utánpótlás:
Annak érdekében, hogy cserjéink hosszútávon megtartsák díszítő értéküket, folyamatos tápanyag-ellátásra van szükségük. Ez főképp igaz a cserépben, dézsában tartott példányokra. Kifejezetten hatékony a vegetatív időszakban kijuttatott lombtrágya (pl. Wuxal), melyet leveleiken, hajtásaikon keresztül vesznek fel.  A lombozaton keresztül felvett tápelemek pótolják azt a tápanyaghiányt, melyet a gyökerek nem tudnak felvenni a talajból és elősegítik a gyökérnövekedést is. Kiváló hatást érhetünk el örökzöld tápoldatok kijuttatásával, melyek magnézium tartalmukkal biztosítják növényeink élénk, üde színét. Tavasszal és ősszel alkalmazhatunk komplex műtrágyákat is, melyek makro- és mikroelemeket tartalmaznak, kielégítve a növények minden szükségletét. Megállapítható, hogy egy optimális termőhelyen élő, rendesen öntözött, kedvező mértékben trágyázott, tápanyagozott növény sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben!

Téliesítés:
A lazább szerkezetű egyedeket -melyek a hó súlyától szétdőlhetnek-, érdemes összekötni madzaggal, így megvédhető a már szépen kialakult formája. Téli időszakban fiatal növényeink tövét falombbal, szalmával takarhatjuk, így nehezebben fagy át a talaj és nem szárad ki.
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!