A cseresznyefa magasságával, széles koronájával már látványában is figyelemre méltó. Roskadozó rózsaszín virágzata az utcák, kertek, parkok dísze.
Gyümölcse a gyerekek nagy kedvence, élénkvörös színével, ropogós, édes ízével könnyen a fa alá csábítja a család apraját-nagyját. Teljes értékű táplálékként tekinthetjük. Gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, nyomelemekben és gyógynövényként is egyre elterjedtebb. Magas rosttartalma segíti az emésztési problémákban szenvedőket. Vörös héja és húsa kiváló antioxidáns. Minden része gyógyhatású, tisztító hatású, hatékony a cukorbetegek számára, jó hatással van az ízületekre. A cseresznyét fogyaszthatjuk nyersen vagy felhasználva: befőtt, lekvár, kompót, sütemény alapanyag, gyümölcslé, szörp, bor, pálinka készülhet belőle. Jól bírja a fagyasztást, vitaminjai ebben a formában is megmaradnak.
Sokféleségét mutatja a különböző héjszín is. Így találunk az egészen sárgától a bordóra, szinte feketére érő típusokat. Érési időben májustól egészen július második feléig érő fajták közül válogathatunk. Legismertebb, legkedveltebb fajtáink: a középkorai, betegségekre nem fogékony Bigarreau Burlat, a középérésű legfinomabb Germersdorfi, a késői nagyon ízletes Katalin. Érdemes a fajtákhoz porzót ültetni, hogy minél hamarabb gazdag termésünk legyen vagy öntermékeny típust választani. Az egyes cseresznyefa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
Gyümölcse a gyerekek nagy kedvence, élénkvörös színével, ropogós, édes ízével könnyen a fa alá csábítja a család apraját-nagyját. Teljes értékű táplálékként tekinthetjük. Gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, nyomelemekben és gyógynövényként is egyre elterjedtebb. Magas rosttartalma segíti az emésztési problémákban szenvedőket. Vörös héja és húsa kiváló antioxidáns. Minden része gyógyhatású, tisztító hatású, hatékony a cukorbetegek számára, jó hatással van az ízületekre. A cseresznyét fogyaszthatjuk nyersen vagy felhasználva: befőtt, lekvár, kompót, sütemény alapanyag, gyümölcslé, szörp, bor, pálinka készülhet belőle. Jól bírja a fagyasztást, vitaminjai ebben a formában is megmaradnak.
Sokféleségét mutatja a különböző héjszín is. Így találunk az egészen sárgától a bordóra, szinte feketére érő típusokat. Érési időben májustól egészen július második feléig érő fajták közül válogathatunk. Legismertebb, legkedveltebb fajtáink: a középkorai, betegségekre nem fogékony Bigarreau Burlat, a középérésű legfinomabb Germersdorfi, a késői nagyon ízletes Katalin. Érdemes a fajtákhoz porzót ültetni, hogy minél hamarabb gazdag termésünk legyen vagy öntermékeny típust választani. Az egyes cseresznyefa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!
Fajták
Rita (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, héjszín bordó, húsa piros, szilárd húsállomány
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középkorai virágzás, középerős növekedés, bőtermő
Érési ideje:
május vége
Porzói:
Vera, Katalin, Valerij Cskalov, Bigarreau Burlat, Germersdorfi 3, Linda
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés, minden évben 2x, téli metszés február-március, nyári metszés június-július
Felhasználása:
friss fogyasztás
középnagy, héjszín bordó, húsa piros, szilárd húsállomány
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középkorai virágzás, középerős növekedés, bőtermő
Érési ideje:
május vége
Porzói:
Vera, Katalin, Valerij Cskalov, Bigarreau Burlat, Germersdorfi 3, Linda
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés, minden évben 2x, téli metszés február-március, nyári metszés június-július
Felhasználása:
friss fogyasztás
Bigarreau Burlat
Gyümölcs jellemzői:
középnagy vagy nagy méret, sötétbordó, vékony héjú, húsa tömött, ropogós, íze kellemesen édes-savas, kiváló minőségű gyümölcsöt ad
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
erős növekedésű, cseresznyelégy nem károsítja!
Érési ideje:
május vége-június eleje
Porzói:
Valerij Cskalov, Szomolyai fekete
Permetezése:
nem betegségérzékeny, rezisztens fajta, őszi-téli lemosó permetezések elegendőek
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés, minden évben 2x, téli metszés február-március, nyári metszés június-július
Felhasználása:
friss fogyasztás
középnagy vagy nagy méret, sötétbordó, vékony héjú, húsa tömött, ropogós, íze kellemesen édes-savas, kiváló minőségű gyümölcsöt ad
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
erős növekedésű, cseresznyelégy nem károsítja!
Érési ideje:
május vége-június eleje
Porzói:
Valerij Cskalov, Szomolyai fekete
Permetezése:
nem betegségérzékeny, rezisztens fajta, őszi-téli lemosó permetezések elegendőek
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés, minden évben 2x, téli metszés február-március, nyári metszés június-július
Felhasználása:
friss fogyasztás
Carmen
Gyümölcs jellemzői:
igen nagy, lapított gömb alakú, héja fénylő kárminpiros, szilárd állományú, ízletes, igen értékes fajta
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
bőtermő, kis koronájú fa, virágai későn nyílnak
Érési ideje:
június eleje
Porzói:
Germersdorfi 3, Van, Szomolyai fekete
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés, minden évben 2x, téli metszés február-március, nyári metszés június-július
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
igen nagy, lapított gömb alakú, héja fénylő kárminpiros, szilárd állományú, ízletes, igen értékes fajta
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
bőtermő, kis koronájú fa, virágai későn nyílnak
Érési ideje:
június eleje
Porzói:
Germersdorfi 3, Van, Szomolyai fekete
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés, minden évben 2x, téli metszés február-március, nyári metszés június-július
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
Vera
Gyümölcs jellemzői:
nagy, tetszetős, finom ízű, nagygyümölcsű, kiváló áruminőséget képvisel, bőtermő fajta
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, rendszeresen termő
Érési ideje:
június közepe
Porzói:
Valerij Cskalov, Bigarreau Burlat
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés, minden évben 2x, téli metszés február-március, nyári metszés június-július
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
nagy, tetszetős, finom ízű, nagygyümölcsű, kiváló áruminőséget képvisel, bőtermő fajta
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, rendszeresen termő
Érési ideje:
június közepe
Porzói:
Valerij Cskalov, Bigarreau Burlat
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés, minden évben 2x, téli metszés február-március, nyári metszés június-július
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
Germersdorfi 3
Gyümölcs jellemzői:
nagy vagy igen nagy, héjszín bordópiros, húsa világospiros, ropogós, bőlevű, kemény, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
rendszeresen és bőven terem
Érési ideje:
június vége
Porzói:
Van, Linda, Sunburst
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés, minden évben 2x, téli metszés február-március, nyári metszés június-július
Felhasználása:
legjelentősebb fajtánk, kitűnő gyümölcsminőség és íz, minden irányú felhasználás
nagy vagy igen nagy, héjszín bordópiros, húsa világospiros, ropogós, bőlevű, kemény, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
rendszeresen és bőven terem
Érési ideje:
június vége
Porzói:
Van, Linda, Sunburst
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés, minden évben 2x, téli metszés február-március, nyári metszés június-július
Felhasználása:
legjelentősebb fajtánk, kitűnő gyümölcsminőség és íz, minden irányú felhasználás
Katalin (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
nagy vagy igen nagy, teljesen éretten sötétbordó, héja vastag, húsa sötétbordó, nagyon kemény, ropogós, festő levű, íze enyhén savas-édes, harmonikus
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korai termőre fordulás, jó termőképesség
Érési ideje:
június vége, július eleje, késői érésű
Porzói:
Van, Germersdorfi 3, Linda
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés, minden évben 2x, téli metszés február-március, nyári metszés június-július
Felhasználása:
friss fogyasztás, gyors fagyasztás, befőtt
nagy vagy igen nagy, teljesen éretten sötétbordó, héja vastag, húsa sötétbordó, nagyon kemény, ropogós, festő levű, íze enyhén savas-édes, harmonikus
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korai termőre fordulás, jó termőképesség
Érési ideje:
június vége, július eleje, késői érésű
Porzói:
Van, Germersdorfi 3, Linda
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés, minden évben 2x, téli metszés február-március, nyári metszés június-július
Felhasználása:
friss fogyasztás, gyors fagyasztás, befőtt
Szomolyai fekete
Gyümölcs jellemzői:
gyümölcse középnagy, oldalról lapított, tompa szív alakú, héja sötétbordó- feketéspiros, fénylő, húsa sötétbordó, félkemény, bőlevű és festőlevű, íze édes, jellegzetes zamattal
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedésű fája sűrű, gömb alakú koronát nevel, termőképessége és termésbiztonsága jó, virágzási ideje korai. Korai érése miatt a cseresznyelégy nem károsítja!
Érési ideje: június első felében érik, egy héttel a Bigarreau Burlat után
Porzói: Bigarreau Burlat, Münchebergi korai, Pomázi hosszúszárú
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
nagy cukortartalma és sötét színe miatt a hűtőipar által is keresett, friss fogyasztásra, dzsem és párlat készítésére is kiváló
gyümölcse középnagy, oldalról lapított, tompa szív alakú, héja sötétbordó- feketéspiros, fénylő, húsa sötétbordó, félkemény, bőlevű és festőlevű, íze édes, jellegzetes zamattal
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedésű fája sűrű, gömb alakú koronát nevel, termőképessége és termésbiztonsága jó, virágzási ideje korai. Korai érése miatt a cseresznyelégy nem károsítja!
Érési ideje: június első felében érik, egy héttel a Bigarreau Burlat után
Porzói: Bigarreau Burlat, Münchebergi korai, Pomázi hosszúszárú
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
nagy cukortartalma és sötét színe miatt a hűtőipar által is keresett, friss fogyasztásra, dzsem és párlat készítésére is kiváló
Linda (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
termése nagy, tömege 7-9 g, átmérője 24-26 mm, alakja nyomott gömb, héja vastag, sötét bordópiros, húsa sötétbordó, kemény állományú, rostos, íze kellemesen édes-savas
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája középerős növekedésű, kissé széthajló koronát nevel. Sokáig a fán érlelhető, rendszeresen és igen bőven terem.
Érési ideje: június vége (június 20-30)
Porzói:
Solymári gömbölyű, Margit, Germersdorfi óriás, Stella, Van, Hedelfingeni óriás
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, fagyasztás, befőzés, gyümölcsleves, krém
termése nagy, tömege 7-9 g, átmérője 24-26 mm, alakja nyomott gömb, héja vastag, sötét bordópiros, húsa sötétbordó, kemény állományú, rostos, íze kellemesen édes-savas
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája középerős növekedésű, kissé széthajló koronát nevel. Sokáig a fán érlelhető, rendszeresen és igen bőven terem.
Érési ideje: június vége (június 20-30)
Porzói:
Solymári gömbölyű, Margit, Germersdorfi óriás, Stella, Van, Hedelfingeni óriás
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, fagyasztás, befőzés, gyümölcsleves, krém
Vega (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
gömbölyded termése nagy, világos héja a napos oldalán élénkpirossal fedett, húsa ropogós, kellemesen édes-savas, repedésre nem hajlamos!
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
növekedési erélye középerős, feltörő, laza koronát nevel. Kifejezetten bőven és rendszeresen terem. Házikertekbe is ajánlott.
Érési ideje: június közepe (június 15-20)
Porzói:
Germersdorfi óriás, Van, Hedelfingeni óriás
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt- a belőle készített befőtt tetszetős, tökéletes minőségű
gömbölyded termése nagy, világos héja a napos oldalán élénkpirossal fedett, húsa ropogós, kellemesen édes-savas, repedésre nem hajlamos!
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
növekedési erélye középerős, feltörő, laza koronát nevel. Kifejezetten bőven és rendszeresen terem. Házikertekbe is ajánlott.
Érési ideje: június közepe (június 15-20)
Porzói:
Germersdorfi óriás, Van, Hedelfingeni óriás
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt- a belőle készített befőtt tetszetős, tökéletes minőségű
Sunburst
Gyümölcs jellemzői:
gyümölcse igen nagy, 28-30 mm, alakja nyomott gömb, héja piros, fényes, húsa világospiros, középkemény, íze optimálisan édes-savas
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája erős növekedésű, felfelé törő, kissé szétterülő gúla alakú koronát nevel, kései virágzása miatt nem fagyérzékeny
Érési ideje: június vége-július eleje
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás
gyümölcse igen nagy, 28-30 mm, alakja nyomott gömb, héja piros, fényes, húsa világospiros, középkemény, íze optimálisan édes-savas
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája erős növekedésű, felfelé törő, kissé szétterülő gúla alakú koronát nevel, kései virágzása miatt nem fagyérzékeny
Érési ideje: június vége-július eleje
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás
Van (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
termése középnagy, héja sötétbordó, húsa igen kemény, roppanó, bőlevű, édes-savas, kőmagja kicsi, kocsánya rövid
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája gyenge-közepes növésű, mereven feltörő, ritka koronát alakít. Virágzása középkésői-késői, télállósága kiváló! Géppel is szüretelhető.
Érési ideje: június 2. fele
Porzói:
Germersdorfi óriás, Hedelfingeni óriás, Bigarreau Burlat, Katalin, Linda
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
termése középnagy, héja sötétbordó, húsa igen kemény, roppanó, bőlevű, édes-savas, kőmagja kicsi, kocsánya rövid
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája gyenge-közepes növésű, mereven feltörő, ritka koronát alakít. Virágzása középkésői-késői, télállósága kiváló! Géppel is szüretelhető.
Érési ideje: június 2. fele
Porzói:
Germersdorfi óriás, Hedelfingeni óriás, Bigarreau Burlat, Katalin, Linda
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
Kordia
Gyümölcs jellemzői:
küllemében nagyon tetszetős, sötétvörös, szív alakú, igen nagy (27 mm fölötti, 6-8 g súlyú) gyümölcse nagyon finom ízű, édes-savas, lédús, szilárd húsú, enyhén ropogós, repedésre nem hajlamos, beltartalmi alkotóelemei kiválóak, jobbak a Germersdorfinál is, igazi fekete cseresznye
Ültetési ideje: szabadgyökerű gyümölcsfát kora tavasszal és ősszel ültessünk, rendelkezésre állnak konténeres gyümölcsfák is, nagy előnyük a folyamatos ültetési idő tavasztól késő őszig
Növény jellemzői: erőteljes növekedés jellemzi fáját, orsó formájú koronáját vízszintes elágazódásokkal fejleszti, tetszetős gyümölcse és fantasztikus íze miatt nagyon jól értékesíthető a késői fajták közül, piacos megjelenésén túl nagy előnye még a hosszú tárolhatósága és moníliával szembeni jó tűrőképessége
Érési ideje:
június második fele- július eleje, a szüret ideje hosszú, így folyamatos szedésre ad lehetőséget
Porzói: Germersdorfi 3, Carmen, Katalin, Van, Sunburst, Linda, Stella, Hedelfingeni óriás
Permetezése:
- alapvető védekezések: lemosó permetezések ősszel és tél végén
- nyári hónapokban: cseresznyelégy elleni védekezés felszívódó szerekkel
Metszése: első 3 évben alakítsuk ki a koronát erős metszésekkel, 4. évtől csak fenntartó metszésre van szükség minden év tavaszán
Felhasználása: friss fogyasztása, és ipari hasznosítása is jelentős, a hűtőipar különösen kedvelt fajtája, kitűnő minőségű szörpök, gyümölcslevek, befőttek alapanyaga
küllemében nagyon tetszetős, sötétvörös, szív alakú, igen nagy (27 mm fölötti, 6-8 g súlyú) gyümölcse nagyon finom ízű, édes-savas, lédús, szilárd húsú, enyhén ropogós, repedésre nem hajlamos, beltartalmi alkotóelemei kiválóak, jobbak a Germersdorfinál is, igazi fekete cseresznye
Ültetési ideje: szabadgyökerű gyümölcsfát kora tavasszal és ősszel ültessünk, rendelkezésre állnak konténeres gyümölcsfák is, nagy előnyük a folyamatos ültetési idő tavasztól késő őszig
Növény jellemzői: erőteljes növekedés jellemzi fáját, orsó formájú koronáját vízszintes elágazódásokkal fejleszti, tetszetős gyümölcse és fantasztikus íze miatt nagyon jól értékesíthető a késői fajták közül, piacos megjelenésén túl nagy előnye még a hosszú tárolhatósága és moníliával szembeni jó tűrőképessége
Érési ideje:
június második fele- július eleje, a szüret ideje hosszú, így folyamatos szedésre ad lehetőséget
Porzói: Germersdorfi 3, Carmen, Katalin, Van, Sunburst, Linda, Stella, Hedelfingeni óriás
Permetezése:
- alapvető védekezések: lemosó permetezések ősszel és tél végén
- nyári hónapokban: cseresznyelégy elleni védekezés felszívódó szerekkel
Metszése: első 3 évben alakítsuk ki a koronát erős metszésekkel, 4. évtől csak fenntartó metszésre van szükség minden év tavaszán
Felhasználása: friss fogyasztása, és ipari hasznosítása is jelentős, a hűtőipar különösen kedvelt fajtája, kitűnő minőségű szörpök, gyümölcslevek, befőttek alapanyaga
Regina (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
nagy vagy igen nagy, kerekded, kissé lapított, héjszíne sötétpiros, hosszú kocsányú, kemény húsú, alacsony savtartalmú, különlegesen finom ízű, repedésre nem hajlamos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői: határozott növekedésű, elágazódási képessége kiváló, kései virágzás jellemzi, fagytűrő képessége kiváló, termőképessége közepes, termőhely iránt nem igényes, fiatalon termőre fordul, prémium minőséget produkáló fajta
Érési ideje: kései érés, július eleje- közepe
Porzói: porzó fa ültetése javasolt a korai termőre fordulás érdekében: Van, Katalin, Germersdorfi, Sylvia, Sam, Karina
Permetezése: növényvédelemre elsősorban a fiatal gyümölcsfáknál van szükség, idősebb fáknál a lemosó permetezések átölelik az éves védelmet, első években főként rovarok ellen kell megvédenünk fáinkat
Metszése: első tavaszon erős korona visszametszés, ne feledjük, csak ártunk a fának, ha nem metsszük vissza, így telik az első 3 év koronaalakítással, termőre fordítással, a következő években fiatalítás, ritkítás
Felhasználása: friss fogyasztás, hosszú ideig eltartható és széleskörűen felhasználható, ezért az ipar is különösen kedveli (gyümölcslé, fagyasztott gyümölcs)
nagy vagy igen nagy, kerekded, kissé lapított, héjszíne sötétpiros, hosszú kocsányú, kemény húsú, alacsony savtartalmú, különlegesen finom ízű, repedésre nem hajlamos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői: határozott növekedésű, elágazódási képessége kiváló, kései virágzás jellemzi, fagytűrő képessége kiváló, termőképessége közepes, termőhely iránt nem igényes, fiatalon termőre fordul, prémium minőséget produkáló fajta
Érési ideje: kései érés, július eleje- közepe
Porzói: porzó fa ültetése javasolt a korai termőre fordulás érdekében: Van, Katalin, Germersdorfi, Sylvia, Sam, Karina
Permetezése: növényvédelemre elsősorban a fiatal gyümölcsfáknál van szükség, idősebb fáknál a lemosó permetezések átölelik az éves védelmet, első években főként rovarok ellen kell megvédenünk fáinkat
Metszése: első tavaszon erős korona visszametszés, ne feledjük, csak ártunk a fának, ha nem metsszük vissza, így telik az első 3 év koronaalakítással, termőre fordítással, a következő években fiatalítás, ritkítás
Felhasználása: friss fogyasztás, hosszú ideig eltartható és széleskörűen felhasználható, ezért az ipar is különösen kedveli (gyümölcslé, fagyasztott gyümölcs)
Alex (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy vagy nagy, átlagosan 24-25 mm, 6-8 g tömegű, enyhén megnyúlt gömb alakú, héja mélybordó, húsa kemény, sötétvörös, rövid kocsányú, ropogós, bőlevű, magja kicsi, finom ízű
Ültetési ideje:
szabadgyökerű gyümölcsfák optimális telepítési ideje kora tavasszal (március), konténeres példányoké tavasztól késő őszig van
Növény jellemzői:
első magyar öntermékeny fajta, középerős fejlődésű, ritka, kerek koronát nevel, korán termőre fordul, igen bőtermő, terméshozama 2,5-szer nagyobb a Germersdorfiénál, kiváló pollenadó fajta, levélbetegségekre kevésbé fogékony, sokáig a fán tartható, több ütemben szüretelhető
Érési ideje: késői érésű, július eleje
Porzói: öntermékeny fajta, más fajták jó porzója
Permetezése:
késői fajta révén levélbántalmakra nem érzékeny, megjelenő rovarok esetén alkalmazzunk rovarölős permetezést
Metszése:
ültetéskor gyökérmetszés (szabadgyökerű fánál csak), 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszések
Felhasználása:
friss fogyasztásra és üzemi felhasználásra is ideális (gyümölcslé, befőtt)
középnagy vagy nagy, átlagosan 24-25 mm, 6-8 g tömegű, enyhén megnyúlt gömb alakú, héja mélybordó, húsa kemény, sötétvörös, rövid kocsányú, ropogós, bőlevű, magja kicsi, finom ízű
Ültetési ideje:
szabadgyökerű gyümölcsfák optimális telepítési ideje kora tavasszal (március), konténeres példányoké tavasztól késő őszig van
Növény jellemzői:
első magyar öntermékeny fajta, középerős fejlődésű, ritka, kerek koronát nevel, korán termőre fordul, igen bőtermő, terméshozama 2,5-szer nagyobb a Germersdorfiénál, kiváló pollenadó fajta, levélbetegségekre kevésbé fogékony, sokáig a fán tartható, több ütemben szüretelhető
Érési ideje: késői érésű, július eleje
Porzói: öntermékeny fajta, más fajták jó porzója
Permetezése:
késői fajta révén levélbántalmakra nem érzékeny, megjelenő rovarok esetén alkalmazzunk rovarölős permetezést
Metszése:
ültetéskor gyökérmetszés (szabadgyökerű fánál csak), 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszések
Felhasználása:
friss fogyasztásra és üzemi felhasználásra is ideális (gyümölcslé, befőtt)