A szedermálna a szeder és a málna páratlan kereszteződésének eredménye. Egy gyümölcsben koncentrálódnak a két fantasztikus bogyós gyümölcs kedvező tulajdonságai. A málna üde, édes zamata találkozik a szeder enyhén savanykás íz világával. Külső megjelenésében nagyméretű, hosszúkás, kúp alakú, az érés kezdetén halványpiros, teljes érésben bordó színben pompázik. Húsa kemény, jól szállítható, íze kellemes, édeskés, aromás. Felhasználása sokoldalú, friss fogyasztáson túl kiválóan alkalmas fagyasztásra, különféle szószok, lekvárok, dzsemek, sütemények készítésére. Egészségtani hatása jelentős, magas az ásványi anyag és vitamin tartalma, gazdag antioxidánsban.
A növény fajtáktól függetlenül erős növekedésű, kifejezetten bőtermő, vesszői tüskétlenek. Ajánlott támrendszert készíteni mellé, megkönnyítve a növény kezelését, metszését, valamint magát a gyümölcsszüretet. Érdemes konténeres példányokat ültetni, eredése garantált, hamarabb hoz termést, mint a szabadgyökerű. Válasszunk napfényben gazdag, jó vízgazdálkodású talajt a telepítéshez, tegyünk szerves trágyát az ültető gödörbe a bőséges terméshozam érdekében. A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan öntözzük bőven a forró nyári napokon.
Számtalan fajta közül válogathatunk, a korai érésűtől a későn érő fajtákig, így egész nyáron fogyaszthatjuk, készíthetünk belőle egyéb finomságokat. Legelterjedtebb fajtái a Tayberry, Black Satin, Loch Ness.
A növény fajtáktól függetlenül erős növekedésű, kifejezetten bőtermő, vesszői tüskétlenek. Ajánlott támrendszert készíteni mellé, megkönnyítve a növény kezelését, metszését, valamint magát a gyümölcsszüretet. Érdemes konténeres példányokat ültetni, eredése garantált, hamarabb hoz termést, mint a szabadgyökerű. Válasszunk napfényben gazdag, jó vízgazdálkodású talajt a telepítéshez, tegyünk szerves trágyát az ültető gödörbe a bőséges terméshozam érdekében. A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan öntözzük bőven a forró nyári napokon.
Számtalan fajta közül válogathatunk, a korai érésűtől a későn érő fajtákig, így egész nyáron fogyaszthatjuk, készíthetünk belőle egyéb finomságokat. Legelterjedtebb fajtái a Tayberry, Black Satin, Loch Ness.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!
Rubus tayberry ’Buckingham’
Gyümölcs jellemzői:
hosszúkás alakú, óriás termésű, vöröses- bordó színben tündökölnek mutatós, fénylő termései, húsa kemény, íze kifejezetten aromás, ízletes, rendkívül egészséges
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű növény március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig ültethető
Növény jellemzői:
a szeder és a málna kereszteződésének eredménye a szedermálna, 2-3 méter magasságba is felkúszik, érdemes támrendszert biztosítani neki, könnyebb ezáltal a kezelése, szüretelése is, erős növekedésű, betegségekkel szemben ellenálló, fagytűrő, a tartósabb téli fagyokat is jól átvészeli, jól szállítható
Érési ideje: július közepétől szeptember végéig folyamatosan érik
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
növényvédelemre csapadékos időszakban megjelenő gombabetegség esetén van szükség
Metszése:
alkalmazzunk évente alakító metszést, távolítsuk el az elhalt, elszáradt vesszőket, valamint az oldalhajtásokat
Felhasználása: elsősorban légyártás, konzervipari felhasználás, friss gyümölcs, szörp, gyümölcslé, lekvár, dzsem, bor, pálinka
hosszúkás alakú, óriás termésű, vöröses- bordó színben tündökölnek mutatós, fénylő termései, húsa kemény, íze kifejezetten aromás, ízletes, rendkívül egészséges
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű növény március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig ültethető
Növény jellemzői:
a szeder és a málna kereszteződésének eredménye a szedermálna, 2-3 méter magasságba is felkúszik, érdemes támrendszert biztosítani neki, könnyebb ezáltal a kezelése, szüretelése is, erős növekedésű, betegségekkel szemben ellenálló, fagytűrő, a tartósabb téli fagyokat is jól átvészeli, jól szállítható
Érési ideje: július közepétől szeptember végéig folyamatosan érik
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
növényvédelemre csapadékos időszakban megjelenő gombabetegség esetén van szükség
Metszése:
alkalmazzunk évente alakító metszést, távolítsuk el az elhalt, elszáradt vesszőket, valamint az oldalhajtásokat
Felhasználása: elsősorban légyártás, konzervipari felhasználás, friss gyümölcs, szörp, gyümölcslé, lekvár, dzsem, bor, pálinka