Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Örökzöldek

Örökzöldek
Örökzöldek
Örökzöldek néven foglaljuk össze azokat a növényeket (cserjéket, fákat…), melyek nem hullajtják el a leveleiket télen sem, így egész évben üde színt varázsolnak kertünkbe. Ezek a növények alkotják kertünk domináns részét. Ide soroljuk a tujákat, fenyőket, ciprusokat, borókákat, tiszafákat, cédrusokat, babérmeggyeket, és még folytathatnánk, olyan széles a skála. Gazdag formavilágukkal megalapozhatjuk a kert jellegét, hangulatát. Alakjuk, formájuk alapján egy egy növény lehet oszlopos, kúp alakú, gömb, terülő vagy kúszó, csüngő vagy szomorú, magastörzsű. A formákon túl a színekkel is tudunk játszani. Alapszínekben a zöld, a kék (ezüst), a sárga uralkodik, továbbá ezek tarka változatai (fehér tarka, sárga tarka…) is előfordulnak. Találunk olyan típusokat is, melyek termésükkel és/vagy virágukkal is díszítenek (babérmeggy, bangita, mahónia). Csak a fantáziánk szab határt annak, milyen stílust, hangulatot teremtünk.
Funkciójukat tekintve többféle szerepet tölthetnek be. Így lehetnek szoliter növények, melyek dekoratív, egyedülállóan szép növények (fenyő, cédrus, örökzöld magnolia), ezeket helyezzük a kert központi helyére, ahol jól láthatóak. Meghatározó szerepe lehet, ha sövényként funkcionál. Ebben az esetben alkalmazhatjuk térelválasztóként, élősövényként. Egyes fajtákat talajtakarásra is használhatunk, ezek a talajtakaró változatok (cserjék, borókák, tuják), melyek kisebb-nagyobb területek befuttatására alkalmasak.
Kiválasztásuk során vegyük figyelembe milyen céllal ültetünk (pl. takarás, dekoráció, növénycsoport, sövény), milyen adottságokkal rendelkezik a beültetendő terület (talaj- és fényviszonyok, öntözési lehetőségek), mennyi időnk lesz a növények ápolására, gondozására (öntözés, metszés, növényvédelem). Látogasson el kertészeti árudáninkba, nálunk nem csak ötleteket meríthet, hanem hasznos szaktanácsokat és információt kaphat az ültetés fortélyairól, a növény végleges méretéről, igényeiről és alapvető gondozásáról.


Ültetése


Mire figyeljünk földlabdás növények vásárlásakor?
 • a növény méretének megfelelő földlabdával rendelkezzen
 • a földlabda tömör legyen, a növény ne imbolyogjon a zsákban
 • nem érdemes a legolcsóbb növényt megvásárolni, hiszen a drágább ár a megfelelő minőséget takarja
 • árudáinkban, ideális körülmények között tartjuk a növényeket, mely nagyban meghatározza életképességüket
Hogyan ültessünk földlabdás és konténeres örökzöldeket?

A szakszerű ültetés elengedhetetlen feltétele növényeink megfelelő fejlődésének. Ezért fektessünk nagy hangsúlyt a telepítésre. Kezdjük a célszerszámok előkészítésével. Készítsünk elő ásót, lapátot, gereblyét, ültető közeget, szerves trágyát, talajfertőtlenítőt és vizet. A telepítés minőségét meghatározó tényezők: ültetőgödör, tápanyag, tömörítés, iszapolás.

Ültetési ideje

Mikor ültessünk örökzöldet?

Különféle változatait földlabdás és konténeres kivitelben vásárolhatjuk meg. Optimális ültetési idejük márciustól novemberig tart. Ne tervezzünk ültetést a téli fagyos hónapokban és a nyári nagy forróságban.

Ültetési távolsága

Az ültetési távolságot minden esetben a növény növekedési gyorsasága és végleges mérete határozza meg, pl. lassú növekedésű változatokat lehet közelebb ültetni, míg gyorsabb növésű nagyra növő példányokat nagyobb távolságra. A nem megfelelően választott ültetési távolság később túlzsúfoltsághoz vezet.
Lassabban növő kisebb növényeket 50-100 cm-re, nagyobb növésű, terjedelmesebb töveket 100-200 cm-re ültessünk. Sor vagy sövény kialakításánál a növények közötti ültetési távolság 50-80 cm fajtától függően.

Ültetési rendje

 • Ültetőgödör elkészítése
  Kezdük azzal, hogy kiássuk a földlabda méretének 2-3-szorosát. Erre azért van szükség, hogy legyen megfelelő hely a trágyának, továbbá a gyökérzet tudjon kényelmesen terjeszkedni. A kiásott földet mozgassuk át, hogy finom porhanyós legyen. Sövény kialakításánál készítsünk árkot a gyorsabb, könnyebb ültetés érdekében. Tegyünk vissza az aljába egy kevés laza földet. Földlabdás növények esetén a gödör kb. 60x60x60 - 80x80x80 cm alapterületű.
 • Tápanyag használata
  Kulcsfontosságú a tápanyag használata, mely javítja a talajéletet, segít a növény elindulásában. A gödör mélyére helyezzünk néhány lapát szerves trágyát (komposztált marhatrágya), hogy tápanyagot biztosítsunk növényeink számára, mely hosszú távú fejlődést biztosít.
 • Talajfertőtlenítő alkalmazása
  Tegyünk talajfertőtlenítőt is a gödörbe a gyökérzetet megrágó kártevők ellen. Leginkább por alakú formában kapható gázosodó anyag. A cserebogár lárvái, a pajorok súlyos károkat tehetnek a gyökérzetben, ha nem védekezünk ellenük. Helyezzünk el egy vékony műanyag csövet a gyökérzet mentén, melyen keresztül minden évben le tudjuk juttatni a talajfertőtlenítőt.
 • Rétegezés porhanyós földdel
  A trágyára helyezzünk porhanyós földet egészen addig, amíg a növény a gödörben olyan magasra kerül, ahogy a faiskolában volt. Ez lesz a növény ültetési mélysége.
 • Növény gödörbe helyezése
  A faiskolákban kapható növények jutazsákban vannak, melyet nem muszáj levenni, ezek elrohadnak a víz hatására. Ha egyéb anyag (le nem bomló) van a földlabdán, akkor mindenképp vegyük le, mielőtt a földbe kerül. Konténeres növényről csúsztassuk le az edényt, úgy tegyük a mélyedésbe.
 • Talaj tömörítése
  Tömörítsük a gyökérzet körüli talajt, a legjobb, ha már itt használunk vizet, ami bemossa a földet a gyökerekhez. A tömörítés óvatos taposással történik a gyökérzet megsértése nélkül. Légmentes közeget képzünk.
 • Iszapolás
  Öntözzük be alaposan a növényt (beiszapolás) lehetőleg tömlővel, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjon.
ültetőgödör elkészítése
ültetőgödör
elkészítése
tápanyag használata
tápanyag
használata
talajfertőtlenítő alkalmazása
talajfertőtlenítő
alkalmazása
rétegezés porhanyós földdel
rétegezés
porhanyós földdel
növény gödörbe helyezése
növény gödörbe
helyezése
talaj tömörítése
talaj
tömörítése
iszapolás
iszapolás


Gondozása


Mitől lesznek igazán szépek az örökzöldek?

Ezek a növények minimális gondozás mellett kertünk gyöngyszemei lehetnek:
 • tőzeg az ültetőgödörbe
 • lombtrágya növekedési időszakban
 • rendszeres öntözés

Talajigénye és tápanyagigénye

E növényekre leginkább a savanyú talaj fejt ki kedvező hatást, ebben érzik jól magukat. Azonban, ha ezt nem tudjuk nekik biztosítani, teremtsünk tápanyagban gazdag termőtalajt, ebben is szépen fejlődnek. Ültetéskor használjunk tőzeget az ültetőgödörbe, biztosítva a savanyú közeget.

Honnan tudhatjuk, hogy növényünk tápanyag hiányban szenved?

A tápanyagban hiányt szenvedő növény levelei kisebbek és halványabbak, növekedésük lelassul, szinte vegetál. A legfontosabb tápanyag, amire nagy mennyiségben szükségük van, a nitrogén, foszfor és kálium együttese, amit összefoglalóan makroelemeknek nevezünk és egyben a növény tápláléka. Ezen kívül a megfelelő fejlődéshez mikroelemekre is szükségük van, ilyen pl. a magnézium, vas, cink és mangán. A magnéziumhiány főként a levelek sárgulásában, barnulásában jelentkezik, a száradás belülről kifelé halad. A makro- és mikorelemek rendszeres kijuttatásával mindez elkerülhető.
Használjunk a növekedési fázisban 2-3 hetente levélen keresztül felszívódó lombtrágyákat, melyek az összes ilyen elemet tartalmazzák. A levélen keresztül a növény gyorsan és hatékonyan képes felszívni a táplálékot.

Fényigénye

Kijelenthetjük, hogy valamennyi tűlevelű változat fényigényes. Napos helyen mindig szebben, egyenletesebben fejlődnek, mint félárnyékban, árnyékban. Természetesen eltűrik az árnyékosabb területeket, ám ez a szépségük rovására megy. A lomblevelű fajták között azonban találunk kifejezetten árnyéktűrő fajtákat is, ezeket az egyedeket telepítsük a kert napfényben szegény részeire.

Öntözése

Attól függően mikor ültettük a növényt, a további időszakokban is folytatni kell az öntözést. Friss ültetések után öntözés szempontjából az első 2 év meghatározó e növény életében.
A hőmérséklet emelkedésével növényeink vízigénye is megnő. Éppen ezért forró nyári kánikulában naponta locsoljunk bőséges vízzel. Az öntözési idő kora reggel vagy késő este legyen, így biztosan jól hasznosul.
A tűlevelű fajtáknál gyakori a téli kiszáradás, ezért öntözzük be őket csapadékszegény téli napokon, fagymentes időben.

Téliesítése

A téli károk megelőzésére, a mi éghajlatunkra alkalmas hazai termesztésű növényt ültessünk. Mediterrán jellegű növényeket csak nagyon védett, meleg fekvésbe telepítsünk.
Fiatal növények tövére húzzunk téli földkupacot, mely megvédi a gyökérzetet a hidegtől. A növények takarására alkalmas a lomb, szalma és fenyőkéreg. Edényes növényeket vigyük fagymentes helyre vagy süllyesszük edényestől a talajba.

Metszése

Különböző fajtái minimális metszést igényelnek, kivéve a sövénynek ültetett példányok. A szabadon álló növények nem igényelnek metszést, azonban kisebb alakításokkal jót teszünk nekik.
Metszéssel irányíthatjuk, formázhatjuk és a méretét is meghatározhatjuk, hogy később ne kelljen radikálisan visszavágni a növényeket. A nyírásra alkalmas növények minden egyes vágásból új ágakat és leveleket hajtanak, ezáltal levélzetük vastag és sűrű lesz.
Arra figyeljünk, hogy nem minden növény bírja az erőteljes metszést. Pl. az oszlopos tuja és a boróka a külső részén növekszik, ha ezeket drasztikusan visszavágjuk, egészen a törzsig, nem tudja benőni a lemetszett részt.
Elsősorban a sövénynek ültetett növényeket metsszük, még pedig a vegetációs időszakban többször is. A tűlevelű és a lomblevelű változatoknál is a tavaszi és a nyári metszés hoz eredményt. A késő őszi metszéssel kárt is okozhatunk, mert a hideg beállta előtt meginduló hajtások tönkremennek, visszafagynak, ezért nyár végén fejezzük be a metszést.

Permetezése

Betegségeit a szabadban előforduló gombák és kártevők okozzák.  A betegségek bárhol előfordulhatnak termőhelytől függetlenül. A gombák és a kártevők akkor jelennek meg, ha a növény ellenálló képessége csökken. Ezért kiemelkedő fontosságú a megelőzés.
A növények ellenálló képességét növelhetjük:
 • rendszeres tápanyag
 • rendszeres vízellátás (csapadékszegény télen is)
 • kedvező talajszerkezet

Összefoglalva, a megelőzés a rendszeres öntözésben és a tápanyag-utánpótlásban rejlik. Így növényeink nem gyengülnek le, erősek, ellenállóak maradnak.
Külső tényezők is befolyásolják állapotukat. Ilyenek az időjárási viszonyok, a tartós esőzések, nyári kánikula, kemény fagyok, amik ellen nem igazán tudunk védekezni.
A betegségek feltűnését ne vegyük fél vállról. Elhanyagolásuk a növény pusztulását is eredményezheti! A permetezés fagymentes napokon, márciustól szeptemberig végezhető a megfelelő szerekkel.
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!