Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Gömbfák

Gömbfák
Gömbfák
A gömbfák  1,8-2,2 m-es törzsmagasságban oltott díszfák, melyek különlegesen szép formájú lombhullató növények. Magasságuk 5-6 m, így ideális kisebb kertekbe, parkokba, illetve villanyvezetékek alá, ahol a magasabb fák gondot jelenthetnek. Változatos gömbfák közül válogathatunk: virágos, virág nélküli (allergiásoknak ideális), nagylevelű (árnyéknak), apró levelű. Talajban nem válogatnak, fagytűrőek, többnyire a napos, félárnyékos helyeket kedvelik. Jól viselik a városi klímát, a szennyezett levegőt is. Optimális fajtaválasztás esetén minimális gondozást igényelnek. Meghálálják a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt. Nyáron különböző színeikkel, levélformájukkal, illatukkal vonják magukra a figyelmet. Az oltott gömbfák (alakjuknak köszönhetően), nyírására sincs szükség, hiszen tökéletes gömbformát hoznak létre.
Ültethetjük egyedileg, illetve csoportosan, sorokban vagy különféle alakzatokban. Csoportos ültetésnél telepítsünk apró növésű virágzó és örökzöld növényeket a fák alá, kiemelve szerepüket.
Miért válasszunk gömbfát?
Különleges, bensőséges hangulatot teremtenek otthonunkban. Ideális megoldás a kisebb növésű fákat kedvelőknek. Másrészt jó ránézni, tökéletes formája gyönyörködteti, megnyugtatja a szemet. Kevés gondozással hosszú éveken keresztül hű társaink, nem növik ki a kertet, kevés az őszi lehulló lombjuk.
A növények ültetése témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!
A növények gondozása témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!

Fajták

Catalpa bignonioides ’Nana’ - Gömb szivarfa

Catalpa bignonioides ’Nana’ - Gömb szivarfa
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: 35.500 Ft
Jellemzői:
Az egyik legkedveltebb alacsony növésű fa. A magas törzsre oltott gömbfák kiemelkedő fajtája, mely puha, nagy leveleivel, szép alakjával a kert dísze lehet. Kifejezetten széles lombkoronája árnyékot is ad, nem csak díszít. Mivel sem virággal, sem terméssel nem rendelkezik, a pollenre érzékenyek ideális választása.
- magassága: 3-5 m-t is eléri
- alakja: lapított gömbkoronájú, sűrűn ágas
- színe: üde világoszöld
- növekedése: gyors

Termőhely igény:
Jól tűri a városi klímát, szennyezettséget. Téli fagyokat szépen átvészeli.
- talajigény: tápanyagban gazdag
- vízigény: vízigényes
- fényigény: napos helyre ültessük
- tápanyag utánpótlás: tápanyag készleteit időnként töltsük fel lombtrágya formájában, műtrágyával vagy egyéb tápanyagokkal

Metszése:
2-3 évente érdemes alakító metszést alkalmazni a dúsabb, formásabb korona érdekében (idősebb korában akár ritkítást vagy erőteljesebb visszametszést)

Permetezése:
megjelenő betegség esetén alkalmazzunk felszívódó szereket a betegség megszűnéséig

Felhasználása: magasságban korlátozott helyekre, mint pl. vezetékek alá ideális, ezen kívül utcai fásításra, szoliter növénynek, alakfának

Acer platanoides ’Globosum’ - Gömbjuhar

Acer platanoides ’Globosum’ - Gömbjuhar
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: 35.700-39.900 Ft
Jellemzői:
Magas törzsre oltott szép alakú gömbfa. Edzett, jól viseli a városi körülményeket. Sűrű lombot képez, mely jól takar és kellemes árnyékot ad.
- magassága: 3-5 m
- alakja: fiatalon szabályos, később lapított gömb koronájú, sűrűn elágazó
- színe: kihajtáskor a hajtáscsúcs barnásvörös, majd zöld színű, akár 20 cm nagyságú
- növekedése: gyors

Termőhely igény:
Szélsőséges viszonyoktól eltekintve, bármilyen talajon megél. Fagytűrő.
- talajigény: jó vízgazdálkodású
- vízigény: átlagos, forróbb nyarakon meghálálja az öntözést az első pár évben
- fényigény: fényigényes, napos helyre telepítsük
- tápanyag utánpótlás: tápanyagban gazdag talajon szebben fejlődik

Metszése:
2-3 évente kapjon alakító metszést, melyet intenzívebb, dekoratívabb koronaformával hálál meg

Permetezése:
fennálló kórokozók esetén, egyébként nincs rá szükség, nem betegség érzékeny

Felhasználása:
szűk utcákba, vezetékek alá, parkok kiváló fája, nagyméretű edények szoliter növénye

Fraxinus ornus ’Mecsek’ - Gömbkőris

Fraxinus ornus ’Mecsek’ - Gömbkőris
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: 36.300-39.900 Ft
Jellemzői:
Illatos fehér virágával díszítő magas törzsre oltott gömbfa. Lombfakadás után gazdagon virágzik, ez adja igazi értékét. Időskori, nagyméretű koronája príma árnyékot ad.
- magassága: 5-6 m
- alakja: lapított gömbkoronájú
- színe: sötétzöld
- növekedése: lassan növő

Termőhely igény:
Városi körülményeket, szennyezett belvárosi levegőt is jól tűri.
- talajigény: laza, átlagos talaj
- vízigény: átlagos, szárazságtűrő
- fényigény: napos fekvést kedvel
- tápanyag utánpótlás: nincs különösebb igénye, de mint minden növény, ő is meghálálja, ha tápanyaggal látjuk el a növekedési időszakban

Metszése:
1-3 évben alakító metszéssel tömörebb, impozánsabb korona jön létre, idősebb korában alkalmazzunk fiatalító, ritkító metszést

Permetezése:
betegségekre nem fogékony, kizárólag előforduló rendellenességek esetén kezeljük

Felhasználása:
légvezetékek alá, utcák fásítására, előkertbe ajánlott, illatos virágaival díszítő szoliter növényként nagyon kedvelt


Ültetése


Ültetési idő:
konténeres fák márciustól novemberig, földlabdás fák tavasszal és ősszel ültethetők

Ültetési távolság:
különálló fákat 2-4 méterre, fasornál 2 méterre ültessünk

Ültetés menete:
  • Az ültetés pontos lépéseinek betartásával, valamint a gondozási alapelvek elsajátításával garantált eredés várható. Első fontos lépés az ültetőgödör elkészítése. Fordítsunk nagy gondot a kialakítására, helytelen méretű gödör a növény végét is jelentheti. Szélessége és mélysége 2-3-szorosa legyen a gyökérzet méretének. Talaját forgassuk át néhányszor, hogy minél porhanyósabb legyen a növény közege.
  • Helyezzünk tápanyagként néhány lapát szerves trágyát a gödör aljába, mely elengedhetetlen a növény optimális fejlődéséhez. Takarjuk be pár centi vastag porhanyós földdel, hogy ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel.
  • Következő lépésként helyezzük a fát az ültetőgödörbe. Földlabdás növények telepítésénél a földlabdát borító jutazsákot nyugodtan a gyökérzeten hagyhatjuk, mivel talajban lebomló szerves anyagról van szó, ugyanakkor a már fejlődő gyökereket nem szakítjuk le.  A díszfa minden esetben a faiskolai magasságába kerüljön, ne mélyebbre.
  • Majd talajszintig töltsük vissza a földet, és tömörítsük a növény körül, hogy ne maradjon levegős a talaj a gyökérzet körül. Ha lehet, vízzel együtt végezzük a műveletet, ami segíti a tömörítést.
  • Locsolótömlő használatával öntözzük be alaposan a frissen ültetett növényt.
  • A fiatal fákat minden esetben karózzuk ki, míg meg nem erősödik a törzsük.


Gondozása


Öntözés:
A helyes ültetés utáni következő fontos folyamat a rendszeres és bőséges öntözés.
A begyökerezési folyamat 1-2 év alatt történik meg, így addig folyamatosan öntöznünk kell az optimális fejlődés érdekében. Tavaszi, nyári hónapokban intenzíven, akár naponta, 2-3 naponta, őszi ültetésnél 3-4 naponta, hetente igénylik a növények az öntözést. Folyamatos esőzések alkalmával kell csak szünetet tartanunk. Nyári időszakban történő telepítésnél napi szinten öntözzük az elültetett növényt, főként laza, homokos talaj esetén. A locsolás ideje mindig kora reggel vagy késő este legyen. Csapadékszegény télen, enyhe időben locsoljuk meg a töveket, mert sok esetben nem kifagynak, hanem kiszáradnak.

Tápanyag-utánpótlás:
Ahhoz, hogy évközben folyamatosan pompázzanak, rendszeres tápanyag-ellátásra van szükségük. Kifejezetten hatékony a vegetatív időszakban kijuttatott lombtrágya (pl. Wuxal), melyet leveleiken, hajtásaikon keresztül vesznek fel.  A lombozaton keresztül felvett tápelemek pótolják azt a tápanyaghiányt, melyet a gyökerek nem tudnak felvenni a talajból és elősegítik a gyökérnövekedést is. Tavasszal és ősszel műtrágyát is kiszórhatunk, mellyel fontos makro- és mikroelemeket biztosítunk a növény részére.
Fontos megállapítanunk, hogy egy megfelelő termőhelyen élő, gondosan öntözött, kedvező mértékben trágyázott, tápanyagozott növény sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben!

Téliesítés:
Téli időszakban fiatal növényeink tövét falombbal, szalmával takarhatjuk, így nehezebben fagy át a talaj és nem szárad ki. Konténeres vagy fák ültetése minden esetben nagyobb biztonságot jelent a kemény téli fagyokkal szemben.
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!