Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Fenyő

Fenyő
Fenyő
A fenyő lehet örökzöld és lombhullató növény. A lombhullató fajták között kivételt képeznek a vörösfenyő, a páfrányfenyő és a mocsárciprus. A kert bármely részén kiválóan mutatnak. Az örökzöld fajták különösen télen szembetűnőek, amikor a lombhullatók kopaszak, színtelenek. Különböző fajtái parkok, kertek közkedvelt növényei, forma- és színgazdagságuk, tökéletes alakjuk révén a kert karakteres elemei. Néhány változatos fajtával különleges hangulatot teremthetünk környezetünkben. Tervezzünk néhány különböző színű, növekedésű fenyőt kertünkbe. Illesszünk be a hagyományos fajtán kívül törpe változatot is. Egy szépen megkomponált, törpefenyőkkel beültetett kertrészlet olyan, mint egy kis ékszerdoboz.

Milyen fenyőt vegyek?

Sokszor felmerül bennünk a kérdés, hogy lombhullató vagy örökzöld fajtát válasszunk-e. A túlnyomórészt örökzöldekből álló kert barátságtalan hangulatot kelt. Minden szempontból előnyös a vegyes ültetés, miszerint egymás mellett kisebb csoportokat alakítunk ki örökzöld és lombhullató fajokból. Kerttervezéskor alaposan járjuk körbe a témát, vegyük figyelembe a növény végleges méretét, növekedési erélyét, nagyobb méretű fenyők elnyomnak minden környező egyedet. Ettől függetlenül nem kell lemondanunk kisebb kertekben sem róluk. Csupán válasszuk ki a legmegfelelőbb fajtákat. Igyekezzünk azonos igényű növényeket összeültetni a könnyebb gondozás érdekében. Különleges igényeket elégítenek ki a magas törzsre oltott és csüngő fajták, melyek egyedi formájukkal hangulatossá teszik a kertet.

Hogyan válasszunk, milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Gondoljuk végig milyen cél motivál bennünket, mit szeretnénk: pl. szép szoliter növényt díszítésre, takarás céljából sövényt vagy mutatós növénycsoportot. Mérjük fel a kert adottságait, talaj- és fényviszonyokat, fagyérzékeny típusokat csak védett részre helyezzünk. Legyünk tisztában a növény majdani méretével, igényeivel. Azt is vegyük figyelembe mennyi időnk lesz ápolni egész évben.
A kerttervezés legyen átgondolt, hogy egész évben gyönyörködhessünk a kertben. A legalkalmasabb növények kiválasztásához keressék fel kertészeti árudáinkat, ahol minden kérdésükre választ kapnak.


Ültetése


A legtöbb hazai kertészet kínálatában lévő fajta jól viseli a szélsőséges hazai időjárási viszonyokat. Válasszunk az ültetési célnak megfelelő fajtákat.
 • kisebb helyek, sziklakert - törpe változatok
 • nagyméretű szoliter növény - ezüst-, jegenyefenyő
 • fenyősor - normand, koreai, és ezüstfenyő
 • növénycsoport - törpe fajták, ezüst- és jegenyefenyő
 • edényes, cserepes növény - törpe változatok

Vásároljunk nagyobb, életerős konténeres vagy földlabdás példányokat, melyek jobban tűrik a kemény teleket.

Hogyan ültessünk földlabdás és konténeres fenyőket?

A szakszerű ültetés elengedhetetlen feltétele növényeink megfelelő fejlődésének. Ezért fektessünk nagy hangsúlyt a telepítés lépéseinek betartására.A telepítés minőségét meghatározó tényezők: ültetőgödör, tápanyag, tömörítés, iszapolás.

Ültetési ideje

Mikor telepítsünk földlabdás fenyőt?

Tévhit az, hogy csak ősszel lehet telepíteni. Természetesen az őszi ültetés továbbra is meghatározó, ám a mai technikának köszönhető földlabdás és konténeres kivitelek lehetővé teszik, hogy az év nagy részében folyamatosan kertészkedjünk.
Ültetési időszak: földlabdás és konténeres fajták ideális telepítési ideje márciustól november közepéig tart
Ültetésre nem alkalmas: december-február közötti tartósan fagyos hónapok
Kevésbé ajánlott: a nyári nagy kánikulában való ültetés

Ültetési távolsága

Az ültetési távolságot a növények végleges mérete és növekedési erélye határozza meg. Válasszuk meg helyesen a megfelelő távolságot elkerülve a későbbi túlzsúfoltságot. Önálló növények ültetési távolsága attól függően mekkorára nőnek: 80-200 cm, sövény vagy sor jelleggel 80-100 cm.

Ültetési rendje

 • Ültetőgödör elkészítése
  Ássuk ki a földlabda méretének 2-3-szorosát. A kiásott földet mozgassuk át, hogy finom porhanyós legyen. Tegyünk vissza egy kevéske laza földet a gödör aljába, mely kisebb növények esetén kb. 60x60x60, nagyobbaknál 80x80x80 cm alapterületű.
 • Tápanyag használata
  Kulcsfontosságú a tápanyag használata, mely javítja a talajéletet, segít a növény elindulásában. A gödör mélyére helyezzünk néhány lapát szerves trágyát (komposztált marhatrágya), hogy tápanyagot biztosítsunk növényeink számára, ezzel hosszú távú fejlődésüket alapozzuk meg.
 • Talajfertőtlenítő alkalmazása
  Tegyünk talajfertőtlenítőt is a gödörbe a gyökérzetet megrágó kártevők ellen. Leginkább por alakú formában kapható gázosodó anyag. Praktikus megoldás a gyökérzet mellé leszúrt vékony műanyagcső, melyen keresztül minden évben lejuttatható a talajfertőtlenítő, ezzel folyamatos védekezést biztosítva.
 • Rétegezés porhanyós földdel
  A trágyára helyezzünk porhanyós földet egészen addig, amíg a növény a gödörben olyan magasra kerül, ahogy a faiskolában volt. Ez lesz a növény ültetési mélyége.
 • Növény gödörbe helyezése
  A faiskolákban kapható növények jutazsákban vannak, melyet nem muszáj levenni, ezek elrohadnak a víz hatására. Ha egyéb anyag (le nem bomló) van a földlabdán, akkor mindenképp vegyük le, mielőtt a földbe kerül. Konténeres növényről csúsztassuk le az edényt, úgy tegyük a mélyedésbe.
 • Talaj tömörítése
  Tömörítsük a gyökérzet körüli talajt, a legjobb, ha már itt használunk vizet, ami bemossa a talajt a gyökerekhez. A tömörítés óvatos taposással történik a gyökérzet megsértése nélkül. Légmentes közeget képzünk.
 • Iszapolás
  Öntözzük be alaposan a növényt (beiszapolás) lehetőleg tömlővel, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjon.
ültetőgödör elkészítése
ültetőgödör
elkészítése
tápanyag használata
tápanyag
használata
talajfertőtlenítő alkalmazása
talajfertőtlenítő
alkalmazása
rétegezés porhanyós földdel
rétegezés
porhanyós földdel
növény gödörbe helyezése
növény
gödörbe helyezése
talaj tömörítése
talaj
tömörítése
iszapolás
iszapolás
 


Gondozása


Általánosságban kijelenthetjük, hogy ezek a növények kevés törődést igényelnek, ha már begyökeresedtek új helyükre. Ez eléggé elhúzódó folyamat, akár két-három évig is eltart, mert nagyon lassan fejlődik és növekszik a gyökérzetük.
Több törődést a törpe növények, a még kisméretű, fiatal példányok, a vízigényes fajták igényelnek, és ez a gyommentesítésben és az öntözésben általában ki is merül.

Talajigénye és tápanyagigénye

Alapvetően a savanyú, mészben szegény talajokat kedvelik. A legtöbb faj jól érzi magát ilyen helyen, függetlenül attól, hogy homokos, vályogos vagy agyagos szerkezetű talajról van-e szó. Savanyú talajt jó minőségű tőzeg kijuttatásával érhetünk el.
Gyakran előforduló probléma a tűlevelűeknél a levélzet barnulása. A megoldás a mikro- és makroelemeket tartalmazó tápoldatokban és lombtrágyákban rejlik:
Használjunk a növekedési periódusban a fenyőfélék tápanyag utánpótlására kiváló tápoldatot, mely megakadályozza a levélbarnulást, a levelek elhalását így a hajtások felkopaszodását.  A tápanyag-utánpótlás különösen fontos az edényes növényeknél. Öntözzük és tápanyagozzuk gyakrabban.

Fényigénye

Kijelenthetjük, hogy valamennyi fenyőfaj fényigényes. Napos helyen mindig szebben, egyenletesebben fejlődnek, mint félárnyékban, árnyékban. Természetesen eltűrik az árnyékosabb területeket, ám ez visszafogja növekedésüket és a szépségük rovására megy. Létfontosságú a fagyérzékeny növények fagy- és szélvédett, napos fekvésbe való ültetése.

Öntözése

Ültetést követően az öntözés gyakorisága kezdetben sűrűbb, majd a begyökeresedés után egyre ritkább. Akkor öntözünk jól, ha minden esetben a talajt a teljes gyökérzet aljáig átitatja. A hőmérséklet emelkedésével növényeink vízigénye is megnő. Éppen ezért forró nyári kánikulában naponta locsoljunk bőséges vízzel. Az öntözési idő kora reggel vagy késő este legyen, így biztosan jól hasznosul.
Gyakori probléma a téli kiszáradás, ezért öntözzük be őket csapadékszegény téli napokon, fagymentes időben.
A legtöbb fajta a közhiedelemmel ellentétben igen jó szárazságtűrő, azonban ez csak az idősebb példányokra igaz. Az a fenyő szárazságtűrő, amely hosszabb nyári szárazságot is károsodás nélkül kibír.

Téliesítése

A téli károk megelőzésére, a mi éghajlatunkra alkalmas hazai termesztésű fajtákat válasszunk. Fiatal növények tövére húzzunk téli földkupacot, mely megvédi a gyökérzetet a hidegtől. Takarásra alkalmas: lomb, szalma, mulcs, fenyőkéreg.
Edényes növényeket vigyük fagymentes helyre vagy süllyesszük edényestől a talajba.

Metszése

Szimmetrikus felépítésüknél fogva ritkán, és akkor is csak kismértékű alakítást igényelnek. Hagyjuk meg természetes habitusukat, úgy a legszebbek.
Felesleges formára nyírni őket, hiszen rendkívül formagazdag növénycsaládról van szó. A fajták között találunk óriási, törpe növésű, oszlopos, félgömb alakú, terjedelmes egyedeket.
Visszametszésükkel  árthatunk természetes alakulásuknak, ugyanakkor káros is lehet. Ha egyszer belenyírunk például egy jegenye vagy feketefenyőbe, évekig tarthat, amíg kinövi. De olyan következménye is lehet, hogy a visszavágott ág nem képes megújulni, a helyén pedig örökre egy lyuk éktelenkedik.

Mit tegyünk, ha a fenyő elveszíti csúcshajtását?

Szállítás során, de akár fagysérülés következtében is elveszítheti csúcshajtását.
Nem kell kétségbe esnünk, a növény megfelelően irányítva korrigálja a problémát. Igaz, idő kell hozzá, legyünk türelemmel. A letört résznél általában 2-3 hajtás is törekszik felfelé. A legjobbat, a legerősebbet hagyjuk meg, kössük karóhoz. 1 év elteltével a karózott hajtás új vezérhajtássá nevelkedik.

Permetezése

Fontos ápolási, gondozási folyamat a permetezés.

Betegségei:
Betegségeit a szabadban előforduló gombák és kártevők okozzák.  A betegségek bárhol előfordulhatnak termőhelytől függetlenül. A gombák és a kártevők akkor jelennek meg, ha a növény ellenálló képessége csökken. Ezért kiemelkedő fontosságú a megelőzés.

A növények ellenálló képességét növelhetjük:
 • rendszeres tápanyag
 • rendszeres vízellátás (csapadékszegény télen is)
 • kedvező talajszerkezet

Összefoglalva, a megelőzés a rendszeres öntözésben és a tápanyag-utánpótlásban rejlik. Így növényeink nem gyengülnek le, erősek, ellenállóak maradnak.
Külső tényezők is befolyásolják állapotukat. Ilyenek az időjárási viszonyok, a tartós esőzések, nyári kánikula, kemény fagyok, amik ellen nem igazán tudunk védekezni.
A betegségek feltűnését ne vegyük fél vállról. Elhanyagolásuk a növény pusztulását is eredményezheti! A permetezés fagymentes napokon, márciustól szeptemberig végezhető a megfelelő szerekkel.
 
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!