A mandulafa népszerűségét csodálatos tavaszi virágzásának és értékes termésének köszönheti. Elsődlegesen nem mindennapi gyümölcsöt termő fa, azonban nem elhanyagolható kivételesen szép megjelenése, tavaszi virágba borulása, finom levélzete. Mindezt figyelembe véve nem csupán gyümölcsfa, hanem szemet gyönyörködtető díszfa is. Származási helye Ázsia, ahol összefüggő ligeterdőket találunk. Valószínűsíthető, hogy a rómaiak által került a Kárpár-medence védettebb, melegebb domboldalaira. Azonban tényleges mandulatermesztés csak a múlt században kezdődött hazánkban. Fontos megemlíteni, hogy optimális körülmények között termőképessége többszörösét képes produkálni. Széleskörű elterjedésének legfőbb gátja a fagyérzékenysége, mely jelentősen befolyásolja termőképességét. Kiegyenlítetlen termésmennyiségét a téli és tavaszi fagyoknak köszönheti. Többnyire a téli időszakban előforduló felmelegedések okozzák a gondot, amikor a rügyek megduzzadnak, majd az ezt követő fagyok el is viszik a termést. Ennek elkerülésére javasolt a fák törzsének lemeszelése, illetve az erre kifejlesztett vegyszerek kijuttatása. Továbbá a fagyveszélyes területekre a késői virágzású fajták ajánlottak. Termőképességének másik függvénye az, hogy a különböző fajták önmeddőek. Azaz másik fajta virágporára van szükség a virágok megtermékenyüléséhez. Porzó fa hiányában csekély termésre számíthatunk. Tanácsos magoncok (magról kelt példányok) helyett oltványokat beszerezni a faiskolák kínálatából, ahol a megfelelő porzót is megvásárolhatjuk a sikeres mandulatermesztés érdekében. Összefoglalóan kijelenthetjük, bár a mandulafa érzékeny a hőmérsékleti ingadozásokra, a megfelelő feltételeket biztosítva (védett, meleg helyre telepítve, jó vízgazdálkodású talajt, tápanyagokat biztosítva) tetszetős, ízletes terméseivel ajándékoz meg bennünket évről évre. Termésének fogyasztása rendkívül egészséges, sok fehérjét, ásványi anyagot, növényi rostokat, fontos vitaminokat tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával csökkenthetők a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélye, rendben tartja a koleszterinszintet, erősíti a csontokat és a fogakat.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!
Fajták
Tétényi rekord
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, lándzsa alakú gyümölcs, félpapírhéjú, mag-bél aránya közepes, 38-44 %
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű mandulafa március-április, illetve október-november (enyhe télen február második felétől)
- konténeres példány márciustól novemberig ültethető
Növény jellemzői: fája középerős növekedésű, , feltörő kúp alakú koronát nevel, jó termőképességű, késői virágzású!, éretten jól rázható
Érési ideje: szeptember végén - október elején szüretelhető
Porzói:
önmeddő fajta, kitűnő porzó partnere a Tétényi kedvenc, Tétényi keményhéjú, Szigetcsépi 58
Permetezése: nagy jelentősége van a lemosó permetezéseknek, eredményeképp több későbbi permetezést is kiiktathatunk, megjelenő kórokozók és kártevők ellen kezeljük le a fát, őszibarackhoz hasonlóan a levélfodrosodás, lukacsosodás ellen szükséges vegyszeres kezelést alkalmazni
Metszése: az első 4 évben alkalmazzunk alakító metszést, mellyel szellős koronát alakítunk, majd a termőre fordulás után csak ritkító metszésre van szükség
Felhasználása: legfőbb felhasználója a cukrászipar, édességek fő alapanyaga, gyógyszerek, illatszerek összetevője, befőtt, cukrozott gyümölcs, olaját a kozmetikai ipar hasznosítja, fája tüzelőanyagnak is használható
középnagy, lándzsa alakú gyümölcs, félpapírhéjú, mag-bél aránya közepes, 38-44 %
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű mandulafa március-április, illetve október-november (enyhe télen február második felétől)
- konténeres példány márciustól novemberig ültethető
Növény jellemzői: fája középerős növekedésű, , feltörő kúp alakú koronát nevel, jó termőképességű, késői virágzású!, éretten jól rázható
Érési ideje: szeptember végén - október elején szüretelhető
Porzói:
önmeddő fajta, kitűnő porzó partnere a Tétényi kedvenc, Tétényi keményhéjú, Szigetcsépi 58
Permetezése: nagy jelentősége van a lemosó permetezéseknek, eredményeképp több későbbi permetezést is kiiktathatunk, megjelenő kórokozók és kártevők ellen kezeljük le a fát, őszibarackhoz hasonlóan a levélfodrosodás, lukacsosodás ellen szükséges vegyszeres kezelést alkalmazni
Metszése: az első 4 évben alkalmazzunk alakító metszést, mellyel szellős koronát alakítunk, majd a termőre fordulás után csak ritkító metszésre van szükség
Felhasználása: legfőbb felhasználója a cukrászipar, édességek fő alapanyaga, gyógyszerek, illatszerek összetevője, befőtt, cukrozott gyümölcs, olaját a kozmetikai ipar hasznosítja, fája tüzelőanyagnak is használható
Tétényi kedvenc
Gyümölcs jellemzői:
termése középnagy, 38-44 mm nagyságú, félpapírhéjú, könnyen törhető, bélarány nagy, mag-bél aránya 48- 50 %, magbele telt, hengeres, zsemleszínű, kellemesen édes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű mandulafa március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői: fája gyenge növekedésű , szétterülő korona jellemzi, mely laza, kúp alakú, tápanyagban dús, öntözött talajon bőtermő, jól rázható
Érési ideje: szeptember második felében érik ízletes termése
Porzói: önmeddő, megfelelő porzója a Budatétényi 70, Budatétényi 1, Tétényi rekord, Tétényi bőtermő és Tétényi keményhéjú fajták
Permetezése: nagy jelentőségegl bír a lemosó permetezés, így több későbbi permetezést is kiiktathatunk, megjelenő kórokozók és kártevők ellen kezeljük le a fát, őszibarackhoz hasonlóan a levélfodrosodás, lukacsosodás ellen szükséges vegyszeres kezelést alkalmazni
Metszése: a metszést ne hanyagoljuk el, nagy jelentősége van, első négy évben alakító metszéssel laza, szellős koronát alakítunk, majd a termőre fordulás után csak ritkító metszést alkalmazunk
Felhasználása: elsődlegesen a cukrászipar hasznosítja, édességek fő alapanyaga, gyógyszerek, illatszerek összetevője, befőtt, cukrozott gyümölcs, olaját a kozmetikai ipar hasznosítja, fája tüzelőanyagnak is használható
termése középnagy, 38-44 mm nagyságú, félpapírhéjú, könnyen törhető, bélarány nagy, mag-bél aránya 48- 50 %, magbele telt, hengeres, zsemleszínű, kellemesen édes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű mandulafa március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői: fája gyenge növekedésű , szétterülő korona jellemzi, mely laza, kúp alakú, tápanyagban dús, öntözött talajon bőtermő, jól rázható
Érési ideje: szeptember második felében érik ízletes termése
Porzói: önmeddő, megfelelő porzója a Budatétényi 70, Budatétényi 1, Tétényi rekord, Tétényi bőtermő és Tétényi keményhéjú fajták
Permetezése: nagy jelentőségegl bír a lemosó permetezés, így több későbbi permetezést is kiiktathatunk, megjelenő kórokozók és kártevők ellen kezeljük le a fát, őszibarackhoz hasonlóan a levélfodrosodás, lukacsosodás ellen szükséges vegyszeres kezelést alkalmazni
Metszése: a metszést ne hanyagoljuk el, nagy jelentősége van, első négy évben alakító metszéssel laza, szellős koronát alakítunk, majd a termőre fordulás után csak ritkító metszést alkalmazunk
Felhasználása: elsődlegesen a cukrászipar hasznosítja, édességek fő alapanyaga, gyógyszerek, illatszerek összetevője, befőtt, cukrozott gyümölcs, olaját a kozmetikai ipar hasznosítja, fája tüzelőanyagnak is használható
Budatétényi 1 (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
gyümölcse nagy, 40-50 mm, jellegzetesen félhold alakú, félpapírhéjú mandula, mag-bél aránya 47-50 %, szalmasárga termése sűrűn lukazott , kis taréjjal rendelkezik, kimondottan édes íz jellemzi
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű szelídgesztenyefa március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája erős növekedésű, , kissé lehajló ágrendszer jellemzi, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajon bőtermő, jó termőképességű
Érési ideje: szeptember közepén érő fajta
Porzói: önmeddő, kiváló porzófajtája a Budatétényi 70, Tétényi keményhéjú
Permetezése: alkalmazzunk lemosó permetezéseket, több későbbi permetezést is kiiktathatunk velük, megjelenő kórokozók és kártevők ellen kezeljük le a fát, őszibarackhoz hasonlóan a levélfodrosodás, lukacsosodás ellen szükséges vegyszeres kezelést alkalmazni
Metszése:
első négy évben alakító metszéssel laza, szellős koronát alakítunk, majd a termőre fordulás után csak ritkító metszést alkalmazunk
Felhasználása:
elsősorban cukrászipari felhasználás, édességek fő alapanyaga, gyógyszer, illatszerek összetevője, befőtt, cukrozott gyümölcs, olaját a kozmetikai ipar hasznosítja, fája tüzelőanyagnak is alkalmas
gyümölcse nagy, 40-50 mm, jellegzetesen félhold alakú, félpapírhéjú mandula, mag-bél aránya 47-50 %, szalmasárga termése sűrűn lukazott , kis taréjjal rendelkezik, kimondottan édes íz jellemzi
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű szelídgesztenyefa március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája erős növekedésű, , kissé lehajló ágrendszer jellemzi, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajon bőtermő, jó termőképességű
Érési ideje: szeptember közepén érő fajta
Porzói: önmeddő, kiváló porzófajtája a Budatétényi 70, Tétényi keményhéjú
Permetezése: alkalmazzunk lemosó permetezéseket, több későbbi permetezést is kiiktathatunk velük, megjelenő kórokozók és kártevők ellen kezeljük le a fát, őszibarackhoz hasonlóan a levélfodrosodás, lukacsosodás ellen szükséges vegyszeres kezelést alkalmazni
Metszése:
első négy évben alakító metszéssel laza, szellős koronát alakítunk, majd a termőre fordulás után csak ritkító metszést alkalmazunk
Felhasználása:
elsősorban cukrászipari felhasználás, édességek fő alapanyaga, gyógyszer, illatszerek összetevője, befőtt, cukrozott gyümölcs, olaját a kozmetikai ipar hasznosítja, fája tüzelőanyagnak is alkalmas
Budatétényi 70 (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
világos zsemleszínű, lándzsa alakú termése kicsi- középnagy, 32-38 mm méretű, azonban bélaránya a hazai fajták közül a legnagyobb!, mag-bél aránya 65-70 %, magbele telt, világossárga, nagyon édes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű mandulafa március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
eleinte középerős, majd gyenge növekedésű fajta, szabályos kúp alakú koronát alakít, fagytűrő képessége jó, termőképessége közepes
Érési ideje: termése szeptember közepén kerül szedhető állapotba
Porzói: önmeddő fajta, nagyszerű porzója a Budatétényi 1, Tétényi kedvenc, Tétényi bőtermő
Permetezése: nagy jelentősége van a lemosó permetezéseknek, eredményeképp több későbbi permetezést is kiiktathatunk, megjelenő kórokozók és kártevők ellen kezeljük le a fát, őszibarackhoz hasonlóan a levélfodrosodás, lukacsosodás ellen szükséges vegyszeres kezelést alkalmazni
Metszése: nem igényel az őszibarackhoz hasonló erős metszést, első 4 évben alakító metszéssel laza, szellős koronát alakítunk, majd a termőre fordulás után csak ritkító metszést alkalmazunk
Felhasználása:
cukrászipari felhasználás, édességek fő alapanyaga, gyógyszer, illatszerek összetevője, befőtt, cukrozott gyümölcs, olaját a kozmetikai ipar hasznosítja, fája tüzelőanyagnak is alkalmas
világos zsemleszínű, lándzsa alakú termése kicsi- középnagy, 32-38 mm méretű, azonban bélaránya a hazai fajták közül a legnagyobb!, mag-bél aránya 65-70 %, magbele telt, világossárga, nagyon édes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű mandulafa március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
eleinte középerős, majd gyenge növekedésű fajta, szabályos kúp alakú koronát alakít, fagytűrő képessége jó, termőképessége közepes
Érési ideje: termése szeptember közepén kerül szedhető állapotba
Porzói: önmeddő fajta, nagyszerű porzója a Budatétényi 1, Tétényi kedvenc, Tétényi bőtermő
Permetezése: nagy jelentősége van a lemosó permetezéseknek, eredményeképp több későbbi permetezést is kiiktathatunk, megjelenő kórokozók és kártevők ellen kezeljük le a fát, őszibarackhoz hasonlóan a levélfodrosodás, lukacsosodás ellen szükséges vegyszeres kezelést alkalmazni
Metszése: nem igényel az őszibarackhoz hasonló erős metszést, első 4 évben alakító metszéssel laza, szellős koronát alakítunk, majd a termőre fordulás után csak ritkító metszést alkalmazunk
Felhasználása:
cukrászipari felhasználás, édességek fő alapanyaga, gyógyszer, illatszerek összetevője, befőtt, cukrozott gyümölcs, olaját a kozmetikai ipar hasznosítja, fája tüzelőanyagnak is alkalmas
Tétényi bőtermő (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
termése nagy, barna színű, hengeres, csepp alakú, félpapír héja könnyen törhető, a magbélarány magas, 45-50 %, magbele világosbarna színű, kellemesen fűszeres mandula ízű
Ültetési ideje: optimális ültetési idő szabadgyökerű fáknál kora tavasz és ősz, cserepes/konténeres fákat egész évben nagy biztonsággal ültethetünk
Növény jellemzői: fája lassú növekedésű, kisebb gömb alakú koronát fejleszt, virágait középidőben hozza, bőtermő, nagyon jó termőképességű, könnyen rázható, téli fagyokkal szemben jól ellenáll, kisebb méretű fája miatt sűrűbb telepítésre, intenzív körülmények közé is ideális
Érési ideje: szeptember közepe
Porzói: porzófajtára mindenképp szüksége van: Tétényi rekord, Tétényi kedvenc, Budatétényi 70, Tétényi keményhéjú
Permetezése: betegségekkel szemben toleráns, növényvédelemre megjelenő kártevők és kórokozók esetén kerüljön sor
Metszése: ültetéskor gyökérmetszés (vastagabb gyökereket 2-5 cm-rel visszavágjuk, a sérült, törött gyökérvégeket is levágjuk, a hajszálgyökerekhez nem nyúlunk)
Felhasználása: házikerti és üzemi felhasználása is elterjedt, zöld terméséből jó minőségű kandírozott mandula készül, elsősorban cukrászati felhasználás
termése nagy, barna színű, hengeres, csepp alakú, félpapír héja könnyen törhető, a magbélarány magas, 45-50 %, magbele világosbarna színű, kellemesen fűszeres mandula ízű
Ültetési ideje: optimális ültetési idő szabadgyökerű fáknál kora tavasz és ősz, cserepes/konténeres fákat egész évben nagy biztonsággal ültethetünk
Növény jellemzői: fája lassú növekedésű, kisebb gömb alakú koronát fejleszt, virágait középidőben hozza, bőtermő, nagyon jó termőképességű, könnyen rázható, téli fagyokkal szemben jól ellenáll, kisebb méretű fája miatt sűrűbb telepítésre, intenzív körülmények közé is ideális
Érési ideje: szeptember közepe
Porzói: porzófajtára mindenképp szüksége van: Tétényi rekord, Tétényi kedvenc, Budatétényi 70, Tétényi keményhéjú
Permetezése: betegségekkel szemben toleráns, növényvédelemre megjelenő kártevők és kórokozók esetén kerüljön sor
Metszése: ültetéskor gyökérmetszés (vastagabb gyökereket 2-5 cm-rel visszavágjuk, a sérült, törött gyökérvégeket is levágjuk, a hajszálgyökerekhez nem nyúlunk)
1-3 évig koronaalakító metszés (nagyon fontos a fa későbbi fejlődése szempontjából)
4. évtől fenntartó metszés tavasszal
Felhasználása: házikerti és üzemi felhasználása is elterjedt, zöld terméséből jó minőségű kandírozott mandula készül, elsősorban cukrászati felhasználás