Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Ehető termésű cserjék

Ehető termésű cserjék
Ehető termésű cserjék
Az ehető termésű cserjék azon kertészeti dísznövényeket foglalják egy csokorba, melyek termése ehető, sőt kifejezetten ízletes. Számtalan olyan növény létezik, mely dísznövényként elterjedt, eközben termése értékes, akár frissen, akár feldolgozott formában fogyasztjuk. Nem elhanyagolható szempont, hogy az ehető termésű növények rendkívül egészségesek, termésük antioxidáns, ásványi anyag és vitamintartalma kiemelkedő. A kettős hasznosítású növények kártevőkkel szemben ellenállóak, vegyszermentesen termeszthetők, nagy népszerűségnek örvendve a családok körében, ahol a gyermekek érdekeit szem előtt tartva a bio kultúra kerül előtérbe. Az egészséges élet mellett az ehető termésű egyedek pénztárcabarátok is, hiszen felhasználásuk sokrétű, ezáltal sokat tudunk spórolni velük. Elsősorban friss fogyasztás, aszalás, lekvár, dzsem, szörp, gyümölcslé, szószok, fagyasztott gyümölcs készül belőlük. A kategóriába tartozó növények köre változatos, kisebb-nagyobb bokrok változatos színű és nagyságú terméssel, ősszel színesedő lombszínnel pompáznak feldobva a kert monoton hangulatát.
Saját termés a kertben mindig nagy örömet okoz az egész családnak, együtt művelni, ápolni, majd leszedni az általunk nevelt kis bokorról az érett, lédús termést páratlan boldogság. Nagy megbecsülés övezi a saját nevelésű bokor produktumát.
Kiválasztáskor tájékozódjunk az ültetni óhajtott fajta talaj-, fény-, vízigényéről, téltűréséről. Egyes fajták pl. csak savanyú földközegben érzik jól magukat. Kisebb fajták erkélyen, cserépben is tarthatók a kerttel nem rendelkezők nagy örömére.
Ne feledjük a termő növényeket gyakran ellátni jó minőségű tápanyagokkal, hiszen a sok termés elfárasztja, kiéli a tápanyagokat, melyet vissza kell pótolnunk a talajba. A bogyós bokrok megfelelő gondozás mellett bőséges terméssel lepnek meg bennünket évről évre.


Ültetése


Ki ne vágyna saját füge vagy gránátalma bokorra a saját kertjében? Bár ezek a példányok mediterrán klímán érzik a legjobban magukat, ez ne tartson vissza bennünket, a megfelelő körülmények megteremtésével siker koronázza elképzelésünket. És ha nem is minden évben hoznak maximális mennyiségű virágot és termést, dekoratív megjelenésükkel kárpótolnak.

Melyik fajtát válasszuk?

Mielőtt véglegesen szerelembe esnénk valamelyik fajtával, gondoljunk át néhány fontos kérdést:
 • tudunk-e biztosítani védett, napfényben gazdag fekvést számára
 • amennyiben cserepes növényünk van, szükség lesz megfelelő teleltető helyre
 • mennyi időnk lesz a gondozására
A fajta kiválasztását előzze meg alapos döntés. Egy növényt hosszú időtartamra tervezünk, nem pár hónapra.

Ültetési ideje

A konténeres növények majd egész évben telepíthetők, kivéve a fagyos téli hónapokat, földlabdás lombhullató fajták tavasszal és ősszel ültethetők.

Ültetési távolsága

Az ültetési távolság az adott fajta végleges méretétől és az ültetési céltól függ:
 • szoliter cserjéket 80-200 cm-re telepítsünk egymástól, fajtától függően
 • sövényhez növekedési erélytől függően 80-150 cm távolságra

Ültetési rendje

Ültetés előtt minden esetben vegyük figyelembe a vásárolt növény konténer vagy földlabda nagyságát. Ennek megfelelően alakítjuk ki az ültetőgödröt.
 • Előkészítési folyamat
  Próbáljuk kivenni a cserjét a cserépből. Ha nehezen jönne ki a növény a konténerből, nyomkodjuk meg a konténer oldalfalát, elősegítve a földközeg elmozdulását az edénytől. Földlabdás növénynél jutazsákkal együtt ültethetjük, mert az öntözés hatására nagyon hamar elbomlik, a tövénél lévő madzagot bontsuk meg, ennyi elegendő.
 • Ültetőgödör készítés
  Ássunk ki a gyökérzet méretének 2-3-szor nagyobb gödröt. A kiásott földet ásóval mozgassuk át, hogy laza, porhanyós legyen. Konténeres fajták ültetőgödre általában 40x40x40, földlabdás változatoké 80x80x80 cm alapterületű. Kevés porhanyós földet tegyünk vissza a gödör aljára.
 • Szerves trágya, mint tápanyag
  Elsődleges fontosságú a tápanyag használata, mely javítja a talajéletet, segít a növény elindulásában. A gödör mélyére helyezzünk 1-2 lapát szerves trágyát (komposztált marhatrágya, érett szerves trágya), ezzel segítjük a növény elindulását. A trágyára kerüljön 10 cm föld, hogy ne érintkezzen a gyökérrel a kiégetés veszélye miatt.
 • Talajfertőtlenítő alkalmazása
  A talajban garázdálkodó kártevők ellen alkalmazzunk talajfertőtlenítő port. Sajnos nem elegendő egyszer használnunk, hisz hatása elmúlik. Évente juttassuk le vékony műanyagcsövön keresztül.
 • Rétegezés, növény gödörbe helyezése
  Próbáljuk a cserjét az árokba. Ha szükséges, még tegyünk egy pici földet, amíg a növény a gödörben olyan magasra kerül, ahogy a kertészetben is volt. Ez lesz a növény ültetési mélysége.
 • Talaj tömörítése
  Tapossuk meg a talajt óvatosan, ezzel tömörítve a földközeget. Használjunk vizet a tömörítéshez, ami még jobban bemossa a talajt a gyökerekhez, ezzel légmentes közeget valósítunk meg.
 • Öntözés
  Utolsó mozzanatként öntözzük be alaposan a növényt, ez lesz a beiszapolás folyamata.
előkészítési folyamat
előkészítési
folyamat
ültetőgödör készítés
ültetőgödör
készítés
szerves trágya, mint tápanyag
szerves trágya,
mint tápanyag
talajfertőtlenítő alkalmazása
talajfertőtlenítő
alkalmazása
rétegezés, növény gödörbe helyezése
rétegezés, növény
gödörbe helyezése
talaj tömörítése
talaj
tömörítése
öntözés
öntözés
 


Gondozása


Díszítő és termő funkciójukkal előkelő szerepet töltenek be a kert életében. Minimális odafigyeléssel, kevés gondozás mellett hosszú távon a kert különleges díszítő elemei. Hangsúlyos az ültetést követő két év, a gyökerezés folyamata. Ezekben az években alapozzuk meg a növény jövőjét, egészséges fejlődését.
Az alapvető éves munkálatok kimerülnek az öntözés, tavaszi vagy őszi tápanyag kijuttatás, alakító/ritkító metszés, téliesítés feladataiban.

Talajigénye és tápanyagigénye

Általánosságban elmondható, hogy talajban nem válogatnak, néhány faj kivételével, melyek savas talajban fejlődnek megfelelően. Ahhoz, hogy évről évre elégséges növekedést, hajtásfejlődést, bőséges termést produkáljanak, bizony gondoskodnunk kell tápanyag kijuttatásról.
Sovány talajon nem várhatunk tökéletes gyarapodást, elő kell segítenünk különféle szerves és műtrágyák, folyékony lombtrágya alkalmazásával.

Mikor kapjanak tápanyagot?


Elsősorban ősszel, ez a legjobb időszak a talaj táplálására.

Milyen tápanyagot használjunk?
 • szerves trágyát a földbe dolgozva új ültetésnél és meglévő növényeknél is
 • komplex műtrágya a talajba művelve, ősszel leginkább komplex műtrágyát adjunk, mivel lassú lebomlású, tavasszal juttassunk ki nitrogént, ami gyorsan felszívódik

Fényigénye

A gyümölcsöt termő növények kivétel nélkül meleg, napfényben rendkívül gazdag fekvést igényelnek. A napos, kevésbé szélzugos fekvés azért is fontos, mert ezek a fajták a komolyabb fagyra kifejezetten érzékenyek.

Öntözése

A szakszerű ültetést követően az egyik legfontosabb gondozási feladat a rendszeres és gondos öntözés. Az ültetést követő két éves időszakban kijuttatott vízmennyiség rendkívül fontos az eredés szempontjából.
Gyakran előforduló probléma, hogy elfelejtkezünk az öntözésről vagy elegendőnek ítéljük a tavaszi/nyári csapadékot, és bizony ez nagyon csekély mennyiség. Öntözzünk évszaknak megfelelően, ősszel kevesebbet, tavasszal és nyáron bőségesebben, új telepítésű egyedeket gyakrabban.

Téliesítése

Késő ősszel, november vége körül gondoskodjunk a fagyérzékeny növények téliesítéséről, cserepes tövek teleltetéséről. Szabadföldi növények vagy fák tövére húzzunk kb. 20-30 cm-es földkupacot, hogy megvédjük a gyökérzetet az elfagyástól. A gyökérzet védelmére használhatunk falombot, fenyőkérget, szalmát, komposztot.
Ne feledkezünk azokról a tövekről sem, melyek a nyár folyamán az udvaron, teraszon díszítettek. Az edényben lévő növényeket pedig teleltetnünk kell, szállítsuk fagymentes, világos épületbe, télikertbe, garázsba, pincébe a fagyok elmúltáig.

Metszése

Alapvetően a gyümölcsöt termő díszbokrok, cserjék nem kívánnak rendszeres alakítást, azonban minimális alakítással formásabb, életerősebb cserjét hozhatunk létre. Elsősorban a növény alakját, méretét, fejlődését, a termés mennyiségét tudjuk befolyásolni vele.

Metszés ideje:
Alakításra használjuk ki a tél végi, tavaszi időszakot, amikor már nincsenek fagyok. Ősszel semmiképp ne metsszünk vissza, mert az ágak visszafagyását eredményezheti.

Metszés célja:
 • vékony gallyak, beteg, sérült ágak lemetszése
 • ritkítás: a túl sűrű ágakat vágjuk ki, könnyebben bejut a napfény, segíti a termések beérését
 • alakítás, formálás: befolyásoljuk vele a növény fejlődését nagyságát, termésmennyiséget

Permetezése

Általánosságban azt mondhatjuk, a termő díszbokrokat nem szükséges permetezni ahhoz, hogy hosszú távon jól működjenek. Azonban ahogy a gyümölcsfáknál, bogyós növényeknél is alkalmazunk megelőző lemosó permetezéseket, megelőzve a későbbi megbetegedéseket, így ezeknél a növényeknél is javasolt.

Őszi permetezés:
Az őszi lemosó permetezés ősidők óta bevált kezelési mód, mellyel megelőzhetők későbbi permetezések, megbetegedések. Legkedvezőbb időpontja a lombhullás utáni időszak.
A lehulló lomb eltüzelésével a lombokkal áttelelő kártevők is megsemmisíthetők.

Tavaszi permetezés:
A tél végi lemosó permetezés lényege abban rejlik, hogy az esetlegesen áttelelő kártevőket, kórokozókat véglegesen elpusztítjuk. Fagymentes tél végi napokon kerüljön rá sor. Alkalmazásával cserjéink egészségesek, erősek lesznek.
 
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!