Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Szamócafa

Szamócafa
Szamócafa
A szamócafa neve hallatán azonnal valami különlegességre gondolunk. Nem is tévedtünk, kivételesen szép mediterrán cserjét takar. Megjelenésében vörösesbarna kérgű, örökzöld leveleivel, fehér virágaival, színes terméseivel igazán dekoratív külsejű gyümölcstermő cserje vagy kis fa. Téli hónapokban jelenek meg fehér, illatos, harang alakú virágai, melyből élénk narancssárga, eperre emlékeztető termései következő év őszén fejlődnek ki. Mivel a gyümölcs egy év alatt érik be, érdekes jelenség, a növényen egyszerre jelenlévő virágok és bogyók. És bár a szamócafa nevet kapta, íze nem hasonlít az ízletes eperhez, ezért elsősorban inkább egész évben mutatós dísznövényként tartjuk számon. Fogyasztása a különböző felhasználási eljárásokkal kap értelmet, így pl. kiváló befőttek, lekvárok formájában. Fajtái változatosak, egyes példányok elérhetik a 9-10 métert is, alacsonyabb, törpe típusai 2-3 méter (Arbutus unedo Compacta) magasra nőnek. Termőtalaj szempontjából nem válogatnak, szinte bármilyen talajon megélnek, ám jobban növekednek humuszos, tőzeges közegben, elősegítve a rostos gyökérzet kialakulását. Gondozása az alapvető kertészeti műveletekben ki is merül. Tartsuk tövét gyommentesen, öntözzük, esetenként alkalmazzunk formáló metszést, és legfőképp biztosítsunk neki téli védelmet. A permetezést nem kedvelőknek is javasolt, tudniillik kártevőkre nem kell számítanunk.
Fontos tudnivaló, hogy hazánkban védett, kevésbé szélzugos fekvést igényel fagyérzékenysége miatt. Télikertben, lépcsőházban, fűtetlen garázsban, pincében kitűnően kitelel. Szabadföldi ültetése csak a megfelelő hellyel rendelkezőknek ajánlott. Ideális számára a rododendronoknak, azáleáknak bevált területek. Vesszői és virágai károsodhatnak szokatlanul hideg télen, ilyenkor tavasszal vágjuk vissza, hogy regenerálódni tudjon. Lassú növekedésű, a kisebb kerttel rendelkezőknek a törpe fajták ajánlottak.

Arbutus unedo (Nyugati) (Jelenleg nem kapható!)

Arbutus unedo - Nyugati szamócafa
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Gyümölcs jellemzői: Érdekes bogyói csüngő fehér virágaiból fejlődnek ki. A gyümölcs átmérője 15-20 mm, az érés során sárgából folyamatosan pirosra érik. Küllemében az eperhez hasonlít, ízében viszont sokkal jellegtelenebb, készítményekben használva viszont kellemes.

Növény jellemzői: Minden része fantasztikus. Örökzöld levelei, szépséges virágai, színes termései és a törzse, mely idősebb korában különböző sávokban vedlik, ezzel érdekes mintázatot kialakítva.
- magassága: idővel 2,5 méterre is megnő
- alakja: sűrű ágrendszerű nagyobb bokor vagy fa
- színe: ovális, 4-10 cm hosszú, bőrszerű, fogazott, örökzöld levelek
- növekedése: lassú növekedésű

Érési ideje: ősszel, október-november hónapban

Termőhely igény: Kifejezetten szárazságtűrő. Ültessük a kert legmelegebb tájékára, dézsás növényeket vigyük fagymentes épületbe, ahol mínusz 5 fok alá nem süllyed a hőmérséklet. Jól tűri a városi szennyezettséget.
-talajigény: tápanyaggban dús, laza, tőzeges földbe ültessük
-vízigény: kedvező vízelvezetésű talajt preferál
-fényigény: teljes napos fekvést biztosítsunk számára
-tápanyag-utánpótlás: humuszban gazdag földeken szebben díszlenek

Metszése: metszést alapvetően nem igényel, ellenben jól tolerálja az alaktó metszést, a megnyúlt, felkopaszodott ágakat tavasszal metsszük le

Permetezése: kártevője nem igazán van, betegségek nem jellemzők

Felhasználása: fogyasztása főzött formában ajánlott, lekvár, befőtt formájában kifejezetten finom
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!