Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Oszlopos tuja

Oszlopos tuja
Oszlopos tuja
Az oszlopos tuja karcsú, tömött, felfelé törekvő, szép formájú örökzöld növény. Legkedveltebb fajtája a smaragd tuja (Thuja occidentalis ’Smaragd’), mely karcsú, kúpos alakjával, egész évben üde zöld színével pompás látványt nyújt kertünkben.
Az oszlopos tuja ideális szoliter növénynek, továbbá nyírott vagy nyíratlan sövényként is maximálisan betölti szerepét. Nyírott sövényként megvédi kertünket az utca kíváncsi tekintetétől, nyíratlan sövényként pedig szellősebb térelválasztó hatása van. Magasságával szabadon játszhatunk, az alacsonyabb sövénytől egészen 5-6 m-ig. Ez a típusú tuja dézsás, cserepes növényként is jól viselkedik. Teraszunk, erkélyünk örökzöld dísze lehet. Néhány évig rendszeresen öntözzük, tápanyagozzuk (örökzöld tápoldat, táprúd), majd amikor már kinőtte edényét, ültessük ki a növényt a szabadföldbe.
Az oszlopos tuják jól viselik a hazai körülményeket, talaj- és éghajlati adottságokat, szépen átvészelik a kemény teleket is. Napos vagy félárnyékos helyen érzik a legjobban magukat, teljes árnyékban nem fejlődnek szépen. A maximális fejlődés érdekében érdemes tápanyaggal, tőzeggel gazdagítani nemcsak ültetéskor, hanem a későbbiekben is. Az öntözés ezeknél a tujáknál is hangsúlyos, főként az ültetés utáni 1-2 évben. Szépségét, tömöttségét fokozhatjuk rendszeres nyírással akár sövény, akár szoliter növényként tartjuk. A nyírás mindig tavasztól nyár végéig tartson, hogy a hajtások megfelelően beérjenek a téli fagyok megérkezése előtt.
Az oszlopos tujákból szinte egész évben széles a választék kertészeti árudáink kínálatában. Földlabdás és konténeres változataikat áprilistól egészen novemberig, a téli fagyok beálltáig ültethetjük.
A növények ültetése témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!
A növények gondozása témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!


Fajták

Thuja occidentalis 'Columna' - Oszlopos zöld nyugati tuja (Jelenleg nem kapható!)

Thuja occidentalis 'Columna' - Oszlopos zöld nyugati tuja
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
Kifejezetten szép, oszlopos örökzöld növény, mely egész évben lombjával díszít. Parkok, kertek kedvelt növénye.
- magassága: 4-5 m-es magasságot is elér
- alakja: szabályos, karcsú, oszlop alakú fajta
- színe: pikkelylevelei zöldek, télen kissé barnulnak
- növekedése: gyors növekedésű fajta

Termőhely igény:
Tápanyagban gazdag, öntözött talajon a legszebb.
- talajigény: szélsőséges viszonyoktól eltekintve bármilyen talajon megél, ám a tápanyaggal ellátott, jó vízgazdálkodású talajban sokkal szebben fejlődik
- vízigény: átlagos vízigényű, ültetés utáni 1-2 évben gyakrabban öntözzük, hogy szépen begyökerezzen, később elég ritkábban
- fényigény: napos vagy félárnyékos fekvésben fejlődik a legszebben
- tápanyag utánpótlás: ültetéskor mindenképp alkalmazzunk szerves trágyát, majd évente kapjon utánpótlást, használható még örökzöld tápoldat, mely a barnulás ellen megoldást nyújt

Metszése: zárt sövényként évente nyírjuk, hogy tömörségét megtartsa, és újabb növekedésre bíztassuk, szoliter növényként is meghálálja időnként, ha kicsit megnyírjuk

Permetezése: növényvédelemre csak betegségek megjelenése esetén van szükség, de megelőző jelleggel nyári időszakban 3-4 hetente alkalmazhatunk gombás betegségek elleni permetezést

Felhasználása:
mutatós szoliter növény, valamint kitűnő nyírott vagy nyíratlan sövény, mely jól takaró sövényt hoz létre

Thuja occidentalis ’Malonyana Aurea’ - Oszlopos sárga malonyai tuja (Jelenleg nem kapható!)

 Thuja occidentalis ’Malonyana Aurea’ - Oszlopos sárga malonyai tuja
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
Nagyon dekoratív lassú növésű, oszlopos örökzöld növény. Előkertek, parkok kedvelt növénye, mely színével és formájával magára vonja a figyelmet. Feldobja a kert hangulatát, jól mutat a domináns zöld növények közelében. Jó téltűrő, színét télen sem változtatja.
- magassága: 3-4 m magas növény
- alakja: zárt, karcsú, oszlop alakú
- színe: levelei fakadáskor szép sárgák, majd a nyár folyamán kicsit tompul
- növekedése: lassú növekedésű, ideális olyan helyekre, ahol nem szeretnénk, ha hamar kinőné a helyet

Termőhely igény:
meghálálja a tápanyagban dús, gyakrabban öntözött talajt
- talajigény: talajban nem válogat, de a tápanyagban gazdag talajt meghálálja
- vízigény: átlagos vízigényű, száraz talajviszonyokat nem kedveli
- fényigény: aranysárga színe napos fekvésben a legszebb
- tápanyag utánpótlás: évente kapjon szerves vagy műtrágyát a megfelelő fejlődés és üde szín érdekében

Metszése: ha sövényként alkalmazzuk, akkor évente nyírjuk tavasztól őszig 1-2 alkalommal, szoliter növényként időnként megnyírva tömöttebb hatást érünk el

Permetezése:
permetezés nélkül nevelhető típus, megjelenő betegség esetén természetesen növényvédelmet kell alkalmazni a betegség elterjedése ellen

Felhasználása:
kiváló szoliter vagy sövénynövény, látványos csoportok alkothatók belőle

Thuja occidentalis 'Smaragd' - Smaragd tuja (Jelenleg nem kapható!)

 Thuja occidentalis 'Smaragd' - Smaragd tuja (oszlopos)
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
Az egyik legkedveltebb, legelegánsabb oszlopos örökzöld növény.
- magassága: 5-6 m magasságot is elérő, karcsú, kúpalakú növény. Teleinket jól viseli. Színét télen is tökéletesen megtartja, nem barnul be. Nyíratlan sövényként az egyik legszebb örökzöld sövényt alkotja.
- alakja: vékony, kúpalakú, felfele törekvő, tömött
- színe: élénk smaragdzöld
- növekedése: gyors növekedésű, legfőképp jó vízgazdálkodású, humuszos talajon

Termőhely igény:
a tápanyaggal ellátott, öntözött talajokon növekszik a legjobban
- talajigény: talajban nem válogat, de biztosítsunk számára megfelelő tápanyagot
- vízigény: átlagos vízigényű, azonban forró nyarakon meghálálja a gyakoribb öntözést
- fényigény: napos fekvés az ideális számára
- tápanyag utánpótlás: évente alkalmazzunk szerves trágyát, műtrágyát vagy örökzöld tápoldatot

Metszése:
sövény- és szoliter növényként is nyírjuk évente 1-2 alkalommal tavasztól őszig a minél tömörebb hatás elérése érdekében

Permetezése:
megelőző jelleggel vegetatív időszakban 3-4 hetente felszívódó szerekkel megóvhatjuk a betegségek kialakulásától

Felhasználása:
dekoratív önálló példány, dézsás növényként nagyon jól mutat pl.üzletek bejáratánál, családi házak teraszán, sövény szerepben is ideális


Ültetése


Ültetési idő:
földlabdás / konténeres örökzöldeket márciustól novemberig ültethetünk

Ültetési távolság:
szoliter növények esetén 100-150 cm, sövényt alkotva 80 cm-re ültessük egymástól

Ültetés menete:
  • Szakszerű ültetéssel megalapozhatjuk növényünk egészséges fejlődését. Első lépésben készítsük elő az ültetőgödröt. A gödör szélessége és mélysége 2-3-szorosa legyen a földlabda méretének. A gödör talaját forgassuk át néhányszor, hogy minél porhanyósabb legyen a növény közege.
  • Helyezzünk tápanyagként néhány lapát szerves trágyát a gödör aljába, mely elengedhetetlen a növény optimális fejlődéséhez. Takarjuk be pár centi vastag porhanyós földdel, hogy ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel.
  • Következő lépés az örökzöld gödörbe helyezése. Földlabdás növények telepítésénél a földlabdát borító jutazsákot nyugodtan a gyökérzeten hagyhatjuk, mivel talajban lebomló szerves anyagról van szó, ugyanakkor a már megindult gyökereket nem szakítjuk le.  A földlabdát összekötő madzagot célszerű megbontani a gyorsabb gyökerezés érdekében.  A tuja minden esetben a faiskolai magasságába kerüljön, ne mélyebbre, ellenkező esetben növényünk befulladhat.
  • Tömörítsük a földet a növény körül, hogy ne maradjon levegős a talaj a gyökérzet körül. Lehetőleg vízzel együtt végezzük a tömörítést, ezzel egyúttal iszapoljuk (locsoljuk) is. Lábbal nagyon óvatosan rásegíthetünk a tömörítésre.
  • Öntözzük meg alaposan a frissen ültetett örökzöldet. Ismételjük évszaknak, időjárásnak megfelelően, napi/heti gyakorisággal.


Gondozása


Öntözés:
Gyakori és bőséges öntözésre van szükség a begyökerezési folyamat alatt (ültetés utáni első 2 év) az optimális fejlődés eléréshez.
Nyári időszakban történő telepítésnél napi szinten öntözzük az elültetett növényt, főként laza, homokos talaj esetén. A locsolás ideje mindig kora reggel vagy késő este történjen.
Cserépbe, dézsába ültetett örökzöldeket még gyakrabban kell öntözni, sokkal hamarabb kiszárad a földjük. Csapadékszegény télen, enyhe időben locsoljuk meg a töveket, mert sok esetben nem kifagynak, hanem kiszáradnak.

Tápanyag-utánpótlás:
Az örökzöldek igényes növények, folyamatos tápanyag-ellátással tudják csak megtartani díszítő értéküket. Ez kiváltképp érvényes a cserépben, dézsában tartott példányoknál. Kifejezetten hatékony a vegetatív időszakban kijuttatott lombtrágya (pl. Wuxal), melyet leveleiken, hajtásaikon keresztül vesznek fel.  A lombozaton keresztül felvett tápelemek pótolják azt a tápanyaghiányt, melyet a gyökerek nem tudnak felvenni a talajból és elősegítik a gyökérnövekedést is.
Gyakran előforduló probléma az örökzöld növényeknél a barnulás, beszáradás. Ezt elkerülhetjük örökzöld tápoldatok kijuttatásával, melyek magnézium tartalmukkal biztosítják növényeink élénk, üde színét.

Fontos megállapítanunk, hogy egy megfelelő termőhelyen élő, gondosan öntözött, kedvező mértékben trágyázott, tápanyagozott növény sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben!

Téliesítés:
A lazább szerkezetű példányokat -melyek a hó súlyától összerogyhatnak-, érdemes összekötni madzaggal, különben súlyos esztétikai károk keletkezhetnek a szépen kifejlődött növényeinkben. Téli időszakban fiatal növényeink tövét falombbal, szalmával takarhatjuk, így nehezebben fagy át a talaj és nem szárad ki.
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!