Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Szőlőoltvány

Szőlőoltvány
Szőlőoltvány
Saját szőlőoltvány, mely pompás, mézédes, nagyszemű szőlőt terem egész nyáron. Ugye jól hangzik?
Bár sokan azt hiszik, nagyon sok gonddal, bajjal jár az oltványok nevelése, gondozása, ezért nem is ültetnek, kihagyva a nyári-őszi gyümölcsök repertoárjából. Pedig néhány alapfeltétellel, könnyedén saját szőlőt szüretelhetünk kiskertünkben. Milyen szőlőt ültessek?

Ennek alapjául saját igényeink szolgáljanak. Étkezésre, házi borkészítésre, piaci termelésre, mind-mind más igényt elégítenek ki. Étkezési fronton nagyon sokféle felhasználása létezik. Ha olyan bő a termés, hogy nem tudjuk elfogyasztani, készítsünk belőle lekvárt, befőttet. Ragyogó aszalt gyümölcs formájában, továbbá ha megfelelő helyünk van hozzá, fel is lógathatjuk akaszthatjuk és egész télen fogyaszthatjuk. Ehhez nedves, sötét, jól szellőző helyiség szükséges, ahol a fürtöket felakasztjuk úgy, hogy egymáshoz ne érjenek.
Óriási a választék csemegeszőlő fajtákból, melyek júliustól egészen októberig friss gyümölccsel látnak el bennünket. Ezek a fajták lugas kialakítására is kitűnőek. A házi borkészítés szerelmesei is sokféle jobbnál jobb borszőlőből válogathatnak a hazai fajták közül, melyekből minden napra kerülhet egy pohár jó bor, akár must az asztalra.
Mind a csemege, mind a borszőlőkön belül széles fajtaválasztékot találunk az ellenállóbb (rezisztens) szőlőoltványok körében. A rezisztens oltványokat azoknak ajánljuk, akik minimális vegyszerrel, illetve biotermesztésben engedélyezett szerekkel szeretnék megvédeni oltványaikat, ezáltal családjuk, gyermekeik egészségét. A gyermekek nagy kedvence a magvatlan (mazsola) szőlő, melyből fehér és színes fajták is megtalálhatók.


Ültetése


Az oltvány helyét gondosan válasszuk ki, ugyanis hosszú évtizedekig terem majd ugyanazon a helyen, ezért fontos a precíz előkészítés és telepítés, majd az ezt követő gondozási folyamat.

Ültetési ideje

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az ősszel ültetett oltványok erednek a legjobban. Erre rácáfolhat egy kemény tél, de megfelelő felkupacolásal a téli fagyok ellen is védekezhetünk. Az őszi ültetés nagy előnye a gyökerekhez jutó folyamatos téli csapadék. Ha az őszi ültetésből kimaradtunk, bátran ültessünk tavasszal, megfelelő öntözés és gondozás mellett ugyanolyan sikeres lehet.

Ültetési távolsága

A tőtávolság 1 m körüli és kb. 2-2,5 méternyi a sortávolság

Ültetési rendje

A sikeres gyümölcsszüret alapfeltétele a szakszerű ültetés. Az őszi szezonban vásárolt szőlőoltványokat a kiültetésig fagymentes helyen tároljuk, lehetőleg vizes homokban vagy vizes forgácsban, hogy gyökerét nedvesen tartsuk. Kiültetés előtt érdemes néhány órára vízbe állítani, hogy az elvesztett nedvességet pótolni tudják.
 • Gyökér előkészítés
  Ültetés előtt a gyökereket visszavágjuk. Legegyszerűbb technika: az oltványt függőlegesen tartjuk a kezünkben. A talp alatt kezünkkel úgy ráfogunk, hogy a tenyerünkkel az összes gyökeret összefogva, körkörösen kb. 10-12 cm hosszú legyen, a kilógó részt levágjuk.
 • Ültetőgödör elkészítése
  A munkafolyamat történhet ásóval vagy hidrofúró segítségével nagyobb mennyiség telepítésekor. A gyökerek könnyebb megindulása szempontjából szükséges nagyobb, kényelmesebb gödröt készítenünk. Az ültetési mélység legalább 60 cm, az alapterület 40x40 cm-es. A nagyobb ültetési mélység helyet ad a tápanyagnak, továbbá elősegíti a gyökerek elindulását és terjeszkedését.
 • Talajjavítás
  Az ültetéshez mindenképpen szükséges szerves trágya kijuttatása. Ezt vagy ültetés előtt a talajba forgatva, vagy az ültetési gödörbe szórva juttatjuk ki. A szőlő ennek köszönheti jó szárazságtűrését. Mennyiségét ne sajnáljuk, 20-25 kg-ot nyugodtan tehetünk 1 tőhöz.
 • Talajfertőtlenítés
  Nagyon fontos a kártevők elleni védekezés a talajban is. Ennek érdekében szórjunk por alakú talajfertőtlenítőt a gödörbe.
 • Gödörbe helyezés, feltöltés
  Dobjunk vissza a talaj felső rétegéből annyi porhanyós földet, hogy a trágyát befedje. Helyezzük bele a tövet a következő módon: az oltványnak mindig csak a vad része kerüljön a földbe, az oltás helyétől feljebb lévő nemes rész mindig a földfelszín felé kerüljön. Töltsük fel földdel ennek a szintnek megfelelően.
 • Tömörítés
  Lábbal óvatosan kezdjük megtaposni, tömöríteni a gyökérzet körüli talajt annak érdekében, hogy légmentes legyen. A művelet közben tartsuk a szőlőtövet egyenesen.
 • Iszapolás
  A tömörítést megerősítve ültetés után az oltványt locsoljuk be bő vízzel.
 • Őszi ültetésnél felkupacolás
  Mivel az oltvány érzékeny a téli fagyokra, az elültetett növényeket kupacoljuk fel földdel (csirkézés) annyira, hogy az alsó rügyeket teljesen betakarja megvédve a mechanikai sérülésektől, a téli fagyoktól és a napégéstől is egyaránt.
 • Tavaszi ültetésnél visszavágás és földkupac
  Tavaszi telepítésnél a vesszőket vágjuk vissza 2-3 rügyre, majd felkupacolással védjük a napégéstől. Várjuk meg, hogy a sarjadó hajtások önmaguktól bújjanak ki a kupacból. Csak ezután bontsuk le!
gyökér előkészítés
gyökér
előkészítés
ültetőgödör készítése
ültetőgödör
készítése
talajjavítás
talajjavítás
talajfertőtlenítés
talajfertőtlenítés
gödörbe helyezés, feltöltés
gödörbe helyezés,
feltöltés
tömörítés
tömörítés
iszapolás
iszapolás
őszi ültetésnél felkupacolás
őszi ültetésnél
felkupacolás
tavaszi ültetésnél visszavágás és földkupac
tavaszi ültetésnél
visszavágás és
földkupac
 


Gondozása


A további nevelésnél el kell dönteni, hogy milyen művelésű rendszerben szeretnénk nevelni a szőlőt. Más metszést igényel a kordonos, vagy a tőkés nevelési rendszer. A szőlő igényes az ápolási munkák rendszeres elvégzésére, tavaszi metszés feltétlen szükséges, nyári zöldmunkáknál hajtásválogatás, és kacsolás.

Talajigénye

Jóllehet megél a sziklás, köves talajokon, leginkább a mélyrétegű, tápanyagokkal és vízzel jól ellátott talajokban érzi jól magát. Összefoglalva a tőke sikeressége a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajban és a sok napsütésben rejlik.

Tápanyagigénye

Ültetést követő években is kedvezzünk a növénynek tápanyagokkal, higgyük el, meghálálja. Őszi tápanyag-utánpótlásra továbbra is a szerves trágya a legjobb. Eredményeképp intenzív hajtásnövekedés és bőséges terméshozam várható.

Fényigénye

A tőkék helyét alaposan tervezzük meg, mert a szőlő a napos, védett helyet kedveli.  Fénykedvelő növény, a teljes árnyékot nem tűri, de a szórt fényt jól hasznosítja. Napsütésben gazdag területen a bogyók jobban színeződnek, több színanyagot termelnek, vastagabb lesz a héjuk, több cukrot és kevesebb savat tartalmaznak.

Öntözése

Az öntözés kiemelkedő fontosságú az ültetés utáni időszakban, a begyökerezési folyamat alatt. Ebben az időszakban rendszeres és bőséges öntözést igényel az oltvány. Főként az őszi ültetést követő évben. Idősebb tövek kevesebb öntözéssel is elvannak.

Gyommentesítése

Az optimális fejlődés és termésképzés szempontjából alapvető fontosságú a talaj tisztán tartása, gyommentesítése. A felnövekvő gyomok elszívják a nedvességet, visszafogják a növény fejlődését.
Éppen ezért szánjunk a hétvégéből egy kis időt a talajápolásra. Szükségünk van egy éles kapára, hiszen a jó szerszám nagy segítségünkre van. Testmozgásnak is kiváló! A gyomok megszűntetésével (kapálás) a talaj is szellőzik.
Nincs szebb egy művelt, gyommentes kertnél!

Metszése

E folyamat célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést.

Többféle metszést különböztetünk meg:
 • rövidcsapos (3-5 rügy)
 • fél szálvesszős (6-8 rügy)
 • szálvesszős (9 vagy több rügy)

A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát.

Mikor metsszük a szőlőt?

A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.

Permetezése

Az egész éves növényvédelmet meghatározza a rügyfakadás előtti lemosó permetezés. A további növényvédelem megelőző jellegű vagy tünetkezelő.
Újabban sok rezisztens fajta van forgalomban. Ezeknél a fajtáknál is szükséges a vegyszeres kezelés, de az igényesebb szőlő fajtákhoz viszonyítva harmad annyiszor kell permetezni. A rezisztens fajták éves szinten kb. 2-3, a hagyományos fajták 7-8 permetezést igényelnek.
Néhány hasznos tipp a permetezéshez:
 • Az időjárás alapvetően meghatározza a permetezési időpontokat. A permetezést 7-14 napos időszakokra bonthatjuk.
 • a növényvédő szerek kiválasztásánál érdemes odafigyelni, hogy kontakt (7 napos) vagy felszívódó (21 napra védelmet nyújtó) szert választunk
 • a csomagolásokon mindig fel van tüntetve a hatóanyag, a dózis és egyéb fontos információ, amit érdemes szem előtt tartani
 • a permetlé készítéséhez állott vagy langyos vizet használjunk
 • minden permetezés előtt legfontosabb a szőlőben a zöldmunka elvégzése, annak elmaradása gátolja a hatékony növényvédelmet
 
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!