Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Díszfák

Díszfák
Díszfák
A díszfák hangsúlyos szereplői kertünknek. Remekül feldobják a környezetet, formában és színben egész évben látványos színfoltot biztosítanak. A különböző alakú fák más és más hangulatot teremtenek a kertben.  A szépségükön túl minden igényt kielégítenek. Így árnyékot adnak, lombjukkal és virágaikkal díszítenek, takarnak, felfogják a port és csökkentik a zajt.
Kisebb kerttel, parkkal rendelkezőknek sem kell lemondaniuk a díszfaültetésről, látogassanak el kertészeti árudáinkba, itt széles választékot találnak a különböző méretű és alakú fajtákból.
Különböző fajtáit szinte egész évben ültethetjük, áprilistól egészen novemberig. Kertészeti forgalmazásban zömében konténeres és földlabdás növények kaphatók, melyek biztonságosan erednek. Megfelelő ültetéssel és gondozással, díszfáink hosszú életűek lesznek.

Milyen díszfát ültessek?

Mielőtt belevágunk a tervezésbe, fontos tisztáznunk, mennyi időnk lesz kertészkedni. Egy fáról gondoskodni kell, öntözni, tápanyagozni, metszeni, esetenként permetezni, összetakarítani a lehullott falombot, elszáradt virágokat, terméseket. A rengeteg fafajtának köszönhetően azok is tudnak választani, akik kevés időt fordíthanak kertészkedésre, mégis szép, ápolt kertet szeretnének. A fák látványa a kertben a teljesség érzetét keltik bennünk, ezért megérdemlik az odaadó gondoskodást.


Ültetése


A kert hangulatát nagyban meghatározzák a kertünkben élő díszfa fajták. A díszkert tervezésénél vegyük figyelembe a különböző fák származását és igényeit, majd ennek alapján válasszunk.
Járjuk körbe a témát alaposan, hogy jó döntést hozhassunk. Látogasson el kertészeti árudáinkba, ahol szemügyre veheti a fákat és információt szerezhet tulajdonságaikról.

A választást segítő főbb szempontok:
 • milyen célból ültetünk (árnyékolás, takarás, virágzás, sorfa)
 • mekkora lesz a végleges mérete
 • milyen helyet szeret, napos, félárnyékos
 • milyen talajon működik jól
 • mennyi gondozást igényel

A fák kiválasztásának rendkívül fontos tényezője még az alak. Szűk helyekre ideálisak az oszlopos példányok, ha elég hely áll rendelkezésre, kiválóak a tojásdad és nyílt koronájú fák, a kert fókuszpontjai lehetnek a csüngő fajták.
Gyakran kapkodva döntünk, hamar nagy árnyékot szeretnénk, nem gondolunk arra, mi lesz 8-10 év múlva, amikor  meg kell szabaduljunk  a szívünkhöz nőtt fától, mert kinőtte a kertet. Sose válasszunk fát anélkül, hogy ne tájékozódtunk volna a későbbi méretéről!
Ültessünk földlabdás vagy konténeres példányokat, igaz drágábbak a szabadgyökerű társaiknál, azonban sokkal megbízhatóbbak, eredésük 100%-os.

Ültetési ideje

Szabadgyökerű fák tavasszal és ősszel ültethetők, ezzel szemben a konténeres egyedek márciustól novemberig, földlabdás fák tavasszal és ősszel telepíthetők.

Ültetési távolsága

Különálló fák ültetési távolsága 3-8 m, sorfa alakításánál 2-4 m.
Mivel a legtöbb fajta lombozata igen nagyra nő, ezért legyünk körültekintőek a távolság megválasztásánál.

Ültetési rendje

Az eredményesség szempontjából kifejezetten fontos az ültetés lépéseinek pontos betartása:
 • Előkészítés
  Földlabdás növényeken hagyjuk rajta a lebomló jutazsákot, így nem sértjük a gyökérzetet. Konténeres fát csúsztassunk ki az edényből.
 • Ültetőgödör elkészítése
  Első lépésben ássuk ki a földlabda méretének 2-3-szorosát. A kiásott földet mozgassuk át, hogy finom porhanyós legyen. Tegyünk vissza az aljába egy kevés laza földet. Fák ültetőgödre általában 80x80x80 cm méretű. Ne spóroljuk el a mélységet, kell a hely a tápanyagnak és a gyökérzet fejlődésének.
 • Talajjavítás szerves trágyával
  Tápanyag nélkül ne ültessünk! Kulcsfontosságú a tápanyag használata, mely javítja a talajéletet, segít a növény elindulásában. A gödör mélyére helyezzünk néhány lapát szerves trágyát (komposztált marhatrágya), hogy tápanyagot biztosítsunk növényeink számára, mely hosszú távú fejlődést biztosít.
 • Talajfertőtlenítő alkalmazása
  Tegyünk talajfertőtlenítőt is a gödörbe a gyökérzetet megrágó kártevők ellen. Leginkább por alakú formában kapható gázosodó anyag.
 • A fa gödörbe helyezése
  Kezdjünk el visszalapátolni a laza földből, közben próbáljuk bele a fát. Az ültetési mélyég megegyezik a faiskolában látott mélységgel, pont annyira kerül a talajba.
 • A talaj tömörítése
  Kezdjük el tömöríteni a talajt óvatos taposással körbe-körbe járkálva. A legjobb, ha már itt használunk vizet, ami bemossa a talajt a gyökerekhez. A tömörítés célja, hogy légmentes közeget képezzünk.
 • Iszapolás
  Öntözzük be alaposan a növényt (beiszapolás) lehetőleg tömlővel, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjon.
 • Karózás
  A fiatal fákat karózzuk ki ültetéskor a tavaszi viharok ellen, amíg a törzsük meg nem erősödik.
előkészítés
előkészítés
ültetőgödör elkészítése
ültetőgödör
elkészítése
talajjavítás szerves trágyával
talajjavítás
szerves trágyával
talajfertőtlenítő alkalmazása
talajfertőtlenítő
alkalmazása
fa gödörbe helyezése
fa gödörbe
helyezése
talaj tömörítése
talaj
tömörítése
iszapolás
iszapolás
 


Gondozása


A gondozási folyamat épp olyan fontos, mint a helyes ültetés. Nagy figyelmet kell fordítanunk a lombhullató fajták öntözésére, évi tápanyag-utánpótlására és a megjelenő betegségek kezelésére.
A növények nem megfelelő fejlődésének, akár pusztulásának okai lehetnek:
 • gyenge minőségű ültető közeg, a talaj nem megfelelő előkészítése
 • szárazság, a növény fejlődése leáll, sínylődik a vízhiány következtében
 • betegség, kórokozók, kártevők támadták meg, amíg nem kezeljük, folyamatosan romlik az állapota
 • fagykár, fagyérzékeny növényeket keményebb telek teljesen tönkretehetnek

Talajigénye és tápanyagigénye

Szerencsére a legtöbb díszfa nem érzékeny a talajtípusokkal szemben. Jól fejlődnek homokos és kötött talajokon is főként, ha biztosítunk számukra jó minőségű komposztot vagy szerves trágyát.
Díszértékét növelő tápanyagok:
 • ültetéskor szerves trágya az ültetőgödörbe
 • ősszel/tavasszal műtrágya a fa tövére
 • tavasztól őszig lombtrágya levélzeten keresztül kijuttatva

Fényigénye

Napfényben gazdag helyre ültessük a sok napfényt igénylő virágzó és színeslevelű fákat és a fagyérzékeny fajtákat. Félárnyékos részek fái a virággal nem rendelkező típusok, pl. gömbjuhar, oszlopos juhar.

Öntözése

Az egyik legfontosabb tényező a növény életében a megfelelő vízellátás. Minden fát a vízigényének megfelelően öntözzünk, erről érdemes tájékozódni. Az ültetést követő 2 évben a hosszú tavaszi és nyári száraz időszakok során bőséges öntözésre van szükség. Ha a növény jól begyökeresedett, sokkal ritkább öntözéssel is beéri.
A sekélyen gyökerező növények, még ha jó talajba kerültek is, hamar megsínylik a szárazságot, ezért ezekre különösen figyeljünk. Ültetés utáni első években praktikus megoldás a fák körül kialakított tányér, melyet minden alkalommal tele tudunk tölteni, kellő mennyiségű vizet lejuttatva a gyökerekhez.

Gyommentesítése

Tartsuk folyamatosan gyommentesen a fák tövét. A műveletet rendszeresen meg kell ismételnünk, hogy a gyomok földalatti részei ne jussanak tápanyaghoz. Soha ne hagyjuk a fa tövére nőni a füvet, mert elszívja tőle a nedvességet, és a fa pusztulásával is járhat!

Téliesítése

Téli védelemre ősszel ültetett szabadgyökerű fáknál és a fagyra érzékeny fajtáknál van szükség. Ültetéskor húzzunk földkupacot a tövükre, ez nyújtja a legnagyobb biztonságot a fagyok ellen.

Metszése

A szoliterként ültetett fák csak a korona kialakításának idején igényelnek metszést, fiatal korban törzstisztítást és sarjeltávolítást.
A szakszerű metszés a védekezési zónát kíméli és a fa növekedését segíti. Megakadályozza a villás elágazások kialakulását, az egymást akadályozó, keresztbe nőtt ágak megerősödését, a torz, fára nem jellemző korona kialakulását.

Metszés ideje:

Tél vége a legmegfelelőbb időpont. Ilyenkor már láthatók a fagykárok és nem kell tartani a visszavágott ág vagy vessző visszafagyásától.

Metszés főbb fajtái:
 • egyes fák elültetése utáni években szakszerű indító, alakító metszést szükséges elvégezni, hogy a lombozat egyenletesen és szabályosan fejlődhessen, ezt általában rügyfakadás előtt kell elvégezni
 • a későbbi években rendszeresen fenntartó metszéseket kell végrehajtani
 • idősebb fákon ifjító metszéseket kell végezni

Permetezése

Nem igényelnek rendszeres növényvédelmet. Fektessünk nagy hangsúlyt a betegségek megelőzésére
 • válasszunk körültekintően, választásunk olyan fajtára essen, melynek a talaj- és fényigénye megfelel az adottságainknak
 • vásároljunk jó minőségű növény anyagot megbízható forrásból
 • fontos a gondos előkészítés, megfelelő ültetőgödör, tömörítés, iszapolás, hiszen a rosszul ültetett növény fogékonyabb a betegségekre
 • kerüljük a zsúfoltságot, hagyjunk megfelelő távolságot növényeink között, ehhez persze rendelkeznünk kell megfelelő információval, mekkorára nőnek, így elkerülhető a gombás betegségek fellépése
 • rendszeresen vizsgáljuk növényeinket, időben elcsípett betegség megfelelő kezelésével megállítható a továbbterjedés
 • növényvédelem - ritkán igényelnek permetezést
A díszfák növényvédelmének fő feladata a lombozat és a fás részek védelme a kártevőktől, kórokozóktól. Kiemelkedő fontosságú a lombhullás utáni őszi lemosó permetezés, és a kora tavasszal, fagymentes napokon végzendő kora tavaszi lemosó permetezés, amelynek segítségével jelentősen csökkenthetjük az áttelelő kártevők, kórokozók mennyiségét.
 
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!