Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Leylandi ciprus

Leylandi ciprus
Leylandi ciprus
A Leylandi ciprus a leggyorsabban növő, pikkelylevelű dísznövény és egyben a legnépszerűbb hazai örökzöld sövénynövény. Talajban nem válogat, szárazságra nem érzékeny. Extra gyors növekedésű, éves növekménye 1-1,5 méter is lehet. 20 éves korára elérheti a 20-22 méter nagyságot is természetes formájában. Rendkívül gyors növekedése miatt az egyik legjobban takaró örökzöld sövénynövény.
Hajtásai zöld színűek, felállóak, a sudara nem bókol. Széles oszlop alakú koronát nevel, tobozt csak idős korban hoz, akkor is keveset. Fiatal korában fagyérzékeny, ezért érdemes tavasszal telepíteni, hogy a tél beálltáig jól begyökeresedjen, megerősödjön. Fagytűrő örökzöld, teleinket jól tűri, ám ez leginkább az idősebb példányokra jellemző. Talajban nem válogat, ám meghálálja a rendszeres tápanyag-utánpótlást. Szárazságtűrő, ellenben öntözött talajon gyorsabban fejlődik. Idősebb példányok sokkal jobban tűrik a szárazságot, mint a hasonlóan díszítő Chamaecyparis fajok. Kevésbé betegség fogékony, nem bántja kórokozó.
Kiváló por-, szél-, és zajfogó, ezért városi kertek nagyszerű sövénynövénye. Feltűnően szép, zárt sövény nevelhető belőle. Szoliter növényként is különleges, ebben a formában a 15 m-t is elérheti metszés nélkül. Optimális választás a következő célokra: szomszéd felőli takarás, élősövény, utcafront felőli belátás megakadályozása.
A Leylandi sövény elterjedtebb fajtái: Cupressocyparis leylandii, Cupressocyparis ’Gold Rider’, arany leylandi ciprus
A növények ültetése témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!
A növények gondozása témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!

Fajták

Cupressocyparis leylandii

Cupressocyparis leylandii - Leylandi ciprus
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: 4.450-10.500,- Ft
Jellemzői:
Az utóbbi évek egyik legelterjedtebb és legkedveltebb örökzöld sövénynövénye. Népszerűségét nagyon gyors növekedésének és egész évben pompázó lombozatának köszönheti.
- magassága: 10-15 m a végmagassága
- alakja: széles kúp alakú
- színe: pikkelylevelei szürkészöldek
- növekedése: kifejezetten gyors növésű, akár 1 m évente!

Termőhely igény:
A Leylandi ciprus kimondottan szívós növény. Jól viseli a szárazságot, a téli zord viszonyokat.
- talajigény: talajban nem válogat, ám humuszos, gazdagabb talajokon jobban fejlődik
- vízigény: idősebb korában szárazságtűrő
- fényigény: napos vagy félárnyékos helyen ideális a növekedés
- tápanyag utánpótlás: a megfelelő növekedéshez szükséges a rendszeres évi tápanyag utánpótlás

Metszése:
a metszést nagyon jól bírja és igényli is. Évi 2-3 nyírással gyönyörű, tömör, átláthatatlan sövényt alkot. A metszés ideje tavasztól nyár végéig tartson.

Permetezése:
betegségekre nem érzékeny, esetlegesen jelentkező betegség alkalmával kezeljük le a megfelelő készítményekkel

Felhasználása:
elsősorban sövény kialakítására alkalmazzuk, de egyedülálló növényként is nagyon szépen takar óriási méretével


Ültetése


Ültetési idő:
konténeres örökzöldeket folyamatosan ültethetünk, kivéve a téli fagyos hónapokat

Ültetési távolság:
elsődlegesen sövény készül belőle, ilyenkor 80 cm-re telepítsük a növényeket egymástól, különálló egyedek esetén 2-3 méterre, mivel óriásiak lesznek

Ültetés menete:
  • Első lépésben készítsük elő az ültetőgödröt. A gödör szélessége és mélysége 2-3-szorosa legyen a földlabda méretének. A gödör talaját forgassuk át néhányszor, hogy minél porhanyósabb legyen a növény közege.
  • Helyezzünk tápanyagot a gödör aljába, ez lehet néhány lapát jó minőségű komposztált marhatrágya vagy jó minőségű komposzt, ezzel minőségi talajéletet biztosítunk számára. Szórjunk rá egy réteg porhanyós földet, hogy ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel.
  • Következő lépés az örökzöld gödörbe helyezése. Földlabdás növények telepítésénél a földlabdát borító jutazsákot nyugodtan a gyökérzeten hagyhatjuk, mivel talajban lebomló szerves anyagról van szó, ugyanakkor a már megindult gyökereket nem szakítjuk le. Konténeres növény ültetésénél a műanyag edényt próbáljuk meg úgy levenni róla, hogy a gyökérzet ne sérüljön.  A ciprus minden esetben a faiskolai magasságába kerüljön, ne mélyebbre, ellenkező esetben növényünk befulladhat.
  • Tömörítsük a földet a növény körül, hogy ne maradjon levegős a talaj a gyökérzet között. Lehetőleg vízzel együtt végezzük a tömörítést, ezzel egyúttal iszapoljuk (locsoljuk) is. Lábbal nagyon óvatosan rásegíthetünk a tömörítésre.
  • Végül öntözzük meg alaposan a frissen ültetett példányt.


Gondozása


Öntözés:
Az ültetés után elinduló begyökerezési procedúra alatt alapvető fontosságú a rendszeres és bőséges öntözés. Tavaszi és nyári hónapokban szinte napi öntözés, őszi hónapokban 2-3 napi, avagy heti gyakoriságú locsolás indokolt időjárásnak megfelelően. Természetesen mindössze a napokig tartó folyamatos esőzés indokolja az öntözés szüneteltetését. Kötöttebb fekete, barna talajon kevesebb, homokos, laza talajon több vízre van szükség. A locsolás ideje mindig kora reggel vagy késő este történjen. Cserépbe, dézsába ültetett örökzöldeket még gyakrabban kell öntözni, sokkal hamarabb kiszárad a kevesebb földközegük. Csapadékszegény télen, enyhe időben locsoljuk meg a töveket, mert sok esetben nem kifagynak, hanem kiszáradnak.

Tápanyag-utánpótlás:
Ezen növények kifejezetten igényesek a tápanyagra, folyamatos tápanyag-ellátással tudják csak megtartani díszítő értéküket. Ez az észrevétel a szabadföldi és a cserepes, edényes tövekre egyaránt érvényes. Kifejezetten hatékony a vegetatív időszakban kijuttatott lombtrágya (pl. Wuxal), melyet leveleiken, hajtásaikon keresztül vesznek fel.  A lombozaton keresztül felvett tápelemek pótolják azt a tápanyaghiányt, melyet a gyökerek nem tudnak felvenni a talajból és elősegítik a gyökérnövekedést is. Időről időre előforduló probléma az örökzöld növényeknél a barnulás, beszáradás. Ezt elkerülhetjük örökzöld tápoldatok kijuttatásával, melyek magnézium tartalmukkal biztosítják növényeink élénk, üde színét. Fontos tézis, hogy egy megfelelő termőhelyen élő, gondosan öntözött, kedvező mértékben trágyázott, tápanyagozott növény sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben!

Téliesítés:
Téli időszakban fiatal növényeink tövét falombbal, mulccsal, szalmával takarhatjuk, így nehezebben fagy át a talaj és nem szárad ki.
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!