Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Szelídgesztenyefa

Szelídgesztenyefa
Szelídgesztenyefa
A szelídgesztenyefa dekoratív, díszes fa, ehető termése miatt a gyümölcsfák amúgy is magas számát gyarapítja. Idővel nagyra megnövő, szép, formás koronájú, hosszú élettartamú fa. A kifejlett példányok jól tűrik a fagyokat, üde, mészmentes, enyhén savanyú talajokon fejlődnek a legszebben. Vízigényes, csak bőséges öntözés mellett fejlődik megfelelően. Virágait június-júliusban hozza, melyeket részben a szél porozza be, részben a rovarok. A magról kelt növények későn fordulnak termőre, ellentétben az oltványokkal, melyek az 5. évtől teremnek.
Termése kifejezetten egészséges, vitamin- és ásványianyag tartalma kimagasló. Jelentős az emberi szervezetre gyakorolt tisztító hatása, kiváló hasmenés ellen. A nagy szemű gesztenyék kiválóan alkalmasak sütésre, igazán csábító a sült gesztenye illata. Értékes vitaminjai a gyermekek egészséges fejlődéséhez is hozzájárulnak. Fogyaszthatjuk sütve, készülhet belőle számtalan desszert, leves, különleges csemege a gesztenyeméz. Magonc vagy oltvány szelídgesztenye?
A magról nevelt gesztenyefa 12—20 év múlva éri el igazán termőkorát. Ezzel szemben az oltott változatok ültetésük utáni évben már termést hozhatnak, s a korona növekedésével párhuzamosan nő a hozamuk.
Az egyes szelídgesztenyefa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!

Fajták

Castanea sativa

Castanea sativa szelídgesztenyefa
Árak
Konténeres oltott: 8.800,- Ft

Konténeres magonc:- Ft
Gyümölcs jellemzői:
termése sötétbarna, ehető makk, melyet tűszerű tüskékkel sűrűn borított kupacs vesz körül, a héj lehet teljesen sima vagy az alapjától a csúcs felé bordázott, ritkán hullámos felületű, a különböző fajták héjszíne a sárgásbarnától a sötétbarnáig változhat, a világosabb héjszínű fajták piacosabbak, édesebbek, a nagy termés leginkább az oltványokra jellemző

Ültetési ideje:
- szabadgyökerű szelídgesztenyefa március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig

Növény jellemzői: Idős korában igen terebélyes, 20-25 m-t is elérő dekoratív fa. Mélyrétegű, üde, középkötött, káliumban gazdag, mészmentes  enyhén savanyú tőzeges talajt, fényigényes, napos fekvést igényel.

Érési ideje: az egyes gesztenye fajták érési ideje szeptember végétől november elejéig tart

Porzói: a gesztenyefák kölcsönös megporzásra szorulnak. A fák különböző ivarú virágai nem egy időben virágoznak, idegen beporzás elmaradása esetén a megtermékenyülés 15-50 %-os, ami közepesnél gyengébb terméskötésre elegendő csak.

Permetezése: ellenálló lemosó permetezésekkel több későbbi permetezést is kiiktathatunk, megjelenő kórokozók és kártevők ellen kezeljük le a fát

Metszése: száraz, sérült ágak eltávolítása, alakító metszés

Felhasználása: kiváló szoliter fa, kettős hasznú, díszfának is kiváló, termése étkezési, gasztronómiai célokra alkalmas
Árudáink
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Böszörményi úti árudánk

2018 május 31.-től

MEGSZŰNT!
 
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°