A rezisztens szőlő oltvány ültetése azoknak ideális, akiknek nincs ideje minden nap foglalkozni a szőlővel, mégis egészséges, jóízű gyümölcsöt szeretne az egész család, főként a gyermekek számára.
Ezek az otványok talajtól függetlenül bárhol termeszthetőek. Ahogy minden szőlőoltvány ültetésénél, itt is fontos kiemelni a szerves trágyák és az öntözés fontosságát.
Melyik szőlőt nem kell permetezni?
A rezisztens szőlőoltványok sokkal jobb toleranciát mutatnak 3 ádáz betegséggel szemben, melyek a lisztharmat, a peronoszpóra és a rothadás. Egyszóval a rezisztens fajták a gombás betegségekkel szembeni ellenállásuk miatt egy jó évjáratban akár permetezés nélkül, vagy minimális (évi 2-3 permetezéssel megvédhetők) növényvédelemmel termeszthetők.
Említésre méltó ezen fajták fagytűrése, mely sokkal kiemelkedőbb, mint az egyéb fajtáké. A rezisztens szőlőoltványok termése bioszőlőnek minősül, melyből biobor, bioszőlőlé kerülhet az asztalra, magyarán az egészséges életmódba illeszthető. Külön említésre méltó fajták a rezisztens körből a jól tárolható és szállítható Teréz, a muskotályos, nem rothadó Pölöskei muskotály, a korai érésű, vékonyhéjú Nero, a rezisztens fehér borszőlőknél a fagytűrő Bianca, a rezisztens vörös borszőlők közül a talajra és fekvésre nem igényes Medina. Kevés gondozással egészséges csemege- és borszőlő? A megoldás a rezisztens csemege- és borszőlő!
Rezisztens csemegeszőlő alatt azokat az étkezési szőlőket értjük, melyek a gombás betegségekkel szemben sokkal toleránsabbak, ezáltal minimális (évi 2-3) növényvédelemmel termeszthetők. Ennek köszönhetően egészséges gyümölcsöt fogyaszthatunk kora nyártól késő őszig. A rezisztens csemegeszőlő oltványokban egyre nagyobb a választék, fehér, vörös és kék színű bogyók egyaránt előfordulnak a fajták között. Rezisztens borszőlő a borszőlők egy kis csoportját foglalja össze, mely azoknak a termelőknek, kertbarátoknak ajánlott, akik biobort szeretnének előállítani kevés növényvédelemmel. Jó minőségű borhoz jó minőségű borszőlőre, bőséges termésre van szükség. Ennek alapfeltétele a jó alapanyag (rezisztens borszőlő oltvány), sok tápanyag és a víz.
Ezek az otványok talajtól függetlenül bárhol termeszthetőek. Ahogy minden szőlőoltvány ültetésénél, itt is fontos kiemelni a szerves trágyák és az öntözés fontosságát.
Melyik szőlőt nem kell permetezni?
A rezisztens szőlőoltványok sokkal jobb toleranciát mutatnak 3 ádáz betegséggel szemben, melyek a lisztharmat, a peronoszpóra és a rothadás. Egyszóval a rezisztens fajták a gombás betegségekkel szembeni ellenállásuk miatt egy jó évjáratban akár permetezés nélkül, vagy minimális (évi 2-3 permetezéssel megvédhetők) növényvédelemmel termeszthetők.
Említésre méltó ezen fajták fagytűrése, mely sokkal kiemelkedőbb, mint az egyéb fajtáké. A rezisztens szőlőoltványok termése bioszőlőnek minősül, melyből biobor, bioszőlőlé kerülhet az asztalra, magyarán az egészséges életmódba illeszthető. Külön említésre méltó fajták a rezisztens körből a jól tárolható és szállítható Teréz, a muskotályos, nem rothadó Pölöskei muskotály, a korai érésű, vékonyhéjú Nero, a rezisztens fehér borszőlőknél a fagytűrő Bianca, a rezisztens vörös borszőlők közül a talajra és fekvésre nem igényes Medina. Kevés gondozással egészséges csemege- és borszőlő? A megoldás a rezisztens csemege- és borszőlő!
Rezisztens csemegeszőlő alatt azokat az étkezési szőlőket értjük, melyek a gombás betegségekkel szemben sokkal toleránsabbak, ezáltal minimális (évi 2-3) növényvédelemmel termeszthetők. Ennek köszönhetően egészséges gyümölcsöt fogyaszthatunk kora nyártól késő őszig. A rezisztens csemegeszőlő oltványokban egyre nagyobb a választék, fehér, vörös és kék színű bogyók egyaránt előfordulnak a fajták között. Rezisztens borszőlő a borszőlők egy kis csoportját foglalja össze, mely azoknak a termelőknek, kertbarátoknak ajánlott, akik biobort szeretnének előállítani kevés növényvédelemmel. Jó minőségű borhoz jó minőségű borszőlőre, bőséges termésre van szükség. Ennek alapfeltétele a jó alapanyag (rezisztens borszőlő oltvány), sok tápanyag és a víz.
A szabadgyökerű növények október végétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!
Fajták
Teréz (csemegeszőlő)
Gyümölcs jellemzői: igen nagy, vállas, laza fürt, igen nagy, zöldessárga, napos oldalán rózsaszín, hamvas bogyók, húsa ropogós, húsos, lédús, héja vastag
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, erős növekedésű, fagytűrő, talaj és fekvés iránt nem igényes, rezisztens csemegeszőlő, azaz a gombás betegségeknek jól ellenáll, nem rothad, jól szállítható
Érési ideje: szeptember közepe
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, erős növekedésű, fagytűrő, talaj és fekvés iránt nem igényes, rezisztens csemegeszőlő, azaz a gombás betegségeknek jól ellenáll, nem rothad, jól szállítható
Érési ideje: szeptember közepe
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Esther (csemegeszőlő)
Gyümölcs jellemzői: nagy, vállas, kissé tömött fürt, nagy, gömbölyű, sötétkék, erősen hamvas bogyó, húsa ropogós, húsos, héja vékony, olvadó, magja alig érezhető, finom zamatú
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, erős növekedésű, fagytűrő, talaj és fekvés iránt nem igényes, rezisztens csemegeszőlő, azaz a gombás betegségekkel szemben toleráns, kevésbé rothad, jól szállítható, piacos fajta
Érési ideje: augusztus eleje-közepe
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, erős növekedésű, fagytűrő, talaj és fekvés iránt nem igényes, rezisztens csemegeszőlő, azaz a gombás betegségekkel szemben toleráns, kevésbé rothad, jól szállítható, piacos fajta
Érési ideje: augusztus eleje-közepe
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Nero (csemegeszőlő)
Gyümölcs jellemzői: nagy, vállas, tömött fürt, bogyója ovális, középnagy, kék, hamvas, ropogós, héja vékony, olvadó
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, erős növekedésű, fagytűrő, talajra és fekvésre nem igényes, rezisztens csemegeszőlő, azaz a gombás betegségeknek jól ellenáll, jól szállítható
Érési ideje: augusztus közepe
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, erős növekedésű, fagytűrő, talajra és fekvésre nem igényes, rezisztens csemegeszőlő, azaz a gombás betegségeknek jól ellenáll, jól szállítható
Érési ideje: augusztus közepe
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Palatina (Augusztusi muskotály) (csemegeszőlő)
Gyümölcs jellemzői: középnagy, vállas, laza fürt, középnagy, zöldessárga, hamvas bogyók, húsa ropogós, íze muskotályos, héja középvastag
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, erős növekedésű, téli fagyoknak jól ellenáll, rezisztens csemegeszőlő, tehát a gombás betegségekkel szemben toleráns, talaj és fekvés iránt nem igényes, kevésbé rothad, jól szállítható
Érési ideje: augusztus vége
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, erős növekedésű, téli fagyoknak jól ellenáll, rezisztens csemegeszőlő, tehát a gombás betegségekkel szemben toleráns, talaj és fekvés iránt nem igényes, kevésbé rothad, jól szállítható
Érési ideje: augusztus vége
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Fanny (csemegeszőlő)
Gyümölcs jellemzői: igen nagy, ágas, laza fürt, nagy, gömbölyű, fehéressárga, hamvas bogyók, húsa kemény, ropogós, héja, magja alig érezhető
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, erős növekedésű, kedvező érés, a fürtök egyszerre érnek be, könnyen szüretelhető, rezisztens csemegeszőlő, vagyis a gombás betegségeknek jól ellenáll, fagytűrő, nem rothad, nagyon szép fürtje miatt piacos fajta, jól szállítható, csomagolható
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, erős növekedésű, kedvező érés, a fürtök egyszerre érnek be, könnyen szüretelhető, rezisztens csemegeszőlő, vagyis a gombás betegségeknek jól ellenáll, fagytűrő, nem rothad, nagyon szép fürtje miatt piacos fajta, jól szállítható, csomagolható
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Moldova (csemegeszőlő)
Gyümölcs jellemzői: nagy, vállas, laza fürt, nagy, sötétkék, ovális, hamvas, ropogós, tetszetős, kellemes ízű bogyók, héja vastag
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, erős növekedésű, fagytűrő, rezisztens csemegeszőlő, tehát a gombás betegségeknek jól ellenáll, jól tárolható (egészen tavaszig), jól szállítható, piacos fajta, lugasnak kiváló
Érési ideje: október eleje-közepe
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, erős növekedésű, fagytűrő, rezisztens csemegeszőlő, tehát a gombás betegségeknek jól ellenáll, jól tárolható (egészen tavaszig), jól szállítható, piacos fajta, lugasnak kiváló
Érési ideje: október eleje-közepe
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Pölöskei muskotály (csemegeszőlő)
Gyümölcs jellemzői: fürtje nagy, ágas, laza, bogyója nagy, megnyúlt, gömbölyű, sárgászöld, kissé hamvas, húsa ropogós, édes, muskotályos, héja középvastag, magja alig érezhető
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, nem rothad, rezisztens csemegeszőlő, azaz a gombás betegségekkel szemben toleráns, talaj iránt nem igényes, jól szállítható, jól tárolható, piacos fajta, finom must és bor készülhet belőle (kettős hasznosítású)
Érési ideje: szeptember közepe
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, nem rothad, rezisztens csemegeszőlő, azaz a gombás betegségekkel szemben toleráns, talaj iránt nem igényes, jól szállítható, jól tárolható, piacos fajta, finom must és bor készülhet belőle (kettős hasznosítású)
Érési ideje: szeptember közepe
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Flóra (csemegeszőlő)
Gyümölcs jellemzői: bogyója nagy, ovális, sötét húspiros, enyhén hamvas, vékonyhéjú, lédús, magja alig érezhető, fürtje igen nagy, ágas, közepes mértékben tömött, édes
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, kifejezetten fagytűrő, betegségekkel szemben jól ellenáll, 2-3 permetezéssel jól megvédhető. Erős növekedése miatt lugasnak alkalmas. Rendkívül piacos tetszetős fürtjei miatt, jól szállítható.
Érési ideje: szeptember közepe
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, kifejezetten fagytűrő, betegségekkel szemben jól ellenáll, 2-3 permetezéssel jól megvédhető. Erős növekedése miatt lugasnak alkalmas. Rendkívül piacos tetszetős fürtjei miatt, jól szállítható.
Érési ideje: szeptember közepe
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Lidi (csemegeszőlő) (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: bogyója középnagy, kissé ovális, húspiros, enyhén hamvas, héja vékony és olvadó, húsa ropogós, magja alig érezhető, kellemes aromájú, fürtje középnagy, vállas, közepesen tömött
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: erős növekedésű, bőtermő, fagytűrése kiemelkedő, nem rothad, kevés permetezéssel (2-3x) megvédhető, zöldmunkája egyszerű. Piaci értékét egyenletesen színeződő, tetszetős, szép, húspiros bogyóinak köszönheti. Könnyen csomagolható, jól szállítható.
Érési ideje: korai érésű, augusztus 2. felében szüretelhető
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: erős növekedésű, bőtermő, fagytűrése kiemelkedő, nem rothad, kevés permetezéssel (2-3x) megvédhető, zöldmunkája egyszerű. Piaci értékét egyenletesen színeződő, tetszetős, szép, húspiros bogyóinak köszönheti. Könnyen csomagolható, jól szállítható.
Érési ideje: korai érésű, augusztus 2. felében szüretelhető
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Angéla (csemegeszőlő)
Gyümölcs jellemzői: fürtje igen nagy (450 g), vállas, enyhén tömött, bogyója szintén nagy, ovális, sárgás-fehér, hamvas, lédús, húsa ropogós, héja középvastag, magja fogyasztáskor nem zavaró, kellemes aromájú
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: Fekvésre nem igényes, téltűrése kiváló, rezisztens fajta, azaz lisztharmattal és peronoszpórával szemben jól védekezik. Rothadásra nem érzékeny. Bőtermő, erős növekedésű, ezért lugasművelésre is alkalmas. Piaci értékét látványos fürtje adja, kifejezetten jól tárolható és szállítható.
Érési ideje: késői érésű fajta, október elején - közepén fogyasztható
Metszése: február-március hónapokban történjen. A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést, mely többféle lehet. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg. A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát.
Permetezése: ellenálló fajta, évi 2-3 növényvédelemmel megvédhető
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: Fekvésre nem igényes, téltűrése kiváló, rezisztens fajta, azaz lisztharmattal és peronoszpórával szemben jól védekezik. Rothadásra nem érzékeny. Bőtermő, erős növekedésű, ezért lugasművelésre is alkalmas. Piaci értékét látványos fürtje adja, kifejezetten jól tárolható és szállítható.
Érési ideje: késői érésű fajta, október elején - közepén fogyasztható
Metszése: február-március hónapokban történjen. A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést, mely többféle lehet. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg. A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát.
Permetezése: ellenálló fajta, évi 2-3 növényvédelemmel megvédhető
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Vénusz (magnélküli csemegeszőlő) (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: fürtje középnagy, kb. 200 g, kissé hengeres alakú, közepesen tömött, bogyója középnagy, kék, gömbölyű, húsos, lédús, nagyon finom muskotályos ízű
Ültetés ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: nagyon bőtermő, erős növekedésű, védett, meleg fekvésbe ültessük. Nagy előnye betegségekkel szembeni ellenálló képessége, mely ritka a mazsola szőlők között, évi 2-3 permetezéssel megvédhető. Fagytűrő képessége kiemelkedő. Hosszú ideig tárolható, akár október elejéig is tőkén tartható.
Érési ideje: korai magnélküli fajta, augusztusban érik
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezéssel megvédhető
Felhasználás: friss fogyasztás, gyümölcslé, aszalás, mazsola, édesítés
Ültetés ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: nagyon bőtermő, erős növekedésű, védett, meleg fekvésbe ültessük. Nagy előnye betegségekkel szembeni ellenálló képessége, mely ritka a mazsola szőlők között, évi 2-3 permetezéssel megvédhető. Fagytűrő képessége kiemelkedő. Hosszú ideig tárolható, akár október elejéig is tőkén tartható.
Érési ideje: korai magnélküli fajta, augusztusban érik
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezéssel megvédhető
Felhasználás: friss fogyasztás, gyümölcslé, aszalás, mazsola, édesítés
Bianca (borszőlő)
Gyümölcs jellemzői: kicsi, laza fürt, középnagy, gömbölyű, hamvas, zöldessárga bogyók, húsa ropogós, héja vastag
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: fagytűrő, bőtermő, rezisztens borszőlő, azaz a gombás betegségekkel szemben jól ellenáll, bőtermő, talaj és fekvés iránt nem igényes, nem rothad
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezéssel megvédhető
Felhasználása: must, bor
Bora: alkoholban gazdag, testes minőségi bor, savai finomak
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: fagytűrő, bőtermő, rezisztens borszőlő, azaz a gombás betegségekkel szemben jól ellenáll, bőtermő, talaj és fekvés iránt nem igényes, nem rothad
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezéssel megvédhető
Felhasználása: must, bor
Bora: alkoholban gazdag, testes minőségi bor, savai finomak
Zala gyöngye (borszőlő) (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: nagy, ágas, laza fürt, bogyója középnagy, megnyúlt, zöldesfehér, hamvas, húsa ropogós, húsos, héja középvastag
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, rezisztens borszőlő, tehát a gombás betegségeknek jól ellenáll, nem rothad, fekvés és talaj iránt nem igényes, fagytűrő
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A metszést február-március-ban végezzük.
Permetezése: évi 2-3 permetezéssel megvédhető
Felhasználása: kettős hasznosítású, így friss fogyasztásra is alkalmas, valamint must és bor készítésére
Bora: jellegzetes zamatú és illatú, diszkréten illatos, lágy karakterű asztali bor
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, rezisztens borszőlő, tehát a gombás betegségeknek jól ellenáll, nem rothad, fekvés és talaj iránt nem igényes, fagytűrő
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A metszést február-március-ban végezzük.
Permetezése: évi 2-3 permetezéssel megvédhető
Felhasználása: kettős hasznosítású, így friss fogyasztásra is alkalmas, valamint must és bor készítésére
Bora: jellegzetes zamatú és illatú, diszkréten illatos, lágy karakterű asztali bor
Medina (borszőlő) (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: középnagy, vállas, tömött fürt, kicsi, gömbölyű, kék, hamvas, húsa olvadó, héja vékony, olvadó
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: fagytűrő, bőtermő, középerős növekedésű, rezisztens borszőlő, vagyis jól ellenáll a gombás betegségeknek, talaj és fekvés iránt nem igényes, nem rothad
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. Metszése február-március-ban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezéssel megvédhető
Felhasználása: must, bor
Bora: kissé lágy, jellegzetes zamatú asztali bor, rozé bor készítésére is alkalmas
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: fagytűrő, bőtermő, középerős növekedésű, rezisztens borszőlő, vagyis jól ellenáll a gombás betegségeknek, talaj és fekvés iránt nem igényes, nem rothad
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. Metszése február-március-ban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezéssel megvédhető
Felhasználása: must, bor
Bora: kissé lágy, jellegzetes zamatú asztali bor, rozé bor készítésére is alkalmas
Kinga (csemegeszőlő) (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: fürtje közepes, vállas, tömött, átlagtömege: 240 gramm, bogyója kifejezetten nagy, gömbölyű, piros, vékony héjú, húsa finom, ropogós
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: közepesen erős növekedésű, talaj és fekvés iránt nem igényes, kiemelkedő tulajdonsága, hogy rothadásra nem hajlamos, zöldmunka igénye közepes. Rezisztens fajta, betegséggel szemben toleráns, minimális permetezést igényel. Mutatós fürtje miatt piacos fajta.
Érési ideje: termése szeptember közepétől fogyasztható
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést, melynek különféle változatait különböztetjük meg: rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy). A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: lemosó permetezések késő ősszel és tél végén, amennyiben igényli, maximum 2-3 permetezés évközben a megjelenő kártevők ellen
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: közepesen erős növekedésű, talaj és fekvés iránt nem igényes, kiemelkedő tulajdonsága, hogy rothadásra nem hajlamos, zöldmunka igénye közepes. Rezisztens fajta, betegséggel szemben toleráns, minimális permetezést igényel. Mutatós fürtje miatt piacos fajta.
Érési ideje: termése szeptember közepétől fogyasztható
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést, melynek különféle változatait különböztetjük meg: rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy). A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: lemosó permetezések késő ősszel és tél végén, amennyiben igényli, maximum 2-3 permetezés évközben a megjelenő kártevők ellen
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt
Bolgár Rezi (csemegeszőlő)
Gyümölcs jellemzői: fürtjének mérete kifejezetten nagy, látványos, kissé tömött, bogyója nagyméretű, aranysárga, héja vékony, alig érezhető, íze kellemes, harmonikus
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: közepesen erős növekedés jellemzi, jó fagytűrő, rezisztens, gombás eredetű betegségekkel szemben nagyon jól ellenáll, mutatós fürtje miatt piacos fajta
Érési ideje: középérésű, szeptember elejétől szedhető
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát.
A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: közepesen erős növekedés jellemzi, jó fagytűrő, rezisztens, gombás eredetű betegségekkel szemben nagyon jól ellenáll, mutatós fürtje miatt piacos fajta
Érési ideje: középérésű, szeptember elejétől szedhető
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát.
A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: évi 2-3 permetezés
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika