A birsalmafa kettős hasznosítású, gyümölcs- és díszfaként is tökéletes. Élénkzöld leveleivel, áprilisi rózsaszín-fehér virágaival, szerteágazó törzsével, ősszel pedig hatalmas sárga terméseivel díszíti kertünket. Az őszi kert meghatározó jelképe látványában, illatában. A birsalmafák és termésük roppant jól ellenállnak a betegségeknek, a kártevőknek. Téli kemény hidegben is életben maradnak.
A gyümölcs igen sok ásványi anyagot, vitamint tartalmaz. Különleges értéke az almánál nagyobb vitamintartalma, valamint igen magas pektintartalma, mely sokban segíti a szervezet méregtelenítését, megköti a káros gyököket. Gyulladáscsökkentő, baktériumellenes szerepe is jelentős.
Birsalmából készül a sokak által kedvelt birsalmasajt. Nyers formában kevésbé, felhasználva annál inkább kedvelt. Felhasználható lekvárok, piték, kompótok, konzervek, ivólevek, pálinka készítéséhez.
Télen hűvös helyen tárolva hónapokig eláll.
A termés alakja szempontjából alma és körte alakú birset különböztetünk meg. Hazai termesztésben az alma alakú Konstantinápolyi és a körte alakú Bereczki birs ismert.
Fogyasszuk ősszel-télen, hogy egészségesek maradjunk! Az egyes birsalmafa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
A gyümölcs igen sok ásványi anyagot, vitamint tartalmaz. Különleges értéke az almánál nagyobb vitamintartalma, valamint igen magas pektintartalma, mely sokban segíti a szervezet méregtelenítését, megköti a káros gyököket. Gyulladáscsökkentő, baktériumellenes szerepe is jelentős.
Birsalmából készül a sokak által kedvelt birsalmasajt. Nyers formában kevésbé, felhasználva annál inkább kedvelt. Felhasználható lekvárok, piték, kompótok, konzervek, ivólevek, pálinka készítéséhez.
Télen hűvös helyen tárolva hónapokig eláll.
A termés alakja szempontjából alma és körte alakú birset különböztetünk meg. Hazai termesztésben az alma alakú Konstantinápolyi és a körte alakú Bereczki birs ismert.
Fogyasszuk ősszel-télen, hogy egészségesek maradjunk! Az egyes birsalmafa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!
Fajták
Konstantinápolyi
Gyümölcs jellemzői:
közepes, szabálytalan alma vagy zömök körte alakú, héja molyhos, színe sárgászöld, húsa fehéres-sárga, félkemény, lédús, illatos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedés, félig szétterülő korona
Érési ideje:
október eleje-közepe, januárig tárolható
Porzói:
Bereczki birs
Metszése:
tavaszi ritkító metszés
Permetezése:
téli lemosó permetezés január-február hónapban
Felhasználása:
gyümölcslevek, lekvárok, sütemények, édességek, birsalmasajt , befőtt
közepes, szabálytalan alma vagy zömök körte alakú, héja molyhos, színe sárgászöld, húsa fehéres-sárga, félkemény, lédús, illatos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedés, félig szétterülő korona
Érési ideje:
október eleje-közepe, januárig tárolható
Porzói:
Bereczki birs
Metszése:
tavaszi ritkító metszés
Permetezése:
téli lemosó permetezés január-február hónapban
Felhasználása:
gyümölcslevek, lekvárok, sütemények, édességek, birsalmasajt , befőtt
Bereczki birs
Gyümölcs jellemzői:
nagy vagy igen nagy, megnyúlt körte alakú, héjszíne éretten aranysárga, hamvas, húsa fehéressárga, kemény, gyengén leves, édeskés, jellegzetesen illatos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Birs jellemzői:
erős növekedésű, korán termőre fordul. Gyümölcsei nagyok, kiváló minőségűek, fái életerősek
Érési ideje:
szeptember közepe-október eleje, januárig tárolható
Porzói:
Konstantinápolyi
Birs metszése:
tavaszi ritkító metszés
Birs permetezése:
téli lemosó permetezés január-február hónapban
Felhasználása:
gyümölcslevek, lekvárok, sütemények, édességek, birsalmasajt
nagy vagy igen nagy, megnyúlt körte alakú, héjszíne éretten aranysárga, hamvas, húsa fehéressárga, kemény, gyengén leves, édeskés, jellegzetesen illatos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Birs jellemzői:
erős növekedésű, korán termőre fordul. Gyümölcsei nagyok, kiváló minőségűek, fái életerősek
Érési ideje:
szeptember közepe-október eleje, januárig tárolható
Porzói:
Konstantinápolyi
Birs metszése:
tavaszi ritkító metszés
Birs permetezése:
téli lemosó permetezés január-február hónapban
Felhasználása:
gyümölcslevek, lekvárok, sütemények, édességek, birsalmasajt