Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Örökzöld sövény

Örökzöld sövény
Örökzöld sövény
Az örökzöld sövény egész évben pompázó, rendszeresen nyírt vagy nyíratlan, egy vagy több fajtából álló örökzöld cserje (lomblevelű örökzöld) vagy fenyősor (tűlevelű örökzöld). Lombhullató társaikkal ellentétben télen is zöldek, tömörek, lombjukat nem egyszerre váltják, ezért télen és nyáron is átláthatatlanok.
Elsődleges funkciója a takarás, ebben az esetben élősövény szerepet tölt be, emellett egyes kertrészletek elválasztására is tökéletes megoldás. Másodsorban elválasztásra használjuk, pl. kerti sütő vagy játszótér elhatárolására nagyszerű megoldás.

Milyen sövényt ültessek?

Az örökzöld sövényt hosszútávra tervezzük, ezért alaposan gondoljuk át, milyen növényekből ültetjük. Alacsony nyírott sövénynek válasszunk japán kecskerágót és buxust, ha gyors eredményt szeretnénk, válasszuk a nyírást jól viselő leylandi ciprust. Nyíratlan változatnak kiváló a májusban szépen virágzó babérmeggy család. Ezen növények a szélsőséges viszonyokat kivéve bármilyen talajon megélnek, azonban tápanyagban és öntözésben gazdag területen erőteljesebbek, intenzívebb a növekedésük.

Hogyan kezdődik a sövény kialakítása?

Először is vegyük alapul a kert adottságait, úgymint pl. talaj- és fényviszonyok, öntözési lehetőségek. A fajta kiválasztásához látogasson el kertészeti árudáinkba és kérjen tanácsot igényeinek megfelelő növényekről. Élőben látva a növényeket, azonnal kiderül, elnyerte tetszésünket vagy sem. További fontos kérdés, hogy milyen célból ültetünk, takarás vagy térelválasztás. Takarásra tömör, dús, míg elválasztásra, elkülönítésre szellős, ritkább sövényre van szükség. Vegyük számításba a döntésnél, mennyi időnk lesz a gondozására. Kevés szabadidővel rendelkezők ideális választása a nyíratlan, betegségekre nem fogékony fajták.


Ültetése


Szánjunk megfelelő időt a sövénytelepítésre, ugyanis hosszú távra ültetjük. Kezdjük a céljainknak megfelelő fajta kiválasztásával. Tervezzük meg a helyét, húzzunk ki madzagot, ássuk ki az árkot szakszerűen, adjunk meg a növénynek mindent, amivel elindulását segíthetjük.

Döntés előtt mérlegeljünk:
 • a kert adottságainak megfelelő fajtát telepítsünk, pl. szeles, fagyzugos helyre ne kerüljön fagyérzékeny típus, ami az első kemény télen kifagy
 • milyen sövényt szeretnénk, nyírott vagy nyíratlan, alacsony vagy egész magas, lassabban vagy gyorsabban növő?
 • mennyi időnk lesz gondozni? ne válasszunk rendszeres ápolást igénylő fajtát, ha kevés szabadidőnk van
 • fontos szempont az is, melyik növény felel meg ízlésünknek, mutat jól a kertben
A megfelelő fajta kiválasztásához látogasson el kertészeti árudáinkba, ahol hozzáértő eladók elkalauzolják Önt a növények világában.

Ültetési ideje

Rossz beidegződés miszerint csak ősszel lehet ültetni. A mai technikának köszönhető földlabdás és konténeres kivitelekkel már majd egész évben ültethetünk. Ez igazán jó hír a kertészkedőknek. A téli fagyos és a nyári nagyon meleg hónapok kivételével, teljes biztonsággal ültethetünk.

Ültetési távolsága

A megfelelő tömörség eléréséhez a növényeket fajtától függően helyezzük 60-80 cm-re egymástól. Vegyük számításba a kerítéstől való ültetési távolságot is, melynek nagy jelentősége van, ha meg akarjuk tartani a szomszéddal való jó kapcsolatot. Az ültetési távolság alapjául a növény majdani mérete szolgáljon. Egymáshoz túl közelre ültetett növények elnyomják egymást, nem tudnak kiteljesedni, túl nagy távolság választása esetén fennáll a veszélye, hogy a növények nem érnek össze, nem alkotnak sövényt a későbbiekben.

Ültetési rendje

 • Ültetőgödör vagy árok elkészítése
  Ássuk ki a földlabda méretének 2-3-szorosát. A kiásott földet mozgassuk át, minél lazább, porhanyósabb legyen. Tegyünk vissza az aljába egy kevés laza földet. Az ültetőgödör mérete 60x60x60 - 80x80x80 cm alapterületű. Amennyiben a sövény sok növényből áll, érdemes a munkánkat megkönnyítve árkot készíteni. Madzagot is kihúzhatunk a precíz munka érdekében.
 • Tápanyag használata
  Kulcsfontosságú a tápanyag használata, mely javítja a talajéletet, segít a növény elindulásában. A gödör mélyére helyezzünk néhány lapát szerves trágyát (komposztált marhatrágya), hogy tápanyagot biztosítsunk növényeink számára, így megalapozva hosszú távú fejlődésüket.
 • Talajfertőtlenítő alkalmazása
  Tegyünk talajfertőtlenítő port is a gödörbe a gyökérzetet megrágó kártevők ellen. Ne mulasszuk el alkalmazni, mert a cserebogár lárvák folyamatosan nagy kárt okoznak a gyökérzetben, ami a növény folyamatos elszáradásával jár.
 • Ültetési mélység kialakítása
  Következő lépésben a trágyára helyezzünk porhanyós földet egészen addig, amíg a növény a gödörben olyan magasra kerül, ahogy a faiskolában volt. Ez lesz a növény ültetési mélysége.
 • Növény gödörbe helyezése
  A faiskolákban kapható növények jutazsákban vannak, melyet nem muszáj levenni, ezek elrohadnak a víz hatására. Konténeres növényről csúsztassuk le az edényt, úgy tegyük a mélyedésbe.
 • Talaj tömörítése
  Tömörítsük a gyökérzet körüli talajt, a legjobb, ha vízzel együtt történik a tömörítés, ami bemossa a talajt a gyökerekhez. A tömörítés óvatos taposással történik a gyökérzet megsértése nélkül. A tömörítés célja a légmentes közeg elérése.
 • Növény beiszapolása
  Öntözzük be alaposan a növényt (beiszapolás) lehetőleg tömlővel, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjon.
ültetőgödör vagy árok elkészítése
ültetőgödör vagy
árok elkészítése
tápanyag használata
tápanyag
használata
talajfertőtlenítő alkalmazása
talajfertőtlenítő
alkalmazása
ültetési mélység kialakítása
ültetési mélység
kialakítása
növény gödörbe helyezése
növény
gödörbe helyezése
talaj tömörítése
talaj
tömörítése
növény beiszapolása
növény
beiszapolása
 


Gondozása


Ültetést követően a következő feladatok várnak ránk:
 • rendszeres öntözés
 • tápanyag-ellátás
 • tavaszi és nyári metszés
 • betegségek esetén növényvédelem

Talajigénye

Az örökzöld sövénynövények számára a tápanyagban dús, humuszos talaj a megfelelő, ebben érzik igazán jól magukat. Sívó homokos talajt gazdagítsunk bőséges szerves trágyával a jobb vízmegtartó képesség érdekében.

Tápanyagigénye

Ahhoz, hogy növényeink folyamatosan a legjobb formájukat hozzák, tápanyagokra van szükségük:
 • ültetéskor szerves trágya
 • következő évtől tápoldatok és lombtrágyák, melyek a növény számára létfontosságú mikro- és makroelemeket tartalmazzák. Használatukkal a növény fejlődése intenzívebb, nem kopaszodik fel, egészséges, életerős. A tápanyagokat áprilistól szeptemberig juttathatjuk ki.

Fényigénye

Elegendő fény és világosság mellett lesz igazán szép a sövény. Napos helyen mindig szebben, egyenletesebben fejlődnek a növények. Félárnyékos helyre telepítsünk kevesebb napfényt igénylő fajtát, pl. babérmeggyet, mely kiváló nyírott vagy nyíratlan sövényt alkot.

Öntözése

A gondozási folyamat fontos alkotóeleme a rendszeres és bőséges öntözés. Ültetést követő 1-2 évben kell jobban odafigyelnünk a gyakori öntözésre, a begyökeresedés után elegendő a kevesebb víz is. Akkor öntözünk jól, ha minden esetben a talajt a teljes gyökérzet aljáig átitatja. A hőmérséklet emelkedésével növényeink vízigénye is megnő. Éppen ezért forró nyári kánikulában naponta locsoljunk bőséges vízzel. Az öntözési idő kora reggel vagy késő este legyen, így biztosan jól hasznosul.
Rendszeresen felmerülő probléma a téli kiszáradás, ezért öntözzük őket csapadékszegény téli napokon, fagymentes időben.

Gyommentesítése

Igyekezzünk a sövény alatti földterületet tisztán, gyommentesen tartani. Gyakoribb öntözéssel természetesen hamarabb keletkeznek gyomok is, így sűrűbben kell gyomlálnunk. Hasznosak a különféle mulcsok, fenyőkérgek a növények alatti föld takarására. Használatával kevesebb gyom jön fel, jobban tartja a nedvességet, és nem utolsósorban dekoratív is.

Téliesítése

Ősszel ültetett fiatal növények tövét az első évben takarjuk lombbal, szalmával, fenyőkéreggel vagy mulccsal a kemény fagyok ellen. Miután megerősödtek és a sövény kialakulóban van, már nincs szükség téli takarásra.

Metszése

Mikor metsszük a sövényt?

A tökéletes sövény előfeltétele a metszés. A nyírott változat szépsége a tömörségében rejlik. A rendszeres metszéssel a megfelelő sűrűséget segítjük elő. Minden egyes alakítással serkentjük a hajtások növekedését, a sövény tömörebb, vastagabb lesz. Amint eléri a kívánt magasságot és szélességet, nyírjuk gyakrabban, akár 3-4-szer is évente. Rendszeres alakítással elkerülhető, hogy felkopaszodjon, ezzel rontva az esztétikai értékén. Lassabban növő fajtákat ritkábban, 1-2-szer, gyorsabb fejlődésű töveket gyakrabban, 3-4-szer nyírjunk egy évben. Tavaszi metszés és a nyár folyamán történő metszés a legoptimálisabb. Késő ősszel ne vágjuk már vissza, mert könnyen visszafagyhatnak a hajtások.
Kemény telek után fagykár jelentkezhet a növényeinken. Ilyenkor először mérjük fel a kárt. Amennyiben az csekély mértékű, akkor az elfagyott, elszáradt ágrészeket, hajtásokat metsszük le.  Ha azt tapasztaljuk, a növény nagymértékben károsodott, már nem menthető, akkor sajnos ki kell cserélni.

Permetezése

A betegségek többnyire a legyengült részeket támadják meg. Ezért kiemelkedő fontosságú a megelőzés, mely a növény ellenálló képességének erősítését jelenti.

A növények ellenálló képességét növelhetjük:
 • rendszeres tápanyag
 • rendszeres vízellátás (csapadékszegény télen is)
 • kedvező talajszerkezet

Összefoglalva, a megelőzés a rendszeres öntözésben és a tápanyag-utánpótlásban rejlik. Így növényeink nem gyengülnek le, erősek, ellenállóak maradnak.
Külső tényezők is befolyásolják állapotukat. Ilyenek az időjárási viszonyok, a tartós esőzések, nyári kánikula, kemény fagyok, amik ellen nem igazán tudunk védekezni. Megelőző jelleggel használjunk réztartalmú szereket, ha már a betegség jeleit látjuk, felszívódó szerekre lesz szükség. Ne vegyük fél vállról a kártevők, kórokozók megjelenését.  Elhanyagolásuk a növény pusztulását is eredményezheti! A permetezés fagymentes napokon, márciustól szeptemberig végezhető.
 
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!