Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Oszlopos díszfák

Oszlopos tuja
Oszlopos díszfák
Az oszlopos díszfák látványos elemei kertünknek. Lombhullató díszfák, melyek alakjukkal feldobják a kert sablonos növényeit. Díszítő értékét oszlopos növekedése és karcsú alakja adja. Magasságuk nagyon változó lehet, egyes fajtái felnőtt korukra elérhetik a 10 m-t is. Lassú növekedésűek, felfele törekvőek, és legfőbb jellemzőjük karcsúságuk. Nem árt figyelembe venni, hogy az évek előrehaladtával a fák alakja valamelyest megváltozik, alulról terebélyesebbek lesznek. Legtöbbször oszlop vagy orsó alakúak, általában két-három méternél nem szélesebbek. Ideálisak kiskertekbe, szűkebb helyekre, ahol nincs lehetőség a széles korona kialakulására.
Ezek a díszfák igénytelen típusok, talajban nem válogatnak, fagytűrőek, hosszú életűek. Jól tűrik a városi klímát, ezért kiváló szoliter növénynek és sorfának is. Választhatjuk helytakarékossági szempontból is, de különleges koronaformája miatt is. Lehetőség szerint telepítsünk sorokat belőle, rendkívüli hatást keltenek. Nagyszerű választás elfoglalt, kevés idővel rendelkező kertészkedőknek. Metszést nem igazán igényelnek, növényvédelem nélkül tarthatók. Változatos fajtái között megtalálhatók a lombbal, illetve a virággal díszítő fák egyaránt. Kertészeti forgalmazásban elsősorban konténeres és földlabdás fajták kaphatók, melyek biztonsággal erednek. Említésre méltó a virág nélküliek családjából a juhar oszlopos változata, a virágzók közül a díszcseresznye oszlopos verziója. Összefoglalva, a kert akkor teljes, ha fák is helyet kapnak benne. Legyen az alacsony vagy magas, gyors vagy lassú növésű, kis vagy nagylevelű, a teljesség érzetét keltik.
A növények ültetése témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!
A növények gondozása témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!

Fajták

Prunus serrulata ’Amanogawa’ - Oszlopos díszcseresznye (Jelenleg nem kapható!)

Prunus serrulata ’Amanogawa’ - Oszlopos díszcseresznye
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
Különleges értékét egyedi oszlopos alakján túl, áprilisban csoportosan nyíló telt, rózsaszín virágai adják.
- magassága: 4-5 m
- alakja: oszlopos növésű fa, függőlegesen felfelé növő ágakkal
- színe: 12 cm-es, hegyes, elliptikus levelei sárgás színben fakadnak, őszi lombszíne vörös
- növekedése: lassú/közepes

Termőhely igény:
Várostűrő, fagytűrő, szinte bármilyen talajon megél a szélsőséges viszonyoktól eltekintve.
- talajigény: üde, tápanyagban gazdag
- vízigény: átlagos
- fényigény: fényigényes, napos helyre ültessük
- tápanyag utánpótlás: nem igényel rendszeres tápanyagot

Metszése:
első 3 évben koronaalakító metszéssel meghatározzuk a koronát, távolítsuk el a tősarjakat, tisztítsuk le a törzset a felesleges hajtásoktól

Permetezése:
tavaszi lemosó permetezéssel megóvhatjuk nagyon sok betegségtől, későbbiekben csak előforduló rendellenességeket kell kezelnünk

Felhasználása:
előkertek, parkok kedvelt fája, szűk utcákba kiváló megoldás, házak közé szoliter állásba optimális

Acer platanoides ’Olmstedt’ - Oszlopos juhar (Jelenleg nem kapható!)

Acer platanoides ’Olmstedt’ - Oszlopos juhar
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
Kivételes alakja, növekedése lehetővé teszi, hogy szűkebb, keskenyebb helyekre is ültethessük. Pollenre érzékenyek ideális választása, mivel nem rendelkezik sem virággal, sem terméssel.
- magassága: 10-15 m
- alakja: fiatalon oszlop alakú, később karcsú kúpos koronájú fa
- színe: levele nagy, kihajtáskor bronzos, később sötétzöld, ősszel sárga
- növekedése: középerős növekedés

Termőhely igény:
Az alapfajnál edzettebb, a városi viszonyokat jobban tűri.
- talajigény: üde, humuszban gazdag talaj
- vízigény: átlagos, ültetés utáni 1-2 évben gyakoribb
- fényigény: napos/félárnyékos fekvés ideális
- tápanyag utánpótlás: 2-3 évente kapjon utánpótlást a kiegyenlített fejlődés érdekében

Metszése:
az első pár év a koronaalakításról szól, téli hónapok után a száraz ágakat távolítsuk el, tősarjakat, a törzsön lévő felesleges kinövéseket metsszük le

Permetezése:
jó esetben a növényvédelem kimerül a tavaszi lemosó permetezésben, egyéb betegségek megjelenésekor kezdjük meg a megfelelő kezelési módot

Felhasználása:
keskenyebb utcákba, szűk helyekre ideális fajta, sorfának tökéletes


Ültetése


Ültetési idő:
konténeres fák márciustól novemberig, földlabdás fák tavasszal és ősszel telepíthetők

Ültetési távolság:
szoliter fák esetén 2-3 m-t, fasornál 1-2 m-t hagyjunk el

Ültetés menete:
A beszerzési hely minden esetben megbízható hely legyen. Legjobb választás a kertészeti/faiskolai árudák, ahol biztonságos szaporítóanyagot kapunk.
  • Szakszerű ültetéssel megalapozhatjuk növényünk optimális fejlődését. Kiemelkedő fontosságú az ültetés lépéseinek precíz betartása, majd a gondozási alapelvek elsajátítása. Először is alakítsuk ki az ültetőgödröt, ez a folyamat nagy gondosságot igényel, mivel helytelen méret a növény pusztulásával is járhat. A gödör szélessége és mélysége 2-3-szorosa legyen a gyökérzet méretének. Földjét forgassuk át néhányszor, hogy minél porhanyósabb legyen a növény közege.
  • Következő lépésben tegyünk 10-20 kg komposztált marhatrágyát vagy jó minőségű házi komposztot a gödörbe a kielégítő talajélet érdekében. Fedjük be kb. 10-15 cm vastag porhanyós földdel, hogy ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel.
  • Helyezzük a fát az ültetőgödörbe. Földlabdás növényeknél a kenderzsákot nem kell levennünk, szerves anyagként hamar elbomlik. Az ültetési magasságot a növény faiskolai magassága határozza meg, ne kerüljön ennél mélyebbre.
  • Majd talajszintig töltsük vissza a földet, és tömörítsük a növény körül, hogy ne maradjon levegős a talaj a gyökérzet körül. Ha lehet, vízzel együtt végezzük a műveletet, ami segíti a tömörítést.
  • A fiatal fákat karózzuk ki a viharok ellen.


Gondozása


Öntözés:
Az akkurátus ültetés utáni következő lényeges folyamat a rendszeres és kiadós öntözés. Az első 2 évben folyamatosan öntöznünk kell, ennek függvénye a 100%-os eredés. Sokan ott követik el a hibát, hogy ültetés után magára hagyják a növényt. Nem kap elegendő vizet, ezáltal pár hónap után el is szárad. A tavaszi és nyári hónapokban gyakoribb és bőségesebb öntözésre van szükség, mint ősszel. Napokig tartó esőzések alkalmával kell csak szünetet tartanunk. Nyári időszakban történő telepítésnél napi szinten öntözzük az elültetett növényt, főként laza, homokos talaj esetén. A locsolási időt igyekezzünk kora reggelre vagy késő estére időzíteni, ekkor a legjobb a felszívódás. Csapadékszegény télen, enyhe időben locsoljuk meg a töveket, mert sok esetben nem kifagynak, hanem kiszáradnak.

Tápanyag-utánpótlás:
Évek alatt kiélik a talajt, felélik tápanyag készletüket. Ennek érdekében rendszeres tápanyag-ellátásra van szükségük a megfelelő fejlődéshez. Kifejezetten hatékony a vegetatív időszakban kijuttatott lombtrágya (pl. Wuxal), melyet leveleiken, hajtásaikon keresztül vesznek fel.  A lombozaton keresztül felvett tápelemek pótolják azt a tápanyaghiányt, melyet a gyökerek nem tudnak felvenni a talajból és elősegítik a gyökérnövekedést is. Tavasszal és ősszel műtrágyát is kiszórhatunk, mellyel fontos makro- és mikroelemeket biztosítunk számukra.
Megállapíthatjuk, hogy egy optimális termőtalajon élő, gondosan öntözött, kedvező mértékben trágyázott, tápanyagozott növény sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben!

Téliesítés:
Téli időszakban fiatal növényeink tövét falombbal, szalmával takarhatjuk, így nehezebben fagy át a talaj és nem szárad ki. Konténeres vagy földlabdás fák sokkal jobban átvészelik a fagyos téli hónapokat.
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!