Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Tuja

Tuja
Tuja
A tuja igen változatos örökzöld típus. Szinte minden kert meghatározó eleme. Örökzöld növényként mind télen, mind nyáron üde színfoltja a kertnek. Alakját tekintve találunk oszlopos, kúp, gömb, magastörzsű és csüngő (oltott) változatokat. Növekedési erélyét nézve, vannak normál iramban fejlődő (oszlopos fajták), lassan növekvő (törpe változat), gyorsan növekvő tuják (óriás, sövény, kúszó fajták). Alkalmasak szoliter növénynek (oszlopos és gömb változatok), kerülhetnek dézsába, cserépbe, melyek erkélyen, teraszon, üzletek előtt dekorálnak (oszlopos, törpe, gömb, magastörzsű fajták), betölthetnek sövény funkciót (sövénytuja), talajtakaró szerepet (kúszó változat).
A thuja napos vagy félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú földben érzi a legjobban magát. A meszes talaj kedvezőtlen hatású a növényre, száraz körülmények között nehezen fejlődik. Növekedése szabadföldben a legoptimálisabb, de dézsában, cserépben is szépen díszít, ilyenkor több öntözést, és gyakoribb tápanyag utánpótlást igényel.
Ültetési ideje tavasztól egészen késő őszig tart (április-november), hiszen a földlabdás és konténeres növények egész nyáron ültethetőek. A szakszerű ültetés mellett hangsúlyos a rendszeres öntözés és tápanyag utánpótlás (marhatrágya, komposzt, műtrágya). Kifejezetten jól működnek sövényt alkotva, akár nyírott, akár nyíratlan formában. Kedvelt az oszlopos változat, mely nyíratlan sövényként is nagyon mutatós, a Thuja occidentalis ’Smaragd’ (Smaragd tuja).


Ültetése


Milyen tuját ültessek?

Kerttervezéskor vegyük figyelembe, milyen céllal ültetjük. Néhány hasznos tipp a megvalósításhoz:
 • kocsibejáró mellé - oszlopos és sövénytuja
 • lépcsőszegély - oszlopos és sövénytuja
 • díszítés, dekorálás - oszlopos, törpe, magastörzsű változatok
 • szomszéd felőli takarósor- oszlopos és sövénytuja
 • növénycsoport - oszlopos, törpe, kúszó változatok
 • sziklakertbe, sír takarására - törpe és kúszó fajták
 • talajtakarásra - kúszó változatok

A növényeket hazaszállítás után azonnal ültessük el. Ha erre nincs mód, tegyük árnyékba és locsoljuk meg a földlabdáját, így 1-2 napig tárolhatjuk.
Átültetése

Idősebb növények átültetése mindig ősszel történjen a növekedés leálltával. Igyekezzünk nagy földlabdával kivenni a növényt. Áthelyezés után alaposan iszapoljuk be, majd öntözzük naponta az első komolyabb mínuszokig.

Ültetési ideje

Tavasztól ősz végéig folyamatosan ültethetünk köszönhetően a konténeres és földlabdás kiviteleknek. Az őszi ültetés jelentősége a korai gyökerezés, a kedvező téli csapadék. Tavasszal és nyáron csak rendszeres öntözés mellett szabad ültetni. A tavaszi ültetés ajánlott még a fagyérzékeny növények telepítésére.

Ültetési távolsága

Szoliter növények ültetési távolsága 100-150 cm, sövény kialakításánál 80-100 cm az ideális táv egymástól és  a kerítéstől.

Ültetési rendje

Amennyiben sövényt szeretnénk, alaposan tervezzük meg, milyen távolságra telepítjük a töveket egymástól és a kerítéstől. Készítsük ki a munkához szükséges szerszámokat, ásót, lapátot, gereblyét, seprűt, az ültetéshez szükséges tápanyagot, talajfertőtlenítőt, iszapoláshoz húzzuk ki a tömlőt.
 • Növény előkészítése
  Vágjuk meg a madzagot a gyökérnyakon. A kenderzsák maradhat a növényen, elbomló szerves anyag.
 • Ültetőgödör vagy árok készítése
  Az ültetés szakszerűsége a megfelelő méretű ültetőgödörrel kezdődik. Ássunk ki a földlabda méretének 2-3-szorosát, általában ez 60x60x60 - 80x80x80 cm alapterületű. Ne fukarkodjunk a mérettel, túl kicsi gödörnél nem tudunk tápanyagot elhelyezni és a gyökérzet sem tud megfelelően fejlődni. A gödör aljára kerüljön vissza a laza földből egy kevés.
 • Tápanyag talajjavítás célból
  Főként a sovány homokos talajokon, de szinte bármilyen adottságú talajon ajánlott a szerves trágya alkalmazása, ami a talaj javítására szolgál, segít a gyökérzet elindulásában. Kertészeti forgalmazásban többnyire jó minőségű komposztált marhatrágya kapható erre a célra. Dobjunk pár lapáttal a gödör aljába, majd erre kerüljön a porhanyós földből, hogy ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel, nehogy megégesse.
 • Talajfertőtlenítő por kiszórása
  Szórjunk por alakú talajfertőtlenítőt a gödörbe a gyökérzetet támadó kártevők ellen. Kb. 1 évig véd meg a kártevőktől, ezért a kiszórást meg kell ismételnünk a következő évben. Későbbi lejuttatása egy vékony csövön történik a gyökérzet mentén.
 • Növény gödörbe helyezése
  Kezdjük el visszahelyezni a földet a gödörbe, miközben a növényt belepróbáljuk. Figyeljük meg, hogyan tartották a növényt a faiskolában, ugyanúgy ültessük otthon is, ez lesz a növény ültetési mélysége. A földlabda/gyökérzet felső része a talajszint.
 • Talaj tömörítése
  Miközben a földet folyamatosan lapátoljuk vissza, egyúttal tömörítjük is. Lábbal óvatosan tapossuk be a gyökérzet körül, ezzel légmentessé tesszük. Egy kevés vizet használjunk annak érdekében, hogy a porhanyós, laza föld bemosódjon a gyökerek közé. Hagyjuk kicsit ülepedni, tegyünk még egy kis földet rá.
 • Beöntözés, iszapolás
  Végül öntözzük be gondosan az újonnan ültetett tövet.
növény előkészítése
növény
előkészítése
ültetőgödör készítése
ültetőgödör
készítése
tápanyag talajjavítás célból
tápanyag
talajjavítás célból
talajfertőtlenítő por kiszórása
talajfertőtlenítő
por kiszórása
növény gödörbe helyezése
növény
gödörbe helyezése
talaj tömörítése
talaj
tömörítése
beöntözés, iszapolás
beöntözés,
iszapolás
 


Gondozása


Bátran kijelenthetjük, egy növény akkor szép, ha foglalkozunk vele. Sovány talajon, öntözés, tápanyag-ellátás nélkül a növény csak vegetálni fog, sehova nem fejlődik. Az egészséges állapot csak komoly odafigyeléssel tartható fenn:
 • folyamatos öntözés
 • rendszeres tápanyag-utánpótlás
 • metszés, alakítás
 • növényvédelem

Talajigénye és tápanyagigénye

Bár ezek a növények talajban nem válogatnak, legjobban savanyú tőzeges talajon érzik jól magukat, mely tápanyagban bővelkedik.

Milyen tápanyag kell a tujának?
 • szerves trágya és tőzeg ültetéskor
 • következő években áprilistól októberig 2-3 hetente levélzeten keresztül felszívódó lombtrágya
A lombtrágyák tartalmazzák azokat a mikro- és makroelemeket, amire a növénynek nagy szüksége van. Úgy is mondhatnánk, a lombtrágya tartalmazza a növény táplálékát. Főbb alkotói a cink, mangán, vas, magnézium. A megfelelő mennyiségű magnézium kijuttatása segít a barnulás, száradás elkerülésében is.

Miért barnulnak, száradnak a tuják?

A lombhullás természetes jelenség ezen növények esetében is, ami a növények belső felében, az idősebb, árnyékoltabb részeken intenzívebben mutatkozik. Hosszú, enyhe tél után a tavaszi hónapokban fokozottabb lombhullásra számíthatunk.

Fényigénye

Ha van rá lehetőség, a kert napos részére telepítsük. Napos fekvésben a növény egyenletesen fejlődik, félárnyékban visszafogottabban növekszik.

Öntözése

A gondozás fő alappillére az öntözés. Nélkülözhetetlen az ültetés utáni eredési fázisban történő rendszeres öntözés. A begyökerezési periódus az első 1-2 év. A legyengült növények nagyon érzékenyen reagálnak a kártevők, kórokozók támadásaira, ezért fiatal korától gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű vízről.
Tavaszi ültetésnél hetente öntözzük be a növényt alaposan. Nyári ültetésnél naponta locsoljunk, őszi ültetés esetén heti öntözésre van szükség időjárástól függően. Száraz időszakban rendszeresen öntözzünk, használjunk fenyőkérget vagy mulcsot, amely sokáig védi a talajt a kiszáradástól.
A közhiedelemmel ellentétben az örökzöldek többsége nem kifagy, hanem kiszárad. Télen is lassú vegetációt folytatnak, és ha a föld átfagy a gyökérzónájukban, nem tudnak sem vizet, sem tápanyagot felvenni, ezért elpusztulnak. Csapadékszegény télen, fagymentes napokon öntözzük meg a növényeket, hálásak lesznek érte.

Téliesítése

Hogyan teleltessük át az edényes tujákat?

Gyakran előfordul, hogy családi házak teraszán telelő edényes növények tavaszra szépen elszáradnak. Ha nem kapott csapadékot télen, akkor lehet a kiszáradás következménye is. Másik probléma a cserépben lévő föld átfagyása.
Téli védelem az edényes növényeknek:
 • edényestől lesüllyesztjük a földbe, melynek melege megvédi a növényt a kifagyástól
 • télre fagymentes helyre visszük, néha meglocsoljuk
Ősszel kiültetett fiatal növények tövét földkupaccal, lombbal, szalmával, sőt fenyőkéreggel is védhetjük a kiszáradástól és a kifagyástól.

Metszése

Ha igazán szép sövényt szeretnénk, a növényt legalább egyszer, de inkább 2-3-szor kell nyírni, csak így lesz gyönyörű, tömör sövényünk.
Kora tavasszal metsszük, mivel áprilistól májusig tart az intenzív növekedési fázis, ilyenkor a metszéssel ejtett sebeket még könnyen benövi.
Önálló növényeket is ajánlatos alakítani, általa erősebb ágrendszer alakul ki, színe élénkebb lesz. Bánjunk óvatosan a metszéssel, nem minden fajta bírja az erőteljes visszametszést. Soha ne nyírjuk vissza egészen a törzsig a hajtásokat!
Augusztusban okvetlen fejezzük be az utolsó nyírást, mivel az új hajtásoknak meg kell erősödniük a tél beállta előtt. Ellenkező esetben a téli fagyok nagy kárt tehetnek bennük, a megindult hajtások visszafagynak, a növény jelentősen megcsúnyul.

Permetezése

Lényeges kihangsúlyoznunk, hogy a gombás betegségek sokszor csak másodlagosan jelentkeznek a nem megfelelő kondícióban tartott növényeken. Éppen ezért törekedjünk az optimális termőhely megválasztásra, a megfelelő víz- és tápanyag-utánpótlásra és a szakszerű növényápolásra és akkor elkerülhető a rendszeres vegyszeres védelem.
Javasolt a tavaszi permetezés, mely a gyümölcsfáknál is alkalmazott lemosó permetezés megelőző jelleggel. Minden tavasszal érdemes egy rezes permetezést adni nekik, amely megvédi őket a gombás megbetegedésektől.
Arra nagyon figyeljünk, ha egy növény megfertőződött, azonnal kezdjük meg a kezelést. A teljes körű védekezés érdekében réz- és kéntartalmú, valamint rovar- és atkaölő vegyszerek kombinációját juttassuk ki. Ezt követően még 2 alkalommal, 10-10 nap elteltével végezzük el ismét a növényvédelmi munkákat.
 
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!