Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Dísznövények

Dísznövények
Dísznövények
Dísznövények azok az örökzöld vagy lombhullató növények, melyeket leveleik vagy virágaik szépségéért, díszítésül ültetünk. Kertünkből a lehető legjobbat, legszebbet szeretnénk kihozni az év minden hónapjában, és ehhez pompás megoldás ezen növénytípus széles választéka.
Az évszakok váltakozásával mindig újabb és újabb látvány tárul elénk. Úgymint a váltakozó lombszínek, a különböző színekben pompázó virágok, a különféle színű és alakú termések, melyek napról napra lenyűgöznek bennünket. Ilyenkor soha nem a belefektetett munka jut eszünkbe, csakis az öröm, a rengeteg élmény, melyet kertünk, és a benne élő díszítő növények nyújtanak. Dísznövényeink szinte együtt lélegeznek velünk, meghálálnak minden gondoskodást. Különleges és egyedi élmény levágni egy szál rózsát a gazdagon virágzó rózsatöveinkről, gyönyörködni a teraszon a muskátlikkal teli balkonládákban, avagy beszívni az illatos hársfa mesés illatát, miközben árnyékában hűsölünk a nyári forróságban.
Tervezzünk egyaránt örökzöld és lomhullató fajtákat kertünkbe, hogy megélhessük ezeket a fantasztikus élményeket hónapról hónapra.
Kiválasztásuknál nagyon fontos a kert- és talajadottságok figyelembe vétele. A különböző fajták más és más talajt, fényviszonyokat igényelnek. Továbbá rendkívül fontos tényező, mennyi időnk, energiánk lesz a növényekkel foglalkozni. Felhasználhatjuk őket szoliter növényként, takaró/térelválasztó sövényként, ültethetjük őket dézsába, cserépbe, balkonládába.


Ültetése


A kerttervezés során vegyük figyelembe a következő szempontokat:
 • mekkora lesz a növény végleges mérete
 • milyen helyet szeret, napos, félárnyékos
 • mennyi ápolást igényel
 • milyen talajt kedvel

Ezen szempontok betartásával elkerülhető a kert túlzsúfoltsága és hosszú távon élvezhetjük hangulatát. Látogasson el kertészeti árudáinkba, ahol megbízható, fajtaazonos növényeket valamint biztonságos szaporítóanyagot kínálunk és minden kérdésére választ adunk. Hozzáértő kertész szakemberek bőséges információval látják el a növények végleges méretéről, talaj-, fény- és tápanyagigényéről, az ültetési fortélyokról.

Ültessünk földlabdás vagy konténeres példányokat, igaz drágábbak a szabadgyökerű társaiknál, azonban sokkal megbízhatóbbak, eredésük garantált.

Ültetési ideje

Konténeres növények márciustól novemberig, földlabdás növények tavasszal és ősszel telepíthetők. A nyári időszakban ültetett növényeket minden nap öntözni kell egészen őszig.

Ültetési távolsága

Ezen növényfajta nagy családján belül a szoliter díszcserjéket 1-2 méterre, a sövénycserjéket 0,5-1 méterre, a díszfákat nagyságtól függően 2- 6 méterre telepítsünk egymástól.

Ültetési rendje

Szakszerűen kell elültetni a növényt, ami nem azt jelenti, hogy ásunk egy gödröt és beleejtjük! Helyes ültetéssel megalapozhatjuk növényünk optimális fejlődését. Kiemelkedő fontosságú az ültetés lépéseinek precíz betartása, majd a gondozási alapelvek elsajátítása.
 • Növény előkészítése
  A földlabdát borító jutazsákot nem kell levenni, mert lebomló szerves anyag, elegendő kivágni a madzagot a tövénél. Konténeres növényt csúsztassuk ki az edényből.
 • Ültetőgödör elkészítése
  Először is alakítsuk ki az ültetőgödröt, melynek elkészítése nagy gondosságot igényel, helytelen méret megválasztása a növény pusztulásával is járhat. A gödör szélessége és mélysége 2-3-szorosa legyen a gyökérzet méretének. Földjét forgassuk át néhányszor, hogy minél porhanyósabb legyen a növény közege. Kisebb növények esetén ez kb. 40x40x40 - 60x60x60, nagyobbaknál 80x80x80 cm alapterületű.
 • Szerves trágya a kielégítő talajéletért
  Következő lépésben tegyünk a növény nagyságának megfelelő mennyiségű komposztált marhatrágyát vagy jó minőségű házi komposztot (5-20 kg) a gödörbe. Fedjük be kb. 10-15 cm vastag porhanyós földdel, hogy ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel. Kulcsfontosságú a tápanyag használata, mely javítja a talajéletet, segít a növény elindulásában.
 • Védekezés talajfertőtlenítéssel
  Védekezzünk a talajban élő kártevők ellen. Ezért tegyünk talajfertőtlenítőt is a gödörbe a cserebogár pajor ellen. Leginkább por alakú formában kapható gázosodó anyag.
 • Ültetési mélység kialakítása
  Állítsuk a növényt a gödörbe, majd határozzuk meg növény ültetési mélységét. Az ültetési mélység minden esetben megegyezik a növény faiskolai mélységével.
 • Talaj tömörítése
  Kezdjük el visszatölteni a földet talajszintig. Tömörítsük a gyökérzet körüli talajt, lábbal óvatos taposással körbe-körbe. A legjobb, ha már itt használunk vizet, ami bemossa a talajt a gyökerekhez. Célunk, hogy légmentes közeget képezzünk.
 • Alapos beöntözés
  Öntözzük be alaposan a növényt (beiszapolás) lehetőleg tömlővel, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjon.
 • Tavaszi ültetésnél öntözőtányér
  Ásó segítségével húzzuk szét a növény körüli földet, ezzel öntözőtányért készítve. Minden alkalommal töltsük tele vízzel, így biztosan elegendő vizet tudunk lejuttatni a gyökerekhez.
 • Őszi ültetésnél földkupac készítése
  Téli védelem céljából húzzunk a növény tövére földkupacot, megvédi a kemény téli fagyoktól a gyökérzetet.
növény előkészítése
növény
előkészítése
szerves trágya talajjavításra
szerves trágya
talajjavításra
védekezés talajfertőtlenítéssel
védekezés
talajfertőtlenítéssel
ültetési mélység kialakítása
ültetési mélység
kialakítása
talaj tömörítése
talaj
tömörítése
alapos beöntözés
alapos
beöntözés
tavaszi ültetésnél öntözőtányér
tavaszi ültetésnél
öntözőtányér
őszi ültetésnél földkupac készítése
őszi ültetésnél
földkupac készítése
 


Gondozása


Az ültetés utáni folyamatos gondozás épp olyan fontos, mint a helyes ültetés. Nagy figyelmet kell fordítanunk az öntözésükre, évi tápanyag-utánpótlására és a megjelenő betegségek kezelésére.
A növények nem megfelelő fejlődésének, későbbi pusztulásának okai:
 • gyenge minőségű ültető közeg: a talaj helytelen előkészítése
 • szárazság: a növény fejlődése leáll, sínylődik a vízhiány miatt
 • betegség kórokozók, kártevők támadták meg, amíg nem kezeljük, folyamatosan romlik az állapota
 • fagykár: fagyérzékeny növényeket keményebb telek teljesen tönkretehetik

Talajigénye és tápanyagigénye

A legtöbb faj számára bámely átlagos kerti talaj megfelelő, de leginkább tápanyagban dús, humuszban gazdag talajon fejlődnek kielégítően. Amennyiben sívó homokos talajunk van, javítsuk fel a talaját, megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaggal.

Fényigénye

Vegyük figyelembe a kert adottságait. Tervezzük a napos részekre a sok napfényt igénylő virágzó és színeslevelű változatokat (pl. virágzó cserjéket és fákat). Félárnyékba telepíthetjük az örökzöld fajtákat és az árnyékosabb helyet kedvelő növényeket (pl. babérmeggyet, babérsomot, madárbirset, oszlopos juhart). A fagyérzékeny növények mindenképp a kert védett, napos részére kerüljenek.

Öntözése

A szakszerű ültetést követő 1-2 év a begyökerezés folyamata. Az első évek hosszú tavaszi és nyári száraz időszakaiban a növények bőséges öntözést igényelnek. Ha a növény jól begyökeresedett, sokkal ritkább öntözéssel is beéri. Nem szabad figyelmen kívül hagyni az egyes fajok vízigényét. A sekélyen gyökerező növények, még ha jó talajba kerültek is, hamar megsínylik a szárazságot.

Hogyan öntözzük a dísznövényeket?

Gyenge spriccelés helyett öntözzünk alaposan. Öntözőkanna helyett használjunk öntözőcsővet, így biztosan elegendő víz kerül a gyökérzethez. Fiatal növényeknél praktikus megoldás a bokrok és fák körül kialakított tányér, melyet minden alkalommal tele tudunk tölteni.

Gyommentesítése

Folyamatosan távolítsuk el a gyomokat a növény körül. A rendszeres kapálás fő célja a gyomok visszaszorítása, hogy a földalatti részeik ne jussanak tápanyaghoz. A gyomosodást fenyőkéreg szétterítésével csökkenthetjük. Legalább 5 cm-es vastagságban érdemes teríteni a fa vagy bokor törzse körül egy 10 cm-es részt kihagyva, hogy a kártevők nehezebben juthassanak el a fáig.

Téliesítése

Téli védelemre fagyérzékeny növényeknél lehet szükség. Abban az esetben, ha fiatal példányt ültetünk, a tövére húzzunk egy kis földkupacot, de védhetjük lombbal, szalmával is. Edényes növényeket vigyük fagymentes helyre vagy süllyesszük edényestől a talajba.

Metszése

Egyes fajok gyakorlatilag egyáltalán nem igényelnek metszést, mások csak meglehetősen erős visszavágással tartják meg szépségüket.
A metszéssel hármas célt érhetünk el:
 • a gyenge részek eltávolítása, a vékony gallyak, beteg, sérült ágak lemetszése
 • a fa vagy a cserje alakítása, ez az egészséges, de nem kívánatos részek eltávolítását jelenti
 • évről évre szabályozni tudjuk a metszéssel a virágzás minőségét és mennyiségét.
A metszés módja kétféle lehet:
 • Természetes alakra nyírással a növények természetes habitusát erősítjük.
 • Szabályos alakra nyírással mesterséges, de látványos formát alakítunk (kocka, gömb, spirál). A rendszeresen nyírt sövények metszési technikája.
Metszés ideje:
Ahhoz, hogy szabályozni tudjuk a növekedést és gazdagabb virágzást érjünk el, az alakítást megfelelő évszakban kell elvégezni. A tél vége és a kora tavasz a legmegfelelőbb időpont. Ilyenkor már láthatók a téli fagykárok és attól sem kell tartani, hogy a visszavágott ág, vagy vessző visszafagy. A kora tavasszal virágzó növényeket csak virágzás után vágjuk vissza, különben levágjuk az éves virágokat róla.

Permetezése

Növényvédelmének fő feladata a lombozat és a fás részek védelme a kártevőktől, kórokozóktól. A faiskolákban rendszeres növényvédelmi kezelés alatt álló növények kiültetés után gyakran hamar leromlanak, amennyiben nem ápoljuk őket.
 • Tavaszi permetezés
  Nélkülözhetetlen a kora tavasszal, fagymentes napokon végzendő lemosó permetezés, amely segítségével jelentősen csökkenthetjük az áttelelő kártevők, kórokozók mennyiségét.
 • Őszi permetezés
  A kártevők elleni leghatékonyabb megelőzési mód az őszi lemosó permetezés. Legideálisabb ideje a lombhullás, vagyis a vegetációs időszak befejeződése, így a lehulló lombokkal az áttelelő szaporító képletek is megsemmisíthetők: leveleken lévő spórák és tojások.
 
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!