Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Bogyós növények

Bogyós növények
Bogyós növények
A bogyós növények elnevezése kisebb méretű, gömbölyded termésükre utal. Aromás gyümölcseiket nyár elejétől tél közepéig fogyaszthatjuk.
Mi is lehetne finomabb, mint a saját kertünkben termett zamatos, napérlelte gyümölcsök!?
Ültessünk kertünkbe olyan növényeket, melyek gazdagon teremnek és finom gyümölccsel hálálják meg gondoskodásunkat. Ilyenek a gyümölcsfákon kívül a bogyós növények, melyek nagyon egészségesek, hiszen nagy mennyiségben fellelhetők bennük különböző vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok. Ezek a növények hasznosságukon kívül kertünk díszei is. Szép látvány egy szőlővel befuttatott lugas, egy tömött ribizli fa, egy szederrel felfuttatott térelválasztó. Előnyeik közé sorolhatjuk, hogy kis helyet foglalnak, gyorsan termőre fordulnak, nagyon ízletesek és sokféleképp feldolgozhatók.
Leggyakoribb fajtái az eper (szamóca), a ribizli, az egres, a szeder, a málna, a josta, az áfonya és a szőlő. A színben, formában és illatban gazdag bogyósok látványa nagyon csábító gyermekeink számára, ezért vegyszeres védelmet csak indokolt esetben alkalmazzunk. Ma már többféle bogyós növény rezisztens variációja is megtalálható faiskolai árudánk kínálatában, melyek minimális permetezést igényelnek.


Ültetése


Az első felmerülő kérdés honnan vásároljunk. Megbízható szaporítóanyagot legfőképp a faiskolák kínálatában találunk. Hogy miért?
 • hozzáértő eladók maximális információval, szaktanáccsal látnak el bennünket
 • a növények itt kapják a legmegfelelőbb gondoskodást
 • bármikor visszatérhetünk kérdéseinkkel, panaszunkkal
 • minden növény csomagolva kerül eladásra
 • nem kell cipekednünk, a nehezebb növényeket, zsákokat segítenek bepakolni
Nagyon fontos, hogy a faiskolákból vásárolt gyökeres töveket minél hamarabb el kell ültetnünk, gyökereik ugyanis nagyon érzékenyek a kiszáradásra. Ha erre nincs mód, nedves földközegbe kell helyeznünk a növényt az elültetésig.

Ültetési ideje

Bogyós termésű növényeket szabadgyökerű és konténeres formában vásárolhatunk. A gyökeres töveket tavasszal és ősszel, az edényes példányokat tavasztól ősz végéig telepíthetünk. Az őszi ültetés nagy előnye abban rejlik, hogy egyes fajtákról akár szüretelhetünk is a következő évben.

Ültetési távolsága

Kisebb töveket (pl. eperpalánta) 25-30 cm-re, nagyobb térigényűeket (pl. egres, ribizli) 50-100 cm-re ültessünk egymástól az optimális fejlődés érdekében.

Ültetési rendje

Kiemelkedő fontossága van a szakszerű ültetésnek. A megfelelő ültetőgödör, tápanyag használata megalapozza a növény fejlődését. Helytelen ültetés a növény pusztulásához is vezethet.
 • Növény előkészítése
  Mivel a szabadgyökerű tövek kis gyökérzettel rendelkeznek, elég a sérült, megtört gyökereket levágni.
 • Ültetőgödör készítése
  Jelen esetben az ideális gödör legalább 2-3-szorosa a gyökérzet nagyságának, kb. 40x40x40 cm-es méretet jelent. Ásás közben az ásó segítségével törjük össze a kiásott földet, hogy minél porhanyósabb legyen.
 • Talajjavításra szerves trágya
  Kulcsfontosságú a növény elindulásához a talaj javítása, ehhez használjunk zsákos marhatrágyát vagy jó minőségű házi komposztot. Kerüljön kb. 1 lapátnyi a gödör mélyére. Fedjük be egy kisebb réteg laza földdel, hogy ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel.
 • Kártevők elleni védelem
  Szórjunk talajfertőtlenítőt is az árokba a kártevők ellen, ugyanis óriási kárt tehetnek a gyökérzetben, a fa kipusztulását is előidézhetik.
 • A növény gödörbe állítása
  Lapátoljunk vissza a kiásott porhanyós földből, közben a növényt állítsuk bele. Szabadgyökerű növényeknél az ültetési mélység a faiskolai magasságával fog megegyezni. A gyökérzet kerüljön teljes mértékben a földbe vagy akár mélyebbre is, nem okoz benne kárt. Konténeres növények ültetésénél vegyük le az edényt és már mehet is a szépen összeszőtt földlabda a gödörbe.
 • Talaj tömörítése, légmentesítés
  Miközben a porhanyós földet visszahelyezzük, egyúttal tömörítjük is, hogy légmentes legyen a gyökérzet körüli földközeg. A folyamatot legjobb vízzel együtt végezni.
 • A növény precíz beöntözése, iszapolás
  Locsoljuk be alaposan a növényt.
 • Kikarózás, támaszték készítése
  A magastörzsű növények mellé helyezzünk karót megvédve az erősebb széltől, vihartól.
 • Felkészülés a téli hónapokra
  A növény tövére készítsünk földkupacot, mely 20-30 cm magas legyen, így a talaj melege megvédi a kifagyástól.
növény előkészítése
növény
előkészítése
ültetőgödör készítése
ültetőgödör
készítése
talajjavításra szerves trágya
talajjavításra
szerves trágya
kártevők elleni védelem
kártevők elleni
védelem
a növény gödörbe állítása
a növény
gödörbe állítása
talaj tömörítése, légmentesítés
talaj tömörítése
légmentesítés
a növény precíz beöntözése, iszapolás
a növény precíz
beöntözése iszapolás
kikarózás, támaszték készítése
kikarózás, támaszték
készítése
felkészülés a téli hónapokra
felkészülés a
téli hónapokra
 


Gondozása


Már az ültetéssel párhuzamosan gondoskodjunk támberendezésekről, segítségükkel irányíthatjuk a növény fejlődét, nem utolsósorban megkönnyítjük saját munkánkat. Legegyszerűbb, ha karókból vagy erősebb oszlopokból készítünk támrendszert. Nagyon szépen nevelhető ily módon a szeder és a málna.

Talajigénye

Gazdagítsuk talajukat jó minőségű humusszal, szerves trágyával, ennek hatására növényeink sokkal jobban fejlődnek, bőségesebb termést hoznak. Kivételt képez talajigényben az áfonya, ami kizárólag tőzeges, savanyú talajon él meg. Jó minőségű tőzeg és savanyú talaj kertészeti árudáinkban is elérhető.

Tápanyagigénye

A növény hamar kiéli a talajból a tápanyagot, vagyis pótolnunk kell. Sovány talajon ne számítsunk intenzív növekedésre és bőséges termésre! Leghasznosabb tápanyagok: szerves trágya ősszel, lombtrágya lombfejlődés idején, műtrágya ősszel vagy tavasszal.

Fényigénye

Bátran kijelenthetjük, a bogyósok igényesek. Talajra, fényviszonyokra, tápanyag-utánpótlásra. A félárnyékos, árnyékos helyeket kedvelik. Hidegtűrő növények, a hűvösebb klímát kedvelik. A száraz aszályos nyári időjárást, a túl erős napsugárzást nehezen viselik, leveleik károsodhatnak ebben az időszakban. A téli hideget jól bírják, egyáltalán nem károsítja őket.

Öntözése

Kifejezetten sok vizet igényelnek főleg nyáron, mivel elég sekély a gyökérzetük, hamar kiszáradnak. A málna rendkívül nagy mennyiségű vizet igényel a vegetációban a virágzás és az érés idején. Legjobb módszer az esőszerű öntözés, így a levegő páratartalmát is növeljük. Alkalmanként nagy dózisban, 40-50 mm is kijuttatható. A legmelegebb augusztus hónapban gyakrabban öntözzünk főleg homokos talajon.

Gyommentesítése

Évközben gondoskodjunk a tövek tisztán tartásáról, mentesítsük a gyomoktól, melyek elszívják a nedvességet és visszafogják a fejlődést. Ribizlikből fa és bokor változatok is előfordulnak, a fa szellősebb, könnyebben tisztán tartható, mint a bokor. Eperpalánta telepítésénél érdemes feketefóliát vagy geotextíliát alkalmazni, megakadályozható a gyomok feltörése és a gyümölcs is tisztán szedhető. Használhatunk fenyőkérget a talaj takarására, visszaszorítja a gyomok terjedését, és a nedvességet is jobban tartja.

Metszése

A rendszeres metszést igénylő bogyós gyümölcsűek:
 • 1x termő málna: őszi ültetés után tavasszal vágjuk vissza a vesszőket nagyjából arasznyira, az őszön a kifejlődött vesszőket metsszük le kb. 150 cm-en, következő tavasszal az egyes töveken 3-4 vessző maradjon maximum, a második évben a letermett vesszőket tőből vágjuk ki, ezután is lehetőleg 4-7 vessző maradjon
 • folytontermő málna: az első évben a felső részen termést hozó vesszőrészt vágjuk vissza leérés után, a letermett 2 éves vesszőket pedig tőből vágjuk ki (őszi metszés)
 • egres, ribizli, josta: A tavaszi metszés szerves része a ritkító, fiatalító eljárás, amikor az elöregedett vesszőket eltávolítjuk, a fiatalabb ágakat megválogatjuk. A ritkítás célja, hogy a korona szellősebb legyen. Figyeljünk arra, hogy megfelelő arányban legyen idősebb és fiatal, feltörekvő hajtás.
  Őszi metszésnél szüntessük meg a tősarjakat, metsszük le tőből a lisztharmattal fertőzött ágakat.
A törzses fákat és a bokrokat hasonlóképp alakítjuk. Figyeljünk arra, hogy túlságosan terebélyes koronát ne hagyjunk, mert a szél könnyen letörheti. Az előnytelen elhelyezkedésű vagy beteg, öreg részeket távolítsuk el.

Permetezése

A mai bőséges fajtakínálatnak köszönhetően különböző fajták közül válogathatunk. A fajtákon belül találunk rezisztens típusokat is. A rezisztens fajták nagy előnye, hogy betegségekkel szemben ellenállóbbak, minimálisan kell őket permetezni. Ilyen pl. az Ostara eperpalánta, Invicta egres.
A bogyósok családjában a legtöbb permetezést az egres igényli. A régi, hagyományos fajták csak rendszeres növényvédelem mellett működnek. Erre jó példa a Pallagi óriás egres. Egyéb bogyós gyümölcsűek minimális vegyszerrel egészségesen nevelhetők, lásd eperpalánta, piros ribizli bokor, áfonya, málna. Azokra is gondoltunk, akik egyáltalán nem szeretnének permetezni. Nekik ajánljuk a josta és a fekete ribizli ültetését.
Fektessünk nagy hangsúlyt az őszi és a tavaszi lemosó permetezésekre, amivel nagyon sok betegségtől megóvhatjuk növényeinket.

Védekezés, betegségek megelőzése:
 • vegetációban réz és kéntartalmú szerekkel permetezzünk
 • igyekezzünk szellős, levegős körülményeket teremteni
 • beteg, fertőzött vesszőket távolítsuk el
 
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!