Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Ezüstfenyő

Ezüstfenyő
Ezüstfenyő
Az ezüstfenyő az örökzöld fenyők családjának egyik legszebb példánya. Szabályos kúp alakjával, ezüstös színével a kert egyik legkülönlegesebb növénye lehet. Erőteljes növekedésű, akár 20 m-re is megnőnek az alapfajták. Lombszíne elég változatos. A legintenzívebb kékesen ezüst szín előállítása oltással történik, ezek az igazi oltott ezüstfenyők. Míg a zöldes, szürkés, ezüstös változatok a magoncok, melyek nem oltott fenyők. Az ezüstfenyő kifejezetten ellenálló típus, szinte bármilyen területen megél.
Mire figyeljünk a fajta kiválasztásánál?
A kiválasztásnál ne csak azt tartsuk szem előtt, hogy melyik fajta tetszik, hanem azt is, hogy mennyi hely van a kertben, ugyanis kifejezetten nagyra nőnek. Nagyobb kertekbe bármelyik típus jól működik, előkertekbe válasszunk oltott fajtákat. Ha kisebb kerttel rendelkezünk, válasszunk törpe növésű fajtákat, évek múlva sem növik ki a helyet. Ha tanácstalanok vagyok melyik fajta illik a legjobban kertünkbe, látogasson el kertészeti árudáinkba és kérje segítségünket.
Az egyik legnépszerűbb karácsonyfának választott fenyőféle. Gyönyörű színével és formájával az ünnepek meghitt hangulatát erősíti. Családi házzal rendelkezők nagy előnye, hogy az ünnepek elteltével fagymentes időben a fát kiültethetik, megmentve ezzel a növényt a pusztulástól.
Örök kérdés, mit ültessünk fenyőfa alá, ami meg is marad. Fenyőfák alatt a talaj a lehulló tűlevelek hatására savanyúbbá válik, ezért olyan növényeket célszerű választani, amelyek nem érzékenyek a savanyú talajra. Kifejezetten savanyú talajt kedvelnek az áfonyák, rododendronok, azáleák és hortenzia fajták.
Oltott vagy magonc ezüstfenyőt válasszunk?
Magoncok a magról kelt egyedek, melyek hasonló megjelenésűek, de nem egyformák. A magonc minden esetben olcsóbb, mint az oltvány, de nincs is olyan szép.  Az oltott fajták oltással szaporított tűlevelű örökzöldek. Jellemzője az intenzív ezüstösen kékesfehér tűlevél, fiatal korban szabálytalan alak, lassabb növekedés. Amennyiben igazán szép, egyedi darabot szeretnénk a kertünkbe, válasszunk oltott ezüstfenyőt.
A növények ültetése témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!
A növények gondozása témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!

Fajták

Picea pungens f. galuca

Picea pungens f. galuca - Ezüstfenyő
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: 22.800,- Ft
Jellemzői:
Magonc növény, kékeszöld, kékesszürke lombozattal. Már fiatal korban nagyon szép alakú tűlevelű örökzöld fenyő. Teljesen télálló. Előnyük, hogy szabályos koronát nevelnek, növekedésük gyorsabb és szárazságtűrésük jobb, mint az oltványoké.
- magassága: 20-30 m magasságot is elér kifejlett nagyságban
- alakja: szabályos kúpalakú
- színe: a változatos színekben előforduló magoncok kékeszöld, kékesszürke, ezüstöskék színűek
- növekedése: gyorsan növő

Termőhely igény:
Jól viseli a városi szennyezettséget. Nagyobb parkok, kertek dekoratív fenyője.
- talajigény: szinte minden talajon megél, meghálálja az örökzöldek számára kifejlesztett tápanyagokat, tápoldatokat
- vízigény: idősebb korában szárazságtűrő
- fényigény: napos vagy félárnyékos helyre ültessük, ott érzi igazán jól magát
- tápanyag utánpótlás: évente biztosítsunk fenyők számára fejlesztett tápanyagokat

Metszése:
kisebb metszésekre, alakításokra van csak szükség, téli fagyok utáni száraz ágakat távolítsuk el

Permetezése:
elegendő aktuálisan megjelenő betegségek ellen kezelni

Felhasználása:
kitűnő szoliter növény, igazán látványos csoportban ültetve, utcai fásításra kiváló

Picea pungens ’Hoopsi

Picea pungens ’Hoopsi’ - Ezüstfenyő ’Hoopsii
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: 39.900,- Ft
Jellemzői:
Napjaink egyik legszebb és legezüstösebb levelű oltott tűlevelű fenyője. Az oltott fenyők fiatal korban nem a legtökéletesebb alakúak, de később kiemelkedő színével és alakjával ezt kárpótolja.
- magassága: középnagy, 10-15 m
- alakja: szabályos kúpos alak, felfelé törő koronával, hosszú tűlevelekkel
- színe: intenzíven ezüstösfehér
- növekedése: erőteljes növekedésű

Termőhely igény:
Nagy térállásba, elsősorban szoliter növénynek ültessük
- talajigény: jó talajba, komposzttal, szerves trágyával feljavított talajba kerüljön
- vízigény: átlagos, idősebb korban szárazságtűrő
- fényigény: napos fekvést biztosítsunk számára
- tápanyag utánpótlás: meghálálja, ha évente tápanyagokat juttatunk neki

Metszése:
téli fagyok, forró nyarak után keletkező száraz ágakat metsszük le, az oldalágak minimális visszametszésével fenyőnk formásabb, tömörebb lesz

Permetezése:
betegségekre nem érzékeny, ezért kizárólag kórokozók megjelenése esetén permetezzük

Felhasználása:
szoliter állásba és növénycsoportokba is ideális, az egyik legszebb oltott fenyő, ezért kerüljön a kert előkelő részébe

Picea pungens ’Koster’ (Jelenleg nem kapható!)

Picea pungens ’Koster’ - Ezüstfenyő ’Koster’
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
Tömött, szabályos koronával rendelkező szép alakú oltott tűlevelű fenyő. Az idősebb növények rendszeresen teremnek, szép tobozokkal díszítenek.
- magassága: középnagy, 10-15 m
- alakja: tömött, szabályos kúpalakú
- színe: tűlevelei szúrósak, kékes ezüstösek
- növekedése: erőteljes növekedésű

Termőhely igény:
Napos, kissé savanyú, nem meszes talaj ideális termőhely számára.
- talajigény: átlagos vagy enyhén savanyú
- vízigény: ültetés után vízigényes, idősebb korában szárazságtűrő
- fényigény: a kert napos részére telepítsük
- tápanyag utánpótlás: évi rendszerességgel szépíthetjük különféle tápanyagokkal

Metszése:
téli-nyári időszak után szárak ágak eltávolítása, kisebb alakítások tavasztól késő nyárig végezhetők

Permetezése:
esetleges betegség okán nyári időszakban alkalmazzunk növényvédelmet

Felhasználása:
mérete miatt szabadföldbe ültessük, legszebb szoliter növényként, illetve növénycsoportokban is jól mutat más színű fenyőkkel kombinálva


Ültetése


Ültetési idő:
majd egész évben ültethető a téli fagyos hónapok kivételével (március-november vége)

Ültetési távolság:
nagy kiterjedésű növények révén 2-3 métert is hagyhatunk

Ültetés menete:
  • Az ültetési menetrend betartásával megalapozhatjuk növényünk egészséges fejlődését. Mindennek az alapja a megfelelő ültetőgödör kialakítása. A gödör mélysége és szélessége legalább 2-3-szorosa legyen a földlabda méretének. A gödör talaját ásózzuk át néhányszor, hogy minél porhanyósabb legyen, ennek köszönhetően a gyökérzet hamarabb megindul, és jobban fejlődik.
  • Tápanyagként kerüljön néhány lapát érett szerves trágya a gödör mélyére, ezzel serkentjük a növény talajéletét. Szórjunk talajfertőtlenítőt is a gödörbe, mely megvédi a gyökérzetet a kártevőktől.  Borítsuk be néhány centi vastag porhanyós földdel, hogy ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel.
  • Ezután következhet az örökzöld gödörbe helyezése. Földlabdás örökzöldek telepítésénél a földlabdát borító jutazsákot nyugodtan a gyökérzeten hagyhatjuk, mivel talajban lebomló szerves anyagról van szó, ugyanakkor a már megindult gyökereket nem szakítjuk le.  A növény minden esetben a faiskolai magasságába kerüljön, ahogyan a faiskolában tárolták.
  • Miközben a növényt behelyeztük, tömörítsük a talajt körülötte, hogy ne maradjon levegős a föld a gyökérzet körül. Legjobb, ha mindezt vízzel együtt végezzük, egyúttal iszapoljuk is. Lábbal nagyon óvatosan rásegíthetünk a tömörítésre.
  • Locsoljuk meg gondosan a növényt, majd ismételjük évszaknak és időjárásnak megfelelően.


Gondozása


Öntözés:
A begyökerezési folyamat alatt (telepítés utáni 1-2 év) rendszeres és bőséges öntözésre van szükség az optimális fejlődés eléréshez. Nyári telepítésnél napi szinten öntözzük az elültetett növényt, főként laza, homokos talaj esetén. Az öntözést mindig kora reggelre vagy késő estére tervezzük. A nyári hőségben ilyenkor tudják a legjobban hasznosítani a vizet a növények. Cserépbe, dézsába ültetett örökzöldeket még gyakrabban kell öntözni, sokkal hamarabb kiszárad a földjük. Csapadékszegény télen, enyhe időben locsoljuk meg a töveket, mert sok esetben nem kifagynak, hanem kiszáradnak.

Tápanyag-utánpótlás:
Az örökzöldek igényes növények, folyamatos tápanyag-ellátással tudják csak megtartani díszítő értéküket. Ez kiváltképp érvényes a cserépben, dézsában tartott példányoknál. Kifejezetten hatékony a vegetatív időszakban kijuttatott lombtrágya (pl. Wuxal), melyet leveleiken, hajtásaikon keresztül vesznek fel.  A lombozaton keresztül felvett tápelemek pótolják azt a tápanyaghiányt, melyet a gyökerek nem tudnak felvenni a talajból és elősegítik a gyökérfejlődést is. Egyre gyakrabban felmerülő probléma az örökzöld növényeknél a barnulás, beszáradás. Ezt elkerülhetjük örökzöld tápoldatok kijuttatásával, melyek magnézium tartalmukkal biztosítják növényeink élénk, üde színét. Fontos konstatálnunk, hogy egy optimális termőhelyen élő, tisztességesen öntözött, kedvező mértékben trágyázott, tápanyagozott növény sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben!

Téliesítés:
Téli időszakban a nagyon fiatal növények tövét falombbal, szalmával takarhatjuk, így nehezebben fagy át a talaj és nem szárad ki. Jó szolgálatot tesz a mulcs/fenyőkéreg használata is.
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!