A sárgabarackfa kora tavasszal hófehér virágaival pompázik. Fényigényes fa, viszont kifejezetten szárazságtűrő. Könnyen kezelhető, hálás gyümölcsfa. A téli lehűlésekre érzékeny fajtákat csak fagymentes területre ültessük. A kései virágzású fajták viszont károsodás nélkül átvészelik a kemény teleket.
A sárgabaracknak többféle elnevezése ismert: kajszi, kajszibarack, rózsabarack.
Rendszeres fogyasztása csodákra képes az emberi szervezetben. A sárgabarack az egyik legértékesebb gyümölcsünk. A gyümölcsök magas rosttartalma kedvezően hat az emberi szervezetre. Jelentősége magas ásványi-anyag, vitamin tartalmában rejlik. Fogyasztásával betegségeket előzhetünk meg, széppé tehetjük a bőrünket. A friss gyümölcs csak hetekig fogyasztható, de pl. aszalt formában egész évben. Az aszalt sárgabarack rostanyagokban, vitaminokban gazdag. Magas energiatartalma miatt gyors energiaforrás a legyengült szervezetnek.
A magyar sárgabarack messze földön ismert. Páratlan íze, aromája minden tekintetben egyedi.
Felhasználása nagyon sokféle. Nyersen fogyasztva egészen június elejétől augusztusig élvezhető. A nagyobb termésű, keményebb fajták leginkább friss fogyasztásra, a kisebb, puhább gyümölcsök lekvárnak, befőttnek, aszalt gyümölcsnek valók. Ezen kívül ivólé, pálinka, dzsem, fagyasztott gyümölcs is készíthető belőle.
Érési sorrendben a hazai fajtaválasztékból néhány kedvenc: középkorai a Ceglédi óriás, mely nagyságával, piacosságával hódít, a betegségekre nem fogékony Goldrich, Hargrand, középérésű a legízletesebb Magyar kajszi és Gönci magyar kajszi, késői virágzású a Bergeron, mely fagytűrése miatt kiemelkedő. Az egyes sárgabarackfa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
A sárgabaracknak többféle elnevezése ismert: kajszi, kajszibarack, rózsabarack.
Rendszeres fogyasztása csodákra képes az emberi szervezetben. A sárgabarack az egyik legértékesebb gyümölcsünk. A gyümölcsök magas rosttartalma kedvezően hat az emberi szervezetre. Jelentősége magas ásványi-anyag, vitamin tartalmában rejlik. Fogyasztásával betegségeket előzhetünk meg, széppé tehetjük a bőrünket. A friss gyümölcs csak hetekig fogyasztható, de pl. aszalt formában egész évben. Az aszalt sárgabarack rostanyagokban, vitaminokban gazdag. Magas energiatartalma miatt gyors energiaforrás a legyengült szervezetnek.
A magyar sárgabarack messze földön ismert. Páratlan íze, aromája minden tekintetben egyedi.
Felhasználása nagyon sokféle. Nyersen fogyasztva egészen június elejétől augusztusig élvezhető. A nagyobb termésű, keményebb fajták leginkább friss fogyasztásra, a kisebb, puhább gyümölcsök lekvárnak, befőttnek, aszalt gyümölcsnek valók. Ezen kívül ivólé, pálinka, dzsem, fagyasztott gyümölcs is készíthető belőle.
Érési sorrendben a hazai fajtaválasztékból néhány kedvenc: középkorai a Ceglédi óriás, mely nagyságával, piacosságával hódít, a betegségekre nem fogékony Goldrich, Hargrand, középérésű a legízletesebb Magyar kajszi és Gönci magyar kajszi, késői virágzású a Bergeron, mely fagytűrése miatt kiemelkedő. Az egyes sárgabarackfa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!
Fajták
Goldrich (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
egyöntetűen nagy gyümölcsű és kellemes ízű fajta, napos oldalon intenzíven narancspiros
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
közepes növekedés, korai termőre fordulás, rendszeresen sokat termő, egyöntetű beérés, részben öntermékeny, nem betegségérzékeny!
Érési ideje:
július eleje-közepe
Porzói:
Hargrand
Permetezése:
nem betegségérzékeny, rezisztens fajta, őszi-téli lemosó permetezések elegendőek
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
vezető helyet foglal el a piaci fajták közül, friss fogyasztás, jól tárolható
egyöntetűen nagy gyümölcsű és kellemes ízű fajta, napos oldalon intenzíven narancspiros
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
közepes növekedés, korai termőre fordulás, rendszeresen sokat termő, egyöntetű beérés, részben öntermékeny, nem betegségérzékeny!
Érési ideje:
július eleje-közepe
Porzói:
Hargrand
Permetezése:
nem betegségérzékeny, rezisztens fajta, őszi-téli lemosó permetezések elegendőek
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
vezető helyet foglal el a piaci fajták közül, friss fogyasztás, jól tárolható
Hargrand (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
igen nagy, kellemes ízű, teljesen magvaváló, kis magja van, alapszíne narancspiros
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős-erős növekedésű, jó termőképességű, részben öntermékeny
Érési ideje:
július vége-augusztus eleje
Porzói:
Goldrich
Permetezése:
nem betegségérzékeny, rezisztens fajta, őszi-téli lemosó permetezések elegendőek
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
friss piaci fajta
igen nagy, kellemes ízű, teljesen magvaváló, kis magja van, alapszíne narancspiros
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős-erős növekedésű, jó termőképességű, részben öntermékeny
Érési ideje:
július vége-augusztus eleje
Porzói:
Goldrich
Permetezése:
nem betegségérzékeny, rezisztens fajta, őszi-téli lemosó permetezések elegendőek
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
friss piaci fajta
Ceglédi óriás
Gyümölcs jellemzői:
nagy vagy igen nagy, alapszíne narancssárga, napos oldalon sötétpiros, húsa narancssárga, lédús, olvadó, aromás, magbele édes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
bőtermő, korai termőre fordulás, korai virágzás
Érési ideje:
július közepe
Porzói:
Magyar kajszi, Gönci magyar kajszi
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
nagy vagy igen nagy, alapszíne narancssárga, napos oldalon sötétpiros, húsa narancssárga, lédús, olvadó, aromás, magbele édes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
bőtermő, korai termőre fordulás, korai virágzás
Érési ideje:
július közepe
Porzói:
Magyar kajszi, Gönci magyar kajszi
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
Magyar kajszi C235
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, gömbölyű, héja narancssárga sötétpirossal, finoman molyhos, húsa narancssárga, lédús, aromában gazdag, magbele édes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
nagy termőképességű, korán termőre fordul, öntermékeny
Érési ideje:
július közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, lekvár, pálinka, gyümölcslé, aszalt gyümölcs
középnagy, gömbölyű, héja narancssárga sötétpirossal, finoman molyhos, húsa narancssárga, lédús, aromában gazdag, magbele édes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
nagy termőképességű, korán termőre fordul, öntermékeny
Érési ideje:
július közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, lekvár, pálinka, gyümölcslé, aszalt gyümölcs
Gönci magyar kajszi
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, héja narancssárga, lédús, finoman rostos, nagyon finom ízű, magvaváló, magbele édes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, jó termőképességű, virágzási ideje elhúzódó
Érési ideje:
július közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
friss fogyasztás, lekvár, pálinka, aszalt gyümölcs
középnagy, héja narancssárga, lédús, finoman rostos, nagyon finom ízű, magvaváló, magbele édes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, jó termőképességű, virágzási ideje elhúzódó
Érési ideje:
július közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
friss fogyasztás, lekvár, pálinka, aszalt gyümölcs
Bergeron (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, kúpos, gömb alakú, héja narancssárga pirossal bemosva, húsa narancssárga, kemény, gyengén rostos, olvadó, leves, kiváló zamatú
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, jó termőképességű, téli és tavaszi fagytűrése kiváló, késői virágzású
Érési ideje:
július vége
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
friss fogyasztás, gyümölcslé, befőtt
középnagy, kúpos, gömb alakú, héja narancssárga pirossal bemosva, húsa narancssárga, kemény, gyengén rostos, olvadó, leves, kiváló zamatú
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, jó termőképességű, téli és tavaszi fagytűrése kiváló, késői virágzású
Érési ideje:
július vége
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
friss fogyasztás, gyümölcslé, befőtt
Ceglédi arany
Gyümölcs jellemzői:
középnagy- nagy gyümölcsű, gömbölyű, egyöntetűen érik, alapszíne narancssárga, napos oldalán kárminpiros, húsa szilárd, lédús, magvaváló, éretten kellemes zamatú
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
igen erős növekedésű, koronája szétterülő félgömb alakú, virágai későn nyílnak, fagytűrése jó
Érési ideje:
július vége
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédő szeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
középnagy- nagy gyümölcsű, gömbölyű, egyöntetűen érik, alapszíne narancssárga, napos oldalán kárminpiros, húsa szilárd, lédús, magvaváló, éretten kellemes zamatú
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
igen erős növekedésű, koronája szétterülő félgömb alakú, virágai későn nyílnak, fagytűrése jó
Érési ideje:
július vége
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédő szeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
Szegedi mamut (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
nagy, igen nagy, megnyúlt, tojásdad alakú, héja molyhos, narancssárga alapon kárminpirossal mosott, húsa rostos, bőlevű, kellemes ízű, magbele édes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
erős növekedésű, felfelé törő koronája széles, felgömb alakú, jól terem, sövénytelepítésre is alkalmas
Érési ideje:
július közepe
Porzói:
Magyar kajszi, Gönci magyar kajszi
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, lekvár, pálinka, gyümölcslé, aszalt gyümölcs
nagy, igen nagy, megnyúlt, tojásdad alakú, héja molyhos, narancssárga alapon kárminpirossal mosott, húsa rostos, bőlevű, kellemes ízű, magbele édes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
erős növekedésű, felfelé törő koronája széles, felgömb alakú, jól terem, sövénytelepítésre is alkalmas
Érési ideje:
július közepe
Porzói:
Magyar kajszi, Gönci magyar kajszi
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, lekvár, pálinka, gyümölcslé, aszalt gyümölcs
Orangered (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
hatalmas termésű, héja világos narancssárga, héja sima, fénylő, lédús, rostos, kiváló ízű, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája erős növekedésű. Legnagyobb értéke nagy termésén túl, hogy nem betegségekre nem fogékony! Rendszeresen terem. Érése elhúzódó, több szedést igényel.
Érési ideje: június vége- július eleje
Porzói:
Hargrand, Bergeron, Goldrich
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési
hatalmas termésű, héja világos narancssárga, héja sima, fénylő, lédús, rostos, kiváló ízű, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája erős növekedésű. Legnagyobb értéke nagy termésén túl, hogy nem betegségekre nem fogékony! Rendszeresen terem. Érése elhúzódó, több szedést igényel.
Érési ideje: június vége- július eleje
Porzói:
Hargrand, Bergeron, Goldrich
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési
Pannónia
Gyümölcs jellemzői:
középnagy-nagy, gömbölyű termés jellemzi, héja narancssárga, napos oldalon kárminpirossal mosott, finoman molyhos, húsa ízletes, középkemény állományú, gyengéden rostos, lédús, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája közepesnél gyengébb növekedésű, kisebb méretű koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.
Érési ideje: július 2. fele
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési
középnagy-nagy, gömbölyű termés jellemzi, héja narancssárga, napos oldalon kárminpirossal mosott, finoman molyhos, húsa ízletes, középkemény állományú, gyengéden rostos, lédús, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája közepesnél gyengébb növekedésű, kisebb méretű koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.
Érési ideje: július 2. fele
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési
Budapest (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
gyümölcse nagy, megnyúlt, héja narancssárga, napos oldalán piros, tömege átlagosan 50 g, húsa narancssárga, kemény, savas, magjától szépen elválik, nagyon finom ízű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa ültetési hónapjai: március-április, október-november
- konténeres gyümölcsfa lehetőségei: márciustól november végéig 100%-os eredéssel
Növény jellemzői:
kisebb, felfelé törő koronát nevel, mely közepesen sűrű, korán termővé válik, termőképessége kiváló, késő virágzásának köszönhetően jó fagytűrő, virágai öntermékenyülők, így porzásra nem szorul, kiválóan szállítható fajta, Sharka vírusra kevésbé érzékeny
Érési ideje: az érési időt kihúzó késői fajta, július vége- augusztus eleje a szedési idő
Porzói: öntermékeny, porzót nem igényel
Permetezése: téli lemosó permetezések évi 2 alkalommal, megjelenő kártevők, kórokozók ellen azonnali növényvédelem a betegség megszűnéséig
Metszése: hangsúlyos a metszés, koronaalakítás az első 4-5 évben, eleinte a korona kialakítása a fontos, ezért ültetés után tavasszal alkalmazzunk erős visszavágást a megfelelő fejlődés érdekében, a későbbi években kevés gondozást igényel, ritkításra fiatalításra van már csak szüksége a növénynek
Felhasználása: friss fogyasztás, házikerti felhasználás (befőtt, lekvár, szörp), a konzerv- és hűtőipar kedvelt fajtája (befőtt, dzsem, fagyasztott gyümölcs)
gyümölcse nagy, megnyúlt, héja narancssárga, napos oldalán piros, tömege átlagosan 50 g, húsa narancssárga, kemény, savas, magjától szépen elválik, nagyon finom ízű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa ültetési hónapjai: március-április, október-november
- konténeres gyümölcsfa lehetőségei: márciustól november végéig 100%-os eredéssel
Növény jellemzői:
kisebb, felfelé törő koronát nevel, mely közepesen sűrű, korán termővé válik, termőképessége kiváló, késő virágzásának köszönhetően jó fagytűrő, virágai öntermékenyülők, így porzásra nem szorul, kiválóan szállítható fajta, Sharka vírusra kevésbé érzékeny
Érési ideje: az érési időt kihúzó késői fajta, július vége- augusztus eleje a szedési idő
Porzói: öntermékeny, porzót nem igényel
Permetezése: téli lemosó permetezések évi 2 alkalommal, megjelenő kártevők, kórokozók ellen azonnali növényvédelem a betegség megszűnéséig
Metszése: hangsúlyos a metszés, koronaalakítás az első 4-5 évben, eleinte a korona kialakítása a fontos, ezért ültetés után tavasszal alkalmazzunk erős visszavágást a megfelelő fejlődés érdekében, a későbbi években kevés gondozást igényel, ritkításra fiatalításra van már csak szüksége a növénynek
Felhasználása: friss fogyasztás, házikerti felhasználás (befőtt, lekvár, szörp), a konzerv- és hűtőipar kedvelt fajtája (befőtt, dzsem, fagyasztott gyümölcs)