Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Gyümölcsfák

Gyümölcsfák
Gyümölcsfák
A saját nevelésű gyümölcsfák nagy odafigyelést és gondoskodást igényelnek, cserébe viszont gazdag terméssel örvendeztetnek meg bennünket és a családunkat. Csodás élmény gyönyörködni a virágzó, majd termő növény látványában, levenni egy szem ropogós cseresznyét, mely ránk mosolyog, beleharapni egy lédús őszibarackba, felmászni a diófára a család aprajának, nagyjának. Újra és újra felfedezni kertünk, otthonunk örömeit. A saját fáinkról szedett gyümölcs íze páratlan, és nem utolsósorban nagyon egészséges. Mi dönthetjük el, mikor szedjük le, mennyit és mivel permetezzük, hisz gyümölcseink az egészségünk fő forrásai. A fajták kiválasztásában a kert adottságait és a család ízlését vegyük figyelembe. Napos helyre ültessük a diót, a sárga-, őszibarackot, nektarint. Érdemes egy-egy gyümölcsfajon belül többfélét ültetni, hogy kitolódjon az érési idő, mely garantálja a folyamatos szüretet. A várható maximális termés érdekében érdemes az önmeddő gyümölcsfa fajtákhoz porzót ültetni, illetve ha a kert lehetőségei nem engedik, akkor az öntermékeny típusokat választani.
A fákat kétféle formában vásárolhatjuk meg a kertészeti árudákban, szabadgyökerű és konténeres kivitelben.


Ültetése


A gyümölcsfák ültetése, annak precíz megvalósítása, majd az ezt követő gondozási folyamat kulcsfontosságú az optimális fejlődés, és a bőséges terméshozam szempontjából. Néhány fontos lépés betartásával siker koronázza befektetett munkánkat.
Először is szerezzünk be jó minőségű oltványt megbízható helyről. Faiskolai/kertészeti árudáinkban megfelelően, szakszerűen tartjuk az oltványokat. Ezekben az üzletekben a növény mindent megkap, amire szüksége van. Ide bármikor visszatérhetünk, ha problémánk, kérdésünk van!

Ültetési ideje

Jó hír, hogy a mai modern technikának köszönhetően egész évben ültethetjük őket. Szabadgyökerű növények esetén a tavaszi ültetés március elejétől április végéig, az őszi telepítés október második felétől november végéig tart. Konténeres gyümölcsfát majd egész évben, márciustól november végéig folyamatosan nagy biztonsággal telepíthetünk. Kiváló az őszi ültetés, amikor még melegebb a talaj, a gyökérfejlődés hamarabb elindul. Ne hagyjuk az ültetést későre, amikor már kemény mínuszok vannak!

Ültetési távolsága

A fák ideális ültetési távolsága attól függ mekkorára nőnek. Nagyobb koronájú fákat, mint pl. cseresznyefa, szilvafa, sárgabarackfa 4-5 méterre, kisebb lombozatúakat pl. almát, őszibarackfát, körtefát 3-4 méterre helyezzünk egymástól. Intenzív koronaalakításra alkalmas törpe alanyon lévő almafák akár 2 méterre is kerülhetnek egymástól.

Ültetési rendje

 • Gyökérmetszés
  Őszi és tavaszi ültetés előtt is vágjuk vissza a vastagabb gyökereket kb. 3-4 cm-rel, hogy serkentsük a hajszálgyökerek fejlődését. Egyúttal a sérült, törött gyökérvégeket is vágjuk le. A hajszálgyökereket ne bántsuk!
 • Ültetőgödör kialakítása
  Központi kérdés a megfelelő nagyságú, minőségű ültetőgödör. Mérete legalább 2-3-szorosa a gyökérzet nagyságának, amire azért van szükség, hogy a gyökérzet optimálisan tudjon növekedni, valamint a tápanyag is elférjen. Jelen esetben az 80x80x80 cm-es vagy akár 1 m3-es méretet takar.
 • Tápanyag kijuttatása
  Tegyünk kb. 15-20 kg jó minőségű komposztált marhatrágyát vagy házi komposztot a gödör mélyére a talajszerkezet javítása céljából. A kertészeti árudákban vásárolt zsákos trágyák nagy előnye az istállótrágyával szemben az, hogy át vannak gőzölve, nem vonzzák a kártevőket.
 • Talajfertőtlenítő használata
  Szórjunk talajfertőtlenítőt a talajban garázdálkodó kártevők ellen. Gázosító tulajdonságának köszönhetően elpusztítja a férgeket, melyek elrághatják a hajszálgyökereket, ezzel elpusztítva a növényt. Hatása sajnos elmúlik x idő múlva, ezért a következő évtől vékony műanyag csövön tudjuk lejuttatni a szert a talajba.
 • Növény földbe helyezése
  Következő lépésben lapátoljunk vissza a kiásott porhanyós földből úgy, hogy a fa ültetési mélysége a faiskolai magasságával fog megegyezni, azaz a gyökérnyakban található szemzés helye a talajszint fölött legyen néhány cm-rel. Ha ennél jóval mélyebbre kerül, a fa kipusztulását eredményezi!
 • Tömörítés
  Tömörítsük a földet a gyökérzet körül, lábbal tapossuk meg óvatosan annak megsértése nélkül. A folyamat vízzel együtt történjen, hogy légmentes közeget képezzünk körülötte.
 • Iszapolás
  A frissen ültetett növényt locsoljuk be alaposan, lehetőleg tömlővel. Ezt az eljárást iszapolásnak nevezzük.
 • Fagyok elleni védelem őszi ültetésnél
  Fiatal fáinkat védjük a kemény téli fagyok ellen, ezért húzzunk földkupacot a tövükre. A kupac kb. 20-30 cm magas legyen. Természetesen erre a védelemre tavasszal már nincs szükség.
 • Öntözőtányér kialakítása tavaszi telepítéskor
  Ha az ültetésre tavasszal kerül sor, készítsünk tányért a fa tövénél a bőségesebb öntözés lehetőségét megteremtve. A tányért töltsük meg alaposan vízzel minden alkalommal.
fa előkészítése, gyökérmetszés
fa előkészítése,
gyökérmetszés
ültetőgödör kialakítása
ültetőgödör
kialakítása
tápanyag kijuttatása
tápanyag
kijuttatása
talajfertőtlenítő használata
talajfertőtlenítő
használata
gyümölcsfa gödörbe állítása
növény
gödörbe állítása
talaj tömörítése
talaj
tömörítése
alapos öntözés, iszapolás
alapos öntözés,
iszapolás
földkupac ősszel
földkupac
ősszel
öntözőtányér tavasszal
öntözőtányér
tavasszal
 


Gondozása


A fák eredményességét több szempont határozza meg hosszú távon. Külső tényezők a talaj- és fényviszonyok, valamint emberi tényezők, ide sorolhatók a következők: öntözés, tápanyag-utánpótlás, gyommentesítés, metszés, permetezés.

Talajigénye és tápanyagigénye

Amennyiben nem rendelkezünk túl jó talajadottságokkal, lássunk néhány tippet a talaj javítására.  Tápanyagok széles köre áll rendelkezésre. A fák indulásához alapvető fontosságú a szerves trágya használata. Az alaptrágyázáson túl nagy hangsúly van a fenntartó trágyázáson, mely az évenkénti fa, lomb, gyökér és termésképzés szükségleteit fedezi. Homokos talajon több szerves trágyára, komposztra van szükség a vízmegtartó képesség növelése érdekében, kötöttebb talajokon a talaj fellazításával segítjük a vízelvezetést, megkönnyítjük a gyökerek útját. A fejlődési fázisban kiváló eredmények érhetők el műtrágyák, lombtrágyák használatával.

Fényigénye

Kifejezetten fontos milyen fényviszonyok érvényesülnek kertünkben. A gyümölcsöt termő fák nagy része melegigényes, ezért telepítsük őket a kert szél- és fagyvédett részére. Napsütésben bővelkedő helyen számíthatunk egészséges, zamatos gyümölcsökre. Melegigényes az alma, dió, sárga- és őszibarack, nektarin, cseresznyefa. Árnyékban is jól fejlődik a birs, naspolya, körte.

Öntözése

Hogyan öntözzük a gyümölcsfákat?

Az öntözés fontossága első körben a telepítés utáni 1-2 évben kiemelkedő. Ezt hívjuk a begyökerezési folyamatnak. Ebben az időszakban állandó figyelmet kell fordítanunk az öntözésre az optimális gyökérfejlődés érdekében. Tavasszal és nyáron gyakrabban és bőségesebben, ősszel kevesebbet kell locsolnunk. Fiatalabb fáink köré készítsünk öntözőtányért, amivel nagy mennyiségű vizet jutathatunk a gyökerekhez.

Gyommentesítése

Fordítsunk gondot a növekedési fázisban a fák környékének tisztán tartására. Tartsuk a tövét mindig gyommentesen, különben a felnövő gyomok elveszik a vizet a fától, így visszafogva a fejlődését.

Metszése

 • tavaszi metszés:
  Ősszel vagy tavasszal ültetett növények első metszési műveletét március vagy április folyamán kell elvégeznünk. Mindenképp várjuk meg a kemény fagyok elmúltát, de még a rügyek kihajtása előtt fejezzük be a munkát. A visszametszés nagy jelentőséggel bír, nélküle sok hajtásrügy elkezd kihajtani, de csak rövid, erőtlen hajtások képződnek. Suháng és koronás oltványok fordulnak elő a faiskolákban. Ha suhángot ültetünk, ami csak a gyökérzetből és egy vesszőből áll, csak egyetlen metszést fog igényelni. A kívánt törzsmagasság felett jó egy arasszal vágjuk el a suhángot. Amennyiben koronás oltványunk van, a kívánt törzsmagasság alatti oldalelágazásokat tőből lemetsszük. A koronaformának megfelelő vesszőket kiválasztjuk, azokat nagyjából fele hosszúságúra visszavágjuk, a többit tőből levágjuk. Ne feledkezzünk meg a sebkezelésről sem. A sebeket gondosan zárjuk le, hogy megakadályozzuk a kórokozók bejutását.
 • őszi metszés:
  Ennek során a csupasz, kopasz, beteg ágakat távolítjuk el. Az ápolhatatlan lombkoronát is érdemes megritkítani, a gallyak között kialakult kuszaságokat is rendezhetjük.

4-5 éves korig alakító metszést végzünk, mely során szabályozzuk fáink növekedését, valamint minél nagyobb termőfelület kialakítására törekszünk. A vesszőket minél jobban visszavágjuk, annál erőteljesebb növekedésre serkentjük fáinkat. 5-6 éves kor után ritkító metszést végzünk, mely során eltávolítjuk a törött, fertőzött, száraz, egymást keresztező, vagy meredeken felfelé törő vesszőket.

Permetezése

A korszerű növényvédelem leghatékonyabb eszköze a vegyszeres védekezés, mely megelőző és tüneti védekezési eljárások együttes alkalmazása. A növényvédő szerek a kórokozók és kártevők elpusztítására vagy távoltartására szolgálnak. Azonban szakszerűtlen használatuk esetén nemcsak a növények, az ember és környezete is veszélybe kerülhet.
Felhasználásukkor mindig tartsuk be a csomagoláson található előírásokat. Fontos szabály az adagok pontos betartása, ugyanis kisebb dózis esetén csökken a hatékonyság, túladagolásnál pedig megperzselhetjük növényeinket. A permetszer kijuttatásakor törekedjünk a növények egyenletes befedésére a megfelelő hatékonyság érdekében. Továbbiakban nagyon fontos az optimális hőmérséklet megválasztása, ugyanis +10 °C alatt egyes szerek hatása erősen lecsökken, + 25 °C fölött viszont megégethetik a növényt vagy a termést.
A növényvédelem legfontosabb része a lemosó permetezés, melyet 2x végzünk el egy évben:
 • tavaszi permetezés:
  rügypattanás előtt történik, amikor a napi középhőmérséklet eléri a +3 °C-ot. Erre általában február vége és március vége között kerül sor. Ezt követően, a nyári hónapokban fáink igénye szerint védekezzünk a kórokozók és kártevők ellen 2-4 hetente a megfelelő szerekkel.
 • őszi permetezés:
  október-november környékén történik, mely kiemelkedő fontosságú. Ne csak fáinkat, hanem a lehullott lombot is permetezzük meg, ugyanis ebben a közegben nagyon sok kórokozó és kártevő áttelel, ezáltal erős fertőzés forrása lehet.
 
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!