A szilvafa az egyik legelterjedtebb gyümölcsfa hazánkban. Szinte az ország bármely területén megél, és értékes gyümölcsöt érlel az egész család számára.
Roppant változatos a fajtaválaszték, ha szilváról beszélünk. Ízét tekintve az édestől a keserűn át a savanykásig. Színei is igen sokfélék, a halvány rózsaszíntől a feketéig. Alakját nézve a kerek, a hosszúkás, a ringló, a japán szilva. Ki ne ismerné vagy legalább már hallott az isteni finom Besztercei szilváról? Nem is kérdés, nagymamáink süteményei, zamatos lekvárjai mind-mind ebből készültek. A szilva érése több hónapon át tart, júliustól októberig. A Besztercein túl sok új nemes fajta lépett be a szilvafajták körébe. Ezek közül említésre méltó a mára széles körben elterjedt Stanley, mely már nem mutat vírusos tüneteket. Akik az igazán nagy gyümölcsű szilvákat kedvelik, ideális választás a húsos Bluefre, a kiegyenlített termésű Cacanska lepotica, a Cacanska rana és a nagyon finom aromájú Tuleu gras. A mézédes ringlók közül változatlanul népszerű az Althann ringló, a Sermina és a Zöld ringló.
Felhasználása nagyon sokoldalú, ilyen a fagyasztott szilvás gombóc, a befőtt, a lekvár, az ivólé, az aszalt szilva és a kihagyhatatlan házi szilvapálinka. Az egyes szilvafa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
Roppant változatos a fajtaválaszték, ha szilváról beszélünk. Ízét tekintve az édestől a keserűn át a savanykásig. Színei is igen sokfélék, a halvány rózsaszíntől a feketéig. Alakját nézve a kerek, a hosszúkás, a ringló, a japán szilva. Ki ne ismerné vagy legalább már hallott az isteni finom Besztercei szilváról? Nem is kérdés, nagymamáink süteményei, zamatos lekvárjai mind-mind ebből készültek. A szilva érése több hónapon át tart, júliustól októberig. A Besztercein túl sok új nemes fajta lépett be a szilvafajták körébe. Ezek közül említésre méltó a mára széles körben elterjedt Stanley, mely már nem mutat vírusos tüneteket. Akik az igazán nagy gyümölcsű szilvákat kedvelik, ideális választás a húsos Bluefre, a kiegyenlített termésű Cacanska lepotica, a Cacanska rana és a nagyon finom aromájú Tuleu gras. A mézédes ringlók közül változatlanul népszerű az Althann ringló, a Sermina és a Zöld ringló.
Felhasználása nagyon sokoldalú, ilyen a fagyasztott szilvás gombóc, a befőtt, a lekvár, az ivólé, az aszalt szilva és a kihagyhatatlan házi szilvapálinka. Az egyes szilvafa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!
Fajták
Besztercei Nm 122
Gyümölcs jellemzői:
kicsi, hosszúkás, héja sötétkék, hamvas, harmonikus ízű, finom zamatú, kemény, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
késői virágzású, virágai öntermékenyek, középerős vagy erős növekedésű
Érési ideje:
szeptember eleje-szeptember vége
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
aszalás, befőtt, konzerv, pálinka, lekvár, 4-6 hétig tárolható
kicsi, hosszúkás, héja sötétkék, hamvas, harmonikus ízű, finom zamatú, kemény, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
késői virágzású, virágai öntermékenyek, középerős vagy erős növekedésű
Érési ideje:
szeptember eleje-szeptember vége
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
aszalás, befőtt, konzerv, pálinka, lekvár, 4-6 hétig tárolható
Bluefre
Gyümölcs jellemzői:
igen nagy, ellipszis alakú, héja sötétkék, hamvas, húsa zöldessárga, kemény, jóízű, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, rendszeresen hoz gyümölcsöket és bőtermő
Érési ideje:
szeptember eleje, gyümölcs 10-30 napig tárolható
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
elsősorban friss fogyasztás, piaci eladás, aszalás
igen nagy, ellipszis alakú, héja sötétkék, hamvas, húsa zöldessárga, kemény, jóízű, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, rendszeresen hoz gyümölcsöket és bőtermő
Érési ideje:
szeptember eleje, gyümölcs 10-30 napig tárolható
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
elsősorban friss fogyasztás, piaci eladás, aszalás
Cacanska lepotica
Gyümölcs jellemzői:
nagy, hosszúkás, héja sötétkék, erősen hamvas, húsa zöldessárga, kellemes édes-savas ízű, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, bőven és rendszeresen terem, részben öntermékenyülő, kisebb méretű fája van, betegségekkel szemben elég jól ellenáll
Érési ideje: augusztus eleje
Porzói:
Bluefre, Cacanska rodna
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás
nagy, hosszúkás, héja sötétkék, erősen hamvas, húsa zöldessárga, kellemes édes-savas ízű, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, bőven és rendszeresen terem, részben öntermékenyülő, kisebb méretű fája van, betegségekkel szemben elég jól ellenáll
Érési ideje: augusztus eleje
Porzói:
Bluefre, Cacanska rodna
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás
Cacanska rana (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
nagy vagy igen nagy, tojásdad alakú, héja sötétlila, hamvas, kemény húsú, édes, kellemes ízű, édes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
bőtermő, egyöntetű színeződés és érés, középerős növekedés
Érési ideje:
július közepe-második fele
Porzói:
Sermina, Cacanska lepotica
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás
nagy vagy igen nagy, tojásdad alakú, héja sötétlila, hamvas, kemény húsú, édes, kellemes ízű, édes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
bőtermő, egyöntetű színeződés és érés, középerős növekedés
Érési ideje:
július közepe-második fele
Porzói:
Sermina, Cacanska lepotica
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás
Debreceni muskotály (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, hosszúkás, héja sötétlila, hamvas, húsa aranysárga, kemény, lédús, egyedi muskotályillat és íz
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, virágzása középkorai
Érési ideje:
szeptember elejétől elhúzódva érik
Porzói:
Althann ringló, President, Sermina
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, aszalt gyümölcs
középnagy, hosszúkás, héja sötétlila, hamvas, húsa aranysárga, kemény, lédús, egyedi muskotályillat és íz
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, virágzása középkorai
Érési ideje:
szeptember elejétől elhúzódva érik
Porzói:
Althann ringló, President, Sermina
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, aszalt gyümölcs
Stanley
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, megnyúlt, héja sötétkék, erősen hamvas, húsa zöldessárga, kemény, lédús, édes, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, bőven, rendszeresen terem
Érési ideje:
augusztus közepe-vége
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, fagyasztás, 2-4 hétig tárolható
középnagy, megnyúlt, héja sötétkék, erősen hamvas, húsa zöldessárga, kemény, lédús, édes, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, bőven, rendszeresen terem
Érési ideje:
augusztus közepe-vége
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, fagyasztás, 2-4 hétig tárolható
President
Gyümölcs jellemzői:
nagy, megnyúlt, gömbölyű alak, héja lilás-piros, éretten teljes lila, hamvas, mutatós, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, bőven és rendszeresen terem, korai virágzású
Érési ideje:
szeptember 2. fele
Porzói:
Bluefre, Stanley, Althann ringló, Debreceni muskotály
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, aszalt gyümölcs, jól szállítható, 2-4 hétig tárolható
nagy, megnyúlt, gömbölyű alak, héja lilás-piros, éretten teljes lila, hamvas, mutatós, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, bőven és rendszeresen terem, korai virágzású
Érési ideje:
szeptember 2. fele
Porzói:
Bluefre, Stanley, Althann ringló, Debreceni muskotály
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, aszalt gyümölcs, jól szállítható, 2-4 hétig tárolható
Tuleu gras (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, hosszúkás, vékony héjú, sötétkék, hamvas, húsa sárgászöld, kemény, ropogós, lédús, édes, aromás, nagyon finom, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, bőven terem, talajjal szemben nem igényes
Érési ideje:
augusztus közepe, második fele
Porzói:
Besztercei Nm122, Stanley, Bluefre, President
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt készítés, aszalás, 30 napig tárolható
középnagy, hosszúkás, vékony héjú, sötétkék, hamvas, húsa sárgászöld, kemény, ropogós, lédús, édes, aromás, nagyon finom, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, bőven terem, talajjal szemben nem igényes
Érési ideje:
augusztus közepe, második fele
Porzói:
Besztercei Nm122, Stanley, Bluefre, President
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt készítés, aszalás, 30 napig tárolható
Althann ringló
Gyümölcs jellemzői:
gyümölcse nagy, kissé lapított gömb alakú, héja pirosaslila, erősen hamvas, húsa fénylő narancssárga, kiváló ízű, lédús, muskotályos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
koronája ritka, felfelé törő, termő korában szétterülő. Jól és rendszeresen terem.
Érési ideje:
augusztus közepe
Porzói:
Debreceni muskotály, Sermina, Zöld ringló
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési
gyümölcse nagy, kissé lapított gömb alakú, héja pirosaslila, erősen hamvas, húsa fénylő narancssárga, kiváló ízű, lédús, muskotályos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
koronája ritka, felfelé törő, termő korában szétterülő. Jól és rendszeresen terem.
Érési ideje:
augusztus közepe
Porzói:
Debreceni muskotály, Sermina, Zöld ringló
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési
Ruth Gerstetter (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy termésű, megnyúltan gömbölyded alakú, héja sötétlila, erősen hamvas, húsa sárgászöld, kemény, magvaváló, íze finom, aromás
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős- erős növekedésű, gúla alakú koronát nevel, keskeny koronájú. Virágai gyakorlatilag önmeddők, porzásra szorulnak.
Érési ideje: július eleje- közepe
Porzói:
Stanley, Zöld ringló, Althann ringló
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési
középnagy termésű, megnyúltan gömbölyded alakú, héja sötétlila, erősen hamvas, húsa sárgászöld, kemény, magvaváló, íze finom, aromás
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős- erős növekedésű, gúla alakú koronát nevel, keskeny koronájú. Virágai gyakorlatilag önmeddők, porzásra szorulnak.
Érési ideje: július eleje- közepe
Porzói:
Stanley, Zöld ringló, Althann ringló
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési
Sermina
Gyümölcs jellemzői:
nagy, gömbölyű, héjának alapszíne zöldessárga, a gyümölcs nagyobb részén liláspiros fedőszínnel társul, húsa sárgászöld-aranysárga, kemény állományú, lédús, kissé fűszeres, finoman savas
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
nagy koronája ritka, gúla alakú, középerős növekedésű. Virágzása középkorai. Virágai szinte önmeddők, porzásra szorulnak.
Érési ideje: július 3. dekádja
Porzói:
Althann ringló, Cacanska rana
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési
nagy, gömbölyű, héjának alapszíne zöldessárga, a gyümölcs nagyobb részén liláspiros fedőszínnel társul, húsa sárgászöld-aranysárga, kemény állományú, lédús, kissé fűszeres, finoman savas
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
nagy koronája ritka, gúla alakú, középerős növekedésű. Virágzása középkorai. Virágai szinte önmeddők, porzásra szorulnak.
Érési ideje: július 3. dekádja
Porzói:
Althann ringló, Cacanska rana
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési
Elena (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
gyümölcse középnagy, megnyúlt, erőteljes hamvas, sötétkék héjszín jellemzi, húsa sárga, édes, aromás, kiváló minőségű, cukortartalma kiemelkedő kb. 18 %-os
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, kiegyenlítetten terem, legnagyobb jelentősége sharka- vírus rezisztenciájában rejlik, kiváló tulajdonságainak köszönhetően jól tárolható, cukrászipar kedvelt fajtája
Érési ideje: szeptember végétől szedhetők ízletes gyümölcsei
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
elsősorban friss fogyasztás, piaci eladás, gyümölcslé, lekvár, aszalt gyümölcs, pálinka
friss fogyasztás /étkezési célok
gyümölcse középnagy, megnyúlt, erőteljes hamvas, sötétkék héjszín jellemzi, húsa sárga, édes, aromás, kiváló minőségű, cukortartalma kiemelkedő kb. 18 %-os
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korán termőre fordul, kiegyenlítetten terem, legnagyobb jelentősége sharka- vírus rezisztenciájában rejlik, kiváló tulajdonságainak köszönhetően jól tárolható, cukrászipar kedvelt fajtája
Érési ideje: szeptember végétől szedhetők ízletes gyümölcsei
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
elsősorban friss fogyasztás, piaci eladás, gyümölcslé, lekvár, aszalt gyümölcs, pálinka
friss fogyasztás /étkezési célok