A nektarin fa többféle módon ismert, így pl. kopasz barack, sima héjú barack néven. A szilva és az őszibarack kereszteződése hozta meg ezt az új, nagyon finom gyümölcsöt. A nektarin a barack egyik alfaja, mely önmagában is egy vitaminbomba. Az őszibarackkal ellentétben, mely finoman molyhos, addig a nektarin héja teljesen sima, ezért is nevezzük másnéven kopasz baracknak. Talán ennek is köszönhető, hogy a gyermekek nagy kedvencévé vált.
A kopasz barack fa talajtípusban nem válogat, de minőségében a tápanyagban dús, jó vízelvezetésű talajt kedveli.
A gyümölcs tápértékét növeli, hogy nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, A-vitamint, valamint kalciumot, magnéziumot, szelént, boron-t, B és C-vitamint és még számos ásványi-anyagot. Nagyon hasznos székrekedésnél, gyulladásos betegségeknél, a vér tisztítására, vízhajtásra, méregtelenítésre. Vérnyomáscsökkentő hatása kimutatott.
Heti 1-2 kg kopasz barack fogyasztásával feltölthetjük szervezetünket vitaminokkal, ásványi-anyagokkal a téli hónapokra.
Elsősorban frissen fogyasztjuk, hiszen akár 3 hétig tárolható, de sokféle felhasználhatóságát mutatja, hogy készülhet belőle gyümölcsleves, szósz, befőtt, sütemények alapanyaga, aszalt gyümölcs, mely különösen finom.
Itthon elterjedt, bevált fajtáink közül említésre méltó a közepes érésű, nagytermésű, szinte teljesen piros Flavortop, a későbbi érésű, szintén darabos Andosa. Az egyes nektarin fa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
A kopasz barack fa talajtípusban nem válogat, de minőségében a tápanyagban dús, jó vízelvezetésű talajt kedveli.
A gyümölcs tápértékét növeli, hogy nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, A-vitamint, valamint kalciumot, magnéziumot, szelént, boron-t, B és C-vitamint és még számos ásványi-anyagot. Nagyon hasznos székrekedésnél, gyulladásos betegségeknél, a vér tisztítására, vízhajtásra, méregtelenítésre. Vérnyomáscsökkentő hatása kimutatott.
Heti 1-2 kg kopasz barack fogyasztásával feltölthetjük szervezetünket vitaminokkal, ásványi-anyagokkal a téli hónapokra.
Elsősorban frissen fogyasztjuk, hiszen akár 3 hétig tárolható, de sokféle felhasználhatóságát mutatja, hogy készülhet belőle gyümölcsleves, szósz, befőtt, sütemények alapanyaga, aszalt gyümölcs, mely különösen finom.
Itthon elterjedt, bevált fajtáink közül említésre méltó a közepes érésű, nagytermésű, szinte teljesen piros Flavortop, a későbbi érésű, szintén darabos Andosa. Az egyes nektarin fa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!
Fajták
Andosa (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
gyümölcse nagy, gömb alakú, átlagosan 140 g tömegű, héja sárga vagy néha zöldessárga alapon 80%-ban sötétpiros fedőszínnel fedett, húsa sárga, kemény, jó ízű, magvaváló, magja közepes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája bőtermő, középerős növekedésű, rendszeresen terem, értékes fajta, jól szállítható, hosszan tárolható, a téli fagyokat jól viseli, lisztharmatra nem fogékony
Érési ideje: augusztus második felében érik, 20 nappal a Redhaven fajta után
Porzói: öntermékeny, nem szükséges porzópartnert ültetni hozzá
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés: ültetés utáni évben rügypattanáskor nagyon fontos megmetszeni a fákat, irányíthatjuk fejlődésüket, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés következik minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, lekvár, gyümölcsleves
gyümölcse nagy, gömb alakú, átlagosan 140 g tömegű, héja sárga vagy néha zöldessárga alapon 80%-ban sötétpiros fedőszínnel fedett, húsa sárga, kemény, jó ízű, magvaváló, magja közepes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája bőtermő, középerős növekedésű, rendszeresen terem, értékes fajta, jól szállítható, hosszan tárolható, a téli fagyokat jól viseli, lisztharmatra nem fogékony
Érési ideje: augusztus második felében érik, 20 nappal a Redhaven fajta után
Porzói: öntermékeny, nem szükséges porzópartnert ültetni hozzá
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés: ültetés utáni évben rügypattanáskor nagyon fontos megmetszeni a fákat, irányíthatjuk fejlődésüket, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés következik minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, lekvár, gyümölcsleves
Flavortop
Gyümölcs jellemzői:
nagy, 80 % fénylő sötérpiros alapszín, húsa sárga, mag körül piros, kemény, magvaváló, kiváló ízű, mutatós, magja közepes méretű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
bőtermő fafajta
Érési ideje:
augusztus közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
piacos, jól szállítható
nagy, 80 % fénylő sötérpiros alapszín, húsa sárga, mag körül piros, kemény, magvaváló, kiváló ízű, mutatós, magja közepes méretű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
bőtermő fafajta
Érési ideje:
augusztus közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
piacos, jól szállítható
Fantasia (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
termése nagy, átlagosan 140 g tömegű, kissé megnyúlt, oldalán lapított gömb alakú, héja kisebb arányban sárga, nagyobb részben, 80 %-ban piros, húsa aranysárga, mag körül pirosan erezett, magvaváló, jó ízű, szilárd állományú
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
erős növekedésű, virágai korán nyílnak, ezért védett fekvésbe ajánlott a telepítése, jó termőképességű, gyümölcse jól szállítható
Érési ideje: augusztus végén hozza ízletes gyümölcseit
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés: ültetés utáni év tavaszán metsszük meg a fákat , 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés következik minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, gyümölcslé, gasztronómia
termése nagy, átlagosan 140 g tömegű, kissé megnyúlt, oldalán lapított gömb alakú, héja kisebb arányban sárga, nagyobb részben, 80 %-ban piros, húsa aranysárga, mag körül pirosan erezett, magvaváló, jó ízű, szilárd állományú
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
erős növekedésű, virágai korán nyílnak, ezért védett fekvésbe ajánlott a telepítése, jó termőképességű, gyümölcse jól szállítható
Érési ideje: augusztus végén hozza ízletes gyümölcseit
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés: ültetés utáni év tavaszán metsszük meg a fákat , 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés következik minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, gyümölcslé, gasztronómia
Independence (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, 100 g tömegű, tojásdad alakú, sárga alapszínét 90 %-ban fénylő, élénk sötétpiros fedőszín borítja, húsa sárgás- fehér, a mag mentén vörösre színeződik, kemény, magvaváló, kellemes ízű, illatos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája erős növekedésű, kissé szétterülő koronát nevel, bőtermő, ritkítást igényel, téli lehűlésekre érzékeny, ezért védett fekvést igényel
Érési ideje: gyümölcse július vége- augusztus eleje körül szedhető
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
lemosó permetezésekkel több későbbi növényvédelem kivédhető, téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédő szeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés: ültetés utáni év tavaszán metsszük meg a fákat, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés következik
Felhasználása: friss fogyasztás, befőtt, gyümölcslé, gasztronómia
középnagy, 100 g tömegű, tojásdad alakú, sárga alapszínét 90 %-ban fénylő, élénk sötétpiros fedőszín borítja, húsa sárgás- fehér, a mag mentén vörösre színeződik, kemény, magvaváló, kellemes ízű, illatos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája erős növekedésű, kissé szétterülő koronát nevel, bőtermő, ritkítást igényel, téli lehűlésekre érzékeny, ezért védett fekvést igényel
Érési ideje: gyümölcse július vége- augusztus eleje körül szedhető
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
lemosó permetezésekkel több későbbi növényvédelem kivédhető, téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédő szeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés: ültetés utáni év tavaszán metsszük meg a fákat, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés következik
Felhasználása: friss fogyasztás, befőtt, gyümölcslé, gasztronómia
Vénusz
Gyümölcs jellemzői:
termése nagy, alakja kissé megnyúlt, tetszetős héjszíne túlnyomórészt piros színű, kisebb arányban sárga, húsa sárga, finom ízű, aromás, lédús, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája erős növekedésű, kiváló termőképességű, korán termőre fordul, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt igényel, mutatós színe miatt kiváltképp piacos fajta
Érési ideje: augusztus vége-szeptember eleje
Porzói: öntermékeny, nem szükséges porzópartnert ültetni hozzá
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés: ültetés utáni évben rügypattanáskor nagyon fontos megmetszeni a fákat, irányíthatjuk fejlődésüket, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés következik minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, lekvár, gyümölcslé
termése nagy, alakja kissé megnyúlt, tetszetős héjszíne túlnyomórészt piros színű, kisebb arányban sárga, húsa sárga, finom ízű, aromás, lédús, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája erős növekedésű, kiváló termőképességű, korán termőre fordul, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt igényel, mutatós színe miatt kiváltképp piacos fajta
Érési ideje: augusztus vége-szeptember eleje
Porzói: öntermékeny, nem szükséges porzópartnert ültetni hozzá
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés: ültetés utáni évben rügypattanáskor nagyon fontos megmetszeni a fákat, irányíthatjuk fejlődésüket, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés következik minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt, lekvár, gyümölcslé