Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Rózsa

Rózsa
Rózsa
A rózsa szinte kivétel nélkül megtalálható minden kertben. Miért is hagynánk ki az egész nyáron pompázó, illatozó bokrok élményét?! És bár nincs rózsa tövis nélkül, bátran mondhatjuk, hogy kert sincs rózsa nélkül! Szinte minden talajon megél, azonban legszebben a tápanyagban (szervestrágya, komposzt, lombtrágya) gazdag, kötöttebb talajokon díszlik. A dús virágzás és az erős növekedés titka a napos fekvésben, a jó tápanyag- és vízellátásban rejlik. Ügyeljünk még a bokrok tavaszi metszésére, a talaj tisztán tartására, a permetezésre és a téli feltöltésre. A szabadgyökeres töveket ősszel és kora tavasszal ültessük, a konténeres rózsákat a nyári hónapokban is biztonsággal telepíthetjük. Dísz- és haszonnövény is egyben. A legszínesebb felhasználása a tearózsának van, vágott virágnak, csokrok, koszorúk készítésére, dekorációnak a legjobb választás, köszönhetően a kifejezetten nagy, illatos és dús virágzatnak. E mellett legelterjedtebb típusok még a futó-, a park- (polyantha), a mini  és a magastörzsű rózsák.


Ültetése


Kezdjük az ültetést minőségi alapanyag beszerzésével. Többnyire gyökércsomagolt tövekkel találkozunk a szupermarketek polcain. Sajnos sok esetben az ott vásárolt növény az otthoni elültetés után folyamatos száradásnak indul. Ennek okai a nem megfelelő tárolási körülmények és a kevésbé jó minőségű szaporítóanyag. Kérdés tudunk-e valakihez fordulni reklamációnkkal és van-e értelme.
Mi megkíméljük Önt ettől a kellemetlenségtől, szeretettel várjuk kertészeti árudáinkban:
 • itt minden a növényről és a szakszerű kiszolgálásról szól!
 • a terméket látjuk teljes egészében, a vesszőt és a gyökérzetet is szemrevételezhetjük, nem zsákbamacska a vásárlás
 • részletes szaktanácsot kapunk hogyan ültessünk, mikor metsszünk, mennyi tápanyagot használjunk, hogyan védekezzünk a téli fagyok ellen
Milyen rózsát ültessek?

Elegáns, hosszúszárú, illatos, nagyvirágú változatait kedvelőknek a tearózsa számtalan fajtája, rózsaágyásba, sövény kialakításához a sűrű ágrendszerű, dús virágú parkrózsák, pergolákra, rácsokra, oszlopokra a magasra kúszó, rengeteg virágot hozó futórózsák, a talaj összefüggő takarására a talajtakaró fajták ideálisak.

Ültetési ideje

Mikor ültessük a rózsát?

Szinte egész évben ültethető. Tavasszal (március-április) és ősszel (október-november) a szabadgyökerű fajták szezonja van. Hogy a nyári időszakban se kelljen lemondanunk a telepítésről, ebben az időszakban a konténeres változat nagyszerű megoldás, mely a téli fagyos hónapokon kívül egész évben ültethető.
Az őszi ültetés nagy előnye a kedvező talajállapot (talaj hőmérséklet, talajnedvesség), mely a gyökérrendszer megindulását, fejlődését elősegíti. A tavaszi ültetés sikeressége abban rejlik, hogy a fagyos időszak után minél hamarabb a talajban legyen a növény, bőséges öntözést kapjon a tavaszi és nyári hónapokban.

Ültetési távolsága

Tearózsák: a tőtávolság 60-100 cm, ha többsorosra tervezzük, a sortávolság 80-100 cm
Futórózsa: tőtávolsága 100-150 cm
Parkrózsa: ideális ültetési távolsága 50 cm, így lesz szép és dús a sövény

Ültetési rendje

 • Növény előkészítése
  Ültetés előtt metsszük vissza a növény gyökerét pár cm-rel, a sérült, törött végeket is vágjuk le.
 • Ültetőgödör kiásása
  Ássunk ki egy 60x60x60 cm alapterületű gödröt. Ne spóroljunk a nagyságával, kell a hely a tápanyagnak és a gyökerek megindulásához. Az ásóval lazítsuk fel a kiásott földet.
 • Talajjavítás trágyával
  Kiemelkedő fontossága van a talaj javításának a gyökerek elindulásához. Tegyünk jó minőségű érett marhatrágyát vagy házi készítésű komposztot a gödör mélyére. A tápanyag rétegre tegyünk a kiásott porhanyós földből, hogy a szerves trágya meg ne égesse a gyökereket.
 • Talajfertőtlenítő kiszórása
  Védekezzünk a kártevők ellen talajfertőtlenítő por kiszórásával. Gázosodó anyagként kiválóan ellátja feladatát a gyökerek védelmében.
 • Növény behelyezése
  Állítsuk a növényt a gödörbe, hogy lássuk, mennyi földet kell lapátolnunk alá a megfelelő ültetési mélység kialakulásához. Ezt követően annyi porhanyós föld kerüljön a gyökérzet köré, hogy a szemzés helye kb. 1-2 cm-rel legyen a talajfelszín fölött.
 • Földközeg tömörítése
  Tömörítsük óvatosan lábbal a földet, légmentes közeget képezve. A tömörítést legjobb vízzel együtt végezni. Várjunk kicsit, míg leülepedik, aztán tegyünk még rá egy kis földet.
 • Alapos beöntözés, iszapolás
  Öntözzük be alaposan a bokrot legalább 10-15 cm mélységig.
 • Őszi felkupacolás
  Készítsünk kb. 20-30 cm magas földkupacot a tövére, mely megvédi a kemény téli fagykároktól.
növény előkészítése
növény
előkészítése
ültetőgödör kiásása
ültetőgödör
kiásása
talajjavítás trágyával
talajjavítás
trágyával
talajfertőtlenítő kiszórása
talajfertőtlenítő
kiszórása
növény behelyezése a gödörbe
növény behelyezése
a gödörbe
földközeg tömörítése
földközeg
tömörítése
alapos beöntözés, iszapolás
alapos beöntözés,
iszapolás
őszi felkupacolás
őszi
felkupacolás
 


Gondozása


Ahhoz, hogy rózsatövünk egész évben gyönyörű és egészséges legyen, gondoskodnunk kell róla folyamatosan. Odafigyelő gondozás mellett, ami magábafoglalja a rendszeres öntözést, gyakori tápanyag-utánpótlást, tavaszi és őszi metszést, permetezést, kertünk ékessége lehet.

Talajigénye és tápanyagigénye

Talajjal szemben nem igényes, nem kedveli a pangó vizet, viszont igényli a bőséges tápanyag-utánpótlást. Rendszeres tápanyagellátás és öntözés mellett még a sívó homokon is szépen díszít.
Mivel ezeket a növényeket sok évre tervezzük, bőségesen el kell látnunk szerves anyaggal. A tápanyag-utánpótlásnak folyamatosnak kell lennie, inkább több részletben trágyázzuk, mint egyszerre nagy adaggal. A tápanyagellátást levéltrágyázással is  segíthetjük. Meghálálja a másfél- kéthetenkénti Wuxálos vagy egyéb lombtrágyázást.

Fényigénye

Kifejezetten fényigényes növény, a félárnyékot sem kedveli. Válasszunk olyan helyet a bokornak, ahol naponta legalább 5-6 óra napfényt kap, főként a reggeli órákban, felszárítva a reggeli harmatot, mely a gombabetegségek melegágya lehet. Elegendő fény hiányában a vesszők nem érnek be, betegségekkel szembeni ellenállásuk csökken.

Öntözése

Figyelni kell, hogy ültetés után a talaj ki ne száradjon. Ez a veszély főként a meleg, száraz tavaszi és nyári hónapokban fenyeget.  Öntözés hiányában a hajtásnövekedés leáll, és a rózsatövek virágzása is gyengébb lesz. Őszi ültetésnél az első fagyokig rendszeresen öntözzük. Soha ne locsoljuk felülről a bokrokat, minden gombás betegség öntözéssel terjed. Éppen ezért ne használjunk öntözőrendszert ezeknél a növényeknél.
Csapadékban szegény télen, fagymentes napokon locsoljuk meg, mert sok esetben nem kifagynak a tövek, hanem kiszáradnak.

Gyommentesítése

A gyomok megjelenésekor alkalmazzunk saraboló kapálást, ezzel gyommentesítjük, továbbá fellazítjuk a felsőbb réteget. A növény kötöttebb talajt kedveli, ezért a mélykapálás laza, homokos talajon kerülendő.
A mérsékelt gyomosodás és a gyors kiszáradás ellen a talaj felszínét komposzttal, fenyőkéreggel takarjuk.

Metszése

Mikor metsszük a rózsát?

Metszése tél végén - tavasszal történjen. Enyhe télen akár februárban is metszhetünk idősebb töveket, de még szerencsésebb márciusban, amikor már nincsenek komoly fagyok.

Hogyan metsszük a rózsát?

Ültetés előtti előkészítés, gyökérmetszés
Szabadgyökeres tő ültetése előtt mindenképp vágjuk vissza a gyökereket, ezzel serkentjük a gyökérfejlődést. Ilyenkor a sérült, törött gyökérvégeket távolítsuk el, a vastagabb gyökereket frissítsük fel. Arra figyeljünk, hogy a gyökérzóna legalább 15-20 cm maradjon visszametszés után.

Ültetés utáni metszés
Tavaszi ültetés után a vesszőket vágjuk vissza 2-3 rügyre, hogy egyensúlyba kerüljön a levágott gyökérzettel. A visszametszés hatására intenzívebb fejlődés indul, sokkal több hajtást hoz. Őszi ültetésnél nem bántjuk a vesszőket, felkupacolással védjük a téli fagyok ellen.

Bokor változatok metszése:
 • február vége és április között (tavaszi metszés)
 • beteg, sérült ágakat és vesszőket minden esetben távolítsuk el
 • az elöregedett részeket tőből vágjuk ki
 • a hosszúra nyúlt hajtásokat 6-8 szem fölött, a gyengébb, rövid vesszőket tőből, a rövidebb hajtásokat 2-3 szemre vágjuk vissza
 • az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsunk el, hamarabb képződik új virág (ezt hívjuk nyári metszésnek)
Futó változat metszése:
 • az új ültetésű töveket 2-5 szemre vágjuk vissza, ezáltal több hajtást hoz
 • a későbbi években a metszés célja: beteg, sérült hajtások eltávolítása, megfelelő növekedés, túlzott terjeszkedés megakadályozása, kedvező virághozam beállítása

Permetezése

A betegségek az ellenálló képesség csökkenésével jönnek létre. A növény ellenálló képességét növelhetjük:
 • megfelelő tápanyagellátásal
 • optimális öntözésel
 • talajszerkezet javításával

Amit nem tudunk befolyásolni, az az időjárás. A tartós esőzések, kemény fagyok, nyári kánikula nincsenek jó hatással a növényre. Fontos a tövek tavaszi és őszi lemosó permetezése, amivel sok betegség megelőzhető.
Ahol a kertben szőlőt is művelnek, ott jó módszer, ha a szőlő permetezésekor ezeket a növényeket is kezelik.
 
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!