Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Díszcserjék

Díszcserjék
Díszcserjék
Díszcserjék azon lombhullató vagy örökzöld cserjék, melyek egész évben varázslatossá teszik kertünket.
Nem elég színes a kertje? Tervezzen és ültessen változatos díszcserjéket, melyek frenetikus szín kavalkádot hoznak létre, és hosszú időn keresztül hű társaink. Mesés színekben pompáznak tavasztól őszig a virágzó változatai, stabil pontkén az örökzöld fajták egészítik ki a téli hónapokban.
Kiskertje van? Nem probléma, kedvére válogathat talajtakaró, alacsony növésű, avagy magasra növő cserjék közül. Kevés gonddal vannak, elég öntözni őket és a gyomoktól tisztán tartani. Talaj iránt általában nem igényesek, meghálálják, ha időnként tápanyagot juttatunk nekik. Nagyrészük a napos vagy félárnyékos fekvést kedveli, de egyes fajták árnyékban is szépen fejlődnek.
Díszcserjéink felhasználása igen sokszínű. Dézsás növényként erkélyünket, teraszunkat szépíthetik, lehet kertünk mutatós szoliter növénye, ezen kívül cserjefolt és dekoratív sövény készülhet belőle. A virágzó fajtákból kialakított sövények feldobják az örökzöld sövények monoton hangulatát. Pompás látvány az előkertben egy járda mellett futó, egész nyáron virágzó díszcserje sövény. A lassú növésű, alacsony változatok szépen díszítenek, esetleg térelválasztásra, szeparálásra is alkalmasak. Ellenben a magasra növő, gyorsnövésű cserjék jól takarnak, port- és zajt fognak. Ha többfajta cserjéből készül a sövény, érdemes a hasonló növekedésűeket választani. Legtöbb fajtája virágával díszít (virágzó cserjék), mások a levelükkel (örökzöld és színeslevelű változatok), szép termésükkel (bogyós fajták). Nagyszerű kombináció a virágzó örökzöld cserje, mely egész évben levelével, tavasszal vagy nyáron virágával is díszít.
A megfelelő fajták kiválasztásához segítséget nyújtunk kertészeti árudáinkban, kérésére szaktanácsot adunk a növényekkel kapcsolatban, és nem utolsó sorban élőben is megtekintheti a növényeket. Fontos a fajták alapvető tulajdonságainak, igényeinek megismerése.


Ültetése


Az egyik leghálásabb feladat a kert különféle lombhullató és örökzöld cserjéinek kiválasztása és megtervezése.
A következő szempontok vezéreljenek bennünket ültetés előtt:
 • milyen céllal ültetünk, pl. takarás, díszítés, sövény
 • milyen adottságokkal rendelkezünk (talaj- és fényviszonyok)
 • mennyi időnk lesz gondozni (öntözés, metszés, permetezés)
Melyik fajtát válasszuk?
 • Válasszunk olyan növényt, mely egész évben vagy az év nagy részében kellemes látványt nyújt. Fontos a finom lombozat és a tetszetős alak. A szép virágdísz nagy ajándék, de kiválasztáskor nem feltétlen ez az elsődleges szempont. A szoliter cserjék színgazdagsága a levelektől, termésektől, virágoktól, de akár a kéregtől is származhat.
 • Válasszunk megfelelő alakú és méretű növényeket. Tágas felületbe ültetett apró bokor furcsa látványt nyújt, ugyanakkor egy kis területre telepített nagy növény sem mutat jól.
Fektessünk nagy hangsúlyt az optimális ültetési idő kiválasztására és a szakszerű telepítésre.

Ültetési ideje

Konténeres cserjéket majd egész évben ültethetünk kivéve a fagyos téli hónapokat, földlabdás lombhullató cserjék tavasszal és ősszel telepíthetők.

Ültetési távolsága

Az ültetési távolságot az adott fajta növekedése, valamint az ültetés célja határozza meg:
 • szoliter cserjéket 80-120 cm-re telepítsünk egymástól, fajtától függően
 • sövénycserjék távolsága 50-80 cm

Ültetési rendje

Végezzünk minőségi munkát. Készítsünk ki szerszámokat, tápanyagot, vizet. És ne siessünk, hiszen a minőségi munkához idő kell.
 • Növény előkészítése
  Vegyük ki a növényt a konténerből a gyökérzet megsértése nélkül. Földlabdás növényről nem kell eltávolítanunk a jutazsákot, mert nagyon hamar elbomlik, a tövénél lévő madzagot vágjuk csak ki.
 • Ültetőgödör elkészítése
  Ássuk ki a gyökérzet méretének 2-3-szorosát. A kiásott földet mozgassuk át, hogy finom porhanyós legyen. Tegyünk vissza az aljába egy kevés laza földet. Konténeres fajták ültetőgödre általában 40x40x40, földlabdás változatoké 80x80x80 cm alapterületű.
 • Tápanyag használata
  Kulcsfontosságú a tápanyag használata, mely javítja a talajéletet, segít a növény elindulásában. A gödör mélyére helyezzünk 1-2 lapát szerves trágyát (komposztált marhatrágya), hogy tápanyagot biztosítsunk növényeink számára, mely hosszú távú fejlődést biztosít.
 • Talajfertőtlenítő alkalmazása
  Tegyünk talajfertőtlenítőt is a gödörbe a gyökérzetet megrágó kártevők ellen. Leginkább por alakú formában kapható gázosodó anyag.
 • Növény gödörbe helyezése
  A trágyára helyezzünk porhanyós földet egészen addig, amíg a növény a gödörben olyan magasra kerül, ahogy a faiskolában volt. Ez lesz a növény ültetési mélysége.
 • Talaj tömörítése
  Kezdjük el lábbal tömöríteni a talajt óvatos taposással. Használjunk vizet a tömörítéshez, ami bemossa a talajt a gyökerekhez. Ezzel a művelettel az a célunk, hogy légmentes közeget képzzünk.
 • Öntözés
  Végül öntözzük be alaposan a növényt (beiszapolás).
növény előkészítése
növény
előkészítése
ültetőgödör elkészítése
ültetőgödör
elkészítése
tápanyag használata
tápanyag
használata
talajfertőtlenítő alkalmazása
talajfertőtlenítő
alkalmazása
növény gödörbe helyezése
növény gödörbe
helyezése
talaj tömörítése
talaj
tömörítése
öntözés
öntözés
 


Gondozása


A cserjék a díszkertek leglátványosabb és legtöbb figyelmet kapó elemei, ezért nagyon fontos, hogy szépen díszítsenek. A cserjenevelés egyike a legérdekesebb és leghálásabb feladatoknak a kertészkedés során. Okosan kell választani, megfelelően ültetni, majd helyesen metszeni.
A díszcserjék többsége igényes növény, folyamatos tápanyag-utánpótlással, rendszeres öntözéssel, szakszerű metszéssel és növényvédelemmel tartható meg a díszítő értéke.

Talajigénye és tápanyagigénye

A legtöbb cserje számára átlagos kerti talaj megfelelő, ám leginkább tápanyagban dús, humuszban gazdag talajon fejlődnek kielégítően.
Mint minden élő növény, tápanyagokat igényelnek ahhoz, hogy megfelelően fejlődjenek. Kiemelkedő fontosságú az ágak, levelek és gyökerek képzéséhez a nitrogén-foszfor-kálium együttes kijuttatása, amit a növények táplálékának is nevezünk.

A különféle tápanyagok áprilistól novemberig juttathatók ki:
 • szerves trágya ősszel
 • műtrágya tavasszal és ősszel
 • tápoldatok, lombtrágyák tavasztól őszig: a tápanyagok a levelekről könnyen felszívódnak a szállítórendszerbe, a növény gyorsan reagál, a gyökerek tevékenysége megélénkül

Fényigénye

Tervezéskor vegyük figyelembe a kert adottságait. Napos részre kerüljenek a sok napfényt igénylő virágzó és színeslevelű, továbbá a fagyérzékeny fajták. Félárnyékba, árnyékba örökzöld és árnyékkedvelő változatait telepítsünk.

Öntözése

A díszcserjék életében az ültetés és a teljes begyökeresedés közti időszak a legkritikusabb. Gondosan és időben ültetve gyorsan megerednek, azonban az első néhány év száraz tavaszi és nyári időszakaiban rendszeresen öntöznünk kell őket.
Öntözésre használjuk ki a kora reggeli vagy késő esti órákat, a növények ilyenkor hasznosítják a legjobban az öntözővizet. Praktikus megoldás automata öntözőrendszer kiépítése, segítségével mindig ugyanabban az időben a növényeknek optimális mennyiségű víz juttatható ki. A jól begyökerezett növények ideális időjárási és talajviszonyok mellett hosszú, egészséges életnek néznek elébe.

Téliesítése

Fordítsunk kellő figyelmet a fagyérzékeny növények téli védelmére. Ősz végén húzzunk földkupacot a tövükre, takarhatjuk még mulccsal, szalmával, falombbal.

Metszése

A sövénynek telepített lombhullató cserjék általában a kialakítás időszakában metszést igényelnek. A kialakult sövények, akár örökzöldek, akár lombhullatók, csak folyamatos, évente többszöri nyírással tartják meg megfelelő formájukat.

Metszés ideje:

Metszésére a tél vége a legmegfelelőbb időpont. Ilyenkor már láthatók a téli fagykárok és attól sem kell tartani, hogy a visszavágott ág, vagy vessző visszafagy. A tavasszal virágzó cserjéket (Forsythia, Chaenomeles, Jasminun nudiflorum) csak virágzás után metsszük, különben levágjuk az éves virágokat róla, a nyáron (Potentilla, Weigela) és ősszel virágzókat tél végén, tavasszal.

Metszés célja:
 • a gyenge részek eltávolítása, a vékony gallyak, beteg, sérült ágak lemetszése
 • a cserje alakítása, ez az egészséges, de nem kívánatos részek eltávolítását jelenti
 • évről évre szabályozni tudjuk a metszéssel a virágzás minőségét és mennyiségét

Permetezése

A betegségek megelőzése érdekében késő ősszel és kora tavasszal a gyümölcsfákkal együtt a lombhullató díszcserjék is kapjanak lemosó permetezést. Ezzel kiválthatunk több későbbi permetezést.

Őszi permetezés:

A kártevők elszaporodását leghatékonyabban az őszi lemosó permetezéssel előzhetjük meg. Az ősz beköszöntével egyre szükségesebbé válik ennek alkalmazása. Az őszi lemosó permetezés legideálisabb ideje a lombhullás, tehát a vegetációs időszak befejeződésekor van. Ennek az oka, hogy a lehulló lombokkal az áttelelő szaporító képletek is megsemmisíthetők: leveleken lévő spórák és áttelelő tojások.

Tavaszi permetezés:

Elhagyhatatlan a tél elmúltával, a fagymentes napokon végzendő kora tavaszi lemosó permetezés, amelynek segítségével jelentősen csökkenthetjük az áttelelő kártevők, kórokozók mennyiségét.
 
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!