Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Jegenyefenyő

Jegenyefenyő
Jegenyefenyő
A jegenyefenyő kifejezetten mutatós örökzöld fenyő. Az örökzöld fenyők az állandóságot, a kifogyhatatlan energiát, az életigenlést szimbolizálják, talán ezért is oly kedvelt növények.
A jegenyefenyő karcsú, tömött, általában igen nagyra nő. Tobozai felállók, 10-20 cm nagyságúak, éretten barna színűek, mely különlegessé teszi őket, látványos díszei a növénynek. A jegenyefenyők tobozai az időjáráshoz alkalmazkodnak: jó időben és a napsütésben kinyílnak, eső előtt borús időben pedig bezárulnak. Sajnos többnyire csak a már kifejlett, koros fenyőpéldányok fejlesztenek tömegesen toboztermést. Tűlevelei 2 sorban helyezkednek el az ágakon, ezért fésüsfenyő néven is ismert. Magjának beszerzése és nevelésük körülményes, ezért meglehetősen értékesek. Általánosságban elmondható, hogy igényes fajról van szó, magas páratartalmat, napos fekvést, jó vízgazdálkodású, magas káliumtartalmú talajt igényel. Rosszul viseli a légszennyezettséget, ennek okán leginkább magánházak parkjaiba javasolt. Jól tűri az árnyékot és az alacsony hőmérsékletet. Nagyobb kertek, parkok kiváló dísze. Különleges alakjának, dekoratív megjelenésének köszönhetően egyes fajtái nagy népszerűségnek örvendenek a karácsonyi időszakban. Az exkluzív példányokat fürkészők körében kedveltek a pendula (csüngő) és a pyramidalis (oszlopos növekedésű) fajták, egyedi színfoltjai a kertnek. Törpe változatai kiváló sziklakerti növények.
Milyen fajtát válasszunk?
Érdemes figyelembe venni a kert adottságait, gondolunk itt talaj- és fényviszonyokra, öntözési lehetőségekre. Nagyon fontos, hogy a növény majdani méretével tisztában legyünk, nehogy kinője a helyet és a későbbiekben ki kelljen vágni. Hazai talajokról származó, itteni klímán jól működő fajták a mi kertünkben is kétségkívül szépen fejlődnek. A mediterrán vidékekről származó fenyők kemény teleinket nem bírják. Terjedelmesebb fajtákat tervezzünk nagyobb térállásba, szűkebb helyek legjobb választása az oszlopos, törpe és csüngő változatok.
A növények ültetése témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!
A növények gondozása témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!

Fajták

Abies concolor - Kolorádói jegenyefenyő (Jelenleg nem kapható)

Abies concolor - Kolorádói jegenyefenyő
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
Tobozai 7-12 cm nagyságúak, zöldes vagy lilásszürkék. A magoncok közül a szép, szürkelevelű példányokat érdemes választani. Teljesen télálló.
- magassága: 20-40 méterre is megnőhet
- alakja: széles, kúpos koronájú fa
- színe: nagyon szép ezüstöskék
- növekedése: kifejezetten gyors növekedésű

Termőhely igény:
Enyhén savanyú talajon jobban fejlődik, a meszes talajt viszont nem kedveli. Az átültetést rosszul tűri, így alaposan gondoljuk meg, hova telepítjük.
- talajigény: szinte minden talajon megél, meghálálja az örökzöldek számára kifejlesztett tápanyagokat, tápoldatokat
- vízigény: átlagos, idős korban szárazságtűrő
- fényigény: napos fekvésbe kerüljön
- tápanyag utánpótlás: az ültetéskor kijuttatott tápanyag 1-2 évig hatékony, későbbiekben kapjon utánpótlást

Metszése: száraz ágak lemetszése, dupla vezérág esetén egyik ág lemetszése, kisebb alakítások

Permetezése:
aktuálisan jelentkező betegség esetén azonnal orvosoljuk a problémát, ez elkerülhető megelőző permetezésekkel 3-4 hetente

Felhasználása:
szép szoliter növény, látványos foltokban ültetve, más fajtákkal vegyítve, előkertben kifejezetten mutatós

Abies koreana - Koreai jegenyefenyő (Jelenleg nem kapható!)

Abies koreana - Koreai jegenyefenyő
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
Az egyik legszebb jegenyefenyő, mesés kék tobozaival ’hódít’, mely már a fiatal példányokon is megtalálható. Kezdetben piros tobozok jelennek meg a növényen, majd fokozatosan kékre színeződnek. Látványosak a fenyőágak a sok, felfele álló színes tobozzal.
- magassága: 8-15 m magas fenyő
- alakja: széles, kúpos koronájú
- színe: tűlevelei fénylő sötétzöldek, fonákja ezüstös
- növekedése: lassú növekedésű

Termőhely igény:
Mélyrétegű, jó vízgazdálkodású semleges vagy savanyú talajt kedveli.
- talajigény: jó minőségű, mészmentes, enyhén savanyú talajba kerüljön
- vízigény: vízigényes
- fényigény: napos vagy félárnyékos hely
- tápanyag utánpótlás: a lombszín megváltozása esetén juttassunk neki tápanyagot

Metszése:
téli fagyok után keletkező száraz ágak eltávolítása, minimális alakítások tavasztól késő nyárig végezhetők

Permetezése:
kórokozók megjelenése indokán felszívódó szerekkel a betegség megszűnéséig

Felhasználása:
csodás tobozaival díszítő szoliter- és csoportnövény, előkertek pompás dísze

Abies nordmanniana - Kaukázusi jegenyefenyő (Normand fenyő)

Abies nordmanniana - Kaukázusi jegenyefenyő (Normand fenyő)
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: 25.700,- Ft
Jellemzői:
Pompás alakja, szép színe és puha levelei miatt az egyik legnépszerűbb karácsonyfa típus. Tobozai 10-20 cm-esek, zöldek vagy lilászöldek, felfele rendezettek.
- magassága: 20-40 m
- alakja: széles, kúpos alakú
- színe: tűlevelei fénylő sötétzöldek, fonákján 2 ezüstfehér csíkkal
- növekedése: megfelelő környezetben gyors növekedésű

Termőhely igény:
Igényes növény, fagyra nem érzékeny, de mélyrétegű, jó vízgazdálkodású talajt igényel.
- talajigény: enyhén savanyú vagy átlagos
- vízigény: vízigényes
- fényigény: napos fekvésben szebben fejlődik
- tápanyag utánpótlás: évente adhatunk szerves trágyát, lombtrágyát a szebb fejlődés érdekében

Metszése:
kemény telek után fagyos ágak eltávolítása

Permetezése:
nem betegség fogékony, előforduló kártevők esetén alkalmazzunk ennek megfelelő növényvédelmet

Felhasználása:
dekoratív szoliter növény, csoportnövény, sűrű ágrendszere és szép zöld lombszíne miatt közkedvelt karácsonyfa, fenyősornak nagyon extravagáns, ágait koszorúkhoz használhatjuk


Ültetése


Ültetési idő:
földlabdás / konténeres fenyők ültetési ideje márciustól november végéig tart

Ültetési távolság:
növények közötti ideális távolság 2-3 m, növénysor esetén 1-1,5 m

Ültetés menete:
  • Szakszerű ültetéssel megalapozhatjuk növényünk egészséges fejlődését. Első lépésben készítsük elő az ültetőgödröt. A gödör szélessége és mélysége 2-3-szorosa legyen a földlabda méretének. A gödör talaját forgassuk át néhányszor, hogy minél porhanyósabb legyen a növény közege.
  • Helyezzünk tápanyagot a gödör aljába, ez legyen néhány lapát szerves trágya, melynek használata elengedhetetlen a növény optimális fejlődéséhez. Takarjuk be néhány cm vastag porhanyós földdel, hogy ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel.
  • Következő lépés az örökzöld gödörbe helyezése. Földlabdás növények telepítésénél a földlabdát borító jutazsákot nyugodtan a gyökérzeten hagyhatjuk, mivel talajban lebomló szerves anyagról van szó, ugyanakkor a már megindult gyökereket nem szakítjuk le.  A földlabdát összefogó madzagot érdemes megbontani és félrehúzni  a gyorsabb gyökerezés érdekében.  A fenyő minden esetben a faiskolai magasságába kerüljön, ne mélyebbre, ellenkező esetben növényünk befulladhat.
  • Tömörítsük a földet a növény körül, hogy ne maradjon levegős a talaj a gyökérzet körül. Lehetőleg vízzel együtt végezzük a tömörítést, ezzel egyúttal iszapoljuk (locsoljuk) is. Lábbal nagyon óvatosan rásegíthetünk a tömörítésre.
  • Öntözzük meg alaposan az elültetett örökzöldet. Ismételjük évszaknak, időjárásnak megfelelően, napi/heti gyakorisággal.


Gondozása


Öntözés:
Nagy hangsúlyt kell fektetnünk az öntözés fontosságára. Állandó és bőséges öntözésre van szükség a begyökerezési időszakban (ültetés utáni első 2 év) az optimális fejlődés eléréshez. Nyári hónapokban történő telepítésnél napi szinten öntözzük az elültetett növényt, főként laza, homokos talaj esetén. A locsolás ideje mindig kora reggel vagy késő este történjen, ilyenkor elkerülhető a napégés. Cserépbe, dézsába ültetett örökzöldeket még gyakrabban kell öntözni, sokkal hamarabb kiszárad a földjük. Csapadékban szegény télen, enyhe időben locsoljuk meg a növényeket, mert sok esetben nem kifagynak, hanem kiszáradnak.

Tápanyag-utánpótlás:
Az örökzöldek értékes növények, folyamatos tápanyag-utánpótlásra van szükségük, hogy megtartsák díszítő értéküket. Ez főként érvényes a cserépbe, edénybe ültetett növényekre. Maximálisan hatékony a növekedési időszakban kijuttatott lombtrágya (pl. Wuxal), melyet leveleiken, hajtásaikon keresztül vesznek fel. A lombozaton keresztül felvett tápelemek pótolják azt a tápanyaghiányt, melyet a gyökerek nem tudnak felvenni a talajból és elősegítik a gyökérnövekedést is. Kiváló eredmények érhetők el lassú lebomlású ültető tabletták használatával is. Gyakran előforduló probléma az örökzöld növényeknél a barnulás, beszáradás. Ezt elkerülhetjük örökzöld tápoldatok kijuttatásával, melyek magnézium tartalmukkal biztosítják növényeink élénk, üde színét. Kihangsúlyozhatjuk, hogy egy megfelelő termőhelyen élő, gondosan öntözött, kedvező mértékben trágyázott, tápanyagozott növény sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben!

Téliesítés:
Téli időszakban fiatal növényeink tövét falombbal, szalmával takarhatjuk, így nehezebben fagy át a talaj és nem szárad ki.
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!