A dió mindent tartalmaz, amire csak a szervezetnek szüksége lehet. Ásványi-anyagban, vitaminokban gazdag. A dióbél tartalmazza a legtöbb olajat, melyet az emberi szervezet maximálisan hasznosít. Mindezek alapján mondhatjuk, hogy a dió a tökéletes táplálék. Fogyasztása csökkenti a koleszterint a szervezetben, jótékony a szív- és érrendszeri problémákra. Összefoglalva, jó hatással van az egészséges ember szívére, agyára, idegeire, energiát ad, gátolja a rák kialakulását. Naponta néhány szem dióval megalapozhatjuk egészségünket.
Gyógynövényként is jelentős, levele, olaja hasznos különféle betegségek kezelésében. Fogyasztható magában, nyersen, valamint darálva tésztákba, süteményekbe, a cukrászat fő alapanyaga.
Legismertebb fajtái az oltott dióknak: a Milotai 10 és az Alsószentiváni 117, melyek papírhéjúak, nagy béltartalmúak, nagyon ízletesek. Az egyes diófa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
Fajták
Milotai 10
nagy, gömb alakú, könnyen törhető és tisztítható, héja sima, tetszetős, jó ízű, magas olajtartalmú, 50 -52% béltartalom, vékony héjú /papírhéjú/
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
termőképessége és gyümölcsminősége kiemelkedő
Érési ideje:
szeptember második fele
Porzói:
Alsószentiváni 117
Permetezése:
őszi-téli lemosó permetezések, előforduló betegség esetén növényvédelem
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés, minden évben 2x, téli metszés február-március, nyári metszés június-július
Felhasználása:
az egyik legtermékenyebb és legjobb minőségű fajta, elsősorban cukrászati felhasználás
Alsószentiváni 117 (Jelenleg nem kapható!)
nagy, könnyen törhető és tisztítható, 48-51%-os béltartalom, vékony héjú /papírhéjú/
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korai termőre fordulás, bőtermő, jó termésbiztonság
Érési ideje:
szeptember közepe-vége
Porzói:
Milotai 10
Permetezése:
őszi-téli lemosó permetezések, előforduló betegség esetén növényvédelem
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés, minden évben 2x, téli metszés február-március, nyári metszés június-július
Felhasználása:
elsősorban cukrászati felhasználás
Milotai kései (Jelenleg nem kapható!)
Ültetési ideje: szabadgyökerű fák kora tavasszal (február vége, március), konténeres/edényes fák egész évben nagy biztonsággal ültethetők a téli hónapok kivételével
Növény jellemzői:
- fáját középerős fejlődés jellemzi, eleinte felfelé törekvő, majd szétterülő koronát nevel
- a Milotai 10 anyai fajta minden jó tulajdonságát magában hordozza, sőt megbízhatóbb a termőképessége és termésminőség
- korán termőre fordul, fakadása késői, így a tavaszi fagyokat jól tűri, szüreti ideje kedvezően hosszú, a késői szüret ellenére hamar lezajlik a lombhullás, optimális a vesszők beérése, a fák téli felkészülése
Porzói: Milotai 10, Milotai bőtermő
Permetezése: lemosó permetezések ősszel és tél végén, gombás betegségek ellen növényvédelem felszívódó szerekkel
Metszése: - gyökérmetszés (csak szabadgyökerű fa esetén, vastagabb gyökerek pár cm-re való visszavágása, hajszálgyökerek maradnak)
- első 3 évben koronaalakítás (első évben erős visszavágás)
- következő években fiatalítás
Alsószentiváni kései (Jelenleg nem kapható!)
termése nagy, külső héja mutatós, világos színű, alakja hosszúkás, oldalról lapított gömb, 32-35 mm átmérőjű, tömege 11-13 g körüli, béltömege 7-7,5 g, a magbél arány 47-55%, papírhéjú, rendkívül könnyen törhető és tisztítható, héjas és megtisztított termése is kitűnő minőségű
Ültetési ideje: szabadgyökerű gyümölcsfa ültetési ideje ősz és kora tavasz, konténeres fákat márciustól november végéig ültethetünk
Növény jellemzői:
- fája erős növekedésű, felfelé törő, ritka koronát nevel
- az Alsószentiváni 117 anyai fajtához képest, nagyobb termőképességű, termésbiztonsága jelentősebb, valamint termésminősége is jobb
- későn virágzik, ezért téltűrő képessége, a vesszők beérése a hidegebb termőterületeken is kiváló, termőre fordulása igen korai, gazdagon terem
- erős növekedésű, felfelé törő, ritka koronát nevel
Porzói: Alsószentiváni 117
Permetezése: elengedhetetlenek az őszi és tél végi lemosó permetezések, kedvező tulajdonságainak köszönhetően a kártevőkkel, kórokozókkal szemben jól ellenáll
Metszése: ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása: a kiváló hazai dióbelet a cukrászat és a gasztronómia hasznosítja