Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Diófa

Diófa
Diófa
Kertjeink ékessége a diófa, mely nagyságával, tökéletes alakjával figyelmet követel magának. Árnyékában édes a nyári pihenés, beszélgetés tavasztól őszig. Bárhol megterem, szereti a tápanyagban dús, jó vízgazdálkodású talajt. Szélsőséges időjárási viszonyokra nem érzékeny. Szépségén kívül, értékes táplálék a termése, mely mindenkinek ajánlott, aki figyel az egészségére. Az utóbbi években a faiskolákban már elérhetőek az oltott diók, melyek korán termőre fordulnak, kisebb koronát nevelnek, és 100 %- ban fajtaazonosak.
A dió mindent tartalmaz, amire csak a szervezetnek szüksége lehet. Ásványi-anyagban, vitaminokban gazdag. A dióbél tartalmazza a legtöbb olajat, melyet az emberi szervezet maximálisan hasznosít. Mindezek alapján mondhatjuk, hogy a dió a tökéletes táplálék. Fogyasztása csökkenti a koleszterint a szervezetben, jótékony a szív- és érrendszeri problémákra. Összefoglalva, jó hatással van az egészséges ember szívére, agyára, idegeire, energiát ad, gátolja a rák kialakulását. Naponta néhány szem dióval megalapozhatjuk egészségünket.
Gyógynövényként is jelentős, levele, olaja hasznos különféle betegségek kezelésében. Fogyasztható magában, nyersen, valamint darálva tésztákba, süteményekbe, a cukrászat fő alapanyaga.
Legismertebb fajtái az oltott dióknak: a Milotai 10 és az Alsószentiváni 117, melyek papírhéjúak, nagy béltartalmúak, nagyon ízletesek. Az egyes diófa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!


Fajták

Milotai 10

Milotai 10 diófa
Árak
Apafai úti áruda:
Szabadgyökerű: - Ft
Konténeres: 7.500,- Ft
Böszörményi úti áruda:
Szabadgyökerű: - Ft
Konténeres: 7.500,- Ft
Gyümölcs jellemzői:
nagy, gömb alakú, könnyen törhető és tisztítható, héja sima, tetszetős, jó ízű, magas olajtartalmú, 50 -52% béltartalom, vékony héjú /papírhéjú/

Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig

Növény jellemzői:
termőképessége és gyümölcsminősége kiemelkedő

Érési ideje:
szeptember második fele

Porzói:
Alsószentiváni 117

Permetezése:
őszi-téli lemosó permetezések, előforduló betegség esetén növényvédelem

Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés, minden évben 2x, téli metszés február-március, nyári metszés június-július

Felhasználása:
az egyik legtermékenyebb és legjobb minőségű fajta, elsősorban cukrászati felhasználás

Alsószentiváni 117

Alsószentiváni 117 diófa
Árak
Apafai úti áruda:
Szabadgyökerű: - Ft
Konténeres: 7.500,- Ft
Böszörményi úti áruda:
Szabadgyökerű: - Ft
Konténeres: 7.500,- Ft
Gyümölcs jellemzői:
nagy, könnyen törhető és tisztítható, 48-51%-os béltartalom, vékony héjú /papírhéjú/

Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig

Növény jellemzői:
korai termőre fordulás, bőtermő, jó termésbiztonság

Érési ideje:
szeptember közepe-vége

Porzói:
Milotai 10

Permetezése:
őszi-téli lemosó permetezések, előforduló betegség esetén növényvédelem

Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés, minden évben 2x, téli metszés február-március, nyári metszés június-július

Felhasználása:
elsősorban cukrászati felhasználás

Milotai kései (Jelenleg nem kapható!)

Milotai kései diófa
Árak
Apafai úti áruda:
Szabadgyökerű: - Ft
Konténeres: - Ft
Böszörményi úti áruda:
Szabadgyökerű: - Ft
Konténeres: - Ft
Gyümölcs jellemzői: termése nagy, átmérője 32-36 mm, átlagos tömege 12-15 g, a bél tömege 6,5 g, a magbélarány 42-46%, héja szép sima, mutatós, nagyon könnyen tisztítható, papírhéjú, a magbél minősége a Milotai 10 szülő fajtától is sokkal jobb, mondhatni kifogástalan

Ültetési ideje: szabadgyökerű fák kora tavasszal (február vége, március), konténeres/edényes fák egész évben nagy biztonsággal ültethetők a téli hónapok kivételével

Növény jellemzői:

- fáját középerős fejlődés jellemzi, eleinte felfelé törekvő, majd szétterülő koronát nevel
- a Milotai 10 anyai fajta minden jó tulajdonságát magában hordozza, sőt megbízhatóbb a termőképessége és termésminőség
- korán termőre fordul, fakadása késői, ezért a tavaszi fagyokat jól tűri, szüreti ideje kedvezően hosszú, a késői szüret ellenére hamar lezajlik a lombhullás, optimális a vesszők beérése, a fák téli felkészülése

Érési ideje: október közepe

Porzói: Milotai 10, Milotai bőtermő

Permetezése: lemosó permetezések ősszel és tél végén, gombás betegségek ellen növényvédelem felszívódó szerekkel

Metszése:

- gyökérmetszés (csak szabadgyökerű fa esetén, vastagabb gyökerek pár cm-re való visszavágása, hajszálgyökerek maradnak)
- első 3 évben koronaalakítás (első évben erős visszavágás)
- következő években fiatalítás

Felhasználása:
házikerti és üzemi felhasználás, az értékes dióbelet elsősorban a gasztronómia hasznosítja

Alsószentiváni kései (Jelenleg nem kapható!)

Alsószentiváni kései diófa
Árak
Apafai úti áruda:
Szabadgyökerű: - Ft
Konténeres: - Ft
Böszörményi úti áruda:
Szabadgyökerű: - Ft
Konténeres: - Ft
Gyümölcs jellemzői:
termése nagy, külső héja mutatós, világos színű, alakja hosszúkás, oldalról lapított gömb, 32-35 mm átmérőjű, tömege 11-13 g körüli, béltömege 7-7,5 g, a magbél arány 47-55%, papírhéjú, rendkívül könnyen törhető és tisztítható, héjas és megtisztított termése is kitűnő minőségű

Ültetési ideje:
szabadgyökerű gyümölcsfa ültetési ideje ősz és kora tavasz, konténeres fákat márciustól november végéig ültethetünk

Növény jellemzői:

- fája erős növekedésű, felfelé törő, ritka koronát nevel
- az Alsószentiváni 117 anyai fajtához képest, nagyobb termőképességű, termésbiztonsága jelentősebb, valamint termésminősége is jobb
- későn virágzik, ezért téltűrő képessége, a vesszők beérése a hidegebb termőterületeken is kiváló, termőre fordulása igen korai, gazdagon terem
- erős növekedésű, felfelé törő, ritka koronát nevel

Érési ideje: szeptember közepe, második fele

Porzói: Alsószentiváni 117

Permetezése:
elengedhetetlenek az őszi és tél végi lemosó permetezések, kedvező tulajdonságainak köszönhetően a kártevőkkel, kórokozókkal szemben jól ellenáll

Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban

Felhasználása: a kiváló hazai dióbelet a cukrászat és a gasztronómia hasznosítja
Árudáink
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Böszörményi úti Áruda

Debrecen
Böszörményi út 144.

GPS: É 47.55335°, K 21.60835°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57346°, K 21.46531°