Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Bogyós cserjék

Bogyós cserjék
Bogyós cserjék
A bogyós cserjék terméssel rendelkező díszcserjék, melyek lehetnek lombhullatók, illetve örökzöldek. Az örökzöld bogyós cserjék dupla funkciót látnak el, levelükkel és termésükkel is díszítenek. A terméses cserjék ideje akkor jön el, amikor a tél beköszöntével eltűnnek a virágok és a levelek is a növényekről. A virágok után termést hoznak, mely egész télen látványos színfoltja a kertnek. A bogyós terméseket a madarak is nagyon kedvelik, ezért mindenképp telepítsünk néhány tövet, ha azt szeretnénk, hogy a madarak minden nap a kertbe látogassanak, és csodálhassuk őket. A terméssel rendelkező cserjék talaj iránt nem igényesek, ültethetjük napos, akár árnyékos területekre is. Természetesen tápanyagban és öntözésben gazdag talajon szebben díszlenek. Egyes fajtái magasra nőnek, ezért kiválóak sövénynek, míg mások talajtakarók, így tökéletes megoldást nyújtanak a talaj takarására.
Tervezzük meg úgy a kertünket, hogy az év minden hónapjában gyönyörködhessünk benne. Tavasztól őszig a sokféle virágzat és levélszín, ősztől tavaszig a bogyós cserjék változatos termése kápráztat el bennünket.
Télen kopár a kert? Vigyünk színt bele! Ha elég kreatívak vagyunk, a kert télen sem sivár. Válasszunk különböző színekben pompázó bogyós növényeket feldobva a kert hangulatát a zord időkben is. Elengedhetetlen megemlíteni a sövénynek kiváló tűztövis családot különböző színekben pompázó fajtáival és a talajtakarásra alkalmas madárbirs számtalan változatát.
A növények ültetése témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!
A növények gondozása témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!

Fajták

Pyracantha ’Red Column’ - Vörös termésű tűztövis (Jelenleg nem kapható!)

Pyracantha ’Red Column’ - Vörös termésű tűztövis
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
Rendszeresen és bőven termést hozó örökzöld díszcserje. Vörös termésében egész télen gyönyörködhetünk, mely a madarak kedvelt csemegéje. Nyírott sövényként szinte áthatolhatatlan falat alkot.
- magassága: 2-3 m
- alakja: erős növésű, sűrűn elágazó, felfelé törő ágakkal
- színe: levelei fényes sötétzöldek
- növekedése: kifejezetten gyors fejlődés jellemzi

Termőhely igény:
Nagyon edzett, a téli fagyokat jól viseli, igazi várostűrő díszcserje.
- talajigény: átlagos, kerti talaj
- vízigény: átlagos, ültetés utáni időszakban gyakran öntözzük
- fényigény: napos vagy félárnyékos hely
- tápanyag utánpótlás: nem igényel állandó utánpótlást

Metszése:
ahhoz, hogy hosszú távon intenzív növekedésű, bőséges termésű legyen, nagy hangsúlyt kell fektetnünk a metszésre, rendszeres alakítást igényel erős növekedése miatt

Permetezése:
betegségekkel szemben kifejezetten ellenálló, varasodásra nem érzékeny

Felhasználása:
felhasználása sokoldalú, elsősorban jól takaró, erős, áthatolhatatlan sövény készül belőle, szoliter növény, edényes növény szerepben is egyaránt tetszetős

Symphoricarpos x doorenbosii ’Magic Berry’ - Hóbogyó (Jelenleg nem kapható!)

Symphoricarpos x doorenbosii ’Magic Berry’ - Hóbogyó
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
A hóbogyó buja növekedésű, igénytelen cserje. Októberben tömegesen megjelenő, nagy bogyói hónapokig a cserjén maradnak. Élénk lilás-piros termései miatt nyári-őszi cserjecsoportokba jól beilleszthető.
- magassága: 1 m
- alakja: elálló ágú, szőrös hajtású cserje
- színe: széles, tojásdad, 2-3 cm-es, sötétzöld, fonáka világoszöld
- növekedése: középerős növekedés jellemzi

Termőhely igény:
Talajban nem válogat, jól tűri a téli fagyokat, igazi várostűrő cserje.
- talajigény: átlagos kerti talaj
- vízigény: normál öntözés
- fényigény: napos/félárnyékos hely is megfelelő számára
- tápanyag utánpótlás: nem igényel rendszeres utánpótlást

Metszése:
ahhoz, hogy hosszú távon jó növekedésű legyen, nagy hangsúlyt kell fektetnünk a metszésre, első években alakító, későbbi években fiatalító metszést alkalmazzunk

Permetezése:
kórokozókkal szemben abszolút toleráns, nem igényel növényvédelmet

Felhasználása:
kiváló egyedi növény, mutatós alacsony élősövény, termésével egész télen nagyszerű dísze a kertnek

Corylus avellana - Közönséges mogyoró

Corylus avellana - Közönséges mogyoró
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: 5.300-5.900 Ft
Jellemzői:
Kora tavaszi barkavirágzata és ízletes termése miatt közkedvelt lombhullató díszcserje. Magas termete, sűrű ágrendszere miatt kiváló sövényt alkot, mely jó por-, és zajfogó.
- magassága: 3-5 m
- alakja: terebélyes, sokágú bokorfa
- színe: levele 7-10 cm-es, ovális, fűrészes szélű, világoszöld
- növekedése: gyors

Termőhely igény:
Szinte bármilyen talajon megél, jó fagy-, és várostűrő.
- talajigény: átlagos talaj
- vízigény: átlagos vízigényű, idősebb korában szárazságtűrő
- fényigény: napos vagy félárnyékos helyre ültessük
- tápanyag utánpótlás: nincs szükség állandó utánpótlásra, de természetesen meghálálja a tápanyagot

Metszése:
ahhoz, hogy hosszú távon intenzív növekedésű, bőséges termésű legyen, nagy hangsúlyt kell fektetnünk a metszésre, első években alakító, későbbi években fiatalító metszést alkalmazzunk, formáljunk szellős, laza ágrendszerű növényt

Permetezése:
edzett, igénytelen cserje, betegségekre nem fogékony

Felhasználása:
tökéletes megoldás nagy, takaró cserjének, gyorsnövésű, strapabíró sövény alakítható belőle, utak mellé ideális porfogó

Ilex x meserveae ’Blue Princess’ - Kékeslevelű örökzöld magyal (Jelenleg nem kapható!)

Ilex x meserveae ’Blue Princess’ - Kékeslevelű örökzöld magyal
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői: A közönséges magyal könnyen felismerhető fényes, sötétzöld, szúrós leveleiről és piros bogyós terméséről. Lassú növekedésű, hosszú évek során válik fatermetűvé, párás körülmények között a legszebb. Különleges alakja, levelei és termése miatt a kert előkelő fekvésébe való.
- alakja: 2-3 méter magas, széles kúp alakú vagy terebélyesedő, sűrűn elágazó cserje
- színe: örökzöld, télen is megtartja 3-5 cm-es, kissé szúrós, hullámos szélű, kékeszöld leveleit
- növekedése: lassú növekedésű
-virágzási idő: nőivarú, virágai krém-fehérek, május-júniusban nyílnak, melyekből őszre piros termések képződnek

Termőhely igény:
Megfelelő ápolás mellett hosszú távon a kert dísze lehet. Nagyobb tövek rosszul viselik az átültetést, ezért jól válasszuk meg a helyét.
- talajigény: tápdús, humuszos kerti talaj
- vízigény: átlagos, jó vízgazdálkodású talaj
- fényigény: félárnyékos és árnyékos helyen is fejlődnek
- tápanyag utánpótlás: tápanyagban bővelkedő talajokon mutat szép fejlődést

Metszése:
a sövényt tavasszal, szoliter növényeket nyáron nyírjuk vissza, ha szükséges, megfelelő körülmények között az erősebb visszametszést is elviseli

Permetezése:
betegségekkel szemben kifejezetten ellenálló, előforduló kártevők ellen alkalmazzunk rovarölős permetezést

Felhasználása:
felhasználása sokoldalú, szoliter növény, sövénycserje, dekoratív edényes örökzöld növény


Ültetése


Ültetési idő:
a konténeres növények ültetési ideje kihúzódik, tavasztól egészen ősz végéig

Ültetési távolság:
a tőtávolság szolitereknél 1-2 m, sövényt alakítva 50-80 cm

Ültetés menete:
Amennyiben a megvásárolt növényt nem tudjuk elültetni 1-2 napig, elsősorban a tavaszi-nyári szezonban, gondoskodjunk a következőkről: helyezzük árnyékba, öntözzük be alaposan, míg nem kerülnek a földbe.
  • Kezdjük az alapokkal, ami nem más, mint a helyes ültetőgödör kialakítása. Méreteivel ne fukarkodjunk. Helytelen megoldás, amikor a gyökérzet éppen belefér a mélyedésbe! A gödör mélysége és szélessége minimum 2-3-szorosa legyen a gyökérzet méretének. Talaját forgassuk át néhányszor a minél porhanyósabb állag elérése érdekében.
  • Talajjavító közegként kerüljön egy kevés érett szerves trágya a gödör aljára, ezzel serkentjük a növény számára a talajéletet. Szórjunk talajfertőtlenítőt is a gödörbe, mely megvédi a gyökérzetet a kártevőktől.  Hintsünk rá egy kis mennyiségű porhanyós földet, hogy ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel.
  • Vegyük le a konténert a gyökérzetről. Figyeljünk arra, hogy olyan növényt vásároljunk, amely tökéletesen be van gyökerezve, azaz egy mozdulattal kicsúszik az edényből. Ezután helyezzük a növényt a gödörbe. Az optimális ültetési magasság, amikor a földlabda/gyökérzet nem látszik ki.
  • Következő lépés a talajszint feltöltése. A művelet közben tömörítsük talajt a növény körül, hogy ne maradjon levegős. Legjobb, ha mindezt vízzel együtt végezzük, egyúttal iszapoljuk is gondosan.li>


Gondozása


Öntözés:
A növény életében a szakszerű ültetést a rendszeres és bőséges öntözés követi, mely szintén előfeltétele a garantált eredésnek. Különösen nagy odafigyelést igényel az első 1-2 évben, a begyökerezési folyamat alatt. A gyakori öntözés hiánya a növény elpusztulását is eredményezheti! Nyári telepítésnél napi szinten öntözzük az elültetett növényt, főként laza, homokos talaj esetén. A legideálisabb öntözési idő a kora reggeli és késő esti órák a nyári forró hónapokban. A nyári forróságban ilyenkor tudják a legjobban hasznosítani a növények a vizet.  Igyekezzünk a szabadföldi növényekhez locsolótömlőt, a balkonládákhoz, cserepekhez öntözőkannát használni, így biztosan elegendő mennyiséget jutattunk ki. Csapadékszegény télen, enyhe időben locsoljuk meg a töveket, mert sok esetben nem kifagynak, hanem kiszáradnak.

Tápanyag-utánpótlás:
Ha azt szeretnénk, hogy növényeink hosszú távon egészségesek, jó növekedésűek legyenek, biztosítanunk kell számukra a folyamatos tápanyag-ellátást.  Kimondottan eredményes a vegetatív időszakban kijuttatott lombtrágya (pl. Wuxal), melyet leveleiken, hajtásaikon keresztül vesznek fel.  A lombozaton keresztül felvett tápelemek pótolják azt a tápanyaghiányt, melyet a gyökerek nem tudnak felvenni a talajból és elősegítik a gyökérfejlődést is. Tavasszal és ősszel juttassunk ki műtrágyákat, hasznos mikro- és makroelemekkel látják el a növényeket. Fontos leszögeznünk, hogy egy optimális termőhelyen élő, tisztességesen öntözött, kedvező mértékben trágyázott, tápanyagozott növény sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben!

Téliesítés:
Téli fagyok előtt a fiatalabb, továbbá a fagyérzékeny növények tövére húzzunk földkupacot, mely megvédi a kifagyástól. Falombot, szalmát is használhatunk téli védelemre.
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!