A meggyfa szinte minden talajtípuson eredményesen termeszthető. Felhasználása sokoldalú. Fájából jó minőségű bútorfa készül, levele, gyümölcshúsa kiváló gyógyszeralapanyag.
Díszfaként is említhetjük, hisz virágzás idején mesés látványt nyújt.
A meggy sokoldalú felhasználhatósága miatt nagyon kedvelt és keresett gyümölcs. Kiemelkedő beltartalmi értékei vannak, így a legerősebb antioxidánsként számon tartott gyümölcs, gyulladáscsökkentő hatással bír. Nem csoda, hogy a legnagyobb mennyiségben meggyből készül lé, hiszen a legfestőbb levű vitaminforrás. A gyümölcs bordó színét adó anyag pompás vértisztító, vízhajtó, anyagcsere-serkentő, erősíti az immunrendszert.
Fogyaszthatjuk nyersen, aszalva, süteménybe, befőttként, szörp, lé, bor készítésére is alkalmas. Az érett meggy sokáig megőrzi frissességét és jó állagát, ezáltal hosszabb ideig hasznosítható. Jól fagyasztható, ebben az állapotában sem lép fel minőségi károsodás. A gyümölcs jól párosítható a gasztronómiában étcsokoládéval, burgonyával, túróval, joghurttal, vajjal, mézzel, fahéjjal, mandulával.
Hazai meggyfa fajtáink közül csupán a Pándy meggy önmeddő, a többi fajta öntermékeny. A legismertebb és legkedveltebb fajták, a nagygyümölcsű Érdi bőtermő, a Pándyhoz hasonló Debreceni bőtermő, a befőzésre kiválóan alkalmas, keményebb húsú Kántorjánosi, a gazdagon, fürtösen termő Újfehértói fürtös, a rezisztens, moníliára nem fogékony Csengődi, valamint a kifejezetten édes Érdi jubileum. Az egyes meggyfa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
Díszfaként is említhetjük, hisz virágzás idején mesés látványt nyújt.
A meggy sokoldalú felhasználhatósága miatt nagyon kedvelt és keresett gyümölcs. Kiemelkedő beltartalmi értékei vannak, így a legerősebb antioxidánsként számon tartott gyümölcs, gyulladáscsökkentő hatással bír. Nem csoda, hogy a legnagyobb mennyiségben meggyből készül lé, hiszen a legfestőbb levű vitaminforrás. A gyümölcs bordó színét adó anyag pompás vértisztító, vízhajtó, anyagcsere-serkentő, erősíti az immunrendszert.
Fogyaszthatjuk nyersen, aszalva, süteménybe, befőttként, szörp, lé, bor készítésére is alkalmas. Az érett meggy sokáig megőrzi frissességét és jó állagát, ezáltal hosszabb ideig hasznosítható. Jól fagyasztható, ebben az állapotában sem lép fel minőségi károsodás. A gyümölcs jól párosítható a gasztronómiában étcsokoládéval, burgonyával, túróval, joghurttal, vajjal, mézzel, fahéjjal, mandulával.
Hazai meggyfa fajtáink közül csupán a Pándy meggy önmeddő, a többi fajta öntermékeny. A legismertebb és legkedveltebb fajták, a nagygyümölcsű Érdi bőtermő, a Pándyhoz hasonló Debreceni bőtermő, a befőzésre kiválóan alkalmas, keményebb húsú Kántorjánosi, a gazdagon, fürtösen termő Újfehértói fürtös, a rezisztens, moníliára nem fogékony Csengődi, valamint a kifejezetten édes Érdi jubileum. Az egyes meggyfa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!
Fajták
Csengődi (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, színe kárminpiros, héja középvastag, fénylő, rostos, bőlevű, magja kicsi
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
termőképessége igen jelentős, erős növekedésű, fontos tulajdonsága, hogy a moníliával szemben rezisztens!
Érési ideje:
június eleje
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
nem betegségérzékeny, rezisztens fajta, őszi-téli lemosó permetezések elegendőek
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás
középnagy, színe kárminpiros, héja középvastag, fénylő, rostos, bőlevű, magja kicsi
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
termőképessége igen jelentős, erős növekedésű, fontos tulajdonsága, hogy a moníliával szemben rezisztens!
Érési ideje:
június eleje
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
nem betegségérzékeny, rezisztens fajta, őszi-téli lemosó permetezések elegendőek
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás
Érdi bőtermő (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy vagy nagy, fénylő sötét kárminpiros, igen mutatós, húsa középkemény, finoman rostos, bőlevű, íze kellemesen édes-savas, harmonikus
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
bőtermő, rendszeresen terem, korai termőre fordulás
Érési ideje: június eleje
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
üvegmeggy típusú gyümölcse minden jellegű felhasználásra alkalmas, így friss fogyasztás, lé, befőtt, fagyasztás, kiválóan hasznosítható
középnagy vagy nagy, fénylő sötét kárminpiros, igen mutatós, húsa középkemény, finoman rostos, bőlevű, íze kellemesen édes-savas, harmonikus
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
bőtermő, rendszeresen terem, korai termőre fordulás
Érési ideje: június eleje
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
üvegmeggy típusú gyümölcse minden jellegű felhasználásra alkalmas, így friss fogyasztás, lé, befőtt, fagyasztás, kiválóan hasznosítható
Érdi jubileum (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, éretten feketés bordópiros, fénylő, húsa kemény, kiemelkedően finom, savas-édes, fűszeres
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedés, tavaszi fagyokra alig érzékeny
Érési ideje:
június második fele, akár 3 hétig fán tartható
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, konzerv, fagyasztott gyümölcs, gyümölcslé, dzsem készítés
középnagy, éretten feketés bordópiros, fénylő, húsa kemény, kiemelkedően finom, savas-édes, fűszeres
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedés, tavaszi fagyokra alig érzékeny
Érési ideje:
június második fele, akár 3 hétig fán tartható
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, konzerv, fagyasztott gyümölcs, gyümölcslé, dzsem készítés
Cigánymeggy 404 (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
kicsi, sötétbordóra érő, húsa liláspiros, lé színe sötétvörös, erősen festő!
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedés, betegségekkel szemben jól ellenáll, téli fagyokat jól tűri, a
Pándy meggy fő pollenadója
Érési ideje:
június közepe
Porzói:
öntermékeny, jó termékenyítőképesség
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
elsősorban légyártásra alkalmas
kicsi, sötétbordóra érő, húsa liláspiros, lé színe sötétvörös, erősen festő!
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedés, betegségekkel szemben jól ellenáll, téli fagyokat jól tűri, a
Pándy meggy fő pollenadója
Érési ideje:
június közepe
Porzói:
öntermékeny, jó termékenyítőképesség
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
elsősorban légyártásra alkalmas
Debreceni bőtermő
Gyümölcs jellemzői:
középnagy vagy nagy, gömbölyű, héja sötétpiros, fénylő, húsa piros
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedés, tömör korona, korán termőre fordul, jó termőképesség
Érési ideje:
július eleje-közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztásra, befőttnek, fagyasztásra is alkalmas
középnagy vagy nagy, gömbölyű, héja sötétpiros, fénylő, húsa piros
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedés, tömör korona, korán termőre fordul, jó termőképesség
Érési ideje:
július eleje-közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztásra, befőttnek, fagyasztásra is alkalmas
Újfehértói fürtös (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy vagy nagy, héja sötét bordópiros, húsa kemény, íze harmonikusan savas-édes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korai termőre fordulás, bőtermő, jó téltűrés
Érési ideje:
július eleje-közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, ipari feldolgozás, gyors fagyasztás
középnagy vagy nagy, héja sötét bordópiros, húsa kemény, íze harmonikusan savas-édes
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
korai termőre fordulás, bőtermő, jó téltűrés
Érési ideje:
július eleje-közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, ipari feldolgozás, gyors fagyasztás
Kántorjánosi 3 (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, színe bordópiros, húsa piros, közepes festőlevű, kemény, repedésre nem hajlamos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
rendszeresen, bőven terem
Érési ideje:
július eleje-közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, ipari feldolgozás, gyors fagyasztás
középnagy, színe bordópiros, húsa piros, közepes festőlevű, kemény, repedésre nem hajlamos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
rendszeresen, bőven terem
Érési ideje:
július eleje-közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, ipari feldolgozás, gyors fagyasztás
Cigánymeggy 7
Gyümölcs jellemzői:
kicsi, gömbölyded, héja sötétpiros, fénylő, sötétpiros, középkemény húsa lédús és kifejezetten festő levű,, íze savas, éretten édes, kőmagja kicsi
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája középerős növekedésű,, ágai csüngők, rendkívül bőven és biztonságosan terem, korán termőre fordul, közepes virágzású. Géppel könnyen szüretelhető.
Érési ideje: június végén érik, pár nappal a Pándy előtt
Porzói:
öntermékeny, jó porzó
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, hűtőipar, gyümölcse főként feldolgozásra alkalmas (dzsem, gyümölcslé)
kicsi, gömbölyded, héja sötétpiros, fénylő, sötétpiros, középkemény húsa lédús és kifejezetten festő levű,, íze savas, éretten édes, kőmagja kicsi
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája középerős növekedésű,, ágai csüngők, rendkívül bőven és biztonságosan terem, korán termőre fordul, közepes virágzású. Géppel könnyen szüretelhető.
Érési ideje: június végén érik, pár nappal a Pándy előtt
Porzói:
öntermékeny, jó porzó
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, hűtőipar, gyümölcse főként feldolgozásra alkalmas (dzsem, gyümölcslé)
Meteor korai (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy termésű, kissé lapított gömb alakú, héja sötétbordó, húsa középkemény, finoman rostos, lédús, festő levű, kellemesen savas-édes, rövid kocsányú, magja kicsi
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedés jellemzi, ritka koronát nevel, felkopaszodásra nem hajlamos. Középkorán és hosszan virágzik.
Érési ideje: június első hete
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, étkezési felhasználás
középnagy termésű, kissé lapított gömb alakú, héja sötétbordó, húsa középkemény, finoman rostos, lédús, festő levű, kellemesen savas-édes, rövid kocsányú, magja kicsi
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerős növekedés jellemzi, ritka koronát nevel, felkopaszodásra nem hajlamos. Középkorán és hosszan virágzik.
Érési ideje: június első hete
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, étkezési felhasználás
Pándy 48 (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
termése nagy- igen nagy, erős héja bordópiros, fénylő, húsa piros, bőlevű, erősen savas, édes, jellegzetes zamatú, enyhén festőlevű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
közepesnél erőteljesebb növekedésű, koronája felfelé törő. Porzókkal együtt ültetve jól terem. Virágrügyei és virágai fagytűrők! Géppel kiválóan szüretelhető.
Érési ideje: június vége
Porzói:
Cigánymeggy klónok (Cigánymeggy C.7, Cigánymeggy C.404)
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési, ipari feldolgozás
termése nagy- igen nagy, erős héja bordópiros, fénylő, húsa piros, bőlevű, erősen savas, édes, jellegzetes zamatú, enyhén festőlevű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Növény jellemzői:
közepesnél erőteljesebb növekedésű, koronája felfelé törő. Porzókkal együtt ültetve jól terem. Virágrügyei és virágai fagytűrők! Géppel kiválóan szüretelhető.
Érési ideje: június vége
Porzói:
Cigánymeggy klónok (Cigánymeggy C.7, Cigánymeggy C.404)
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési, ipari feldolgozás