A naspolya fa kistermetű fácska vagy nagyobb bokor, mely kettős hasznosítású. Mindenképp ültessünk egy ilyen fát kertünkbe. Egyrészt mert gyümölcstermő növény, másrészt nagyon szép díszcserje, mely májusban fehér virágaival örvendeztet meg bennünket.
Kevés rutinnal rendelkező kertbarátok is sikerüket lelhetik benne, hiszen ez fa nem igényel különösebb törődést, jól bírja a hideget, a tavaszi fagyokat, és a kártevők sem nagyon támadják.
A naspolya frissen leszedve kemény, élvezhetetlen. Íze akkor válik élvezhetővé, ha egyszer vagy kétszer megcsípi a dér, melynek hatására meglágyul, és édesebb lesz. Így válik hideg téli esték kedvelt gyümölcsévé. Szüretelési ideje október vége, november eleje.
Gyógynövényként is tekinthetünk rá, mert nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, tápanyagokat, különösen tápláló gyümölcs. Az almatermésűek között C-vitaminban ez a fura gyümölcs a leggazdagabb. Erős antioxidáns hatása miatt serkenti természetes védekező rendszerünket.
És hogy milyen különlegességeket készíthetünk belőle? Párolva süteményekhez adhatjuk, lekvár, zselé vagy gyümölcslé, sőt naspolyasajt és naspolyabor is készíthető belőle. Kifejezetten dekoratív gyümölcs, ezáltal gyümölcstálak pompás dísze lehet, akár a karácsonyfára fel lehet függeszteni. Az egyes naspolya fa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
Kevés rutinnal rendelkező kertbarátok is sikerüket lelhetik benne, hiszen ez fa nem igényel különösebb törődést, jól bírja a hideget, a tavaszi fagyokat, és a kártevők sem nagyon támadják.
A naspolya frissen leszedve kemény, élvezhetetlen. Íze akkor válik élvezhetővé, ha egyszer vagy kétszer megcsípi a dér, melynek hatására meglágyul, és édesebb lesz. Így válik hideg téli esték kedvelt gyümölcsévé. Szüretelési ideje október vége, november eleje.
Gyógynövényként is tekinthetünk rá, mert nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, tápanyagokat, különösen tápláló gyümölcs. Az almatermésűek között C-vitaminban ez a fura gyümölcs a leggazdagabb. Erős antioxidáns hatása miatt serkenti természetes védekező rendszerünket.
És hogy milyen különlegességeket készíthetünk belőle? Párolva süteményekhez adhatjuk, lekvár, zselé vagy gyümölcslé, sőt naspolyasajt és naspolyabor is készíthető belőle. Kifejezetten dekoratív gyümölcs, ezáltal gyümölcstálak pompás dísze lehet, akár a karácsonyfára fel lehet függeszteni. Az egyes naspolya fa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!
Fajták
Hollandi óriás
Gyümölcs jellemzői:
igen nagy, a csésze és a kocsány felől erősen lapított gömb alakú, tömege kb. 50 g, héja világosbarna, a napos oldalán pirosas bemosással, húsa enyhén leves, szemcsés, magvai nagyok, szélesek, vastagok
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű változata március-április, illetve október-november
- konténeres márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középnagy fa,szétterülő, középerős növekedés, vesszői vastagok, hullámos-ívesek, gyengén ágazódnak el, levelei igen nagyok, élénkzöldek, lehajlók, szép sűrű lombozatot képez
Érési ideje: november közepe, vége (januárig fogyasztható)
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
betegségre nem fogékony, téli lemosó permetezéssel a betegségek nagy része megelőzhető, január-február hónapban történjen
Metszése:
első évben törzsmagasság beállítása, következő években a felnyurgult ágak visszametszése, sérült, száraz ágak tőből eltávolítása elengedhetetlen megelőzve a tűzelhalást
Felhasználása:
friss fogyasztás, lekvár, sajt, szószok
igen nagy, a csésze és a kocsány felől erősen lapított gömb alakú, tömege kb. 50 g, héja világosbarna, a napos oldalán pirosas bemosással, húsa enyhén leves, szemcsés, magvai nagyok, szélesek, vastagok
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű változata március-április, illetve október-november
- konténeres márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középnagy fa,szétterülő, középerős növekedés, vesszői vastagok, hullámos-ívesek, gyengén ágazódnak el, levelei igen nagyok, élénkzöldek, lehajlók, szép sűrű lombozatot képez
Érési ideje: november közepe, vége (januárig fogyasztható)
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
betegségre nem fogékony, téli lemosó permetezéssel a betegségek nagy része megelőzhető, január-február hónapban történjen
Metszése:
első évben törzsmagasság beállítása, következő években a felnyurgult ágak visszametszése, sérült, száraz ágak tőből eltávolítása elengedhetetlen megelőzve a tűzelhalást
Felhasználása:
friss fogyasztás, lekvár, sajt, szószok
Szentesi rózsa (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
nagyon mutatós, szabályos körte alakú, a csészeüreg közelében a legszélesebb, onnan kúposan keskenyedik a kocsány felé, tömege kb. 20-30 g, héja zöldes- vagy sárgásbarna, megérve szürkésbarna, enyhén molyhos, magvai kicsik, megnyúltak, nagyon finom zamatú
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű változata március-április, illetve október-november
- konténeres márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerő növekedés, kissé széthajló, laza korona, vesszői vékonyak, egyenesek, levelei kicsik, csavarodottak, a levélnyél rövid, pálhalevelei nagyok
Érési ideje: október végétől decemberig fogyasztható
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
betegségre nem fogékony, téli lemosó permetezéssel a betegségek nagy része megelőzhető, január-február hónapban történjen
Metszése:
metszés első évben törzsmagasság beállítása céljából, következő években a felnyurgult ágak visszametszése, sérült, száraz ágak tőből eltávolítása elengedhetetlen megelőzve a tűzelhalást
Felhasználása:
friss fogyasztás, lekvár, sajt, szószok
nagyon mutatós, szabályos körte alakú, a csészeüreg közelében a legszélesebb, onnan kúposan keskenyedik a kocsány felé, tömege kb. 20-30 g, héja zöldes- vagy sárgásbarna, megérve szürkésbarna, enyhén molyhos, magvai kicsik, megnyúltak, nagyon finom zamatú
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű változata március-április, illetve október-november
- konténeres márciustól novemberig
Növény jellemzői:
középerő növekedés, kissé széthajló, laza korona, vesszői vékonyak, egyenesek, levelei kicsik, csavarodottak, a levélnyél rövid, pálhalevelei nagyok
Érési ideje: október végétől decemberig fogyasztható
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
betegségre nem fogékony, téli lemosó permetezéssel a betegségek nagy része megelőzhető, január-február hónapban történjen
Metszése:
metszés első évben törzsmagasság beállítása céljából, következő években a felnyurgult ágak visszametszése, sérült, száraz ágak tőből eltávolítása elengedhetetlen megelőzve a tűzelhalást
Felhasználása:
friss fogyasztás, lekvár, sajt, szószok