Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Sövénytuja

Sövénytuja
Sövénytuja
A sövénytuja gyorsan növekszik, és jól bírja a nyírást. Ezen tuják sűrűn egy vonalban történő ültetése néhány év alatt sövényt képez. Egy szépen kialakított sövény felfogja a szelet, a zajt, a port. Emellett árnyékot ad, beláthatatlanná teszi a kertet, védelmet nyújt egész évben. Mielőtt sövénytuját ültetnénk, gondoljuk át, milyen célja van a telepítésnek, mit szeretnék elérni vele.

Egy sövény funkciói a következők lehetnek: - Takarás: akkor alkalmazzuk, ha nem szeretnénk, hogy az utcáról belátás legyen a kertünkre, illetve a szomszédok felől szeretnénk elzárást. - Elkülönítés, elválasztás: itt a célunk, hogy egyes kertrészleteket elkülönítsünk egymástól, pl. játszóteret virágágyástól.

Takaráshoz válasszuk a gyorsnövésű sövénytujákat, melyek egyben magasra is nőnek. Elválasztáshoz nyugodtan használhatjuk az alacsonyabb, lassabb növésű fajtákat is, ha nem a magasság a fontos. A sövénytuja fajtáinak kiválasztásához vegyük figyelembe, a beültetendő terület méretét, a fény- és vízviszonyat, talajadottságokat. Továbbá fontos eldöntenünk, hogy milyen magas, illetve széles sövényt szeretnénk valamint, hogy nyírott vagy nyíratlan változatot tervezünk-e.
A növények ültetése témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!
A növények gondozása témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!

Fajták

Thuja occidentalis ’Brabant’ - Zöld nyugati tuja (Jelenleg nem kapható!)

Thuja occidentalis ’Brabant’ - Zöld nyugati tuja
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
Fiatalon laza, később zártabb, kúpalakú örökzöld növény. Pikkelylevelei világoszöldek, szélesek, télen kissé megbarnulnak.
- magassága: 5-7 m magasra nő meg
- alakja: kúp alakú
- színe: világoszöld
- növekedése: gyorsan nő, ezért gyakori metszésre van szükség, évi növekedése kb. 50 cm

Termőhely igény:
Tápanyagban, öntözésben gazdag talajon jobban fejlődik, téltűrő, jól viseli a kemény teleket is.
- talajigény: talajban nem válogat, enyhén savanyú talajt, tápanyagot meghálálja
- vízigény: átlagos vízigényű, az ültetés utáni 1-2 évben gyakrabban öntözzük, ha intenzívebb növekedést szeretnénk elérni
- fényigény: napos vagy félárnyékos fekvés ideális számára
- tápanyag utánpótlás: a sövénytuják is meghálálják, ha évente kapnak valamilyen tápanyagot, így szerves trágyát, műtrágyát

Metszése: A sövénytuja nyírása tavasszal a fagyok elmúltával, valamint  nyáron történjen akár 2-3-szor.  Minél gyakrabban nyírjuk, annál szebb, tömörebb a sövényünk. Későbbre ne halasszuk a hajtások biztonságos beérése miatt.

Permetezése: ajánlott a megelőző permetezés 3-4 hetente, ezáltal elkerülhetjük a betegségeket, amiket később már nehezebb orvosolni

Felhasználása:
elsősorban nyírott vagy nyíratlan sövényként a leghasznosabb, ám szoliter növényként is jól funkcionál, pl. jól takar

Thuja occidentalis ’Malonyana’ - Malonyai tuja (Jelenleg nem kapható!)

Thuja occidentalis ’Malonyana’ - Malonyai tuja
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
Nagyon szép, oszlop alakú örökzöld növény. Pikkelylevelei világoszöldek. Fiatalon hajtásrendszere ritkább, idősebb korára besűrűsödik.
- magassága: 4-8 m-re megnövő fajta
- alakja: oszlopos, felfele törekvő
- színe: világoszöld
- növekedése: közepes növekedésű, évről évre szépen fejlődik

Termőhely igény:
Tápanyagos, jó vízgazdálkodású táptalajon jobban és szebben fejlődik.
- talajigény: átlagos vagy enyhén savanyú
- vízigény: átlagos vízigényű, az ültetés utáni 1-2 évben gyakrabban öntözzük, főleg forró nyarakon
- fényigény: napos és félárnyékos helyen is szépen fejlődik
- tápanyag utánpótlás: ültetéskor mindenképp juttassunk tápanyagot növényünknek, leginkább szerves trágyát, későbbiekben műtrágyával, örökzöld tápoldattal, lombtrágyával szépíthetjük

Metszése:
meghálálja az évi 2-3 metszést, melyre tavasszal és nyáron kerüljön sor. A rendszeres nyírás által a sövény dúsabb, vastagabb lesz, színe jóval üdébb.

Permetezése:
érdemes a betegségek megelőzése érdekében 3-4 hetente felszívódó szereket alkalmazni

Felhasználása:
felhasználható önálló növényként, kiváló sövénynövény, dézsás növény lehet belőle erkélyeken, teraszokon


Ültetése


Ültetési idő:
közel egész évben, tavasztól késő őszig telepíthető

Ültetési távolság:
önálló növények esetén 1,2-2 m, sövényt létrehozva 80-100 cm-t érdemes elhagyni a növények között

Ültetés menete:
Célszerű előre kihelyezni a növényeket a talajra, mely segítségével vizuális képet kapunk leendő sövényünk kinézetéről.
  • A növények mennyiségétől függően alkalmazhatunk gödör, illetve árokásást. Sok növény ültetésekor praktikus az árok kialakítása, mely gyorsítja az ültetési folyamatot. Első lépésben készítsük elő az ültetőgödröt vagy árkot. A gödör szélessége és mélysége 2-3-szorosa legyen a gyökérzet méretének. A gödör talaját forgassuk át néhányszor, hogy minél porhanyósabb legyen a növény közege.
  • Tegyünk néhány lapát szerves trágyát a gödör aljába, mely elengedhetetlen a növény optimális fejlődéséhez. Takarjuk be pár centi vastag porhanyós földdel, hogy ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel.
  • Következő lépés az örökzöld gödörbe helyezése. Földlabdás növények telepítésénél a földlabdát borító jutazsákot a gyökérzeten hagyhatjuk, mivel talajban lebomló szerves anyagról van szó, ráadásul a már megindult gyökereket nem szakítjuk le. A tuja minden esetben a faiskolai magasságába kerüljön, ne mélyebbre.
  • Tömörítsük a földet a növény körül, hogy ne maradjon levegős a talaj a gyökérzet körül. lehetőleg vízzel együtt végezzük a tömörítést, ezzel egyúttal iszapoljuk (locsoljuk) is.
  • Locsoljuk be alaposan a frissen ültetett örökzöldet. Ismételjük évszaknak, időjárásnak megfelelően, napi/heti gyakorisággal.


Gondozása


Öntözés:
Rendszeres és kiadós öntözésre van szükség a begyökerezési folyamat alatt (ültetés utáni első 2 év) az optimális növekedés eléréshez. Nyári időszakban történő telepítésnél naponta öntözzük az elültetett növényt, főként laza, homokos talaj esetén. A locsolás ideje mindig kora reggel vagy késő este legyen. Cserépbe, dézsába ültetett örökzöldeket még sűrűbben kell öntözni, sokkal hamarabb kiszárad a földjük. Csapadékszegény télen, enyhe időben locsoljuk meg a töveket, mert sok esetben nem kifagynak, hanem kiszáradnak.

Tápanyag-utánpótlás:
Az örökzöldek igényes növények, folyamatos tápanyag-ellátással tudják csak megtartani díszítő értéküket. Ez kiváltképp érvényes a cserépben, dézsában tartott példányoknál. Kifejezetten hatékony a vegetatív időszakban kijuttatott lombtrágya (pl. Wuxal), melyet leveleiken, hajtásaikon keresztül vesznek fel.  A lombozaton keresztül felvett tápelemek pótolják azt a tápanyaghiányt, melyet a gyökerek nem tudnak felvenni a talajból és elősegítik a gyökérnövekedést is. Sok esetben előforduló probléma az örökzöld növényeknél a barnulás, beszáradás. Ezt elkerülhetjük örökzöld számára kifejlesztett tápoldatok kijuttatásával, melyek magnézium tartalmukkal biztosítják növényeink szép, üde színét. Fontos leszögeznünk, hogy egy megfelelő termőhelyen élő, gondosan öntözött, kedvező mértékben trágyázott, tápanyagozott növény sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben!

Téliesítés:
Nyírott sövényeink szinte élő falat képeznek, ergo ezeket nem szükséges összekötnünk a hó ellen. Sűrűn ültetett, nyíratlan sövényeknél ugyanez a helyzet. Ősszel telepített fiatal növényeink tövét falombbal, szalmával takarhatjuk, így nehezebben fagy át a talaj és nem szárad ki.
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!