Az őszibarackfa mára minden kiskertben elterjedt, gyümölcse az egyik legkedveltebb csemegévé vált. Komoly telepítéseket is találunk országszerte, hiszen nagyon piacos, árát minden évben tartó gyümölcs. Talajtól, időjárási viszonyoktól függetlenül bárhol megterem az országban. Júniustól szeptemberig folyamatosan érnek az egyes fajták, ezzel lehetőséget teremtve a lédús, zamatos fajták egész nyári fogyasztására.
Az őszibarack ásványi anyagokban, vitaminokban, nyomelemekben gazdag. Sok káliumot, magnéziumot tartalmaz. Segítséget nyújt a csontok egészségének megtartásában. Késlelteti a bőr öregedését, normalizálja a faggyútermelést. Alacsony kalóriatartalma és magas víztartalma miatt kitűnő tisztító gyümölcs. Kiváló szomjoltó a nyári hőségben. Magas rosttartalmának köszönhetően hatékony segítséget nyújthat emésztési problémák ellen. A naponta elfogyasztott egy őszibarack jobb közérzetet biztosít! Ideális nyersen fogyasztva, felhasználva pedig nagyon finom levest, befőttet, lekvárt, dzsemet, gyümölcslevet, pálinkát készíthetünk belőle.
A fajtákat többféle szempont szerint szelektálhatjuk. Így pl. magvaváló, maghoz kötött, fehér, sárga húsú, sima és molyhos héjú. Legismertebb hazai fajtáink a korai, zamatos Arany csillag, a nagytermésű, ízletes, sárga húsú Redhaven, a fűszeres, illatos fehér húsú Champion. Az egyes őszibarackfa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
Az őszibarack ásványi anyagokban, vitaminokban, nyomelemekben gazdag. Sok káliumot, magnéziumot tartalmaz. Segítséget nyújt a csontok egészségének megtartásában. Késlelteti a bőr öregedését, normalizálja a faggyútermelést. Alacsony kalóriatartalma és magas víztartalma miatt kitűnő tisztító gyümölcs. Kiváló szomjoltó a nyári hőségben. Magas rosttartalmának köszönhetően hatékony segítséget nyújthat emésztési problémák ellen. A naponta elfogyasztott egy őszibarack jobb közérzetet biztosít! Ideális nyersen fogyasztva, felhasználva pedig nagyon finom levest, befőttet, lekvárt, dzsemet, gyümölcslevet, pálinkát készíthetünk belőle.
A fajtákat többféle szempont szerint szelektálhatjuk. Így pl. magvaváló, maghoz kötött, fehér, sárga húsú, sima és molyhos héjú. Legismertebb hazai fajtáink a korai, zamatos Arany csillag, a nagytermésű, ízletes, sárga húsú Redhaven, a fűszeres, illatos fehér húsú Champion. Az egyes őszibarackfa fajtáknál rövid utalást lát a permetezésre, metszésre, de a gyümölcsfák metszése és a gyümölcsfák permetezése témakörökben a linkre kattintva részletesebb információt kaphat.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!
Fajták
Redhaven
Gyümölcs jellemzői:
nagy, szép gömb alakú, közepesen molyhos, húsa élénksárga, magvaváló, mag körül jellegzetesen vörös
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
rendszeres, bőtermő, alkalmazkodóképes, ellenáll a téli lehűléseknek, kevésbé érzékeny a lisztharmat és tafrina fertőzésre!
Érési ideje: július vége-augusztus eleje
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, piac, gyümölcsjoghurt, befőtt
nagy, szép gömb alakú, közepesen molyhos, húsa élénksárga, magvaváló, mag körül jellegzetesen vörös
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
rendszeres, bőtermő, alkalmazkodóképes, ellenáll a téli lehűléseknek, kevésbé érzékeny a lisztharmat és tafrina fertőzésre!
Érési ideje: július vége-augusztus eleje
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, piac, gyümölcsjoghurt, befőtt
Champion
Gyümölcs jellemzői:
nagy, szabályos gömb alakú, alapszíne világoszöld vagy éretten sárgásfehér, kis részén kárminpiros, húsa fehér, lédús, magvaváló, kiváló ízű, fűszeres
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
rendszeresen és bőven termő fajta, talajban nem válogat, téli lehűléseket jól tűri
Érési ideje:
augusztus közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, gyümölcslé, befőtt
nagy, szabályos gömb alakú, alapszíne világoszöld vagy éretten sárgásfehér, kis részén kárminpiros, húsa fehér, lédús, magvaváló, kiváló ízű, fűszeres
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
rendszeresen és bőven termő fajta, talajban nem válogat, téli lehűléseket jól tűri
Érési ideje:
augusztus közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, gyümölcslé, befőtt
Arany csillag
Gyümölcs jellemzői:
közepes méretű, gömb alakú, zöldessárga élénkpirossal csíkozva, húsa aranysárga, enyhén rostos, bőlevű, nem magvaváló, magja kicsi, kiváló ízű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
rendszeresen, bőven terem, téli lehűléseket jól tűri, tafrinára kevésbé fogékony
Érési ideje:
július közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás
közepes méretű, gömb alakú, zöldessárga élénkpirossal csíkozva, húsa aranysárga, enyhén rostos, bőlevű, nem magvaváló, magja kicsi, kiváló ízű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
rendszeresen, bőven terem, téli lehűléseket jól tűri, tafrinára kevésbé fogékony
Érési ideje:
július közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás
Early Redhaven
Gyümölcs jellemzői:
középnagy méret, közepes molyhosság, narancssárga–piros alapszín, húsa sárga, közepesen kemény, alig savas, édes, jóízű fajta, félig magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
rendszeresen és bőtermő, fagytűrése kiemelkedő, lisztharmatra és tafrinára nem fogékony
Érési ideje:
július közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, jól szállítható
középnagy méret, közepes molyhosság, narancssárga–piros alapszín, húsa sárga, közepesen kemény, alig savas, édes, jóízű fajta, félig magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
rendszeresen és bőtermő, fagytűrése kiemelkedő, lisztharmatra és tafrinára nem fogékony
Érési ideje:
július közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, jól szállítható
Meystar (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
nagy, alig molyhos, színe tetszetős, világoszöld-sötétpiros fedőszín, húsa fehér, szilárd húsállomány, íze kellemes, jó konzisztenciájú, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
rendszeres bőtermő, későn virágzó, ezáltal fagytűrő
Érési ideje:
augusztus közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, piac, befőtt
nagy, alig molyhos, színe tetszetős, világoszöld-sötétpiros fedőszín, húsa fehér, szilárd húsállomány, íze kellemes, jó konzisztenciájú, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
rendszeres bőtermő, későn virágzó, ezáltal fagytűrő
Érési ideje:
augusztus közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, piac, befőtt
Michelini (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
nagy, gömb alakú gyümölcsöt hoz, 120-140 g tömegű, héja gyengén molyhos, alapszíne fehér, mely 80%-ban pirossal csíkozott, húsa fehér, a mag körül piros, húsállománya középkemény, magvaváló, jó ízű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
középerős- erős növekedésű, koronája szétterülő
Érési ideje:
szeptember közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédő szeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
nagy, gömb alakú gyümölcsöt hoz, 120-140 g tömegű, héja gyengén molyhos, alapszíne fehér, mely 80%-ban pirossal csíkozott, húsa fehér, a mag körül piros, húsállománya középkemény, magvaváló, jó ízű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
középerős- erős növekedésű, koronája szétterülő
Érési ideje:
szeptember közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédő szeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
friss fogyasztás, befőtt
Elberta
Gyümölcs jellemzői:
nagyméretű gyümölcse kissé lapított gömb alakú, héja vastag, zöldessárga pirossal mosott, húsa sárga, mag körül piros, rostos, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
erős növekedésű, termőre fordulása korai, bőven terem.
Érési ideje:
szeptember első dekádja
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési, befőtt, lekvár, gyümölcslé
nagyméretű gyümölcse kissé lapított gömb alakú, héja vastag, zöldessárga pirossal mosott, húsa sárga, mag körül piros, rostos, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
erős növekedésű, termőre fordulása korai, bőven terem.
Érési ideje:
szeptember első dekádja
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési, befőtt, lekvár, gyümölcslé
Incrocio Pieri
Gyümölcs jellemzői:
gyümölcse középnagy vagy nagy, szabályos gömb alakú, piros fedőszíne jellegzetesen fehérrel pontozott, héja vastag, húsa zöldes-fehér, bőlevű, nagyon aromás, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
középerős növekedésű, hamar termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Házikertek kedvelt fajtája.
Érési ideje: augusztus közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési
gyümölcse középnagy vagy nagy, szabályos gömb alakú, piros fedőszíne jellegzetesen fehérrel pontozott, héja vastag, húsa zöldes-fehér, bőlevű, nagyon aromás, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
középerős növekedésű, hamar termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Házikertek kedvelt fajtája.
Érési ideje: augusztus közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési
Babygold 6
Gyümölcs jellemzői:
gyümölcse nagyméretű, 140 g tömegű, gömb alakú, héja közepesen molyhos, narancssárga alapszínén 50%-ban bordópirossal mosott, húsa narancssárga, szilárd, édes, illatos, magja közepes méretű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
fája középerős- erős növekedésű
Érési ideje:
augusztus közepe- vége
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédő szeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
kiváló befőtt készül belőle
gyümölcse nagyméretű, 140 g tömegű, gömb alakú, héja közepesen molyhos, narancssárga alapszínén 50%-ban bordópirossal mosott, húsa narancssárga, szilárd, édes, illatos, magja közepes méretű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
fája középerős- erős növekedésű
Érési ideje:
augusztus közepe- vége
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédő szeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés
Felhasználása:
kiváló befőtt készül belőle
Sunbeam (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy, kissé megnyúlt, lapított gömb alakú, tetszetős színű, vékony héjú, húsa sárga, lédús, éretten magvaváló, kiváló ízű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
középerős növekedésű. Legbővebben termő fajtáink egyike! Téli lehűléseket jól tűri. Az őszibarack telepítésre kevésbé optimális vidékeken is megterem!
Érési ideje: július vége
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési
középnagy, kissé megnyúlt, lapított gömb alakú, tetszetős színű, vékony héjú, húsa sárga, lédús, éretten magvaváló, kiváló ízű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
középerős növekedésű. Legbővebben termő fajtáink egyike! Téli lehűléseket jól tűri. Az őszibarack telepítésre kevésbé optimális vidékeken is megterem!
Érési ideje: július vége
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési
Suncrest
Gyümölcs jellemzői:
nagyméretű gyümölcs jellemzi, szabályos gömb alakú, finoman molyhos, húsa sárga, a mag körül piros, éretten is kemény, harmonikus, nagyon ízletes, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
fája erős növekedésű. Termesztési és minőségi szempontból is kitűnő fajta. Termésbiztonsága kiemelkedő. Gyümölcse bővebb termés esetén is megtartja nagy méretét.
Érési ideje: augusztus közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési
nagyméretű gyümölcs jellemzi, szabályos gömb alakú, finoman molyhos, húsa sárga, a mag körül piros, éretten is kemény, harmonikus, nagyon ízletes, magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
fája erős növekedésű. Termesztési és minőségi szempontból is kitűnő fajta. Termésbiztonsága kiemelkedő. Gyümölcse bővebb termés esetén is megtartja nagy méretét.
Érési ideje: augusztus közepe
Porzói:
öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben február-március hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás /étkezési
Mariska (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
középnagy termésű, kissé nyomott gömb alakú, sárgászöld alapszínű, felületének nagy részén, alapvetően a bibepont körül, pirossal csíkozott, finoman molyhos, húsa fehér, bőlevű, finom, jellegzetes aromájú, teljes érett állapotban félig magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
fája erős növekedésű, bőven és rendszeresen terem, ellenálló betegségekkel szemben, kiváló minőségű, tetszetős és rendkívül ízletes gyümölcsei miatt kifejezetten piacos fajta
Érési ideje: július második felében hozza ízletes terméseit
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
alkalmazzunk téli lemosó permetezést január–február, őszi lemosót permetezés november–december hónapokban, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július folyamán
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, piac, gyümölcsjoghurt, befőtt, gyümölcslé, pálinka
középnagy termésű, kissé nyomott gömb alakú, sárgászöld alapszínű, felületének nagy részén, alapvetően a bibepont körül, pirossal csíkozott, finoman molyhos, húsa fehér, bőlevű, finom, jellegzetes aromájú, teljes érett állapotban félig magvaváló
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
fája erős növekedésű, bőven és rendszeresen terem, ellenálló betegségekkel szemben, kiváló minőségű, tetszetős és rendkívül ízletes gyümölcsei miatt kifejezetten piacos fajta
Érési ideje: július második felében hozza ízletes terméseit
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
alkalmazzunk téli lemosó permetezést január–február, őszi lemosót permetezés november–december hónapokban, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július folyamán
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, piac, gyümölcsjoghurt, befőtt, gyümölcslé, pálinka
Dixired
Gyümölcs jellemzői:
gyümölcse középnagy, kb. 130 g tömegű, majdnem szabályos gömb alakú, gyönyörű piros héjszíne már érés előtt kialakul, a legszebb őszibarackok közé sorolható, húsa sárga, tömött, maghoz kötött, kellemes ízű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
középerős növekedésű, jó termőképesség és kiváló alkalmazkodóképesség jellemzi, túlterhelt fákon a gyümölcs elaprózódhat, ezért fontos a termésszabályozás
Érési ideje: július közepén érik
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, piac, gyümölcsjoghurt, befőtt, pálinka, gyümölcslé
gyümölcse középnagy, kb. 130 g tömegű, majdnem szabályos gömb alakú, gyönyörű piros héjszíne már érés előtt kialakul, a legszebb őszibarackok közé sorolható, húsa sárga, tömött, maghoz kötött, kellemes ízű
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, illetve október-november
- konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig
Jellemzői:
középerős növekedésű, jó termőképesség és kiváló alkalmazkodóképesség jellemzi, túlterhelt fákon a gyümölcs elaprózódhat, ezért fontos a termésszabályozás
Érési ideje: július közepén érik
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
téli lemosó permetezés január–február, őszi lemosó permetezés november–december, növényvédőszeres permetezés április–május–június–július
Metszése:
ültetéskori metszés, 1-3 évig koronaalakító metszés, 4. évtől fenntartó metszés minden évben március-április hónapban
Felhasználása:
friss fogyasztás, piac, gyümölcsjoghurt, befőtt, pálinka, gyümölcslé
Cresthaven
Gyümölcs jellemzői:
termése nagy, enyhén lapított gömb alakú, csúcsa enyhén bemélyedt, héja gyengén molyhos, héjszíne sárga, 50-60 %-ban piros fedőszínnel, sárga húsú, a mag körül teljesen vörös, szilárd, magvaváló, magja középnagy, édes, kellemes ízű
Ültetési ideje:
az ültetési időn nagy hangsúly van, szabadgyökerű gyümölcsfákat kora tavasszal és ősszel telepíthetünk, edényes fákat kora tavasztól késő őszig folyamatosan ültethetünk
Növény jellemzői:
fája középerős növekedésű, kissé szétterülő koronát nevel, késői virágzású, kiegyenlítetten és bőségesen terem, jelentős fagytűrő képessége és nagyméretű gyümölcse miatt vált kedveltté, tafrinával szembeni ellenálló képessége közepes
Érési ideje: finom gyümölcseit augusztus vége-szeptember eleje körül szüretelhetjük
Porzói: öntermékeny, nem szorul porzópár segítségére
Permetezése:
évi 2 lemosó permetezés, rovarok és gombás betegségek elleni permetezések nyári hónapokban
Metszése:
ültetés utáni 3 évben koronaalakítás, 4. évtől fenntartó metszés minden évben tavasszal
Felhasználása:
kitűnő friss fogyasztásra, jól viseli a szállítást, tárolást, otthoni felhasználása széleskörű: befőtt, dzsem, lekvár, gyümölcslé, pálinka
termése nagy, enyhén lapított gömb alakú, csúcsa enyhén bemélyedt, héja gyengén molyhos, héjszíne sárga, 50-60 %-ban piros fedőszínnel, sárga húsú, a mag körül teljesen vörös, szilárd, magvaváló, magja középnagy, édes, kellemes ízű
Ültetési ideje:
az ültetési időn nagy hangsúly van, szabadgyökerű gyümölcsfákat kora tavasszal és ősszel telepíthetünk, edényes fákat kora tavasztól késő őszig folyamatosan ültethetünk
Növény jellemzői:
fája középerős növekedésű, kissé szétterülő koronát nevel, késői virágzású, kiegyenlítetten és bőségesen terem, jelentős fagytűrő képessége és nagyméretű gyümölcse miatt vált kedveltté, tafrinával szembeni ellenálló képessége közepes
Érési ideje: finom gyümölcseit augusztus vége-szeptember eleje körül szüretelhetjük
Porzói: öntermékeny, nem szorul porzópár segítségére
Permetezése:
évi 2 lemosó permetezés, rovarok és gombás betegségek elleni permetezések nyári hónapokban
Metszése:
ültetés utáni 3 évben koronaalakítás, 4. évtől fenntartó metszés minden évben tavasszal
Felhasználása:
kitűnő friss fogyasztásra, jól viseli a szállítást, tárolást, otthoni felhasználása széleskörű: befőtt, dzsem, lekvár, gyümölcslé, pálinka