A csemegeszőlő oltvány termése, az ősz egyik legkedveltebb gyümölcse. Színében, illatában, zamatában páratlan gyümölcs, sokrétű felhasználása pedig elegendő ok arra, hogy néhány tő csemegeszőlő mindenképp helyet kapjon kiskertünkben. Ültessük csemegeszőlő töveinket napos, védett fekvésbe, adjunk neki rengeteg tápanyagot, marhatrágyát, és öntözzük szorgalmasan. A szőlő meghálálja fáradozásainkat, a gondos kezeket gazdag, tetszetős terméssel jutalmazza meg.
Szőlő és lágy kenyér-két étek, melyen már megél az ember, tartja a mondás. A csemegeszőlő teljes értékű táplálék, minden megtalálható benne, ami a szervezetünknek szükséges. Számtalan jó hatással van az emberi szervezetre, fogyasztása szebbé, egészségesebbé varázsol bennünket. A húsa, a héja, a magja, mind tele van értékes tápanyaggal. Héjában és magvában antioxidánsok és ásványi anyagok találhatók. A vörös és kék csemegeszőlő fajtáknak magasabb az antioxidáns tartalmuk, a sárgák pedig mézédesek, így ajánlatos minden színből választani. A csemegeszőlőt érdemes leginkább frissen, héjával és magjával együtt fogyasztani, megőrizve az értékes tápanyagokat. Jó tudni, hogy a szőlőből készült mazsola is nagyon egészséges, vírusölő hatása jelentős, valamint magas a C-vitamin tartalma.
A fajták kiválasztása úgy történjen, hogy folyamatos érési sort kapjunk, így egész nyáron, szinte kora őszig (júliustól októberig) fogyaszthatunk eme ízletes gyümölcsből. A korai érésűek közül kedvelt a Csabagyöngye, a Szőlőskertek királynője muskotály, a Saszlák, középérésűekből a Pölöskei muskotály, az Attila, a Pannónia kincse, a késői érésűek közül a Hamburgi muskotály, az Afuz Ali, a Moldova. Érdemes 3-5 tövet ültetni 1-1 fajtából, ha családi felhasználásra ültetjük.
Szőlő és lágy kenyér-két étek, melyen már megél az ember, tartja a mondás. A csemegeszőlő teljes értékű táplálék, minden megtalálható benne, ami a szervezetünknek szükséges. Számtalan jó hatással van az emberi szervezetre, fogyasztása szebbé, egészségesebbé varázsol bennünket. A húsa, a héja, a magja, mind tele van értékes tápanyaggal. Héjában és magvában antioxidánsok és ásványi anyagok találhatók. A vörös és kék csemegeszőlő fajtáknak magasabb az antioxidáns tartalmuk, a sárgák pedig mézédesek, így ajánlatos minden színből választani. A csemegeszőlőt érdemes leginkább frissen, héjával és magjával együtt fogyasztani, megőrizve az értékes tápanyagokat. Jó tudni, hogy a szőlőből készült mazsola is nagyon egészséges, vírusölő hatása jelentős, valamint magas a C-vitamin tartalma.
A fajták kiválasztása úgy történjen, hogy folyamatos érési sort kapjunk, így egész nyáron, szinte kora őszig (júliustól októberig) fogyaszthatunk eme ízletes gyümölcsből. A korai érésűek közül kedvelt a Csabagyöngye, a Szőlőskertek királynője muskotály, a Saszlák, középérésűekből a Pölöskei muskotály, az Attila, a Pannónia kincse, a késői érésűek közül a Hamburgi muskotály, az Afuz Ali, a Moldova. Érdemes 3-5 tövet ültetni 1-1 fajtából, ha családi felhasználásra ültetjük.
A szabadgyökerű növények október végétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!
Fajták
Csabagyöngye (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: középnagy, vállas fürt, középnagy, gömbölyű bogyó, halványsárga, húsa ropogós, lédús, húsos, héja vékony, olvadó, muskotályos, édes ízű
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: jó fagytűrő képesség, középerős növekedés, kettős hasznosítású, sok másodtermést nevel, talaj és fekvés iránt nem igényes, szárazságot elviseli, kevés zöldmunkát igényel
Érési ideje: igen korai, július vége
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: jó fagytűrő képesség, középerős növekedés, kettős hasznosítású, sok másodtermést nevel, talaj és fekvés iránt nem igényes, szárazságot elviseli, kevés zöldmunkát igényel
Érési ideje: igen korai, július vége
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Kozma Pálné muskotály (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: vállas, laza, középnagy fürt, bogyója megnyúlt, nagy, sárga, hamvas, húsa ropogós, húsos, muskotályos ízű, héja vékony, olvadó
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, középerős növekedés, fagytűrése közepes, fekvés iránt nem, de talaj iránt igényes, jól szállítható
Érési ideje: igen korai, augusztus eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel.
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, középerős növekedés, fagytűrése közepes, fekvés iránt nem, de talaj iránt igényes, jól szállítható
Érési ideje: igen korai, augusztus eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel.
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Szőlőskertek királynője muskotály (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: nagy, vállas, tömött fürt, nagy, ovális, borostyánsárga bogyó, húsa ropogós, lédús, muskotályos ízű, héja vékony, olvadó
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: középerős növekedés, bőtermő, talaj és fekvésre igényes, szárazságot jól tűri, védett fekvésbe ültessük, házikerti fajta
Érési ideje: korai, augusztus közepe
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: középerős növekedés, bőtermő, talaj és fekvésre igényes, szárazságot jól tűri, védett fekvésbe ültessük, házikerti fajta
Érési ideje: korai, augusztus közepe
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Téli muskotály (Jelenleg nem kapható)
Gyümölcs jellemzői: nagy, laza, vállas fürt, bogyója nagy, megnyúlt, borostyánsárga, kissé hamvas, húsa húsos, ropogós, muskotályos ízű, héja középvastag, édes
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, nem rothad, közepes termőképesség, jól szállítható és tárolható, talajra nem igényes, viszonylag fagy-és szárazságtűrő, fürtjei téli tárolásra alkalmasak
Érési ideje: szeptember vége-október eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, nem rothad, közepes termőképesség, jól szállítható és tárolható, talajra nem igényes, viszonylag fagy-és szárazságtűrő, fürtjei téli tárolásra alkalmasak
Érési ideje: szeptember vége-október eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Hamburgi muskotály (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: nagy, laza, ágas fürt, bogyója nagy, megnyúlt, sötétkék, feltűnően hamvas, húsa ropogós, íze muskotályos, héja vékony, tartós
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, meleg fekvést igényel, viszonylag fagytűrő, szárazságot elviseli, jól eltartható, borkészítésre is alkalmas finom muskotályos íze, zamata, savai miatt
Érési ideje: október eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, meleg fekvést igényel, viszonylag fagytűrő, szárazságot elviseli, jól eltartható, borkészítésre is alkalmas finom muskotályos íze, zamata, savai miatt
Érési ideje: október eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Fehér saszla (Chasselas blanc) (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: középnagy, vállas fürt, közepes, gömbölyű bogyó, mely lédús, ropogós, kellemes ízű, zöldesfehér, sárga színekben, héja középvastag, olvadó
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, nem rothad, szárazság- és fagytűrő, lisztharmatra kevésbé érzékeny, jó évjáratban 2-3 permetezéssel megvédhető, termőképessége jó, sokáig tőkén tartható, szép, laza fürtjei jól szállíthatók, piacos fajta
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. Metszése február-március-ban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 3-4 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, dzsem, szörp, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: bőtermő, nem rothad, szárazság- és fagytűrő, lisztharmatra kevésbé érzékeny, jó évjáratban 2-3 permetezéssel megvédhető, termőképessége jó, sokáig tőkén tartható, szép, laza fürtjei jól szállíthatók, piacos fajta
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. Metszése február-március-ban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 3-4 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, dzsem, szörp, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Piros saszla (Chasselas rouge) (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: középnagy, vállas fürt, közepes, gömbölyű bogyó, mely lédús, ropogós, kellemes ízű, piros bogyók, héja középvastag, olvadó
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: jó termőképesség, sokáig tőkén tartható, nem rothad, szárazság-és fagytűrő, lisztharmatra kevésbé érzékeny, jó évjáratban 2-3 permetezéssel megvédhető, szép, laza fürtjei jól szállíthatók, piacos fajta
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 3-4 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: jó termőképesség, sokáig tőkén tartható, nem rothad, szárazság-és fagytűrő, lisztharmatra kevésbé érzékeny, jó évjáratban 2-3 permetezéssel megvédhető, szép, laza fürtjei jól szállíthatók, piacos fajta
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 3-4 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Favorit (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: vállas, középnagy, közepesen tömött fürt, bogyója nagy, gömbölyű, sárga, húsa ropogós, lédús, héja vékony, olvadó, nagyon finom ízű, magja alig érezhető
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: erős növekedésű, bőtermő, védett fekvésbe való, rothadásra kevésbé hajlamos, jól szállítható, piacos fajta, jó termőképességű
Érési ideje: igen korai, augusztus eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A metszése február-március-ban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: erős növekedésű, bőtermő, védett fekvésbe való, rothadásra kevésbé hajlamos, jól szállítható, piacos fajta, jó termőképességű
Érési ideje: igen korai, augusztus eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A metszése február-március-ban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Éva (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: fürtje igen nagy, vállas, laza, bogyója nagy, ovális, világossárga, héja vékony, olvadó, húsa ropogós, finom édes, magja alig érezhető
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: nem rothad, bőtermő, talaj és fekvés iránt nem igényes, fagytűrő, mutatós külseje miatt igen piacos, jól szállítható, csomagolható
Érési ideje: augusztus második fele
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: nem rothad, bőtermő, talaj és fekvés iránt nem igényes, fagytűrő, mutatós külseje miatt igen piacos, jól szállítható, csomagolható
Érési ideje: augusztus második fele
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Suvenir (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: fürtje nagy, szétálló, közepesen tömött, bogyója nagy, kék, hamvas, különlegesen megnyúlt, héja vékony, olvadó, húsa ropogós, fűszeres zamatú, finom ízű
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: fagytűrő, bőtermő, rothadásra nem hajlamos, talaj és fekvés iránt nem igényes
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2-3 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: fagytűrő, bőtermő, rothadásra nem hajlamos, talaj és fekvés iránt nem igényes
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2-3 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Cardinal (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: nagy, ágas, laza fürt, nagy, gömbölyű, pirosas-lilás bogyó, hamvas, húsa ropogós, héja vastag, olvadó
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: erős növekedésű, bőtermő, talajra nem igényes, védett fekvésbe ültessük, szárazságot elviseli, jól szállítható
Érési ideje: augusztus közepe-vége
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: erős növekedésű, bőtermő, talajra nem igényes, védett fekvésbe ültessük, szárazságot elviseli, jól szállítható
Érési ideje: augusztus közepe-vége
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Afuz Ali (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: nagy, vállas, laza fürt, bogyója nagyon nagy, megnyúlt, sárga, húsa ropogós, lédús, héja középvastag, tartós
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: erős növekedésű, bőtermő, védett fekvésbe való, viszonylag szárazságtűrő, kevésbé rothad, jól szállítható és eltartható
Érési ideje: október eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: erős növekedésű, bőtermő, védett fekvésbe való, viszonylag szárazságtűrő, kevésbé rothad, jól szállítható és eltartható
Érési ideje: október eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Pannónia kincse (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: vállas, laza, nagy fürt, bogyója megnyúlt, nagy, fehéressárga, ropogós
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: középerős növekedés, szárazságot elviseli, kevés zöldmunka jellemzi, jól szállítható, rothadásra nem hajlamos
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 3-4 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: középerős növekedés, szárazságot elviseli, kevés zöldmunka jellemzi, jól szállítható, rothadásra nem hajlamos
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 3-4 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Attila (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: nagy, laza, vállas fürt, megnyúlt, nagy, fehér bogyók, feltűnően hamvas, húsa ropogós, lédús, húsos, íze muskotályos, héja vékony, olvadó
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: házikertek kedvelt fajtája, lugasszőlőnek kiváló, erős növekedésű, bőtermő, szárazságot elviseli, talaj iránt nem igényes, kevésbé rothad, jól szállítható, sokáig tőkén tartható, fürtjei téli tárolásra alkalmasak
Érési ideje: szeptember közepe-vége
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. Metszése február-március-ban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: házikertek kedvelt fajtája, lugasszőlőnek kiváló, erős növekedésű, bőtermő, szárazságot elviseli, talaj iránt nem igényes, kevésbé rothad, jól szállítható, sokáig tőkén tartható, fürtjei téli tárolásra alkalmasak
Érési ideje: szeptember közepe-vége
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. Metszése február-március-ban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: friss fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, gasztronómia, kozmetika
Árkádia (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: bogyója nagy, csepp alakú, aranysárga, fürtje igen nagy, 80 dkg tömegű, kissé tömött, vállas, vékonyhéjú, lédús, ropogós, finom ízű
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: közepes növekedés jellemzi, talajra és fekvésre átlagos mértékben igényes, fagy-és szárazságtűrése közepes, rothadásra nem hajlamos, bőtermő, zöldmunka igénye kicsi, jól szállítható, piacos fajta
Érési ideje: kifejezetten korai, augusztus elején érik
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. Metszése február-március-ban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: közepes növekedés jellemzi, talajra és fekvésre átlagos mértékben igényes, fagy-és szárazságtűrése közepes, rothadásra nem hajlamos, bőtermő, zöldmunka igénye kicsi, jól szállítható, piacos fajta
Érési ideje: kifejezetten korai, augusztus elején érik
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. Metszése február-március-ban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Dunavszka Lazúr (Dunav) (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: bogyója nagy, hosszúkás, kékes-piros, 50-60 dkg tömegű igen tetszetős fürt jellemzi, vékonyhéjú, ropogós
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: talaj és fekvés iránt nem igényes, rothadásra nem hajlamos, fagyokra nem érzékeny, zöldmunka igénye közepes
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: talaj és fekvés iránt nem igényes, rothadásra nem hajlamos, fagyokra nem érzékeny, zöldmunka igénye közepes
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Melinda (Jelenleg nem kapható)
Gyümölcs jellemzői: bogyója igen nagy, sötétkék, megnyúlt gömbölyű (olykor ovális), erősen hamvas, héja vékony, húsa ropogós, nagyon finom ízű, magja alig érezhető, fürtje igen nagy, vállas, közepesen tömött
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: középerős növekedésű, bőtermő, lombja szellős, a kevés hónaljhajtás és hajtásszám miatt zöldmunkája könnyű, aszályt jól viseli. Látványos nagy fürtjével különleges csemegeszőlő. Egyenletesen színeződött hamvas kék bogyói miatt igen tetszetős, piacos fajta.
Érési ideje: korai érésű, szeptember első felében érik
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A metszés február-március-ban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: középerős növekedésű, bőtermő, lombja szellős, a kevés hónaljhajtás és hajtásszám miatt zöldmunkája könnyű, aszályt jól viseli. Látványos nagy fürtjével különleges csemegeszőlő. Egyenletesen színeződött hamvas kék bogyói miatt igen tetszetős, piacos fajta.
Érési ideje: korai érésű, szeptember első felében érik
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A metszés február-március-ban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Fehér kecskecsöcsű (Jelenleg nem kapható)
Gyümölcs jellemzői: bogyója nagy, hosszúkás, sárgás-fehér, enyhén hamvas, fürtje nagy, vállas, vékonyhéjú, édes ízű
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: középerős növekedés jellemzi, talaj és fekvés iránt nem igényes, rothadásra nem hajlamos, bőtermő, zöldmunka igénye kevés, jól szállítható.
Érési ideje: szeptember közepe
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: középerős növekedés jellemzi, talaj és fekvés iránt nem igényes, rothadásra nem hajlamos, bőtermő, zöldmunka igénye kevés, jól szállítható.
Érési ideje: szeptember közepe
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása.
A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük.
A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést. Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Anita (Jelenleg nem kapható)
Gyümölcs jellemzői: fürtje nagy, laza, vállas, átlagosan 350 g, bogyója kifejezetten nagy, 5.8 g körüli, ovális alakú, lilás-rózsaszín, hamvas, héja vékony, olvadó, húsa ropogós, kellemes ízű
Ültetési ideje:- szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: erős növekedésű, jó termőképességű, talajban nem válogat, fekvésben annál inkább, mutatós fürtje piacossá teszi, jól szállítható. Betegségekkel szembeni tűrőképessége, fagytűrése átlagosnak mondható, védett, meleg fekvésbe érdemes telepíteni. Jól szállítható.
Érési ideje: kimondottan korai, augusztus végén, szeptember elején fogyasztható
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést, melynek többféle változata lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje:- szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: erős növekedésű, jó termőképességű, talajban nem válogat, fekvésben annál inkább, mutatós fürtje piacossá teszi, jól szállítható. Betegségekkel szembeni tűrőképessége, fagytűrése átlagosnak mondható, védett, meleg fekvésbe érdemes telepíteni. Jól szállítható.
Érési ideje: kimondottan korai, augusztus végén, szeptember elején fogyasztható
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést, melynek többféle változata lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Itália (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: a Chasselas Napoleon és a Hamburgi muskotály találkozásából létrejött fajta, fürtje igen nagy, vállas, tetszetős, 300g, bogyója nagy, hosszúkás, sárga, hamvas, héja közepes mértékben vastag, tartós, húsos, roppanó, kellemesen muskotályos. Egyik legfinomabb szőlő.
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: talajigénye átlagosnak mondható, természetesen kedveli a tápanyagban gazdag földeket, meleg fekvést igényel, szárazságot jól tűri, bőséges terméssel örvendeztet bennünket, rothadásra kevésbé hajlamos. Közepesen fagytűrő, meleg, védett fekvésbe való. Rendkívül mutatós fürtjei miatt különösképp piacos, jól szállítható, tárolható.
Érési ideje: késői érésű fajta, október közepe-vége a beérési időszak, ámde kárpótol gyönyörű fürtjeivel, fantasztikus ízével és hosszú tenyészidejével
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést, melynek többféle változata alkalmazható. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg. A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-márciusban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2. hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: talajigénye átlagosnak mondható, természetesen kedveli a tápanyagban gazdag földeket, meleg fekvést igényel, szárazságot jól tűri, bőséges terméssel örvendeztet bennünket, rothadásra kevésbé hajlamos. Közepesen fagytűrő, meleg, védett fekvésbe való. Rendkívül mutatós fürtjei miatt különösképp piacos, jól szállítható, tárolható.
Érési ideje: késői érésű fajta, október közepe-vége a beérési időszak, ámde kárpótol gyönyörű fürtjeivel, fantasztikus ízével és hosszú tenyészidejével
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést, melynek többféle változata alkalmazható. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg. A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-márciusban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2. hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Narancsízű (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: fürtje nagy, laza, ágas, kb. 220 g tömegű, bogyója enyhén lapított, középnagy, sárga, enyhén hamvas, húsa ropogós, lédús, héja vékony, olvadó, íze nagyon finom muskotályos
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: Fekvés, talajigénye elenyésző, gyengébb talajokon is szépen terem, aránylag szárazság- és fagytűrő, rothadásra nem érzékeny. Mutatós fürtszerkezete, korai érése és kiváló muskotályos íze teszi különlegessé.
Érési ideje: középkorai, augusztus 2. felétől szüretelhető
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést, melynek különféle változatai alkalmazhatók. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg. A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: Fekvés, talajigénye elenyésző, gyengébb talajokon is szépen terem, aránylag szárazság- és fagytűrő, rothadásra nem érzékeny. Mutatós fürtszerkezete, korai érése és kiváló muskotályos íze teszi különlegessé.
Érési ideje: középkorai, augusztus 2. felétől szüretelhető
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést, melynek különféle változatai alkalmazhatók. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg. A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, bor, gasztronómia, kozmetika
Léna (Bíró kékje) (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: fürt mérete nagy, 40-60 dkg átlagsúlya, bogyója nagy, kék, fényes, ovális formájú, héja vékony, olvadó, magja kicsi, alig érezhető, íze nagyon finom, aromás, fűszeres
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: értékét igen korai érése (Csaba gyöngye után kb. 10 nappal szedhető) és mutatós kék fürtje adja, erős növekedésű fajta, lugasnak elsőrangú, téli lehűléseket jól viseli, vesszői mindig jól beérnek, bőtermő, kiegyenlített terméshozama van, bár nem rezisztens, mégis lisztharmattal és gombás betegségekkel szemben elég jól ellenáll
Érési ideje: kifejezetten korai, július vége-augusztus eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést, mely többféle lehet: rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy). A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, nagyon kellemes rozé bor, gasztronómia
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: értékét igen korai érése (Csaba gyöngye után kb. 10 nappal szedhető) és mutatós kék fürtje adja, erős növekedésű fajta, lugasnak elsőrangú, téli lehűléseket jól viseli, vesszői mindig jól beérnek, bőtermő, kiegyenlített terméshozama van, bár nem rezisztens, mégis lisztharmattal és gombás betegségekkel szemben elég jól ellenáll
Érési ideje: kifejezetten korai, július vége-augusztus eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést, mely többféle lehet: rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy). A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt, olaj, nagyon kellemes rozé bor, gasztronómia
Rizomat (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői: óriás fürtű, melyek a 450 grammot is elérik, bogyója nagyon nagy, rózsaszín, héja vékony, olvadó, roppanó húsú, kellemes aromájú, nagyon finom ízű
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: talaj és fekvés iránt nem igényes. Nagyon nagy termőképességű, erős növekedésű. Peronoszpórával és lisztharmattal szemben viszonylag ellenáll. Termése nagyon mutatós, finom gyümölcsöt adó, igazi szőlő különlegesség. Hatalmas, mutatós fürtje miatt kifejezetten piacos fajta.
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést, mely többféle lehet: rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy). A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt
Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig
Oltvány jellemzői: talaj és fekvés iránt nem igényes. Nagyon nagy termőképességű, erős növekedésű. Peronoszpórával és lisztharmattal szemben viszonylag ellenáll. Termése nagyon mutatós, finom gyümölcsöt adó, igazi szőlő különlegesség. Hatalmas, mutatós fürtje miatt kifejezetten piacos fajta.
Érési ideje: szeptember eleje
Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést, mely többféle lehet: rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy). A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Fontos szempont, hogy ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. A szőlő metszése február-március hónapokban történjen.
Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel
Felhasználása: fogyasztás, lé, szörp, dzsem, befőtt