Értékesítés kizárólag üzleteinkben történik, postai csomagküldésre nincs lehetőség. Címeink a kapcsolat menüpont alatt találhatóak. 

Fagyal

Fagyal
Fagyal
A télizöld fagyal az egyik legalkalmasabb cserje sövény kialakításához. Gyorsan növő, akár 2-3 m-re megnövő cserje, mely az egyik legigénytelenebb sövénynek való növény.
Télizöld cserje, miszerint leveleit télen is megtartja (nagyon kemény télen elhullajtja), csak megbarnulnak, a tavaszi rügypattanáskor hullajtják el őket. Díszítő értékét egész évben üde zöld lombja, illatos virága és kékesfekete bogyója adja.
Talajban nem válogat, de a humuszos, tápanyagban gazdag talajokon sokkal szebben fejlődik. Napra vagy félárnyékba ültessük, ha egyenletes növekedést szeretnénk. Jól viseli a keményebb teleket is, tavasszal gyorsan regenerálódik. Kitűnő várostűrő sövény a fagyalsövény, jól tűri a városi szennyezettséget. A fagyal tökéletes sövénynövény, mely nyírással éri el igazi szépségét, tömöttségét. A nyírással egyedien szabályozhatjuk, milyen magas sövényt szeretnénk.
Fagyalt majd egész évben telepíthetünk. Szabadgyökerű fajtáit tavasszal és ősszel, konténeres változatait szinte egész évben (áprilistól novemberig) ültethetünk.
Térelválasztás céljából ültethetjük 1 sorba, élősövényként 2 sorba.
A cserje kiválasztásához szerezzünk ismeretek a növényről, milyen igényei vannak, milyen gondozást igényel, valamint vegyük figyelembe a talaj- és kertadottságokat (fényviszonyok, fekvés).
A növények ültetése témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!
A növények gondozása témakörben a linkre kattintva, további információkat tudhat meg!

Fajták

Ligustrum ovalifolium (Télizöld) (Jelenleg nem kapható!)

Ligustrum ovalifolium (Télizöld fagyal)
Árak
Szabadgyökerű: - Ft

Konténeres: - Ft
Jellemzői:
Elsősorban nyírott sövényként kedvelt, de kerítések, házfalak takarására is alkalmas. Értékét egész évben üde zöld lombja, sárgásfehér, illatos bugában nyíló virágai, kékesfekete, gömbölyű bogyói adják.
- magassága: 3-5 m
- alakja: mereven felálló ágú cserje
- színe: fénylő, sötétzöld levelek, melyek az erős téli fagyokig a vesszőkön maradnak
- növekedése: gyors, intenzív

Termőhely igény:
Talajban nem válogat. Jó várostűrő, kiváló fagytűrő cserje, edzett, strapabíró sövénynövény.
- talajigény: üde, humuszos, laza közeg
- vízigény: átlagos vízigényű
- fényigény: napos, félárnyékos fekvés
- tápanyag utánpótlás: nem igényel rendszeres utánpótlást

Metszése:
a szép sövény titka a rendszeres metszésben rejlik, intenzívebb a hajtásnevelés, sűrű, tömör ágrendszert hoz létre, a metszés március-április hónapokban ideális

Permetezése:
betegségekkel szemben toleráns, nem igényel növényvédelmet

Felhasználása:
az egyik legkedveltebb gyorsnövésú, igénytelen sövény, mely jól bírja a nyírást, tetszőleges magasságú, teljesen sűrű élősövény alakítható belőle

Ligustrum ovalifolium ’Aureum’ (Sárga-tarka)

Ligustrum ovalifolium ’Aureum’ (Sárga-tarka fagyal)
Árak
Földlabdás: - Ft

Konténeres: 1.700-2.900 Ft
Jellemzői:
Dekoratív, sárga-tarka lombjával díszítő cserje, leveleit csak az erős fagyokban dobja le.
- magassága: 1-2 m
- alakja: fölfelé törő ágrendszerű cserje
- színe: a levelek szélesen sárgán szegélyezettek, néha teljesen sárgák
- növekedése: középerős növekedésű, gyengébb növekedésű az alapfajnál

Termőhely igény:
Jól viseli a hazai szélsőséges viszonyokat. Fagytűrő, idősebb korában szárazságtűrő cserje.
- talajigény: üde, humuszos talaj
- vízigény: átlagos vízigényű
- fényigény: fényigényes, napos fekvésbe helyezzük
- tápanyag utánpótlás: nem igényel rendszeres tápanyag utánpótlást

Metszése:
őszi ültetés után következő tavasszal vágjuk vissza a töveket kb. a felére, ennek köszönhetően több hajtást hoz, bokrosabb, tömörebb lesz, a későbbiekben az utolsó éves hajtásokat vágjuk vissza

Permetezése:
kórokozókkal szemben ellenálló, nem igényel rendszeres növényvédelmet

Felhasználása:
felhasználása sokrétű, kiváló alacsonyabb nyírott sövény pl. járda mellett, kerti sütő elválasztására, roppant jól mutat színes cserjefoltban, épp úgy lehet teraszon díszítő edényes növény is


Ültetése


Ültetési idő:
szabadgyökerű tövek tavasszal és ősszel, konténeres példányok a téli hónapok kivételével folyamatosan ültethetők

Ültetési távolság:
szabadgyökerű töveknél 25 cm-t hagyjunk el, élősövényhez 2 sort alakítsunk ki cikk-cakk elrendezésben, hogy a megfelelő tömörséget elérjük

Ültetés menete:
Az alapos, precíz ültetés minden esetben meghozza gyümölcsét. Teremtsük meg a megfelelő munkakörülményeket. Munkánkat megkönnyíti, ha minőségi szerszámokkal dolgozunk.
  • A sövénytelepítés legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha árkot készítünk. Az árok szélessége és mélysége legalább 2-3-szorosa legyen a gyökérzet nagyságának, annak érdekében, hogy legyen elegendő hely a tápanyagnak, továbbá a gyökérzetnek a megfelelő fejlődés érdekében. Talaját forgassuk át néhányszor, hogy minél porhanyósabb legyen a növény közege.
  • Kerüljön jó minőségű szerves trágya vagy házi komposzt az árok mélyére, mely kiváló talajszerkezetet teremt a növénynek. Takarjuk be 10-15 cm vastag porhanyós földdel, hogy ne érintkezzen közvetlen a gyökérzettel.
  • Következő lépésben tegyük a fagyal töveket egymás után az árokba. A növény minden esetben a faiskolai magasságába kerüljön, ne mélyebbre. A gyökérzet ne látsszon ki a földből.
  • Töltsük fel az árkot a fellazított földdel egészen a gyökérnyakig, egyúttal tömörítsük a földet a növény körül, hogy ne maradjon levegős. Lehetőleg vízzel együtt végezzük a tömörítést, ezzel egyúttal iszapoljuk (locsoljuk) is, mely nagyon fontos része az ültetési folyamatnak.


Gondozása


Öntözés:
A profi ültetés semmit sem ér, ha nem követi állandó öntözés. Rendszeres és kiadós öntözésre van szükség a begyökerezési folyamat alatt (ültetés utáni első 2 év) az optimális növekedés eléréshez. Nyári hónapokban történő telepítésnél naponta öntözzük az elültetett növényt, főként laza, homokos talaj esetén. A locsolás ideje mindig kora reggel vagy késő este legyen. Cserépbe, dézsába ültetett töveket még sűrűbben kell öntözni, sokkal hamarabb kiszárad a földjük. Száraz téli hónapokban fagymentes napokon juttassunk egy kevés vizet a növényeknek, mert sok esetben nem kifagynak, hanem kiszáradnak.

Tápanyag-utánpótlás:
Igazán szép, életerős fagyalsövényt szeretne? Nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk. Ahhoz, hogy éveken keresztül szépen fejlődjenek, rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szükségük. A tápanyagok széles skálája áll rendelkezésünkre. Kifejezetten hatékony a vegetatív időszakban kijuttatott lombtrágya (pl. Wuxal), melyet leveleiken, hajtásaikon keresztül vesznek fel.  A lombozaton keresztül felvett tápelemek pótolják azt a tápanyaghiányt, melyet a gyökerek nem tudnak felvenni a talajból és elősegítik a gyökérnövekedést is. Tavasszal és ősszel kiváló eredmények érhetők el a különböző műtrágyák használatával. Használatuk egyszerű, a granulátumot ki kell szórni, a csapadék bemossa a tápanyagot a talajba. Gyakran előforduló probléma az idősebb sövényeknél a felkopaszodás. A tápanyagok használatával ez is megelőzhető! Fontos leszögeznünk, hogy egy megfelelő termőhelyen élő, gondosan öntözött, kedvező mértékben trágyázott, tápanyagozott növény sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben!

Téliesítés:
Ősszel telepített fiatal növényeink tövét védjük földkupaccal a téli fagyok ellen, így nehezebben fagy át a talaj és nem szárad ki.
Molnár Faiskola
Apafai áruda

Debrecen - Apafa
4-es főút 232 km

GPS: É 47.58681°, K 21.65466°
Gyümölcsfa nagykereskedelem

Debrecen- Látókép
Péterfia dűlő 11.

GPS: É 47.57364°, K 21.46446°
Keresse legfrissebb híreinket a Facebookon!