Külső megjelenése lehet ribizli bokor vagy magastörzsű fa. A ribiszkebokor előnye, hogy több termést hoz, a magastörzsű fa pedig könnyebben kezelhető.
A növény számára a középkötött, jó vízgazdálkodású talaj az ideális. A fekete bogyós változata a hűvösebb, árnyékosabb területeket kedveli. Ez a növény ribiszke néven is ismert.
Élettani értékeit nézve, C-vitamin tartalma nagyon jelentős, sok benne az E- és B- vitamin, a karotin és a vas. A fekete bogyók vitamintartalma akár ötször nagyobb, mint a pirosé.
Ásványi anyagokban is jelentős, nátrium, kalcium, foszfor, magnézium tartalma kiemelkedő. Magas vitamintartalma erősíti az immunrendszert. Magas pektintartalma jó hatással van az emésztésre, az egészséges bélflórára. Gyümölcs- és szőlőcukor tartalma optimális szinten tartja a vércukorszintet. Energiatartalma alacsony, ezért a cukorbetegek és a fogyókúrázók számára is ideális.
Különleges a ribizliből nyert olaj, mely az érzékeny bőrűeknek nyújt megoldást. Megnyugtatja az érzékeny bőrt, táplálja, ápolja. Nyersen fogyasztva nyerhetjük belőle a legtöbb értékes vitamint. Ízletes lekvár, dzsem, szörp, gyümölcslé és bor is készülhet belőle.
A növény számára a középkötött, jó vízgazdálkodású talaj az ideális. A fekete bogyós változata a hűvösebb, árnyékosabb területeket kedveli. Ez a növény ribiszke néven is ismert.
Élettani értékeit nézve, C-vitamin tartalma nagyon jelentős, sok benne az E- és B- vitamin, a karotin és a vas. A fekete bogyók vitamintartalma akár ötször nagyobb, mint a pirosé.
Ásványi anyagokban is jelentős, nátrium, kalcium, foszfor, magnézium tartalma kiemelkedő. Magas vitamintartalma erősíti az immunrendszert. Magas pektintartalma jó hatással van az emésztésre, az egészséges bélflórára. Gyümölcs- és szőlőcukor tartalma optimális szinten tartja a vércukorszintet. Energiatartalma alacsony, ezért a cukorbetegek és a fogyókúrázók számára is ideális.
Különleges a ribizliből nyert olaj, mely az érzékeny bőrűeknek nyújt megoldást. Megnyugtatja az érzékeny bőrt, táplálja, ápolja. Nyersen fogyasztva nyerhetjük belőle a legtöbb értékes vitamint. Ízletes lekvár, dzsem, szörp, gyümölcslé és bor is készülhet belőle.
A szabadgyökerű növények október második felétől kaphatók! Áraink az Áfá-t tartalmazzák!
Fajták
Jonkheer van Tets (piros)
Gyümölcs jellemzői:
fürtjei a fiatal termőrészeken hosszúak, az idősebb részeken rövidülnek, bogyói nagyok, középpirosak, gömbölyűek, lazán állnak a fürtön, íze kellemesen savas, zamatos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű ribizli március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
erős növekedésű, felfelé törő, közepesen sűrű, erős vázágakkal rendelkezik. Nagyon bőtermő. Bokorszerkezete és kemény fája lehetővé teszi a gépi betakarításra. Bogyója erősen tapad a fürthöz, éretten sem pereg. Nem fagyérzékeny, a keményebb teleket is jól tűri. Mindenféle talajon megterem, elviseli a savanyú és meszes talajt is.
Érési ideje: nagyon korai érésű, június második felében már szüretelhető
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
minimális permetezés megjelenő betegség esetén, biokultúrában nevelhető
Metszése:
alkalmazzunk tavaszi ritkító/felújító metszést a fürtök elaprózódása érdekében
Felhasználása:
bokra kiváló sövény, továbbá térelválasztó lehet. Gyümölcse alkalmas: friss fogyasztás, gyorsfagyasztás, lekvár, dzsem, gyümölcslé, szörp és gyümölcsbor készítésére
fürtjei a fiatal termőrészeken hosszúak, az idősebb részeken rövidülnek, bogyói nagyok, középpirosak, gömbölyűek, lazán állnak a fürtön, íze kellemesen savas, zamatos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű ribizli március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
erős növekedésű, felfelé törő, közepesen sűrű, erős vázágakkal rendelkezik. Nagyon bőtermő. Bokorszerkezete és kemény fája lehetővé teszi a gépi betakarításra. Bogyója erősen tapad a fürthöz, éretten sem pereg. Nem fagyérzékeny, a keményebb teleket is jól tűri. Mindenféle talajon megterem, elviseli a savanyú és meszes talajt is.
Érési ideje: nagyon korai érésű, június második felében már szüretelhető
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
minimális permetezés megjelenő betegség esetén, biokultúrában nevelhető
Metszése:
alkalmazzunk tavaszi ritkító/felújító metszést a fürtök elaprózódása érdekében
Felhasználása:
bokra kiváló sövény, továbbá térelválasztó lehet. Gyümölcse alkalmas: friss fogyasztás, gyorsfagyasztás, lekvár, dzsem, gyümölcslé, szörp és gyümölcsbor készítésére
Jonkheer van Tets magastörzsű (piros)
Gyümölcs jellemzői:
fürtjei a fiatal termőrészeken hosszúak, az idősebb részeken rövidülnek, bogyói nagyok, középpirosak, gömbölyűek, lazán állnak a fürtön, íze kellemesen savas, zamatos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű ribizli március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői: magastörzsű piros bogyós változata erős növekedésű, felfelé törő, közepesen sűrű, erős vázágakkal rendelkezik. Nagyon bőtermő. A növény szerkezete és kemény fája lehetővé teszi a gépi betakarításra. Bogyója erősen tapad a fürthöz, éretten sem pereg. Fáját tartsuk mindig gyommentesen. Nem fagyérzékeny, a keményebb teleket is jól tűri. Mindenféle talajon megterem, elviseli a savanyú és meszes talajt is.
Érési ideje: nagyon korai érésű, június második felében már szüretelhető
Porzói: öntermékeny, porzó nélkül is kiválóan megterem, más fajták ültetésével nagyobb terméshozam várható
Permetezése: minimális permetezésre van csak szükség megjelenő betegség esetén, biokultúrában nevelhető
Metszése: alkalmazzunk tavaszi ritkító/felújító metszést a fürtök elaprózódása érdekében, ily módon minden évben bőséges, nagy szemű termésre számíthatunk
Felhasználása: bokra kiváló sövény, továbbá térelválasztó lehet. Gyümölcse alkalmas: friss fogyasztás, gyorsfagyasztás, lekvár, dzsem, gyümölcslé, szörp és gyümölcsbor készítésére
fürtjei a fiatal termőrészeken hosszúak, az idősebb részeken rövidülnek, bogyói nagyok, középpirosak, gömbölyűek, lazán állnak a fürtön, íze kellemesen savas, zamatos
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű ribizli március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői: magastörzsű piros bogyós változata erős növekedésű, felfelé törő, közepesen sűrű, erős vázágakkal rendelkezik. Nagyon bőtermő. A növény szerkezete és kemény fája lehetővé teszi a gépi betakarításra. Bogyója erősen tapad a fürthöz, éretten sem pereg. Fáját tartsuk mindig gyommentesen. Nem fagyérzékeny, a keményebb teleket is jól tűri. Mindenféle talajon megterem, elviseli a savanyú és meszes talajt is.
Érési ideje: nagyon korai érésű, június második felében már szüretelhető
Porzói: öntermékeny, porzó nélkül is kiválóan megterem, más fajták ültetésével nagyobb terméshozam várható
Permetezése: minimális permetezésre van csak szükség megjelenő betegség esetén, biokultúrában nevelhető
Metszése: alkalmazzunk tavaszi ritkító/felújító metszést a fürtök elaprózódása érdekében, ily módon minden évben bőséges, nagy szemű termésre számíthatunk
Felhasználása: bokra kiváló sövény, továbbá térelválasztó lehet. Gyümölcse alkalmas: friss fogyasztás, gyorsfagyasztás, lekvár, dzsem, gyümölcslé, szörp és gyümölcsbor készítésére
Fertődi 1 (fekete)
Gyümölcs jellemzői:
fürtje hosszú, a fürt tömege és a bogyó mérete nagyon nagy, a fürtön a bogyók lazán helyezkednek el, nagyjából azonos méretűek, vékony héjúak, fényesen feketék, a gyümölcs húsa középkemény, kellemes ízű, jellegzetes fekete ribizli aromával
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű ribizli március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
bokra gömb alakú, elsűrűsödésre nem hajlamos, erős vesszőjű, levelei nagyok, fényeszöldek, nagyon bőtermő, rendszeresen terem, egyöntetű érés jellemzi, géppel jól rázható, de ehhez rendszeres metszést igényel, különben a sok termés széthúzza a bokrot. Tápanyagban gazdag és öntözéssel ellátott területeken a legoptimálisabb a termesztése.
Érési ideje: nagyon korai érésű, június elején már fogyasztható
Porzói: öntermékeny
Permetezése: lisztharmatnak, gombabetegségeknek jól ellenáll, ezért minimális permetezéssel, akár biokultúrában nevelhető
Metszése: alkalmazzunk ritkító metszést, kora tavasszal távolítsuk el az idősebb vesszőket, mivel a növény az egyéves vesszőkön hozza termését
Felhasználása: talán legkevésbé friss fogyasztásra, annál inkább egyéb felhasználásra, mint pl. szörp, gyümölcslé, lekvár, dzsem és gyümölcsbor készítésére kiválóan alkalmas és nagyon ízletes
fürtje hosszú, a fürt tömege és a bogyó mérete nagyon nagy, a fürtön a bogyók lazán helyezkednek el, nagyjából azonos méretűek, vékony héjúak, fényesen feketék, a gyümölcs húsa középkemény, kellemes ízű, jellegzetes fekete ribizli aromával
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű ribizli március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
bokra gömb alakú, elsűrűsödésre nem hajlamos, erős vesszőjű, levelei nagyok, fényeszöldek, nagyon bőtermő, rendszeresen terem, egyöntetű érés jellemzi, géppel jól rázható, de ehhez rendszeres metszést igényel, különben a sok termés széthúzza a bokrot. Tápanyagban gazdag és öntözéssel ellátott területeken a legoptimálisabb a termesztése.
Érési ideje: nagyon korai érésű, június elején már fogyasztható
Porzói: öntermékeny
Permetezése: lisztharmatnak, gombabetegségeknek jól ellenáll, ezért minimális permetezéssel, akár biokultúrában nevelhető
Metszése: alkalmazzunk ritkító metszést, kora tavasszal távolítsuk el az idősebb vesszőket, mivel a növény az egyéves vesszőkön hozza termését
Felhasználása: talán legkevésbé friss fogyasztásra, annál inkább egyéb felhasználásra, mint pl. szörp, gyümölcslé, lekvár, dzsem és gyümölcsbor készítésére kiválóan alkalmas és nagyon ízletes
Fertődi 1 magastörzsű (fekete)
Gyümölcs jellemzői:
fürtje hosszú, a fürt tömege és a bogyó mérete nagyon nagy, a fürtön a bogyók lazán helyezkednek el, nagyjából azonos méretűek, vékony héjúak, fényesen feketék, a gyümölcs húsa középkemény, kellemes ízű, jellegzetes fekete ribiszke aromával
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű ribizli március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája gömb alakú, elsűrűsödésre nem hajlamos, erős vesszőjű, levelei nagyok, fényeszöldek, nagyon bőtermő, rendszeresen terem, egyöntetű érés jellemzi, géppel jól rázható, de ehhez rendszeres metszést igényel, különben a sok termés széthúzza a bokrot. Tápanyagban gazdag és öntözéssel ellátott területeken a legoptimálisabb a termesztése.
Érési ideje: nagyon korai érésű, június elején már fogyasztható
Porzói: öntermékeny
Permetezése: lisztharmatnak, gombabetegségeknek jól ellenáll, ezért minimális permetezéssel, akár biokultúrában nevelhető
Metszése:
kora tavasszal távolítsuk el az idősebb vesszőket, hiszen az egyéves vesszőkön hozza termését
Felhasználása:
friss fogyasztásra, szörp, gyümölcslé, lekvár, dzsem és gyümölcsbor készítésére kiválóan alkalmas
fürtje hosszú, a fürt tömege és a bogyó mérete nagyon nagy, a fürtön a bogyók lazán helyezkednek el, nagyjából azonos méretűek, vékony héjúak, fényesen feketék, a gyümölcs húsa középkemény, kellemes ízű, jellegzetes fekete ribiszke aromával
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű ribizli március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája gömb alakú, elsűrűsödésre nem hajlamos, erős vesszőjű, levelei nagyok, fényeszöldek, nagyon bőtermő, rendszeresen terem, egyöntetű érés jellemzi, géppel jól rázható, de ehhez rendszeres metszést igényel, különben a sok termés széthúzza a bokrot. Tápanyagban gazdag és öntözéssel ellátott területeken a legoptimálisabb a termesztése.
Érési ideje: nagyon korai érésű, június elején már fogyasztható
Porzói: öntermékeny
Permetezése: lisztharmatnak, gombabetegségeknek jól ellenáll, ezért minimális permetezéssel, akár biokultúrában nevelhető
Metszése:
kora tavasszal távolítsuk el az idősebb vesszőket, hiszen az egyéves vesszőkön hozza termését
Felhasználása:
friss fogyasztásra, szörp, gyümölcslé, lekvár, dzsem és gyümölcsbor készítésére kiválóan alkalmas
Blanka (fehér)
Gyümölcs jellemzői:
fürtje nagyon hosszú, bogyója sárgásfehér, közepes nagyságú, kellemes ízű. Teljes érésben a legfinomabb. Fürtkocsánya hosszú, ezért könnyen, a fürt megsértése nélkül szedhető. Bogyója jó húsállományú, a szállítást jól bírja.
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű ribizlimárcius-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
erős növekedésű, nagyon bőtermő, metszés nélkül képes megszakítani önmagát, kb. 2x annyit terem, mint a Jonkheer van Tets fajta
Érési ideje:
kései érésű, július második felében érik
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
minimális permetezés, biokultúrában nevelhető
Metszése:
felújuló képessége nagyon gyenge, ezért rendszeres kora tavaszi metszésben kell részesíteni
Felhasználása:
1-2 tő minden házikertben jól díszít a piros és fekete változatok között. Tökéletes választás friss fogyasztásra, gyümölcslé, szörp, lekvár, dzsem készítésére.
fürtje nagyon hosszú, bogyója sárgásfehér, közepes nagyságú, kellemes ízű. Teljes érésben a legfinomabb. Fürtkocsánya hosszú, ezért könnyen, a fürt megsértése nélkül szedhető. Bogyója jó húsállományú, a szállítást jól bírja.
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű ribizlimárcius-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
erős növekedésű, nagyon bőtermő, metszés nélkül képes megszakítani önmagát, kb. 2x annyit terem, mint a Jonkheer van Tets fajta
Érési ideje:
kései érésű, július második felében érik
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
minimális permetezés, biokultúrában nevelhető
Metszése:
felújuló képessége nagyon gyenge, ezért rendszeres kora tavaszi metszésben kell részesíteni
Felhasználása:
1-2 tő minden házikertben jól díszít a piros és fekete változatok között. Tökéletes választás friss fogyasztásra, gyümölcslé, szörp, lekvár, dzsem készítésére.
Blanka magastörzsű (fehér) (Jelenleg nem kapható!)
Gyümölcs jellemzői:
fürtje nagyon hosszú, bogyója sárgásfehér, közepes nagyságú, kellemes ízű. Teljes érésben a legfinomabb. Fürtkocsánya hosszú, ezért könnyen, a fürt megsértése nélkül szedhető. Bogyója jó húsállományú, a szállítást jól bírja.
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű ribizli március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája erős növekedésű, nagyon bőtermő, metszés nélkül képes megszakítani önmagát, kb. 2x annyit terem, mint a Jonkheer van Tets legismertebb fajta
Érési ideje: kései érésű, július második felében érik
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
a növény minimális permetezéssel termeszthető, a biotermesztést előnyben részesítők is nyugodtan ültethetik
Metszése:
felújuló képessége nagyon gyenge, ezért rendszeres kora tavaszi metszésben kell részesíteni
Felhasználása:
1-2 tő minden házikertben jól díszít a piros és fekete variációk között. Tökéletes választás friss fogyasztásra, gyümölcslé, szörp, lekvár, dzsem készítésére.
fürtje nagyon hosszú, bogyója sárgásfehér, közepes nagyságú, kellemes ízű. Teljes érésben a legfinomabb. Fürtkocsánya hosszú, ezért könnyen, a fürt megsértése nélkül szedhető. Bogyója jó húsállományú, a szállítást jól bírja.
Ültetési ideje:
- szabadgyökerű ribizli március-április, illetve október-november
- konténeres változat márciustól novemberig
Növény jellemzői:
fája erős növekedésű, nagyon bőtermő, metszés nélkül képes megszakítani önmagát, kb. 2x annyit terem, mint a Jonkheer van Tets legismertebb fajta
Érési ideje: kései érésű, július második felében érik
Porzói: öntermékeny
Permetezése:
a növény minimális permetezéssel termeszthető, a biotermesztést előnyben részesítők is nyugodtan ültethetik
Metszése:
felújuló képessége nagyon gyenge, ezért rendszeres kora tavaszi metszésben kell részesíteni
Felhasználása:
1-2 tő minden házikertben jól díszít a piros és fekete variációk között. Tökéletes választás friss fogyasztásra, gyümölcslé, szörp, lekvár, dzsem készítésére.